TEHNICI VIDEO

Realizarea documentarelor: un ghid pas cu pas pentru a filma ca un profesionist

Joel Santos, realizator de documentare premiat şi ambasador Canon, îşi împărtăşeşte cele mai importante sfaturi privind povestirile în format video.
Ambasadorul Canon Joel Santos, ghemuit printre ferigi într-o pădure, cu aparatul său foto Canon.

Fiecare are o poveste de spus – ce metodă mai bună de a o împărtăşi pe a dumneavoastră decât cu ajutorul unui documentar video de calitate înaltă filmat cu un aparat foto Canon EOS? Joel Santos, ambasador Canon, realizator de film şi fotograf premiat, este pasionat de descoperirea poveştilor fascinante şi de aducerea acestora la viaţă pe ecran. A filmat şi realizat peste 50 de documentare televizate, atât în Portugalia, ţara sa natală, cât şi în restul lumii. În cele ce urmează, el îşi împărtăşeşte cele mai importante sfaturi pentru amatorii care doresc să realizeze propriile documentare.

1. Găsiţi-vă povestea

Ambasadorul Canon Joel Santos stând sub un copac mare, cu aparatul său foto Canon.

Joel Santos, fotograf de călătorii şi realizator de documentare portughez, este pasionat de surprinderea imaginilor şi videoclipurilor captivante.

Cea mai uşoară modalitate de a începe realizarea documentarelor este împărtăşirea unei poveşti cunoscute, cu semnificaţie pentru dumneavoastră. Joel sugerează să discutaţi cu mai mulţi membri ai familiei şi să-i întrebaţi despre trecutul acestora. „Dacă este o persoană mai în vârstă, întrebaţi-o cum era pe vremea când era de vârsta dumneavoastră sau despre o aventură pe care a trăit-o”, spune acesta. „Poate fi, de asemenea, cineva care trăieşte într-un mediu urban sau rural diferit de al dumneavoastră”. Având în vedere că în ultimul an viaţa s-a schimbat pentru mulţi dintre noi, ar putea fi o poveste impresionantă.

„Trebuie să găsiţi ceva care vă trezeşte curiozitatea şi vă face să vreţi să aflaţi mai multe. Când se întâmplă acest lucru, există o poveste de spus. Îmi place foarte mult ideea creării documentarelor bazate pe experienţele prietenilor şi ale familiei. Unii oameni cred că documentarele nu ar trebui să fie personale, dar eu zic: de ce nu? Dacă aveţi o opinie fermă cu privire la un lucru care rezonează cu cine sunteţi, de aici poate ieşi un documentar.”

2. Locaţia, locaţia şi iar locaţia

Un aparat foto montat pe botul unei maşini, arătând un drum îngust printr-o pădure.

Joel este pasionat de povestirile de calitate în format video. „Găsiţi o poveste şi o perspectivă originale, apoi lăsaţi pasiunea să vă conducă, orientaţi-vă întotdeauna spre a învăţa mai multe şi spre a vă dezvolta cu fiecare cadru pe care îl filmaţi”, spune el. Aici, cele mai importante sfaturi ale lui Joel privind filmarea oferă, de asemenea, informaţii despre cum se desfăşoară o zi din viaţa unui realizator de documentare.

Locaţia şi iluminarea sunt elementele cheie ale oricărui documentar, însă nu aveţi nevoie de o locaţie exotică pentru a spune o poveste. „Nu se rezumă totul la a avea un fundal pitoresc, deoarece fiecare poveste este legată fundamental de locul în care se desfăşoară acţiunea”, explică Joel. „Filmaţi un documentar, aşadar este mai important să rămâneţi fidel locului în care se desfăşoară povestea, indiferent dacă este locuinţa cuiva sau o clădire de birouri.

„La fel ca în cazul fotografiilor, trebuie să acordaţi atenţie poziţiei elementelor în scenă”, adaugă el. „Culorile sunt în regulă? Se vede vreun stâlp de telegraf ieşind din capul cuiva? Chiar dacă nu aranjaţi în mod activ povestea atunci când filmaţi documentare, trebuie să puteţi să compuneţi cadrele în cel mai bun mod posibil. După alăturarea tuturor elementelor în scenă, acestea au efect?”

Pentru Joel, lumina este cea mai importantă materie primă de care trebuie să ţineţi cont atunci când filmaţi, la fel de importantă ca atunci când faceţi fotografii. „Lumina este cea care va da formă obiectelor, locaţiei şi tuturor lucrurilor ce rezultă din acestea. Totul este direcţionat către dreptunghiul magic al unui ecran, care atrage spectatorii şi îi face să vrea să privească.”

Însă reţineţi că puteţi picta imagini vii oriunde vă aflaţi, indiferent de kitul pe care îl aveţi. Este în regulă să folosiţi lumina naturală pentru a ilumina din spate un subiect sau pentru a crea umbre adânci pentru un sentiment de mister.

3. Vizualizaţi firul narativ

O femeie care filmează cu un aparat foto Canon, ghemuită printre ferigi într-o pădure.

Atunci când filmaţi, este fundamental să aveţi o idee clară şi să ştiţi care va fi firul narativ, acesta putând fi planificat din timp.

Soluţia pentru povestirea eficientă este să vă gândiţi întotdeauna la modul în care vor fi gestionate mai târziu cadrele individuale. Este ceva uşor de exersat, chiar dacă abia aţi început să filmaţi documentare acasă. „Aveţi nevoie de un cadru de început care să dezvăluie locul în care se desfăşoară acţiunea”, spune Joel. „Apoi trebuie să prezentaţi subiectul – cadrul cu faţa, jumătate de corp, tot corpul, persoana în contextul împrejurimilor, continuând cu acţiunea şi reacţiunea, arătând braţele şi gesturile sale. Când filmaţi, gândiţi-vă la modul în care se vor realiza tranziţiile între scene în momentul editării întregului material. Este importat şi să reţineţi aspectul continuităţii – este posibil să filmaţi cadre cu o ordine secvenţială în documentar.”

„Fiecare poveste bună are nevoie de un punct culminant. Un documentar este puternic atunci când se termină cu o soluţie care îi oferă spectatorului sentimentul de recompensare. Este diferit de realizarea videoclipurilor pentru Instagram. Nu realizaţi un documentar pentru a primi «aprecieri». Trebuie să aveţi spirit de jurnalist şi să rămâneţi fidel subiectului şi locaţiei.”

4. Creaţi ceva unic

O femeie aflată într-o pădure, filmând în sus spre coronamentul copacilor.

Experimentaţi cu tehnici diferite când începeţi să filmaţi şi încercaţi să realizaţi ceva unic.

Un cadru filmat direct în sus, arătând ramurile copacilor care umplu cerul.

Cunoaşteţi-vă bine subiectul şi scoateţi în evidenţă caracteristicile sale interesante.

Joel crede că dacă sunteţi un realizator de documentare începător, trebuie să fiţi cât mai original. „Chiar şi atunci când povestea în sine nu este originală, modul în care o percepeţi va fi unic. Concentraţi-vă pe acest lucru şi fiţi natural, în loc să încercaţi să imitaţi stilul altei persoane.

„Este de ajutor şi să aflaţi mai multe informaţii. Persoana pe care o filmaţi are ceva special? Este tipul de element care duce la un documentar remarcabil, aşadar este esenţial să fiţi deschis, să interacţionaţi cu subiectul şi să aflaţi ce este fascinant la acesta.”

5. Viaţa în mişcare

O femeie care se plimbă printre pietrele acoperite cu muşchi dintr-o pădure.

Asiguraţi-vă că filmaţi din unghiuri diferite pentru ca videoclipul final să fie mai dinamic.

Pentru Joel, mişcarea este de asemenea vitală. „Dacă este o scenă statică, fără mişcare, spectatorul îşi va pierde rapid interesul. Trebuie să surprindeţi un sentiment de progresie, un sentiment că timpul trece şi merge înainte.

„Întotdeauna este bine să vă jucaţi cu unghiurile. Profitaţi la maxim de imaginaţia dumneavoastră. Nu rămâneţi într-un singur loc, ci simţiţi-vă liber să vă mişcaţi în timp ce filmaţi”, continuă el. „Dacă într-o scenă sunt două persoane, schimbarea poziţiei de filmare vă poate ajuta să surprindeţi acţiunea şi reacţiile şi să subliniaţi diferenţele de perspectivă”. Cele mai noi aparate foto Canon au o stabilizare electronică a imaginii foarte eficientă pentru înregistrarea video, astfel încât nu aveţi nevoie de un trepied pentru a elimina mişcările aparatului foto care pot distrage.

Canon EOS R5 şi EOS R6 au stabilizare cu senzor, care ajută la contrabalansarea oricărei mişcări a camerei. Obiectivele cu zoom pot fi şi ele un instrument puternic pentru schimbarea distanţei focale în timpul filmării, precum şi obiectivele cu stabilizator de imagine integrat, care vă permit să vă concentraţi în timpul înregistrării video în linişte aproape completă.

„Schimbarea frecventă a poziţiei de filmare poate adăuga un sentiment de ritm”, adaugă Joel. „Un documentar nu va fi la fel de bogat fără schimbări în ceea ce priveşte unghiurile de vizualizare. Filmatul este ca gătitul – câteodată trebuie să amestecaţi lucrurile.”

6. Profitaţi la maxim de aparatul dvs. foto Canon

„Aparatele foto Canon precum Canon EOS R5, precum şi modelele mai accesibile, ca Canon EOS M50 Mark II, Canon EOS 850D şi Canon EOS RP, au focalizare automată Dual Pixel CMOS, care funcţionează foarte bine pentru înregistrarea video şi vă permite să faceţi o tranziţie lină de la o zonă a cadrului la alta. Acestea oferă şi focalizare automată Servo pentru filme, care poate urmări continuu subiecţii în mişcare în cadru.”

Cu toate acestea, Joel subliniază faptul că fiecare tehnică folosită trebuie să îmbunătăţească povestea. „Nu folosiţi niciodată o tehnică doar de dragul de a o face. Dacă vreţi să atrageţi atenţia spectatorului asupra unui anumit lucru, focalizarea este unul dintre elementele esenţiale. În cazul unui pescar, ar trebui să focalizaţi pe un peşte prins în plasă, apoi să mutaţi punctul de focalizare pe faţa pescarului pentru a-i arăta reacţia.”

Când sunteţi la început, Joel recomandă să stăpâniţi utilizarea diafragmei pentru a crea diferite efecte cinematice. „Pe lângă lumină şi expunere, diafragma controlează adâncimea câmpului. Deschiderile largi ale diafragmei [numere f mici] vă pot ajuta să focalizaţi atenţia pe subiect, estompând fundalul”, explică el. „Deschiderile mici ale diafragmei vă oferă o adâncime mare a câmpului pentru momentele în care doriţi să menţineţi claritatea simultană a obiectelor aflate atât în apropiere, cât şi în depărtare.

„Când vine vorba de timpii de expunere, de obicei inversul dublului ratei de cadre este ideal. Aşadar, dacă filmaţi cu 25 cadre pe secundă, este cel mai bine să optaţi pentru un timp de expunere de 1/50. Dacă folosiţi un timp de expunere mai scurt, obiectele în mişcare tind să pară agitate în loc să se mişte lin. Dacă filmaţi în condiţii de lumină puternică, va trebui să folosiţi un timp de expunere suficient de mare cu diafragma pe care doriţi s-o folosiţi, aşadar montaţi un filtru de densitate neutră (ND) pe obiectiv. În condiţii de lumină scăzută, folosirea unui timp de expunere mai scurt poate fi potrivită, deoarece îmbunătăţeşte neclaritatea mişcării şi elimină nevoia de a folosi o valoare ISO ridicată, care poate deteriora calitatea imaginii.”

Tehnicile lui Joel surprinse în acţiune

  • Un cadru de început plin de imaginaţie va atrage atenţia şi va stabili locul unde se desfăşoară documentarul dumneavoastră. Aici, Joel montează un aparat foto pe capota maşinii sale şi foloseşte aplicaţia gratuită Canon Camera Connect de pe telefonul său ca telecomandă, ghidându-l pe spectator către scenă. Următorul pas este prezentarea personajului principal, care este subiectul filmului, aducându-l în locaţie.
  • Când filmaţi oamenii în mişcare, focalizarea automată cu detectarea feţei este ideală pentru a menţine claritatea în timp ce aceştia se mişcă şi pentru a vă asigura că toată atenţia este concentrată asupra lor. Folosiţi o viteză suficient de rapidă a focalizării automate Servo pentru a ţine pasul cu mişcarea. Trebuie să procedaţi invers atunci când schimbaţi punctul de focalizare de la o zonă a scenei la alta, element care poate fi scos în evidenţă folosind o adâncime a câmpului îngustă, estompând fundalul. De această dată, utilizaţi o viteză mai mică a focalizării automate Servo pentru a crea o tranziţie lină.
  • Nu vă gândiţi că va exista automat mişcare în cadru deoarece filmaţi. Pentru a menţine interesul spectatorului atunci când filmaţi obiecte statice, creaţi mişcare prin înclinare sau panoramare. Puteţi chiar să combinaţi înclinarea şi panoramarea pentru a crea un efect interesant de mişcare rotativă.
  • În scenele cu contrast ridicat, există pericolul ca zonele foarte luminoase să devină albe, iar umbrele întunecate să devină negre. Utilizaţi opţiunea de filmare Interval dinamic ridicat (HDR) de la Canon pentru o expunere generală mai echilibrată, bogată în zone luminoase şi cu umbre îmbunătăţite. Un alt truc potrivit este folosirea unui filtru de polarizare circulară. Acesta poate elimina reflexiile nedorite şi îmbunătăţi culorile, în timp ce reducerea transmisiei de lumină prin filtru permite utilizarea deschiderilor mai largi ale diafragmei şi duce la evitarea nevoii de timpi de expunere mici.
  • Şi în cele din urmă, nu vă limitaţi la nişte capete vorbitoare. Ca orice alt film, un documentar bun ar trebui să aibă cadenţă şi ritm. Schimbaţi-vă poziţia pentru a filma din unghiuri diferite sau profitaţi la maxim de sistemul digital de stabilizare a imaginii pentru filme (Movie Digital IS) de la Canon pentru a reduce mişcarea camerei în cadrele cu aparatul foto în mână. Acesta vă oferă libertatea de a vă mişca în timp ce filmaţi în loc să rămâneţi într-un singur loc. Şi nu se rezumă numai la filmat – editarea creativă şi modul în care tăiaţi între cadre pot adăuga un efect dramatic şi care stârneşte interesul.

Doi pescari chinezi cu cormorani aşezaţi în bărci lungi cu felinare.

Pentru a vedea în acţiune sfaturile lui Joel, descoperiţi această poveste* despre filmarea pescarilor în condiţii de lumină redusă. Imagine realizată cu Canon EOS 5D Mark IV cu un obiectiv Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM la 24 mm, 1/320 s, f/2.8 şi ISO 3200. © Joel Santos

Reţineţi aceste sfaturi atunci când doriţi să spuneţi o poveste captivantă folosind aparatul foto şi veţi deveni un realizator profesionist de documentare cât aţi clipi.

*Conţinut disponibil numai în anumite limbi.



Articol scris de Matthew Richards

Produse conexe

Articole conexe