Stef Michalak crouching on a path with a Canon EOS M50 to film his son's first ride on a balance bike.

TEHNICI VIDEO

Momente de nepreţuit: filmarea familiei

Stef şi Hannah Michalak se descriu ca fiind o familie din Bath care realizează videoclipuri. Cuplul a surprins momente intime din experienţa de părinţi într-o serie de videoclipuri cinematice cu adevărat emoţionante – din 2012, de când sunt pe YouTube, videoclipurile familiei Michalak au atras 276.000 de abonaţi şi au adunat 43 de milioane de vizionări.

Impresia de autenticitate şi spontaneitate pe care o oferă videoclipurile lor este rezultatul unor planificări, filmări şi editări realizate cu grijă – un proces la care Stef s-a perfecţionat învăţând din greşeli, după ani de experienţă.

Pentru Stef şi Hannah, munca grea a meritat efortul. Nu doar fiindcă au ajuns creatori de succes pe YouTube, ci pentru că au o arhivă de videoclipuri frumoase pe care le pot privi în anii ce vor veni. „Chiar merită să depuneţi puţin efort, pentru că videoclipurile acestea sunt nepreţuite pentru familie”, spune Stef. „În 20 de ani, nu vă veţi gândi niciodată cu regret la ziua în care aţi realizat toate acele înregistrări şi aţi filmat acel videoclip frumos. Iar motivul pentru care folosim videoclipuri pentru a surprinde amintiri în loc de fotografii este că nimic nu te poate purta în trecut aşa cum o fac videoclipurile”.

Familia Michalak a început cu un aparat foto compact simplu şi, chiar dacă de atunci au inclus aparate foto profesionale în echipamentele lor, principala cameră pentru vlogging cu care surprind micile momente ale vieţii este Canon EOS M50, un aparat mirrorless polivalent excelent, care încorporează într-un corp compact capacitatea de realizare de fotografii de 24,1 megapixeli şi o tehnologie video 4K Ultra High Definition.

„Aveţi nevoie de un aparat foto precum Canon EOS M50 pe care să îl folosiţi tot timpul, fiind foarte uşor de utilizat: porniţi-l, selectaţi modul pentru film, poate faceţi câteva reglaje timp de câteva secunde în meniu şi asta e tot, sunteţi pregătit”, relatează Stef.

Aflaţi cum se descurcă Stef în timp ce filmează un videoclip cu cel mai mic fiu al său care învaţă să meargă cu bicicleta – şi vă oferă câteva sfaturi despre primii paşi în realizarea de videoclipuri.

1. Căutaţi un unghi interesant

Stef Michalak holding a Canon EOS M50 camera at floor level to film his son's first ride on a balance bike.
Încercarea de diferite unghiuri este un mod excelent de a adăuga varietate în realizarea de filme. Stef sugerează mişcarea aparatului foto dintr-o parte în alta pentru a îmbunătăţi compoziţia, transformând videoclipul final într-unul pe care îl veţi privi cu entuziasm.

Dacă vă este mai comod să realizaţi fotografii în loc de videoclipuri, nu vă temeţi să faceţi schimbarea. Vă puteţi investi productiv toate abilităţile de compunere a fotografiilor în realizarea unui videoclip. „Cred că este important să vă comportaţi cu o filmare ca şi cum ar putea fi o fotografie”, spune Stef. „Practic, aveţi această mică fereastră cu privelişte spre un peisaj uriaş şi nu contează decât unde aşezaţi acea fereastră pentru a surprinde perfect scena. Uneori este vorba despre un pas la stânga sau la dreapta ori despre mutarea aparatului foto în jos sau în sus pentru a îmbunătăţi compoziţia şi pentru a atrage atenţia privitorului asupra subiectului.”

„Oamenii tind să ţină aparatul foto la nivelul ochilor, dar este important să încercaţi unghiuri diferite”, adaugă el. „Când filmaţi copii, de exemplu, este important ca aparatul foto să fie jos, la nivelul lor. Majoritatea timpului, fie stau ghemuit, pe jos, fie stau întins. Lucrul convenabil la Canon EOS M50 este că are un ecran tactil cu unghi variabil, astfel încât puteţi ţine aparatul la un nivel jos şi rabata în sus ecranul pentru a monitoriza ceea ce înregistraţi. Aş recomanda şi activarea afişajului cu linii de grilă pentru a vă ajuta să vă încadraţi filmarea.”

Aplicaţia Canon Camera Connect, care vă asociază aparatul foto cu dispozitivul iOS sau Android, este, de asemenea, foarte utilă când realizaţi filmări din unghiuri neobişnuite, deoarece vă permite să reglaţi focalizarea fără să atingeţi aparatul foto.

Articole conexe
Vlogger Matt Adlard sat at a kitchen table filming a video on the EOS M50 Mark II.

VLOGGING

Cele mai bune aparate Canon pentru vlogging

Cu ajutorul acestor aparate foto excelente pentru vlogging de la Canon, vlogul dvs. va prinde viaţă cu uşurinţă, cu control din plin şi calitate video formidabilă.

Print family life story

IMPRIMARE CREATIVĂ

Imprimaţi povestea vieţii dumneavoastră de familie

Imprimaţi şi creaţi cu fotografii ale momentelor preţioase din familie.

Geoff shooting the video from top with EOS 80D.

TEHNICI VIDEO

Aflaţi cum puteţi realiza primul dvs. scurtmetraj

Aveţi o poveste interesantă de spus? O puteţi surprinde într-un scurtmetraj. Învăţaţi cum să faceţi acest lucru cu câteva sfaturi.

2. Imagini stabile

Stef Michalak helping his son hold onto the handles of his balance bike. Stef's EOS M50 is resting on the arm of a bench.
Nimeni nu-şi doreşte imagini neclare şi există o mulţime de moduri prin care să combateţi tremurul aparatului foto, cum ar fi aşezarea echipamentului pe ceva stabil, investirea într-un trepied sau folosirea unui obiectiv cu stabilizator de imagine.

Pentru evitarea tremurului în filmări şi pentru a vă asigura că acestea arată profesionist, este important să asiguraţi aceeaşi susţinere aparatului foto şi obiectivului ca la fotografiere. „Ţineţi aparatul foto cu ambele mâini şi sprijiniţi-vă coatele”, spune Stef. „Şi neapărat investiţi într-un trepied. Nu trebuie să fie ceva mare şi greu dacă folosiţi un aparat foto uşor, precum Canon EOS M50.

„Căutaţi orice vă poate oferi susţinere, precum sprijinirea aparatului foto de o uşă pe care o veţi deschide lent pentru a introduce o mişcare uniformă. În trecut, am aşezat aparatul foto chiar şi pe un cronometru rotativ pentru ouă care se mişca încet şi am accelerat filmarea mai târziu.”

Un obiectiv Canon cu stabilizator de imagine (IS) precum Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM uşurează mult realizarea de imagini fără tremur. Totuşi, este posibil să corectaţi tremurul aparatului şi digital, chiar dacă folosiţi un obiectiv fără stabilizator de imagine.

3. Focalizaţi pe feţe

A portrait of Stef Michalak's youngest son Rufus.
Canon EOS M50 are focalizare automată cu urmărire a feţei, ceea ce înseamnă că este mai uşor ca oricând să menţineţi subiecţii în mişcare focalizaţi – ideal pentru filmarea distracţiei în familie.

Stef recomandă folosirea aparatului Canon EOS M50 cu focalizare automată cu urmărirea feţei pentru a menţine subiecţii în mişcare focalizaţi. „Toate aparatele mele foto Canon sunt practic blocate pe această setare. Face o treabă minunată în urmărirea acţiunii, mai ales în cazul copiilor activi. Te poţi baza pe această setare şi este o grijă în minus atunci când realizezi o filmare.”

Multe aparate foto Canon au tehnologia Dual Pixel CMOS AF, unde pixelii de pe senzorul aparatului au şi rol de puncte de focalizare automată discrete, pentru o urmărire mai rapidă şi mai precisă. Opţiunea se activează pe Canon EOS M50 când înregistraţi în format Full HD, care este o rezoluţie bună când vreţi să editaţi rapid sau când aveţi mai puţin spaţiu de stocare a fişierelor. Dual Pixel CMOS AF oferă până la 143 de puncte de focalizare automată (în funcţie de obiectivul folosit) cu urmărirea feţei şi a obiectelor. Focalizarea, care poate fi selectată manual în cadru, înseamnă că atunci când filmaţi acţiune puteţi glisa cu degetul pe ecranul tactil pentru a deplasa punctul de focalizare automată sau pentru a crea un efect profesional de adaptare a distanţei de focalizare.

4. Folosiţi o rată de cadre mai mare pentru acţiune

Stef Michalak's eldest son, Grayson, riding a scooter over a bridge in a park.
Stef filmează de obicei la rata de cadre cea mai mare posibilă pentru a putea surprinde mai multe detalii şi a crea filmări cu încetinitorul.

Înainte de începerea filmării, trebuie să selectaţi o rată de cadre pentru dimensiunea de înregistrare a filmelor. Aceasta este numărul de cadre înregistrate pe secundă. Filmarea la o rată de cadre mai mare vă permite să surprindeţi mai multe detalii în scenele cu acţiune şi totodată şi să creaţi o filmare cu încetinitorul când redaţi clipul la viteza normală.

„Nouăzeci la sută din timp filmez la cea mai mare rată de cadre posibilă, fiindcă îmi oferă flexibilitatea încetinirii filmări mai târziu”, spune Stef. „Deci aş alege 50 de cadre pe secundă (cps) în loc de 25 cps, dacă este disponibilă această opţiune. Nu aş posta însă niciodată videoclipul online la o rată de cadre mare, pentru că tinde spre hiperrealism. În schimb, aş converti videoclipul la 25 cps înainte de a-l încărca, pentru că arată mai cinematic. Cazurile rare în care înregistrez la 25 cps sunt atunci când filmez un videoclip pe care sunt sigur că nu trebuie să îl încetinesc.”

Aveţi la dispoziţie o gamă mai mare de rate de cadre când înregistraţi la rezoluţie video mai mică, aşadar s-ar putea să merite să înregistraţi clipuri în Full HD în loc de 4K dacă doriţi să creaţi filmări uniforme cu încetinitorul.

5. Înregistraţi sunet mai clar

The Canon EOS M50 with the Canon DM-E100 mic attached, positioned on the arm of a bench behind Stef Michalak and his son.
Calitatea sunetului este vitală la înregistrarea unui videoclip. Stef recomandă să nu vă complicaţi, să setaţi nivelul de înregistrare pe modul Automat şi poate chiar să folosiţi un microfon stereo mic.

Calitatea sunetului este la fel de importantă ca imaginea, dar Stef vă sfătuieşte să nu vă complicaţi. „Recomandarea mea este să lăsaţi nivelul de înregistrare pe modul Automat astfel încât să vă puteţi concentra pe surprinderea momentului.”

Un obiectiv Canon STM cum este Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM foloseşte o tehnologie de focalizare automată aproape complet silenţioasă cu motor secvenţial, fiind o alegere excelentă atunci când înregistraţi sunet cu aparatul foto. Puteţi îmbunătăţi şi mai mult calitatea sunetului folosind un microfon care poate fi ataşat de patina aparatului foto. „Chiar şi un microfon stereo mic precum Canon DM-E100 poate face o mare diferenţă”, spune Stef.

Dacă folosiţi un obiectiv lung, Stef sugerează să vă folosiţi telefonul pentru a înregistra sunetul. „Dacă vreţi să vă filmaţi de la distanţă, setaţi telefonul pe modul de înregistrare a sunetului şi aşezaţi-l în apropiere. Bateţi de trei ori din palme pentru aparatul foto, pentru că acest lucru va uşura sincronizarea sunetului şi a imaginii în software.”

6. Fiţi un povestitor obiectiv

Stef Michalak filming his young son as he makes a peace sign at the camera.
Nu puteţi surprinde fiecare moment, deci impuneţi-vă o limită de timp. Când ajungeţi la editare, alegeţi-vă momentele preferate şi decupaţi restul pentru a obţine un film de care să fiţi mândru.

Este uşor să filmaţi prea mult atunci când înregistraţi evenimente de familie, dar Stef vă recomandă să rămâneţi obiectivi şi să vă propuneţi un ţel. „Există multe filmări frumoase, dar trebuie să contribuie la poveste, nu doar să fie încă un cadru frumos. La început există obsesia de a filma cât mai mult, dar vă veţi obosi. Trebuie doar să vă găsiţi un ritm bun cu aparatul foto şi să nu vă stresaţi, vrând să surprindeţi fiecare moment al zilei.

„Dacă sfârşiţi cu ore întregi de filmare când editaţi, impuneţi-vă o limită de timp de doar câteva minute pentru filmul final – altfel, veţi sfârşi cu un montaj de 45 de minute. Continuaţi să decupaţi videoclipurile până rămâneţi cu cele mai bune părţi.”

Articol scris de Marcus Hawkins

Produse conexe

Articole conexe

Get Inspired (Inspiră-te) este principala sursă de sfaturi utile privind fotografia, ghiduri de achiziţie şi interviuri interesante – tot ce aveţi nevoie pentru a găsi cel mai bun aparat foto sau cea mai bună imprimantă şi pentru a vă realiza următoarea idee creativă.

Înapoi la toate Sfaturile şi tehnicile