FOTOGRAFIILE CU ARTIFICII

10 sfaturi pentru fotografii explozive cu artificii

Echipamente, tehnici şi compoziţie – sfaturi esenţiale pentru a fotografia artificii.
Artificii multicolore explodează pe cerul întunecat deasupra unui pod, luminând apa de dedesubt.

1. Care este cel mai bun aparat foto Canon pentru fotografierea artificiilor?

O tânără cu o căciulă albastră ţinând în mână un aparat foto Canon EOS RP.

Tehnologia mirrorless este ideală pentru a fotografia artificii. Pe aparate foto precum Canon EOS RP şi Canon EOS R6 puteţi vedea cum va arăta expunerea prin vizorul electronic, precum şi pe ecranul din spate, ceea ce vă permite să vă daţi seama exact cum va apărea imaginea finală. Dacă utilizaţi un aparat foto DSLR precum Canon EOS 90D, acelaşi lucru poate fi realizat pe ecranul din spate folosind modul Vizualizare live cu simularea expunerii activată.

Nu contează ce echipament sau câtă experienţă aveţi: fotografierea artificiilor poate fi atât uşoară, cât şi distractivă. Dacă mergeţi să vă bucuraţi de focuri de artificii, echipamentul ideal pentru surprinderea evenimentului este un aparat foto de buzunar care poate fi luat oriunde, precum Canon PowerShot SX740 HS, cu senzorul său CMOS cu sensibilitate ridicată, sau Canon PowerShot G7 X Mark III, cu deschiderea sa maximă luminoasă a diafragmei f/1,8, care este excelentă pentru fotografierea nocturnă şi în condiţii de lumină redusă.

Puternicele Canon EOS RP şi Canon EOS 90D sunt perfecte pentru fotografii care doresc mai multă libertate creativă. Senzorul full frame al aparatului foto EOS RP oferă un control sporit asupra profunzimii câmpului şi o performanţă mai mare în condiţii de lumină redusă. EOS 90D este la fel de impresionant atunci când lumina este slabă, cu un mod dedicat de fotografiere nocturnă cu aparatul foto în mână pentru scene clare la lumină redusă, fără trepied. Ambele aparate foto dispun de procesorul de imagine Canon DIGIC 8, care reduce digital zgomotul de imagine chiar şi la setări ISO (sensibilitate) ridicate, pentru rezultate excelente şi flexibilitate în condiţii de întuneric.

Pentru un nivel superior de performanţă, Canon EOS R6 este un aparat foto profesional, conceput pentru fotografia la lumină redusă. Are 20,1 megapixeli repartizaţi pe senzorul său full frame, ceea ce înseamnă că fiecare pixel este mai mare şi mai sensibil la lumină, rezultând fotografii de calitate superbă la lumină redusă şi un interval dinamic remarcabil. De asemenea, oferă stabilizare a imaginii echivalentă cu până la 8 stopuri atunci când este utilizat cu obiective RF compatibile, ceea ce înseamnă că puteţi obţine fotografii nocturne fără estompare, chiar şi atunci când fotografiaţi cu aparatul în mână la timpi de expunere relativ lungi, pentru a captura cât mai multă lumină.

2. Care sunt cele mai bune obiective pentru a fotografia artificii?

Artificii roşii şi aurii luminează cerul întunecat.

Obiectivele încorporate ale aparatelor foto compacte precum Canon PowerShot G7 X Mark III sunt mai mult decât potrivite să fotografieze artificii, după cum puteţi vedea în această imagine, realizată la 36 mm, 2 s, f/11 şi ISO 125.

Artificii roz şi aurii explodează pe cer deasupra unui pod metalic.

Un obiectiv cu zoom compact vă va permite să vă apropiaţi mai mult de acţiune, iar cu stabilizarea încorporată a imaginii, fotografiile realizate cu aparatul foto în mână vor arăta superb şi vor fi lipsite de estompare. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS M10 (urmat acum de modelul mai nou Canon EOS M200) cu obiectiv Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM la 90 mm, 6 s, f/18 şi ISO 100.

Puteţi obţine fotografii excelente utilizând obiectivul încorporat al unui un aparat foto compact cu superzoom sau obiectivul standard inclus cu aparatul foto. Cu toate acestea, dacă puteţi folosi alte obiective, puteţi crea compoziţii mai variate şi mai creative.

Distanţele focale mai mici vă permit să includeţi clădiri şi structuri în fotografii pentru context şi interes vizual suplimentar. Un obiectiv grandangular cu distanţă focală fixă, precum accesibilul Canon RF 16mm F2.8 STM, este un accesoriu de bază excelent de avut în geanta de echipamente, alături de un aparat foto din sistemul Canon EOS R, cum ar fi EOS RP sau EOS R6. Profilul său compact îl face un dispozitiv versatil pentru tot felul de fotografii. Asocierea unui aparat foto din sistemul EOS R cu un obiectiv cu zoom grandangular, precum Canon RF 14-35mm F4L IS USM sau Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM, vă va permite să schimbaţi distanţa focală pentru a vă varia compoziţiile – ceva ce este util în special în mediile aglomerate, unde spaţiul de stat în picioare este limitat.

În schimb, teleobiectivele izolează şi evidenţiază detaliile, rezultând cadre impresionante doar cu focurile de artificii.

Pentru a beneficia de avantajele ambelor, încercaţi un obiectiv cu zoom cu un interval larg de distanţe focale, precum Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, care oferă avantajul suplimentar al stabilizării încorporate a imaginii pentru fotografii mereu clare.

3. Care este cea mai bună locaţie pentru fotografierea artificiilor?

Este bine să planificaţi din timp pentru a găsi un loc lipsit de obstacole. Verificaţi locaţia pe timp de zi şi aflaţi în ce direcţie va sufla vântul. Acest aspect este deosebit de important dacă va exista un foc de tabără, deoarece vă va ajuta să evitaţi apariţia fumului sau a cenuşii în cadru. Dacă plănuiţi să folosiţi un trepied, instalaţi-l într-un loc în care să nu existe posibilitatea ca oamenii să vă stea în cale în timp ce fotografiaţi.

O locaţie cu un obiect interesant în prim-plan, precum un pod, poate adăuga, de asemenea, o nouă dimensiune fotografiilor.

4. Cum pot fotografia atmosfera artificiilor la o petrecere?

Un artificiu de mână luminos care arde, aruncând scântei în toate direcţiile.

Fotografierea artificiilor de mână este o modalitate excelentă de a începe să fotografiaţi artificii şi poate fi făcută cu cheltuieli minime. Experimentarea cu pictura cu lumină poate fi, de asemenea, o activitate distractivă în familie.

O metodă bună de a surprinde atmosfera unei petreceri este să fotografiaţi membrii familiei distrându-se cu artificii de mână, folosindu-şi imaginaţia pentru a crea modele distractive şi artistice cu lumina. Aplicaţia Canon Photo Companion oferă un tutorial care explică cele mai bune tehnici şi setări pentru pictura cu lumină, precum şi o mulţime de alte idei pentru imagini uimitoare.

Alt mod de a crea o imagine interesantă este să surprindeţi reflexia artificiilor într-un geam, cu prietenii sau familia din interior privind pe fereastră. Faceţi câteva fotografii de probă pentru a vă asigura că subiecţii sunt bine expuşi, apoi păstraţi setările pentru când are loc acţiunea. Dacă aparatul dumneavoastră foto oferă această opţiune, asiguraţi-vă că realizaţi fotografiile în format RAW. Acest lucru vă va oferi flexibilitate maximă atunci când vine vorba de reglarea modului în care sunt expuse diferite părţi ale imaginii. Postprocesarea poate fi efectuată în Digital Photo Professional (DPP), software-ul Canon gratuit pentru procesarea şi editarea RAW.

5. Cum pot obţine fotografii clare cu artificii?

Artificii roz şi mov luminează cerul deasupra unui pod.

Setând aparatul foto la fotografiere continuă veţi putea surprinde o imagine spectaculoasă, chiar dacă artificiile explodează cu o clipă înainte sau după ce vă aşteptaţi. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS M10 cu obiectiv Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM la 100 mm, 6 s, f/11 şi ISO 100.

Două artificii portocalii explodează pe cerul întunecat.

Realizaţi fotografii când încep artificiile şi vedeţi dacă sunteţi mulţumit de expuneri. Dacă sunt prea luminoase, puteţi încerca o deschidere mai mică a diafragmei (număr f mai mare), precum f/11. Dacă sunt prea întunecate, puteţi să încercaţi o deschidere mai mare a diafragmei sau să măriţi setarea ISO – însă reţineţi, cu cât setarea ISO este mai mică, cu atât mai clară este imaginea şi cu atât mai mic este riscul de apariţie a zgomotului de imagine. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS M10 cu obiectiv Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM la 40 mm, 30 s, f/11 şi ISO 100.

Indiferent de dispozitivul pe care îl utilizaţi, primul lucru esenţial este să dezactivaţi bliţul: doriţi să se vadă lumina focurilor de artificii, nu obiectele din apropiere luminate de bliţ. Apoi, dacă este posibil, comutaţi aparatul foto la un mod care vă permite un anumit control asupra setărilor, precum modul Prioritate de timp de expunere (Tv) sau Manual (M).

Este greu să ştiţi când vor exploda cele mai mari şi mai colorate artificii, aşa că este o idee bună şi să setaţi aparatul foto la fotografiere continuă (sau fotografiere în rafală) şi să realizaţi mai multe imagini în succesiune rapidă de fiecare dată când apăsaţi butonul declanşator. Astfel, veţi avea mai multe şanse să surprindeţi una sau două imagini cu explozii deosebit de spectaculoase. Canon EOS R6 fotografiază continuu la viteze de până la 20 cps în modul obturator electronic, astfel că nu veţi rata nimic din acţiune.

Dacă aparatul foto este montat pe un trepied, puteţi utiliza aplicaţia Canon Camera Connect pentru a controla declanşatorul aparatului wireless, de pe telefon sau tabletă. În mod alternativ, puteţi folosi o telecomandă cu sau fără fir sau chiar temporizatorul automat al aparatului foto. Toate acestea vă vor permite să declanşaţi expunerea fără a atinge aparatul foto, ceea ce vă va ajuta să evitaţi mişcarea aparatului şi astfel să menţineţi claritatea imaginilor.

6. Cum pot realiza fotografii cu artificii fără trepied?

Dacă obiectivul dumneavoastră dispune de stabilizare a imaginii (verificaţi dacă există indicaţia „IS” în numele obiectivului) sau aveţi un aparat foto precum Canon EOS R6 cu IS încorporat, acest lucru vă va ajuta să eliminaţi orice mişcare minoră care poate apărea la fotografierea cu aparatul în mână, dar reţineţi că poate creşte timpul de expunere dacă fotografiaţi în modul Prioritate de diafragmă (Av). Dacă utilizaţi un trepied, dezactivaţi stabilizatorul de imagine al obiectivului. În caz contrar, pentru mai multă stabilitate, încercaţi să aşezaţi aparatul foto pe o suprafaţă stabilă, precum un pervaz sau un zid, folosind vizualizarea live de pe ecranul din spate al aparatului, sau să realizaţi fotografii de test pentru a examina compoziţia.

7. Cum focalizez când fotografiez artificii?

Un copil cu palton şi căciulă uitându-se la artificii galbene şi roşii care umplu cerul.

Când fotografiaţi artificii, puteţi încerca şi să focalizaţi pe un subiect interesant din prim-plan. Acest lucru va crea un fundal frumos nefocalizat. (Termenul tehnic pentru aspectul mătăsos al estompării fundalului este bokeh). Imagine realizată cu un aparat Canon EOS 5D Mark II (urmat acum de modelul mai nou Canon EOS 5D Mark IV) cu obiectiv Canon EF 85mm f/1.8 USM la 85 mm, 1/100 s, f/1,8 şi ISO 1600.

Setaţi aparatul foto pe focalizare manuală sau mutaţi comutatorul de focalizare de pe obiectiv în poziţia MF şi reglaţi focalizarea la infinit. Pe corpul obiectivului sau pe ecranul aparatului foto, acest lucru este indicat prin simbolul ∞. Cel mai probabil aceasta este focalizarea de care veţi avea nevoie dacă vă concentraţi pe surprinderea focurilor de artificii de pe cer.

Dacă doriţi să includeţi elemente din prim-plan în fotografie şi vreţi ca şi acestea să fie clare, un sfat bun este să focalizaţi pe un punct aflat la aproximativ o treime din adâncimea scenei, ceea ce va produce o profunzime maximă a câmpului şi va face ca zona cea mai clară a fotografiei să fie între prim-plan şi fundal. Aceasta este o modalitate rapidă de a imita o tehnică profesională numită focalizare hiperfocală – puteţi citi mai multe despre aceasta, şi puteţi utiliza, de asemenea, un calculator de distanţă hiperfocală mai precis în aplicaţia Canon Photo Companion.

8. Ce setări ar trebui să utilizez pentru a fotografia artificii?

Indiferent de aparatul foto utilizat, o setare ISO (sensibilitate la lumină) mai mică va oferi imagini mai clare, cu mai puţin zgomot şi culori mai bune. Aşadar, începeţi cu o setare precum ISO 100 sau ISO 125 şi apoi reglaţi diafragma şi timpul de expunere pentru a obţine o expunere bună.

Dacă fotografiaţi cu aparatul în mână, începeţi cu cel mai lung timp de expunere pe care îl puteţi utiliza fără a crea o estompare prea mare cauzată de mişcarea aparatului foto sau a artificiilor. Un timp de expunere de aproximativ 1/10 s funcţionează adesea bine: este suficient de rapid pentru a îngheţa mişcarea artificiilor, dar suficient de lung pentru a surprinde lumina acestora. Când utilizaţi aparatul foto pe un trepied, pentru început puteţi utiliza un timp de expunere mai mare, cum ar fi de una sau două secunde.

Când doriţi să păstraţi o oarecare claritate în scenă, începeţi cu o setare a deschiderii diafragmei în jurul valorii de f/8. Dacă doriţi să lăsaţi să pătrundă mai multă lumină, dar nu puteţi utiliza un timp de expunere mai lung fără a crea estompare, puteţi încerca să măriţi deschiderea diafragmei la f/5,6 sau f/4 – însă, cu cât deschiderea diafragmei este mai largă (adică, cu cât numărul f este mai mic), cu atât profunzimea câmpului se reduce, ceea ce înseamnă că mai puţin din scenă va fi focalizată clar.

Poate fi nevoie de câteva încercări pentru a găsi echilibrul corect între un timp de expunere care să permită surprinderea clară a detaliilor dorite şi deschiderea diafragmei care să ofere o expunere bună şi profunzimea dorită a câmpului. Dacă nu puteţi obţine rezultate bine expuse şi fără estompare folosind deschiderea diafragmei şi timpul de expunere, încercaţi să reglaţi sensibilitatea ISO. Aparatele foto cu senzori mai mari, precum aparatele mirrorless full frame EOS RP sau EOS R6, oferă o performanţă mai bună la ISO ridicat şi vor da cele mai bune rezultate, dar este totuşi o regulă generală bună să menţineţi valoarea ISO scăzută şi să o creşteţi doar dacă este necesar.

9. Cum pot surprinde formele artificiilor?

Modul Bulb al aparatului foto vă permite să ţineţi obturatorul deschis cât timp aveţi nevoie, ceea ce înseamnă că puteţi surprinde artificiile în mişcare şi explodând pe cer, lăsând dârele de lumină care le dau formele impresionante. Pentru a utiliza modul Bulb, selectaţi modul Manual (M) sau Prioritate de timp de expunere (Tv) şi mergeţi până la sfârşitul opţiunilor, după setarea 30 s. Apăsaţi butonul declanşator o dată pentru a deschide obturatorul şi din nou când doriţi să îl închideţi.

Pentru expuneri prelungite va trebui să ţineţi aparatul foto nemişcat, aşa că aveţi nevoie de un trepied. Este foarte util şi să utilizaţi un declanşator cu cablu sau o telecomandă, cum ar fi telecomanda wireless Canon BR-E1, deoarece vă permite să fotografiaţi fără a vă folosi mâinile şi să păstraţi imaginile clare. Dacă aveţi un aparat foto cu Wi-Fi, precum Canon EOS 90D, puteţi încerca şi aplicaţia Canon Camera Connect, care vă permite să acţionaţi declanşatorul de la distanţă, de pe smartphone sau tabletă.

10. Cum pot obţine expunerea corectă pentru artificii?

Explozia artificiilor pe cerul întunecat este un scenariu relativ atipic în ceea ce priveşte subiecţii de fotografiat, iar în modurile automate, aparatul foto poate seta o expunere prea luminoasă pentru o imagine cu artificii pe timp de noapte. Dacă fotografiaţi în modul manual (M) sau într-un mod semiautomat precum Prioritate de diafragmă (Av) sau Prioritate timp de expunere (Tv), puteţi utiliza compensarea expunerii pentru a evita acest lucru. Căutaţi butonul sau pictograma -/+ pe ecran şi setaţi o valoare de -1 sau -2.

Dacă utilizaţi modul manual (M), puteţi să urmăriţi şi scara indicatorului de expunere de pe ecranul LCD sau din partea de jos a vizorului aparatului în timp ce alegeţi o combinaţie de setări care să mute indicatorul la stânga scării.

Puteţi să capturaţi fotografii spectaculoase cu artificii indiferent de aparatul foto pe care îl utilizaţi. Totuşi, cel mai important lucru este să ieşiţi din casă, să încercaţi şi să vă distraţi!

Articol scris de Peter Wolinski

Produse conexe

Articole conexe

  • FOTOGRAFIA LA LUMINA FOCULUI

    Sfaturi pentru fotografia la lumina focului

    Descoperiţi tehnicile de care aveţi nevoie pentru a fotografia la lumina focului sau a lumânărilor.

  • FOTOGRAFIA DE PETRECERE

    Sfaturi esenţiale pentru fotografii excelente de petrecere

    Realizaţi fotografii incredibile de petrecere cu aceste sfaturi şi tehnici uşoare.

  • FOTOGRAFIA NOCTURNĂ

    Fotografierea cerului nopţii

    Tehnici esenţiale pentru fotografierea stelelor noaptea, inclusiv redare accelerată şi imagini cu mişcarea stelelor.

  • NOŢIUNI DE BAZĂ DESPRE FOTOGRAFIE

    Realizaţi fotografii de la distanţă

    Descoperiţi avantajele fotografiilor de la distanţă pentru toate tipurile de fotografie.

  • Abonaţi-vă la buletinul nostru informativ

    Obţineţi cele mai recente ştiri şi informaţii despre produse