FOTOGRAFIA CREATIVĂ

7 zile şi 7 moduri creative de a vă dezvolta stilul

Kym Moseley, creator pasionat pe TikTok şi fotograf şi videograf profesionist, îşi împărtăşeşte sfaturile şi trucurile pentru crearea de imagini de neuitat.
Un portret al unui bărbat a cărui faţă se întinde pe toată imaginea în postprocesare, pe un fundal mov.

Extinderea creativităţii este esenţială pentru a vă îmbunătăţi fotografia. Învăţând să experimentaţi cu stilul şi încercând noi tehnici, puteţi obţine rezultate îndrăzneţe şi adesea surprinzătoare. Kym Moseley este un susţinător înfocat al încercării de diverse idei, pe care le împărtăşeşte apoi cu numeroşii săi urmăritori de pe TikTok.

Recent, Kym şi-a testat limitele creativităţii, propunându-şi o provocare fotografică pentru fiecare zi a unei săptămâni şi documentând demersul într-un tutorial pe TikTok. Aici, Kym împărtăşeşte cele şapte tehnici diferite pe care le-a folosit şi dezvăluie procesul creativ de gândire din spatele fiecăreia dintre imaginile sale finale izbitoare.

1. Adăugaţi un element abstract

Aparatul foto nu minte niciodată, consideră unii, dar aplicaţiile de editare pot deforma cu siguranţă adevărul. „Lucrările suprarealiste ale lui Salvador Dalí mi se par cu adevărat pline de inspiraţie şi am dorit să creez ceva similar”, spune Kym despre imaginea uluitoare din partea de sus a acestei pagini. „Nu eram sigur exact ce aveam de gând să fac, aşa că am decis să fotografiez un autoportret şi să optez pentru simplitate.” Aplicaţia Canon Camera Connect este foarte bună pentru acest lucru, mai ales că puteţi focaliza automat pe dumneavoastră atunci când staţi în faţa aparatului foto, fără a vă mai complica.

„Pentru mine, portretistica ţine de ochi”, continuă Kym. „Pe aceştia vă axaţi, la propriu, când realizaţi fotografia, dar ochii spun totodată povestea. Nu cred că există ceva mai rău decât un zâmbet fals într-un portret: îmi dau întotdeauna seama când ochii nu zâmbesc. Pentru a crea ceva complet diferit în această fotografie, am decis să elimin complet ochii din imagine, eliminând toată individualitatea şi personalitatea. Am întins o secţiune a feţei în etapa de editare şi fotografia s-a transformat într-un portret al cuiva care ar putea fi oricine. Cred că poate fi considerată o operă de artă suprarealistă.”

2. Schimbaţi unghiurile pentru a surprinde imaginea de ansamblu

Fotografiată de jos în sus, o pasăre zboară între doi zgârie-nori care se înalţă pe un cer albastru intens.

„Fotografierea clădirilor cu un obiectiv ultra-grandangular şi o diafragmă de f/4,5 a oferit o profunzime suficient de mare a câmpului pentru a menţine totul clar, împreună cu un timp de expunere de 1/125 dintr-o secundă”, spune Kym despre această imagine, intitulată „Look Up” (Priviţi în sus). „Este suficient de rapid pentru fotografiere panoramică cu aparatul în mână, fără trepied.” © Kym Moseley

„Fotografiez în principal portrete şi oameni, dar este bine să încercaţi şi altceva”, spune Kym. El nu ar utiliza un obiectiv ultra-grandangular, precum RF 16mm F2.8 STM sau Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM, pentru portrete, dar este de părere că pot oferi o perspectivă dinamică peisajelor urbane, cum ar fi cel de mai sus. „Pentru această fotografie, am încercat să mă gândesc la altceva decât imaginile obişnuite ale clădirilor şi am avut ideea de a fotografia direct în sus”, explică el.

Kym foloseşte un aparat foto Canon EOS R6, pentru care se pot utiliza obiective EF sau EF-S cu un adaptor de montură Canon EF-EOS R.

„Mi-a plăcut modul în care zgârie-norii păreau să se aplece unii către ceilalţi în perspectiva de jos în sus, dar am simţit că era nevoie de ceva în mijlocul cerului, cum ar fi o pasăre sau un avion. Asta nu s-a întâmplat, aşa că am decupat o pasăre din fundalul unei fotografii mai vechi şi am lipit-o exact unde am vrut.”

3. Fiţi creativi cu autoportretele

Un portret al unui bărbat cu caractere chinezeşti afişate pe faţă de un proiector.

În timp ce aparatele foto mirrorless vă permit să previzualizaţi efectul setărilor pentru expunere şi nivelul de alb în vizorul electronic, beneficiaţi de aceleaşi avantaje cu toate aparatele foto DSLR Canon care dispun de vizualizare live, compunând imaginile pe ecranul din spate. © Kym Moseley

„Îmi plac fotografiile portret întunecate, cinematografice şi cu aspect vechi, ca un cadru dintr-un film”, spune Kym despre ideea din spatele rezultatelor uimitoare ale celei de-a treia tehnici. „Am vrut ca cea mai mare parte a cadrului să fie întunecată şi doar o porţiune a acestuia să fie luminată într-un mod dramatic. Pentru a crea efectul, am folosit un stick de lumină LED pentru ilumina puţin fundalul. Apoi, am conectat telefonul la un proiector şi am scris caracterul chinezesc pentru «dragoste» pe el, proiectându-l literalmente pe faţa mea.”

„Practic, folosesc întotdeauna modul de expunere manuală, astfel încât să pot obţine aspectul dorit, în special în cazul imaginilor întunecate”, continuă Kym. „Am trecut acum ceva timp de la un Canon EOS 6D Mark II la un EOS R6 şi, ca în cazul tuturor aparatelor foto Canon mirrorless, este foarte util la previzualizarea în timp real a nivelurilor de expunere şi a nivelului de alb în vizor. M-am jucat cu culorile luminii LED şi cu caracterele chinezeşti pe telefon până când am obţinut echilibrul dorit, cu un fundal albăstrui şi un text roşiatic.”

Pentru portretistică, Kym preferă o profunzime mică a câmpului pentru izolarea subiectului pe un fundal estompat. Un obiectiv cu o deschidere rapidă a diafragmei permite acest lucru, astfel că obiectivele Canon RF 50mm F1.8 STM şi EF 50mm f/1.8 STM sunt opţiuni ideale şi rentabile.

4. Folosiţi umbre şi lumină

Umbra unei mâini întinzând un trandafir unei a doua mâini, aflată tot în umbră.

Kym este de părere că formele simple şi îndrăzneţe ale siluetelor pot spune uneori mai mult decât lumina şi culorile. „Această imagine care arată două mâini şi o floare semnifică interacţiunea umană”, spune el. © Kym Moseley

„Fotografiile luminoase şi însorite sunt foarte răspândite, dar îmi place să mă joc cu umbre şi siluete”, spune Kym. Pentru imaginea lui ce arată două mâini şi o floare profilate pe un perete gri, el a vrut să păstreze lucrurile simple şi dramatice. „O mare parte din inspiraţia mea provine din imagini pe care le-am văzut în filme sau la TV sau pe platforme precum TikTok şi Instagram. Aceasta înfăţişează o persoană care pune o floare în mâna altcuiva. Cred că este o imagine cu adevărat puternică, cu o atracţie emoţională.”

Kym continuă: „Am realizat imaginea în interior, orientând aparatul foto spre fereastra mea şi folosind aproximativ un stop de supraexpunere, pentru a scăpa de orice detaliu în fundalul luminos. Am făcut două fotografii separate, mai întâi a unei mâini şi apoi a celeilalte. Sunt de fapt mâinile mele, aşa că am folosit aplicaţia Canon Camera Connect pentru a controla toate setările şi a previzualiza fotografiile de la distanţă, pe telefon. În cele din urmă, am îmbinat cele două fotografii într-o aplicaţie de editare pentru a forma o imagine compusă.”

5. Încercaţi diverse compoziţii

Un skateboarder care se lansează într-o parcare multietajată întunecată.

Oamenii cred adesea că este nevoie de un timp scurt de expunere pentru a îngheţa acţiunea, dar Kym a încercat contrariul şi a folosit un timp lung de expunere de 1/30 secunde pentru un efect de neclaritate a mişcării în această fotografie, creând o senzaţie de mişcare. © Kym Moseley

„Îmi place că atât de multe aparate foto Canon au un ecran cu unghi variabil. Îl puteţi utiliza pentru a compune fotografii din unghiuri neobişnuite, ţinând aparatul ridicat sau coborât foarte mult”, spune Kym. Pentru imaginea sa cu un skateboarder într-o parcare întunecată, aparatul foto era la nivelul solului, ceea ce i s-a părut că a creat o perspectivă interesantă. „Am reuşit să surprind corpul skateboarderului exact la proporţiile dorite, astfel încât piciorul său cel mai apropiat de obiectiv să arate imens, iar restul corpului să pară mai mic pe măsură ce se îndepărtează”, explică el. „Dacă aş fi fotografiat de la înălţimea obişnuită a ochilor, s-ar fi pierdut tot impactul.”

„Rata de declanşare extrem de rapidă de 20 de cadre pe secundă a aparatului meu Canon EOS R6 este un alt mare avantaj pentru acest tip de fotografie”, continuă Kym. „Am fotografiat în rafală rapidă, astfel încât să pot fi sigur că voi surprinde momentul definitoriu. Indiferent de aparatul foto pe care îl folosiţi, merită să utilizaţi cea mai rapidă rată de cadre pentru acest tip de imagine.”

6. Îmblânzirea sălbăticiei

Un porumbel care îşi ia zborul dintr-o palmă deschisă ce ţine seminţe.

Kym a folosit focalizarea automată într-un singur punct pentru această imagine, dar ar fi putut utiliza şi modul uimitor de focalizare automată cu detectarea păsărilor bazat pe AI cu deep learning al aparatului său Canon EOS R6, disponibil şi pe aparatele foto EOS R5 şi EOS R3. Acesta focalizează în mod inteligent pe o pasăre şi îi urmăreşte mişcarea, detectând corpul şi concentrându-se asupra capului şi chiar ochilor în momentul în care intră în cadru. „Îmi place cum EOS R6 este atât de incredibil de intuitiv şi de uşor de utilizat”, spune Kym. © Kym Moseley

Nu trebuie să mergeţi într-un safari pentru a obţine imagini uimitoare cu natură sălbatică. Fotografiile excelente pot fi realizate în propria grădină din spatele casei – sau, în cazul lui Kym, în parcul local. Creatorul de pe TikTok spune despre fotografia lui cu un porumbel care îşi ia zborul după ce a mâncat: „M-au inspirat întotdeauna imaginile cu porumbei care îşi iau zborul şi fotografiile cu oameni care ţin o pasăre exotică în mână. Am decis să le combin pe cele două în această imagine.

„Există o cafenea în parc care vinde pachete de seminţe de păsări pentru hrănirea raţelor, dar sunt bune şi pentru a atrage porumbeii la tine. Am ţinut aparatul foto într-o mână şi am ademenit porumbelul să vină la mâna cealaltă. Am folosit un timp de expunere scurt de 1/1600 secunde pentru a îngheţa mişcarea în timp ce porumbelul îşi lua zborul.”

7. Încercaţi o dublă expunere

O imagine alb-negru cu dublă expunere a unui tânăr cu păr tuns scurt.

Kym spune că această imagine cu dublă expunere nu ar fi fost posibilă fără capacitatea aparatului Canon EOS R6 de a afişa o „imagine fantomă” a primei fotografii, pe care a putut suprapune previzualizarea celei de-a doua fotografii pentru a alinia ochii. „Este un aparat foto nemaipomenit”, spune el. Această funcţie este disponibilă şi pe alte aparate foto Canon, inclusiv pe EOS 90D, EOS 6D Mark II şi EOS RP. © Kym Moseley

„Aceasta este altă fotografie inspirată parţial de munca altcuiva”, spune Kym de fotografia sa finală memorabilă. „Expunerile duble atrag întotdeauna atenţia şi am vrut să creez o imagine în care ochiul stâng şi cel drept să fie suprapuşi exact în cele două fotografii separate”, explică el. „A fost nevoie de câteva încercări, deoarece am constatat că pupilele ochiului trebuie să fie plasate foarte precis.”

„Modul de expunere multiplă de pe Canon EOS R6 a fost de mare ajutor”, continuă Kym. „După ce realizezi prima fotografie, aceasta este afişată în vizor sau pe ecranul din spate ca un fel de imagine fantomă, astfel încât o poţi utiliza pentru poziţionare precisă la compunerea celei de-a doua fotografii.”

Indiferent dacă vă supuneţi la o provocare de o săptămână precum Kym şi încercaţi una dintre aceste tehnici diferite în fiecare zi sau le testaţi pe câteva în timp, depăşirea limitelor ca fotograf vă va oferi o mare bucurie şi satisfacţie. Nu uitaţi să vă postaţi rezultatele cu hashtagul #FreeYourStory, etichetând @canonemea.Articol scris de Matthew Richards

Produse conexe

Articole conexe

 • FOTOGRAFIA PORTRET

  Iluminarea high-key şi low-key pentru portrete

  Creaţi configuraţii de iluminare clasice pentru portrete melancolice de înaltă calitate.

 • FOTOGRAFIA PORTRET

  Îmbunătăţiţi-vă selfie-urile

  Nina Collins, creatoare TikTok, arată cum să realizaţi autoportrete creative acasă.

 • NOŢIUNI DE BAZĂ DESPRE FOTOGRAFIE

  Realizaţi fotografii estetice

  Influencerul de pe reţelele sociale Steffi Marla ne împărtăşeşte modul în care se asigură că imaginile ei ies în evidenţă online.

 • FOTOGRAFIA STRADALĂ

  Portrete de imprimat

  Fotograful şi creatorul de conţinut pe Tik Tok Kym Moseley îşi împărtăşeşte sfaturile despre realizarea de fotografii remarcabile cu necunoscuţi şi dăruirea pozelor.