FOTOGRAFIA PORTRET

Iluminarea high-key şi low-key pentru portrete

Aflaţi cum să creaţi două configuraţii de iluminare clasice pentru portrete de înaltă calitate.
Un portret low-key al unei femei, realizat cu Canon EOS 5D Mark IV. © James Paterson

Este esenţial pentru toţi fotografii şi cineaştii care doresc să îşi perfecţioneze arta să înţeleagă conceptul de iluminare în trei puncte.

 • Lumina principală este sursa principală de iluminare şi este de obicei direcţionată direct către subiect.
 • Lumina de umplere este poziţionată lateral, rolul său fiind de a elimina umbrele accentuate din imagini şi de a evita scenele cu contrast ridicat (efectul clarobscur).
 • Lumina de fundal, aşa cum sugerează şi numele, este plasată în spatele subiectului şi ajută la separarea acestuia de fundal.

Modul în care lucraţi cu toate cele trei surse de lumină în raport cu subiectul dumneavoastră poate schimba dramatic aspectul şi senzaţia imaginii pe care o realizaţi. Configuraţiile de iluminare pentru portrete high-key şi low-key vă pot ajuta să creaţi portrete melancolice, cu aspect profesional, acasă sau într-un studio. Aveţi nevoie doar de câteva bliţuri Speedlite, cum ar fi Canon Speedlite EL-10, şi unele accesorii pe care posibil le aveţi deja sau pe care le puteţi confecţiona din obiecte de zi cu zi.

Configuraţia high-key

Două bliţuri Canon Speedlite utilizate la distanţă în partea stângă şi un prim-plan cu aranjarea bliţului în partea dreaptă. © Marcus Hawkins

Termenul „high-key” se referă la imagini care sunt dominate de tonuri foarte luminoase, adesea cu un fundal complet alb. În cazul portretelor, este un aspect luminos, aerisit şi profesional. Dacă aveţi două sau mai multe bliţuri Speedlite şi un declanşator pentru a le declanşa de la distanţă, puteţi crea o configuraţie high-key pentru portrete în orice cameră cu un perete simplu, de culoare deschisă. Cel mai important este să obţineţi raportul de lumină corect – lumina de fundal ar trebui să fie mult mai strălucitoare decât lumina principală (pe subiectul nostru) pentru a supraexpune fundalul la alb.

1. Iluminaţi fundalul

Un portret high-key al unei femei, realizat cu Canon EOS 5D Mark IV. © James Paterson

Începeţi prin a plasa subiectul în faţa unui perete de culoare deschisă, apoi poziţionaţi un bliţ Speedlite în spatele lui şi direcţionaţi-l pe perete. Încercaţi să obţineţi o expunere care face peretele alb pur – nu porniţi al doilea bliţ decât după ce aţi realizat asta. În acest exemplu, aparatul foto este în modul Manual (M), cu setări de expunere la f/8 de 1/200 sec., ISO 100, cu un Speedlite setat la o putere de 1/1 în modul bliţ manual. Imaginea rezultată oferă un fundal luminos, astfel că putem trece la iluminarea subiectului.

2. Accentuaţi faţa

Un portret frontal al unei femei cu un fundal complet alb, realizat cu Canon EOS 5D Mark IV. © James Paterson

Poziţionaţi un al doilea bliţ Speedlite în faţa subiectului şi uşor în lateral pentru a acţiona ca lumină principală. Pentru a atenua, difuza şi răspândi lumina, utilizaţi un dispozitiv de modificare a luminii, cum ar fi o umbrelă albă sau un softbox. Acest lucru va crea un portret mai măgulitor. Setaţi Speedlite la modul Manual şi faceţi câteva teste în timp ce ajustaţi fie puterea bliţului (¼ din putere aici), fie distanţa luminii de la subiect până când faţa este expusă corect.

Canon Speedlite EL-10 are un interval versatil de putere de la 1/1 la 1/1024 pentru un aspect mai delicat. În plus, creaţi o strălucire suplimentară în ochii subiectului cu ajutorul unui panou catchlight.

Configuraţia low-key

Un fotograf realizând un portret al unei femei utilizând configuraţia low-key, cu un aparat foto, un obiectiv şi un bliţ Canon. © Marcus Hawkins

Low-key este opusul high-key, imaginea fiind dominată de tonuri întunecate. Acest lucru poate fi realizat cu o singură sursă de lumină, cum ar fi un bliţ Speedlite declanşat de la distanţă. Canon Speedlite EL-10 poate fi configurat de la distanţă cu ajutorul aplicaţiei Canon Camera Connect.

Cu poziţionarea atentă a luminii, puteţi utiliza chiar şi acelaşi perete de fundal ca în configuraţia high-key. Poziţionaţi sursa de lumină uşor în spatele subiectului şi într-o parte, astfel încât lumina să cadă pe marginea feţei, apoi rugaţi subiectul să îşi îndrepte faţa spre lumină, astfel încât aceasta să-i lumineze conturul obrazului şi ochii.

1. Întunecaţi fundalul

Un portret al unei femei cu lumina revărsându-se pe peretele din fundal, realizat cu Canon EOS 5D Mark IV. © James Paterson
Un portret al unei femei cu un fundal mai întunecat, realizat cu Canon EOS 5D Mark IV. © James Paterson

Înainte

După

Un material de fundal întunecat, precum catifeaua neagră, este ideal pentru portrete low-key, dar chiar şi un perete luminos poate fi întunecat împiedicând pur şi simplu lumina să cadă pe el. O opţiune este de a muta subiectul şi lumina mai departe de fundal, crescând distanţa dintre sursa de lumină şi fundal. De asemenea, puteţi utiliza un obiect pentru a acoperi bliţul şi pentru a-l direcţiona către subiect. În prima imagine de aici, lumina se revarsă pe peretele din fundal. În a doua, o pânză neagră a fost plasată între Speedlite şi perete.

2. Posturi melancolice

Un fotograf care face un portret al unei femei cu un aparat foto, un obiectiv şi un bliţ Canon. © Marcus Hawkins

Portretele low-key au o atmosferă sumbră, meditativă, aşa că rugaţi subiectul să pozeze în acord cu atmosfera. O poziţie din profil poate funcţiona bine. La unghiul potrivit, lumina cade pe faţă şi creează o zonă luminoasă triunghiulară pe un obraz. Numită „iluminare de tip Rembrandt” după maestrul olandez, aceasta este o tehnică clasică pentru iluminarea unei feţe. Canon Speedlite EL-10 are un panou catchlight pentru o strălucire suplimentară în ochi. Puteţi accentua atmosfera prin desaturarea uşoară a culorilor pentru portretul low-key final.

Rugaţi un prieten să vă ajute să testaţi aceste sfaturi sau încercaţi să realizaţi autoportrete de la distanţă utilizând aplicaţia Canon Camera Connect şi să vă jucaţi cu configuraţiile de iluminare low-key şi high-key pentru portrete pentru a vedea efectul pe care îl au asupra aspectului şi senzaţiei imaginilor.

Marcus Hawkins & Agi Wojcik

Produse conexe

Articole conexe

 • FOTOGRAFIA PORTRET

  Sfaturi pentru fotografia portret

  Îmbunătăţiţi-vă fotografia portret cu aceste sfaturi şi tehnici de top.

 • FOTOGRAFIA PORTRET

  Cel mai bun echipament de bază pentru portrete

  Aparate foto şi obiective pentru fiecare tip de fotografie portret.

 • PROIECTE LA DOMICILIU

  Imagini pline de inspiraţie acasă

  Transformaţi-vă locuinţa într-un studio cu sfaturi de la vedeta TikTok Michaela Efford.

 • PROIECTE LA DOMICILIU

  Amenajaţi-vă propriul studio acasă

  Descoperiţi cum să deveniţi creativ folosind bliţul şi să realizaţi portrete uimitoare cu buget redus.

 • Abonaţi-vă la buletinul nostru informativ

  Obţineţi cele mai recente ştiri şi informaţii despre produse