FOTOGRAFIA DE TOAMNĂ
Priviţi toamna superbă dintr-o perspectivă nouă
Fotograful de natură Theo Bosboom îşi împărtăşeşte secretele pentru obţinerea unei perspective unice asupra toamnei, în toată splendoarea ei.
FOTOGRAFIA MACRO
Capturarea prim-planului este esenţa fotografiei macro. Aceasta evidenţiază texturi pe care ochiul uman nu le poate vedea şi dezvăluie frumuseţea ascunsă în detalii. Nu trebuie să mergeţi departe pentru a exersa fotografia macro. Obiectele de zi cu zi dobândesc o nouă perspectivă atunci când sunt văzute de aproape, astfel încât grădina sau un parc local poate fi terenul perfect pentru testare.
Multe obiective sunt capabile să focalizeze aproape, dar numai un obiectiv macro veritabil oferă un raport de mărire de cel puţin 1:1 sau la mărime naturală. Aceasta înseamnă că, atunci când aparatul foto este poziţionat la cea mai apropiată distanţă de focalizare, imaginea formată pe senzor va avea aceeaşi dimensiune ca subiectul.
Acest tip de obiectiv are o distanţă de focalizare minimă foarte scurtă, ceea ce înseamnă că vă puteţi apropia foarte mult pentru a captura imagini care umplu cadrul ale unor subiecţi mici. De exemplu, obiectivul Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM poate focaliza până la 3 cm. Acest obiectiv prezintă, de asemenea, un bliţ LED Macro Lite integrat inteligent pentru a compensa umbrele create pe subiect la apropierea aparatului foto. Dacă aveţi un aparat foto din seria EOS M, precum Canon EOS M50 sau Canon EOS M6 Mark II, obiectivul Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM dispune de aceeaşi funcţie Macro Lite.
Dacă doriţi să încercaţi fotografia macro înainte de a cumpăra un obiectiv dedicat, sunt câteva accesorii care pot creşte raportul de mărire al unui obiectiv standard. De exemplu, dacă montaţi un tub de extensie Canon EF 25 II sau un tub de extensie Canon EF 12 II în partea din spate a unui obiectiv compatibil, veţi putea focaliza mai aproape decât în mod normal. Puteţi obţine un efect similar prin ataşarea unei lentile Canon 250D de 58 mm pentru prim-planuri sau a unei lentile Canon 500D de 77 mm pentru prim-planuri la filetul de filtru frontal al obiectivului.
Indiferent ce alegeţi pentru fotografia macro, efectele tremurului aparatului foto vor fi amplificate la fel de mult când lucraţi aproape de un subiect, astfel că păstrarea stabilităţii echipamentului cu un trepied sau un suport similar vă poate ajuta să obţineţi rezultate mai clare.
Multe aparate foto EOS au un mod special pentru prim-planuri, dar pentru mai mult control creativ trebuie să setaţi aparatul la prioritate de diafragmă (Av) sau la modul manual (M). Ambele moduri de fotografiere vă permit să alegeţi deschiderea diafragmei, care are un impact semnificativ asupra aspectului şi stilului unei fotografii macro, precum şi asupra expunerii.
Prioritatea de diafragmă este cel mai uşor mod cu care puteţi începe, deoarece aparatul va seta automat un timp de expunere pentru a produce o expunere echilibrată cu diafragma pe care aţi selectat-o. Când sunteţi pregătit să preluaţi controlul complet asupra setărilor, treceţi aparatul pe modul Manual.
Canon EOS 77D este o alegere excelentă pentru fotografia macro. Senzorul CMOS de 24,2 MP al aparatului foto poate înregistra un nivel incredibil de detalii, iar ecranul său tactil cu unghi variabil facilitează realizarea fotografiilor din unghiuri neobişnuite, cum ar fi un cadru „din perspectiva viermelui”, aproape de sol.
Pentru a profita la maximum de puterea de îmbunătăţire a detaliilor a unui obiectiv macro şi a unui senzor CMOS de înaltă rezoluţie, este important să vă asiguraţi că aparatul foto nu se mişcă în timpul expunerii. Chiar şi vibraţiile mici pot avea un impact asupra calităţii imaginii, aşa că vă recomandăm să folosiţi temporizatorul automat pentru realizarea imaginilor atunci când aparatul foto este fixat pe un trepied. Obiectivul Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM dispune de stabilizare a imaginii, ceea ce este excelent la fotografierea în mişcare. Totuşi, când fixaţi aparatul pe un trepied, nu uitaţi să dezactivaţi stabilizarea imaginii, deoarece mecanismul intern proiectat pentru a contracara mişcarea poate avea efectul opus atunci când nu este detectată deloc mişcare. (Unele obiective au o funcţie de „detectare a trepiedului”, dar nu toate, astfel că este mai sigur să dezactivaţi IS manual, în special pentru expuneri prelungite.)
Pentru a reduce şi mai mult vibraţiile mecanice, puteţi activa funcţia de blocare a oglinzii aparatului din meniul principal sau puteţi seta aparatul la vizualizare în timp real, astfel încât oglinda să fie blocată automat în poziţie. Puteţi chiar profita de conexiunea Wi-Fi a aparatului Canon EOS 77D pentru a controla aparatul de la distanţă prin aplicaţia Canon Camera Connect instalată pe smartphone sau tabletă.
Alegerea deschiderii diafragmei afectează „adâncimea câmpului” – sau cât de mult din subiectul macro apare clar. Numerele f mici, cum ar fi f/2,8 şi f/4, produc o adâncime redusă a câmpului (numai o zonă mică focalizată clar), în timp ce numerele f mari, cum ar fi f/11 şi f/16, vă oferă o adâncime mai mare a câmpului (mai mult din subiect este focalizat).
În fotografia de aproape, chiar şi o adâncime mare a câmpului poate măsura doar câţiva milimetri, astfel încât nu există loc de eroare în cazul focalizării. Fundalul nu va fi probabil focalizat în niciuna din situaţii, dar utilizarea unei deschideri mai mici a diafragmei (număr f mai mare) vă va permite să focalizaţi clar mai mult din subiect, în timp ce o deschidere mai mare a diafragmei (număr f mic) vă va permite să focalizaţi pe o parte mai mică din subiect, restul rămânând nefocalizat.
Când schimbaţi deschiderea diafragmei, fie timpul de expunere, fie sensibilitatea ISO trebuie modificată pentru a menţine o expunere constantă. Modificarea sensibilităţii ISO poate afecta calitatea imaginii, aşa că este o idee bună să setaţi deschiderea diafragmei şi timpul de expunere conform intenţii dvs. creative înainte de a modifica valoarea ISO.
Iată cum funcţionează: pe măsură ce numărul f creşte, deschiderea diafragmei obiectivului se reduce. În consecinţă, în aparatul foto intră mai puţină lumină, astfel încât timpul de expunere trebuie să crească pentru ca imaginea să nu devină prea întunecată. Dacă alegeţi un număr f mai mic, deschiderea diafragmei obiectivului devine mai mare, astfel încât timpul de expunere trebuie să scadă pentru ca imaginea să nu devină prea luminoasă.
Poate părea ciudat că un număr f mic, cum ar fi f/4, vă oferă o diafragmă mare, iar un număr f mare, cum ar fi f/16, vă oferă o diafragmă mică, dar este util să vă gândiţi din perspectiva fracţiilor: 1/4 este mai mare decât 1/16.
Fotografia de mai sus a fost realizată la o deschidere a diafragmei de f/2,8, care este cea mai mică setare a diafragmei de pe obiectivul Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM. După cum puteţi vedea, adâncimea redusă a câmpului la această deschidere a diagramei creează o zonă mai mică de focalizare şi o neclaritate de fundal minunată.
Reglarea sensibilităţii ISO vă oferă libertatea de a combina deschideri mai mici ale diafragmei cu timpi de expunere mai scurţi.
Pentru imagini de cea mai bună calitate, încercaţi să utilizaţi setări ISO reduse, precum ISO 100, ISO 200 şi ISO 400. La aceste sensibilităţi, este posibil ca timpul de expunere să devină prea lung pentru a obţine rezultate clare atunci când setaţi o deschidere mică a diafragmei sau fotografiaţi la lumină scăzută.
Creşterea sensibilităţii ISO vă va permite să utilizaţi un timp de expunere mai scurt, dar sensibilităţile ISO mai mari pot duce la zgomot de imagine crescut – echivalentul digital al granulaţiei filmului. Pentru a reduce acest efect, puteţi mări puterea de reducere a zgomotului la sensibilităţi ISO ridicate ale aparatului foto. Veţi găsi această opţiune în meniul de fotografiere evidenţiat cu roşu al aparatului.
Unul dintre avantajele fotografiei macro este acela că puteţi crea imagini uimitoare fără a vă deplasa prea departe. Obiectele de zi cu zi pot deveni subiecte fascinante pe măsură ce le arătaţi într-o lumină nouă şi puteţi experimenta cu setările aparatului foto.
Unul dintre cele mai simple moduri de a face acest lucru este să încercaţi diverse deschideri ale diafragmei. În exemplul de mai sus, deschiderea diafragmei a fost setată la f/2,8. Această imagine are un fundal estompat şi neclar, dar stâlpul din bambus din prim-plan este perfect focalizat.
Fotografia următoare (de mai sus) a fost realizată la f/5. Mai multe detalii ale fundalului sunt vizibile în comparaţie cu imaginea realizată la f/2,8.
În final, imaginea de mai sus a fost realizată la deschiderea mai mică a diafragmei de f/8. Expunerea este similară cu celelalte imagini, dar fundalul are acum mult mai multe detalii. Aceasta arată cum mici ajustări pot face cu adevărat diferenţa în lumea fotografiei macro.
Toamna este un anotimp excelent pentru a exersa fotografia macro. Pe măsură ce verdele se schimbă în maroniu şi natura se pregăteşte pentru iarnă, veţi găsi frumuseţea în detalii. Ieşiţi în pragul uşii şi priviţi mai îndeaproape.
Articol scris de Ian Wade şi Marcus Hawkins
Get Inspired (Inspiră-te) este principala sursă de sfaturi utile privind fotografia, ghiduri de achiziţie şi interviuri interesante – tot ce aveţi nevoie pentru a găsi cel mai bun aparat foto sau cea mai bună imprimantă şi pentru a vă realiza următoarea idee creativă.
Înapoi la toate Sfaturile şi tehnicileFOTOGRAFIA DE TOAMNĂ
Fotograful de natură Theo Bosboom îşi împărtăşeşte secretele pentru obţinerea unei perspective unice asupra toamnei, în toată splendoarea ei.
FOTOGRAFIA DE NATURĂ
Ossi Saarinen împărtăşeşte cele mai bune setări ale aparatului foto şi tehnici creative care pot fi folosite pentru fotografierea naturii urbane.
FOTOGRAFIA MACRO
Dezvăluiţi vieţile secrete ale micilor creaturi cu sfaturile lui Pierre Anquet.