TEHNICI DE ILUMINARE

Ghidul începătorului pentru fotografia cu pictură de lumină

Pictura cu lumină nu este atât de dificilă pe cât vă imaginaţi şi necesită puţine echipamente specializate. Distraţi-vă experimentând şi creaţi imagini spectaculoase cu ajutorul acestor sfaturi şi trucuri.
Un prim-plan al feţei unei femei acoperite cu dâre de lumină multicolore, realizat cu un aparat Canon EOS R6.

Lumina este componenta esenţială a fotografiei, dar distracţia poate continua şi după ce apune soarele. Folosind o lanternă sau altă sursă de lumină, puteţi ieşi după lăsarea întunericului şi picta propriile tablouri, mişcând lumini pentru a crea forme fascinante. Aceste forme nu sunt vizibile în timp real, dar, utilizând o expunere lungă, le puteţi înregistra pe aparatul foto pentru a crea imagini unice. Această tehnică poartă denumirea de „pictură cu lumină”.

Ce este pictura cu lumină?

O expunere lungă a traficului în mişcare a creat dâre de lumină roşie şi albă de-a lungul unui drum aglomerat.

Folosind o expunere lungă, puteţi transforma farurile şi stopurile maşinilor în mişcare în dâre de lumină albă şi roşie. Pictura cu lumină foloseşte o tehnică similară, dar dumneavoastră controlaţi sursa de lumină. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM la 28 mm, 124 s, f/16 şi ISO 400. © Lorenz Holder – Ambasador Canon

Mişcarea are ceva magic. Probabil aţi văzut fotografii cu dâre de lumină. Subiectul predilect este traficul nocturn, cu maşini şi alte vehicule care lasă dâre de lumină roşie şi albă în timp ce se deplasează pe şosea. Pictura cu lumină foloseşte acelaşi concept, dar la un nivel mai creativ, oferindu-vă control asupra imaginii.

Asemenea dârelor de lumină, va trebui să folosiţi o expunere lungă ce vă oferă suficient timp pentru a surprinde toate mişcările sursei de lumină. Mişcarea în sine poate fi orice vă doriţi, folosind lumini albe sau colorate pentru a vă picta imaginea.

De ce am nevoie pentru o pictură reuşită cu lumină?

O femeie pozează în faţa unui aparat foto Canon, în timp ce un bărbat ţine o lumină în spatele capului ei.

Folosirea unui trepied poate fi de mare ajutor atunci când fotografiaţi expuneri lungi, deoarece veţi evita orice mişcare a aparatului foto, iar subiectul sau fundalul imaginii va rămâne clar.

Conectând aparatul foto la telefon sau tabletă prin aplicaţia Canon Camera Connect, nu numai că veţi putea să controlaţi aparatul de la distanţă, ci veţi putea şi să afişaţi pe ecran ceea ce vede obiectivul, astfel încât să vă asiguraţi că pictura cu lumină este bine compusă şi umple cadrul.

Cu toate că pictura cu lumină se axează predominant pe mişcare, dacă doriţi să includeţi în imagine şi un fundal slab luminat, veţi dori de regulă ca acesta să fie clar. Prin urmare, va trebui să montaţi aparatul foto pe un trepied sau pe o altă platformă stabilă. Dacă obiectivul dispune de stabilizare optică a imaginii (IS), cel mai bine este să dezactivaţi această funcţie în timpul expunerilor lungi. Cele mai recente aparate foto pot detecta momentul în care aparatul a fost poziţionat pe trepied, oprind astfel funcţia IS în locul dumneavoastră.

Asemenea altor tehnici de fotografie, pictura cu lumină necesită puţin antrenament. Este util să planificaţi potenţialele fotografii înainte de apusul soarelui, astfel încât să puteţi vedea ce compoziţii vor funcţiona cel mai bine. Când se întunecă, puneţi aparatul foto pe un trepied şi treceţi în modul de vizualizare live, astfel încât să puteţi previzualiza fotografia pe ecranul LCD din spate.

Aspectul şi senzaţia picturii cu lumină diferă în funcţie de mediu. Dacă folosiţi un timp de expunere relativ scurt, de aproximativ 10 secunde, cu un fundal întunecat, imaginea finală va tinde să fie întunecată, mutând toată atenţia asupra formelor pe care le creaţi cu ajutorul luminii. O expunere mai lungă cu un peisaj urban nocturn sau un alt fundal luminat poate adăuga context compoziţiei şi poate da impresia de spaţiu.

Este recomandat să nu atingeţi aparatul foto atunci când realizaţi expuneri lungi – chiar dacă este montat pe un trepied – pentru a evita estomparea imaginii cauzată de vibraţii.

Cum trebuie configurat aparatul foto?

O siluetă stă în întuneric învârtind lanterne pentru a crea dâre de lumină roşie şi albă.

Odată ce aparatul foto este montat pe trepied sau pe o suprafaţă stabilă, treceţi aparatul în modul Manual (M) şi setaţi sensibilitatea ISO la 100 şi o deschidere mică a diafragmei, cum ar fi f/11 sau mai mică. Experimentaţi cu diferite deschideri ale diafragmei şi timpi de expunere înainte de a începe, pentru a vă face o idee despre modul în care diferitele setări afectează rezultatul, examinând în mod constant fotografiile pe ecranul din spate al aparatului. Ţineţi cont de faptul că fotografiile pot părea mai luminoase decât sunt în realitate atunci când priviţi ecranul aparatului pe întuneric, aşa că reglaţi luminozitatea ecranului în consecinţă.

Pentru multe fotografii de noapte, sunt preferabile o deschidere mare a diafragmei cu un număr f/ mic şi o setare ISO ridicată, astfel încât să puteţi îngheţa orice mişcare cu un timp de expunere scurt. Acest lucru nu se aplică atunci când pictaţi cu lumină, deoarece mişcarea este factorul esenţial pe care doriţi să îl surprindeţi.

Selectaţi modul Manual (M) de fotografiere pe aparat şi folosiţi o setare ISO scăzută de aproximativ 100 până la 200. Setaţi o deschidere mică a diafragmei, de circa f/11, şi un timp de expunere undeva între 10 şi 30 de secunde, în funcţie de cât timp este necesar pentru a crea pictura cu lumină.

De asemenea, va trebui să setaţi manual distanţa de focalizare, aşadar selectaţi modul MF. Focalizaţi în prealabil pe zona în care veţi folosi lumina pentru a crea pictura. Multe aparate foto au o funcţie de evidenţiere a zonelor focalizate manual (evidenţiere MF), un ajutor vizual care indică ce părţi din imagine sunt cel mai bine focalizate.

Un bun sfat de creaţie este selectarea manuală a setării nivelului de alb. De exemplu, utilizarea setărilor Zi, Umbră, Înnorat sau Tungsten va modifica în mod eficient temperatura de culoare a luminii, oferind un efect progresiv mai cald sau mai rece. Dacă este disponibil pe aparatul foto, fotografiaţi în modul de calitate RAW, care vă permite să modificaţi setarea nivelului de alb atunci când procesaţi imaginea în software de editare, cum ar fi Canon Digital Photo Professional.

Începeţi simplu, folosind setările aparatului pe care vi le-am sugerat, şi folosiţi o lanternă sau bliţul smartphone-ului pentru a crea forme de bază sau poate chiar pentru a vă scrie numele cu lumină. S-ar putea să constataţi că trebuie să folosiţi o expunere mai scurtă sau mai lungă sau o deschidere mai mică sau mai mare a diafragmei pentru a obţine efectul dorit. Experimentaţi cu setările şi în curând vă veţi face o idee despre ce funcţionează cel mai bine.

Ce subiect şi ce sursă de lumină să alegeţi?

O lanternă cu pahare de diferite culori prinse la capăt.

Dacă nu aveţi acasă o lanternă multicoloră, puteţi crea cu uşurinţă una folosind pahare de plastic colorate sau obiecte colorate similare, cum ar fi recipiente mici de depozitare a alimentelor, şerveţele de hârtie sau luminiţe decorative multicolore.

Lalele într-o grădină, încadrate de dâre de lumină.

Când folosiţi aparatul foto în timp ce alte persoane pictează cu lumină, încercaţi să folosiţi o expunere Bulb mai lungă de 30 de secunde şi să acoperiţi intermitent obiectivul cu o şapcă sau un alt obiect. Aceasta vă va permite să creaţi o compoziţie în segmente separate, selective, mai degrabă decât să încercaţi să surprindeţi totul într-o singură secvenţă continuă. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS 90D cu obiectiv Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM la 71 mm, 83 s, f/22 şi ISO 100.

Folosiţi-vă grădina ca loc pentru a exersa şi a compune o fotografie cu flori, copaci sau cu orice alte plante pitoreşti. Dacă doriţi să fiţi creativ, încercaţi să folosiţi pahare de plastic colorate sau şerveţele de hârtie lipite pe o lanternă pentru a obţine o baghetă de lumină pe care o puteţi mişca în timpul expunerii, creând dâre şi forme colorate.

Îndreptaţi lanterna spre subiectul principal şi focalizaţi automat pe acesta. După aceasta, treceţi la modul MF, astfel încât distanţa de focalizare să fie blocată. Dacă aveţi nevoie ca expunerea să dureze mai mult de 30 de secunde, selectaţi modul de expunere Bulb, dacă aparatul foto dispune de acesta.

Începeţi expunerea şi mişcaţi lanterna sau altă sursă de lumină prin scenă. Luminiţele decorative festive şi colorate pot adăuga un plus de creativitate. Puteţi obţine un rezultat foarte bun dacă mişcaţi aceste lumini (sau o altă sursă de lumină) în spatele obiectelor, astfel încât să apară ca siluete. Dacă doriţi să adăugaţi un plus de lumină într-o anumită parte a scenei, pur şi simplu îndreptaţi lanterna în acea direcţie timp de câteva secunde, înainte de a trece la straturile de flori şi alte zone pentru a crea un fundal colorat.

O expunere lungă a unor forme din lumini cu dâre albastre create prin folosirea zoomului.

Altă variantă a picturii cu lumină este să fotografiaţi lumini statice şi să mişcaţi aparatul foto în timpul unei expuneri lungi pentru a crea dâre de lumină. Încercaţi să rotiţi aparatul de fotografiat din orientarea portret în cea peisaj sau într-un cerc complet. Puteţi, de asemenea, să măriţi sau să micşoraţi imaginea dacă folosiţi un obiectiv cu zoom, pentru a crea un efect alternativ de dâră de lumină. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS 5D Mark III (urmat acum de modelul mai nou Canon EOS 5D Mark IV) cu obiectiv Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM (urmat acum de modelul mai nou Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM) la 135 mm, 0,6 s, f/22 şi ISO 200.

O imagine aproape integrală a corpului unei femei, înconjurat de mai multe dâre de lumină.

Combinarea picturilor cu lumină şi a portretelor creative a devenit foarte populară pe reţelele sociale. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM la 44 mm, 13 s, f/16 şi ISO 100.

Uneori, simplitatea este esenţială. Folosirea unei lanterne foarte puternice poate părea o idee bună, dar sursele de lumină mai subtilă oferă de obicei rezultate mai bune. Lumina puternică îndreptată direct în obiectiv poate cauza reflexii, în timp ce lanternele cu intensitate scăzută vor reduce acest risc. Lumânările cu LED tip pastilă şi LED-urile multicolore pot funcţiona şi ele foarte bine, iar LED-urile care luminează intermitent produc un efect alternativ de linii intermitente.

Poate fi distractiv şi pentru prieteni şi familie să se implice, folosind lanterne pentru a pune în lumină zonele de interes. Nu este necesar ca o singură lanternă să acopere complet un obiect, deoarece o puteţi mişca în timpul expunerii pentru a picta cu lumină diferite zone în mod selectiv. Acest lucru poate funcţiona foarte bine pentru iluminarea punctelor de interes în peisajele nocturne.

Lanternele suplimentare şi alte surse de lumină pot fi utile pentru a vă plasa pe dumneavoastră sau alte persoane în imagine. Mai mult, puteţi încerca să scrieţi cuvinte sau să pictaţi forme precum stele şi inimi. Altă opţiune este să combinaţi o expunere lungă cu un impuls scurt de lumină de la un bliţ Canon Speedlite, astfel încât să puteţi obţine o expunere corectă pentru un portret sau alt subiect din prim-plan, îngheţând în acelaşi timp mişcarea acestuia, dar putând totuşi să creaţi picturi cu lumină folosind restul expunerii.

Atunci când faceţi fotografii de plăcere, pictura cu lumină poate fi o modalitate plăcută de a vă exprima creativitatea. Nu necesită aparate foto, obiective şi accesorii scumpe. Este nevoie doar de puţin timp pentru a învăţa noţiunile de bază. Veţi reuşi în curând să realizaţi imagini foarte distincte, cu un aspect şi o senzaţie cu adevărat unice.Articol scris de Matthew Richards

Produse conexe

 • Aparate foto mirrorless

  EOS R6

  Indiferent ce şi cum fotografiaţi, EOS R6 vă permite să vă folosiţi creativitatea în moduri la care nu v-aţi fi gândit că sunt posibile.
 • Aparate foto mirrorless

  EOS R7

  Exploraţi natura sălbatică cu un aparat foto care oferă o viteză şi o calitate a imaginii senzaţionale într-un corp APS-C portabil, proiectat pentru viitor.
 • Aparate foto mirrorless

  EOS R10

  Faceţi următorii paşi în fotografie şi filmare cu un aparat foto mirrorless din sistemul EOS R construit pe baza unui senzor de dimensiune APS-C.
 • Aparate foto DSLR

  EOS 90D

  Un aparat foto DSLR cu funcţii complete care vă duce mai aproape, vă permite să fotografiaţi mai rapid şi să surprindeţi imagini superbe de 32,5 megapixeli.
 • Obiective RF

  RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

  Obiectivul de zi cu zi ideal pentru pasionaţii de aparate foto mirrorless full frame. Simplu de utilizat, RF 24-105mm F4-7.1 IS STM este uşor, compact şi gata să vă ducă fotografia la următorul nivel.
 • Obiective pentru DSLR

  EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM

  Obiectiv universal cu zoom de 18-135 mm şi tehnologie STM. Tehnologia STM oferă o focalizare automată lină şi silenţioasă pentru filme, iar stabilizatorul dinamic de imagine reduce vibraţiile din înregistrările video.

Articole conexe