FOTOGRAFIA DE NUNTĂ

Creaţi-vă propriul album foto de nuntă, pe care să-l preţuiţi întotdeauna

Dacă decideţi să vă creaţi propriul album foto de nuntă, veţi retrăi minunatul moment în timp ce daţi frâu liber creativităţii dumneavoastră. Aflaţi cum să faceţi acest lucru cu sfaturile noastre profesioniste.
O selecţie de fotografii de nuntă imprimate, răspândite pe o masă, cu o mână care ţine o fotografie alb-negru cu mirii ţinându-se de mână şi râzând împreună.

Un album foto reuşit spune povestea celei mai frumoase zile ale unui cuplu, conservând şi prezentând generaţiilor viitoare amintiri nepreţuite. Totuşi, un album foto comandat de la un fotograf profesionist vă poate afecta bugetul de nuntă întins deja la maxim; în plus, cuplul poate pierde o ocazie incredibilă de a retrăi împreună ziua lor specială. De ce să nu faceţi chiar voi albumul foto?

Hannah Millard, cunoscută drept Camera Hannah, este fotograf de nuntă cu normă întreagă din 2010, fiind pasionată de ideea de a surprinde emoţiile din timpul unor momente magice. Recunoscută pe plan internaţional, aceasta a câştigat numeroase premii pentru activitatea sa, astfel că din Derbyshire, Anglia, a ajuns în cele mai exotice locuri din lume. În plus, este şi profesoară de fotografie, organizând ateliere de o zi şi sesiuni de mentorat fizice sau online, dar este pasionată şi de activităţile creative de tip DIY şi, după cum se auto-descrie, cu un „mare suflet de geek”. Aici, Hannah ne dezvăluie câteva din trucurile utile pentru cuplurile care vor să-şi creeze un album foto de nuntă cu totul unic.

1. Adunaţi toate fotografiile dorite

O persoană care ţine în mână un album foto de nuntă realizat acasă, plin cu fotografii de la recepţie. Deasupra sunt lipite litere aurii strălucitoare care formează cuvintele „PARTY TIME”.

„Este extrem de satisfăcător să vă creaţi un album foto de nuntă cu fotografii pe care le imprimaţi personal”, ne spune Hannah Millard, fotograf premiat de nuntă. „Aveţi şi opţiunea de a crea albume speciale, personalizate pe care să le oferiţi cadou familiei şi prietenilor.”

Veţi începe, desigur, adunând împreună toate fotografiile pe care le aveţi din ziua voastră specială – atât cele oficiale de la fotograful profesionist, cât şi cele neoficiale, surprinse de familie şi prieteni.

„Majoritatea fotografilor nu vor avea nicio problemă să transmită fotografii digitale de înaltă rezoluţie ca parte din pachetul de nuntă”, spune Hannah. „Acestea sunt ideale pentru a imprima fotografiile dorite, care vor ieşi la o calitate foarte bună. Eu folosesc Canon EOS R6, iar obiectivele preferate pentru nunţi sunt Canon EF 24mm f/1.4L II USM, Canon EF 50mm f/1.2L USM şi Canon EF 100 f/2.8L Macro IS USM, plus adaptorul de montură excelent Canon EF-EOS R, iar aşa am siguranţa că fotografiile vor ieşi la o calitate fabuloasă.

„Intenţionez să-mi cumpăr şi Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM. Intervalul de zoom grandangular şi diafragma luminoasă oferă versatilitate fotografiilor de nuntă în spaţii interioare, dar şi celor de grup.”

Cum majoritatea, dacă nu chiar toate fotografiile strânse vor fi în format digital, vă puteţi realiza albumul foto de nuntă cu ajutorul unui serviciu de album foto online, unde încărcaţi imaginile preferate, iar compania se ocupă de imprimarea şi organizarea albumului. Este alegerea perfectă pentru cei care vor să aibă un control mai mare asupra procesului, dar nu au prea mult timp la dispoziţie. Alternativ, aproximativ la aceleaşi costuri, vă puteţi ocupa personal de imprimarea şi organizarea propriu-zisă.

2. Transformaţi procesul într-o activitate de cuplu

Captură de ecran cu un program de editare foto, afişând o selecţie de fotografii de nuntă color şi alb-negru.

Întregul proces prin care alegeţi fotografiile de nuntă preferate pentru album reprezintă o ocazie minunată de a vă aminti de ziua cea mare şi de a retrăi momentele speciale.

O persoană pune pe o masă fotografii de nuntă imprimate de diverse dimensiuni, ţinând în mână două pentru a le studia mai atent.

Odată ce aţi ales fotografiile preferate din fişierele digitale, e timpul să le imprimaţi. Vă va ajuta să faceţi o selecţie mai strictă.

„Mi se pare foarte important ca un cuplu să treacă prin toate fotografiile de nuntă împreună”, spune Hannah. „E ca o activitate de cuplu, în care vă bucuraţi de experienţa retrăirii nunţii voastre. În plus, trecând din nou prin toate fotografiile, vă puteţi bucura de o experienţă minunată care să vă apropie unul de celălalt, împărtăşind amintirile din acea zi. Pe măsură ce povestiţi, veţi descoperi nu doar care sunt imaginile preferate, ci şi care au o semnificaţie aparte pentru jumătatea dumneavoastră şi de ce. Nu e vorba aici doar de imaginile în sine, ci şi de emoţiile pe care le-au surprins.”

3. Începeţi cu fotografiile esenţiale

O femeie adaugă un colţ decorativ la un montaj de fotografii într-un album foto de nuntă realizat acasă.

„Recepţiile la nunţi sunt adesea o explozie de culori, pe lângă faptul că există surse de lumină diferite cu temperaturi de culoare diverse. Dacă vă axaţi pe imprimări în alb-negru, este posibil să eliminaţi elemente extrem de colorate care pot distrage atenţia, astfel încât să iasă în evidenţă emoţiile acelui moment”, spune Hannah. „Însă dacă combinaţi mai multe fotografii color cu fotografii monocrom pe aceeaşi pagină, mai bine evitaţi să includeţi doar o singură fotografie de un anumit tip.”

Se poate dovedi a fi o provocare mai mare să alegeţi ce fotografii să excludeţi atunci când vă creaţi albumul foto de nuntă.

„Încercaţi să începeţi cu fotografiile esenţiale”, recomandă Hannah. „Toate nunţile sunt o poveste ce se bazează pe diverse momente-cheie din acea zi, cum ar fi schimbul de inele, primul sărut sau semnarea în registrul de stare civilă. Apoi la recepţie, avem momentul când mireasa aruncă buchetul sau primul dans al mirilor. Toate acestea sunt cu totul memorabile şi cu siguranţă veţi dori să le includeţi în povestea voastră. Tot atât de importante sunt şi fotografiile care spun singure o poveste şi, din orice motiv, vă duc cu gândul la un anumit moment.”

4. Acordaţi spaţiu din plin pentru fotografiile preferate

Două mâini aranjează, pe prima pagină a albumul foto de nuntă realizat acasă, o fotografie cu mirele şi mireasa îmbrăţişându-se.

Pentru albumul dumneavoastră, faceţi un mix echilibrat între fotografii mai mari şi mai mici, dar asiguraţi-vă că lăsaţi puţin spaţiu alb între ele, astfel încât să nu încărcaţi prea mult paginile. Când spunem de fotografii mici, pot fi şi cele făcute cu aparate foto instantanee, precum Canon Zoemini S2, surprinse în ziua respectivă de către invitaţii voştri. Iar referitor la estetică, este tot atât de important să lăsaţi câteva din fotografiile preferate să fie în centrul atenţiei.

„Dintre cadrele esenţiale, e bine să alegeţi 3-4 fotografii-vedetă”, recomandă Hannah. „Acestea vor fi topul preferatelor şi vă veţi dori să aibă spaţiul necesar în album. O greşeală frecventă este să încărcaţi excesiv, din punct de vedere vizual, paginile punând prea multe fotografii care atrag şi distrag atenţia. Însă dacă dedicaţi câte o pagină întreagă pentru cadrele-vedetă, veţi avea un mix echilibrat de fotografii. Cadrele-vedetă bune au un impact vizual puternic, o compoziţie grozavă şi, adesea, sunt capturi ale unor momente unde toate elementele se reunesc într-o imagine perfectă.

„Partea bună este că unele fotografii merg mai bine cu altele mai mici în jurul lor”, adaugă Hannah, „cum ar fi instantaneele cu invitaţii la recepţie sau distrându-se pe ringul de dans.”

5. Nu uitaţi de cadrele-cheie

Două mâini ţin în mână o selecţie de fotografii din ziua nunţi, inclusiv una în care mirii se îmbrăţişează lângă un tort de nuntă pe 3 etaje.

Pentru a vă asigura că albumul foto de nuntă spune tuturor întreaga poveste a acelei zile, asiguraţi-vă că includeţi cadre esenţiale din diverse locuri, dar şi fotografii cu tortul, florile etc. Acestea sunt elemente uşor de uitat, însă la care vă veţi bucura când vi le veţi aminti peste ani şi ani.

„Realizez şi multe filmări la nunţi, iar în cazul albumelor cu capturi se aplică reguli similare”, spune Hannah. „Începeţi cu câteva cadre-cheie care să pună bazele întregului context. Fotografii cu locul ceremoniei vor pregăti „terenul”, fapt ce se aplică şi pentru recepţia propriu-zisă, dacă se desfăşoară într-un loc diferit. Poate că nu vor fi printre fotografiile preferate, însă dacă nu le includeţi, nu veţi putea recrea atmosfera deosebită. În plus, nu strică să adăugaţi mai multe detalii descriptive. Fotografiile cu elemente precum florile, mărturiile sau decoraţiunile de pe mese merg perfect şi asigură un flux vizual în cazul în care se trece la un spaţiu nou.”

6. Imprimaţi fotografiile selectate

O femeie se află în faţa unei imprimante Canon PIXMA, studiind fotografiile abia imprimate.

Imprimanta Canon PIXMA seria TS7450 este perfectă pentru cuplurile proaspăt căsătorite care îşi doresc să-şi creeze propriul album foto de nuntă în stil DIY. Realizează imprimări rapide de fotografii fără margini, complet color, de 15 x 10 cm, în doar 43 de secunde.

Chiar dacă decideţi să apelaţi la un profesionist pentru albumul foto, tot vă poate ajuta să creaţi o machetă care să prezinte cum doriţi să arate albumul dumneavoastră şi să alegeţi dinainte ce poze să includeţi, urmând toţi paşii de mai sus. Un alt aspect esenţial pentru a avea o imagine a albumului final, indiferent de cine este realizat, este acela de a-l vedea în format fizic.

„Dacă vă uitaţi la fotografii pe telefon sau pe calculator, nu obţineţi imaginea de ansamblu cu privire la cum va fi albumul foto de nuntă. Indiferent dacă îl lăsaţi pe mâna unui profesionist sau dacă îl realizaţi personal, este mult mai bine să imprimaţi fotografiile, pentru a vă juca un pic cu ele”, recomandă Hannah. „Eu folosesc imprimanta Canon PIXMA seria TS7450 şi sunt impresionată de cât de rapid şi simplu este întregul proces, iar calitatea fotografiilor imprimate este foarte bună. Aveţi opţiunea de a alege între imprimate cu sau fără chenar, ambele asigurând rezultate foarte bune. Mie mi se pare că fotografiile fără chenar sunt de obicei mai potrivite când le pun pe pagini albe, în vreme ce pentru paginile colorate sau texturate, chenarul alb din jurul fotografiilor imprimate dă impresia unei rame atrăgătoare.”

7. Testaţi diverse tipuri de hârtie fotografică pentru a vedea care vă place cel mai mult

O selecţie de fotografii de nuntă imprimate şi pachete de hârtie pentru imprimantă Canon, puse pe o masă.

Referitor la alegerea hârtiei pentru imprimările fotografiilor de nuntă, Hannah ne spune aşa: „Hârtiile fotografice lucioase, semi-lucioase, luster şi mate au toate un aspect diferit, aşa că nu strică să testaţi mai multe opţiuni. Şi pentru a obţine cea mai bună calitate la imprimare, este extrem de important şi să modificaţi setările de fiecare dată, astfel încât să se potrivească tipului de hârtie utilizată.”

Atunci când imprimaţi fotografii pentru albumul vostru, Hannah sugerează să testaţi pe diferite tipuri de hârtie fotografică pentru a vedea pe care o preferaţi.

„Ador să experimentez cu diverse tipuri de hârtie fotografică atunci când realizez propriile mele imprimate”, spune Hannah. „Hârtia fotografică lucioasă, semi-lucioasă, luster şi mată este disponibilă în diverse dimensiuni, astfel că puteţi testa mai multe variante pentru a găsi opţiunea perfectă. Preferata mea este cea semi-lucioasă, cu care se obţin rezultate profesionale minunate, fără să reflecte prea mult lumina. Şi hârtia fotografică lucioasă merge foarte bine, în special pentru paginile pline cu imagini extrem de colorate şi diverse – se vor vedea excelent graţie contrastului şi saturaţiei. Iar hârtia mată conferă un aspect mai subtil, discret.

„Cel mai plăcut atunci când realizaţi singuri imprimatele este să combinaţi diverse tipuri de hârtie care să se potrivească unor fotografii sau pagini individuale.”

8. Creaţi un storyboard pentru a verifica unde poziţionaţi fotografiile

O selecţie de fotografii de nuntă imprimate puse în faţa unui laptop deschis, iar în spate o femeie studiază o fotografie abia scoasă de imprimantă.

„Când trebuie să alegeţi dimensiunea sau amplasarea fotografiilor în album, începeţi de la cele mai mici în sus, imprimând copii mai mari numai dacă şi când este necesar”, recomandă Hannah. „Veţi economisi timp şi bani.”

„Pentru a vă bucura de un album foto de nuntă dinamic, care vă spune întreaga poveste, este ideal să vă creaţi un storyboard asemenea celor ale regizorilor de filme”, explică Hannah. „Începeţi cu fotografiile vedetă şi cu cele esenţiale, apoi adăugaţi cadrele-cheie şi ordonaţi-le corespunzător. Astfel veţi avea o referinţă vizuală clară a întregii poveşti şi veţi putea observa mai uşor dacă aţi scăpat anumite momente-cheie. În plus, veţi vedea eventuale extreme, de exemplu, dacă aveţi prea multe fotografii din timpul discursurilor sau prea puţine instantanee cu invitaţii.”

9. Imprimare profesionistă

Captură de ecran cu o fotografie tip portret grupată cu o căsuţă de text portocaliu aprins în care este scris: „BEST. Day. Ever.”

„Când dimensiunea hârtiei nu se potriveşte cu raportul de aspect al imaginii, acestea trebuie decupate cu multă atenţie. Cu Canon Easy-PhotoPrint Editor, puteţi pune imaginea în previzualizatorul imprimării pentru a vă asigura că aveţi cea mai bună compoziţie”, spune Hannah.

Persoană uitându-se la fotografiile de nuntă pe un laptop, în timp ce ţine în mână o fotografie fizică de la aceeaşi nuntă. Pe birou, în jurul laptopului, sunt mai multe fotografii imprimate.

„Instrumentul Auto Photo Fix disponibil în Canon Easy-PhotoPrint Editor poate îmbunătăţi calitatea de imprimare”, spune Hannah. „Aş sugera să imprimaţi două versiuni, cu şi fără corecţie, pentru a vedea pe care o preferaţi. În cazul imaginilor care au fost editate atent şi primite de la fotografii profesionali de nuntă, de obicei este mai bine să dezactivaţi opţiunea de corecţie.”

„Eu personal ador Canon Easy-PhotoPrint Editor”, ne spune Hannah, plină de entuziasm. „Atunci când îmi planific filele, folosesc editorul pentru a imprima mai multe fotografii pe, să zicem, o singură hârtie fotografică de 25 x 20 de cm sau în format A4, pe care apoi o lipesc direct pe o pagină din album. Vă ajută foarte mult atunci când încercaţi să vă decideţi asupra schemei paginilor individuale şi să vedeţi cât de bine merg paginile opuse una cu alta.

„În plus, dacă imprimaţi mai multe fotografii mai mici pe o singură pagină, veţi câştiga timp şi efort încercând să le aliniaţi la milimetru atunci când le puneţi în album”, adaugă ea. „Aplicaţia şi software-ul Canon Easy-PhotoPrint Editor oferă numeroase şabloane gata de utilizare. Apoi puteţi reproduce schemele cu ajutorul instrumentelor de proiectare ale unei companii online de imprimare a fotografiilor, pentru a vă crea forma finală a albumului foto de nuntă. Iar fotografiile pe care le imprimaţi nu vor fi niciodată hârtie irosită. Poate vă veţi decide să le păstraţi ca amintire sau să le oferiţi cadou familiei sau prietenilor, poate le puneţi într-o ramă foto.”

10. Fiţi creativi pentru un impact profund

Două mâini aranjează patru fotografii cu scene diferite pe o pagină, opuse unei pagini cu două fotografii mari cu decorul de nuntă.

„Pentru a fixa fotografiile imprimate într-un album de colaje, cel mai bine folosiţi bandă adezivă washi sau decorativă, sau puteţi alege dintr-o multitudine de „rame foto” adezive simple sau decorative”, spune Hannah . „Pentru un aspect mai bine organizat, o alternativă ar fi banda dublu-adezivă. Când testaţi machetele, banda de mascare este soluţia ideală, întrucât o puteţi îndepărta fără să deterioraţi imprimările.”

„Consider că sunt multe de spus pentru atunci când vreţi să vă creaţi propriul album foto de nuntă cu fotografiile imprimate acasă”, spune Hannah. „Cel mai bune este să cumpăraţi un caiet de lucru destul de mare, de exemplu cu pagini de 30 x 30 de cm, care vă va oferi flexibilitatea de a utiliza atât fotografii mari, cât şi mai mici. Această abordare DIY este minunată pentru a adăuga diferite elemente unui album foto de nuntă, cum ar fi invitaţiile, mesajele speciale şi urările scrise de mână, programul evenimentului, flori presate sau alte amintiri.

„Nu în ultimul rând, puteţi crea un album foto de nuntă personal, cu adevărat personalizat, cu imprimate de calitate superioară care se vor păstra pentru viitoarele generaţii. Este o activitate extrem de distractivă şi deloc scumpă, comparativ cu toate celelalte aspecte implicate în organizarea nunţii.”

Articol scris de Matthew Richards

Produse conexe

Articole conexe