FOTOGRAFIA DE PETRECERE

Cum să realizaţi fotografii de petrecere creative

Sfaturi şi tehnici uşoare pentru fotografii incredibile la petreceri şi evenimente.
Un grup de prieteni pozează ţinând în mâini artificii, râzând cu faţa spre aparatul foto, feţele lor fiind luminate de artificii. © AdobeStock

Unul dintre cele mai bune aspecte ale sezonului sărbătorilor îl reprezintă nenumăratele petreceri şi evenimente care reunesc prietenii sau familia pentru a se bucura de râsete, relaxare şi discuţii. Ştiind cum să fotografiaţi zâmbete fericite, lumini strălucitoare şi mişcări de dans inedite într-un mod creativ veţi putea să vă faceţi amintiri pe care le veţi preţui pentru totdeauna.

Cu aceste sfaturi şi tehnici utile pentru fotografia de petrecere, nu veţi obţine doar fotografii excelente pe care toată lumea le va aprecia şi distribui, ci şi imagini care imortalizează momentele speciale şi care sunt suficient de frumoase pentru a fi imprimate şi preţuite.

1. Alegeţi cele mai bune setări ale aparatului foto pentru fotografia de petrecere

Un grup de familie adunat în jurul unui tort pentru aniversarea vârstei de 65 de ani într-o cameră slab iluminată, imagine surprinsă cu un aparat Canon EOS R100 cu obiectiv Canon RF 16mm F2.8 STM.

Dacă doriţi să realizaţi portrete de grup în condiţii de lumină scăzută, selectarea unui timp mai lung de expunere va expune senzorul aparatului la lumină mai mult timp. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R100 cu obiectiv Canon RF 16mm F2.8 STM la 1/60 s, f/3,5 şi ISO 1600.

Indiferent dacă sunt în interior sau în aer liber, petrecerile implică adesea subiecţi în mişcare, aşa că este important să vă asiguraţi că aparatul foto este setat la cele mai bune setări pentru fotografii de petrecere.

Pentru a surprinde mişcarea rapidă de pe ringul de dans fără bliţ, va trebui să vă asiguraţi că timpul de expunere este suficient de scurt. Modul Prioritate timp de expunere (Tv) vă dă posibilitatea să specificaţi timpul de expunere, în timp ce aparatul foto selectează diafragma şi sensibilitatea ISO pentru o imagine expusă corect. Un timp maxim de expunere de aproximativ 1/160 sau 1/250 secunde este optim pentru mişcare, deşi mişcarea mai rapidă poate însemna că trebuie să îl reduceţi până la 1/1000 secunde. Dacă vă aflaţi în modul Manual (M), asiguraţi-vă că diafragma este relativ larg deschisă (număr f mai mic) pentru a compensa timpul de expunere mai scurt. Începeţi cu ISO automat, dar dacă imaginea este prea întunecată, încercaţi să setaţi o valoare ISO moderată sau ridicată, cum ar fi ISO 3200 sau ISO 6400.

Dacă petrecerea este mai mult o ocazie de discuţii, modul Prioritate de diafragmă (Av) vă ajută să selectaţi profunzimea câmpului. În medii mai calme, puteţi evalua setările aparatului foto în funcţie de lumina disponibilă. De exemplu, un timp de expunere de 1/80 s este bun pentru portrete cu mişcare lentă sau fotografii de grup – va permite ca o cantitate mai mare de lumină să ajungă la senzor, oferindu-vă mai multă libertate la alegerea diafragmei şi sensibilităţii ISO.

2. Încercaţi fotografierea instantanee

Patru petrecăreţi dansează liber, părul lor unduindu-se în timp ce se mişcă, cu un DJ văzut în spatele lor prin fum.

Un obiectiv mai lung vă ajută să surprindeţi fotografii spontane ale prietenilor de pe ringul de dans. O diafragmă mare înseamnă că nu aveţi nevoie de bliţ, chiar şi dacă fotografiaţi în interior. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS 5D Mark III la 1/160 s şi f/1,4. © AdobeStock

Imaginile planificate au farmecul lor, însă dacă doriţi să surprindeţi expresiile naturale ale veseliei la o petrecere, fotografierea instantanee este cea mai bună alegere.

Un obiectiv cu zoom, precum Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM, vă va ajuta să încadraţi persoane mai îndepărtate şi vă va ajuta să fotografiaţi fără să se observe prea mult că aveţi aparatul foto îndreptat spre cineva anume. Acest obiectiv are şi un stabilizator de imagine echivalent cu 4 stopuri, care vă va ajuta să vă menţineţi fotografiile fără neclarităţi când fotografiaţi cu aparatul în mână.

În loc să folosiţi bliţul aparatului când fotografiaţi instantanee, este mai bine să utilizaţi o diafragmă mare şi o setare ISO moderată spre mare pentru a menţine subiecţii clari şi focalizaţi. În acest fel, bliţul nu vă deranjează subiecţii, păstrând o senzaţie naturală. Din acelaşi motiv, ar trebui să opriţi lumina de asistenţă AF a aparatului foto.

Puteţi obţine fotografii spontane şi instalând o cameră la distanţă, cum ar fi Canon PowerShot PX, care încadrează şi înregistrează automat fotografii şi filme în mod inteligent. Mai puţin deranjant decât un aparat foto tradiţional, are avantajul suplimentar de a vă lăsa să vă vedeţi de petrecere.

3. Aflaţi cum să capturaţi fundaluri şi prim-planuri estompate

Un prim-plan cu lumânări aprinse pe un tort, cu flăcările estompate şi un efect bokeh circular în fundal.

Un obiectiv cu o diafragmă maximă mare precum Canon RF 50mm F1.8 STM poate transforma fundalurile într-un efect bokeh frumos şi omogen. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 50mm F1.8 USM la 1/40 s, f/1,8 şi ISO 100.

Un portret slab luminat al unei femei pe un fundal cu efect bokeh circular distinctiv în culorile alb şi albastru pal.

Estomparea fundalului şi a prim-planului este ideală pentru a vă evidenţia subiectul şi a oferi fotografiilor dumneavoastră o atmosferă visătoare.

Indiferent dacă este vorba de un ocean de luminiţe de Crăciun strălucitoare sau de o simplă lumânare, perioada sărbătorilor este plină de lumini care, cu setările corecte, se pot transforma în globuri luminoase frumoase în fundalul imaginilor. Cuvântul japonez „bokeh” este utilizat pentru a descrie calităţile estetice ale acestor puncte luminoase nefocalizate.

Efectul este cel mai uşor de obţinut atunci când obiectivul este setat la cea mai mare diafragmă. Acest lucru are ca rezultat o profunzime foarte mică a câmpului, care vă dă posibilitatea să fiţi foarte selectiv cu focalizarea, astfel încât să puteţi scoate în evidenţă subiectul pe un fundal estompat. Un obiectiv ideal pentru aceasta este Canon RF 50mm F1.8 STM, care are o diafragmă maximă foarte mare, de f/1,8. Puteţi obţine însă puncte luminoase estompate aspectuoase şi utilizând diafragme mai mici, precum f/5,6. Îmbunătăţiţi efectul mărind distanţa dintre subiect şi fundal sau apropriindu-vă de subiect.

4. Creşteţi timpul de expunere pentru a surprinde neclaritatea generată de mişcare

O fotografie neclară a unui baterist în acţiune.

Schimbarea timpului de expunere al aparatului foto este o metodă de a regla expunerea generală a unei imagini. Însă are şi utilizări creative, permiţându-vă să gestionaţi nivelul de estompare creată de mişcare (sau lipsa acesteia) din imaginile dumneavoastră.

Timpii de expunere mai mici vă vor ajuta să fotografiaţi clar subiecţi în mişcare, însă o abordare alternativă ar fi să utilizaţi un timp de expunere mult mai lung pentru a crea mişcare într-o scenă cu subiecţi statici.

Setaţi un timp de expunere de aproximativ 1/10 sau 1/20 dacă fotografiaţi cu aparatul în mână şi asiguraţi-vă că în scenă este vizibil clar un subiect static (sau relativ static). Este util dacă obiectivul are stabilizare optică încorporată a imaginii (IS), precum Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, deoarece acest lucru vă va ajuta să menţineţi imaginile mai clare la timpi de expunere mai lungi. Unele aparate foto, cum ar fi Canon EOS R7 şi EOS R6 Mark II, au stabilizare integrată a imaginii (IBIS). Aceasta deplasează fizic senzorul aparatului foto pentru a compensa orice mişcare atunci când nu fotografiaţi dintr-o poziţie fixă (cum ar fi un trepied). Acest tip de IS va funcţiona cu orice obiectiv.

Dacă utilizaţi un trepied, veţi putea utiliza timpi de expunere mult mai lungi pentru a obţine acest efect. Acţionaţi obturatorul cu un sistem de declanşare cu sau fără fir, aplicaţia Canon Camera Connect sau modul de temporizare automată.

5. Surprindeţi dâre de lumină pe ringul de dans

O tânără la o petrecere îşi aruncă braţele în spate în mijlocul unor dâre de lumină colorate.

Expunerile lungi sunt ideale pentru a transforma scenele obişnuite în imagini magice. © Tetra Images/Getty Images

Controlând momentul în care aparatul foto declanşează bliţul în timpul expunerii, puteţi surprinde dâre de lumină colorate care redau atmosfera petrecerii într-un mod creativ, menţinând în acelaşi timp claritatea subiectului. Selectaţi un timp de expunere lung, de aproximativ o secundă, şi alegeţi modul de sincronizare cu prima sau cu a doua perdea din meniul cu opţiuni pentru bliţ al aparatului foto.

Modul de sincronizare cu prima perdea este opţiunea implicită pe majoritatea aparatelor foto. Declanşează bliţul la începutul expunerii şi înregistrează orice neclaritate din faţa subiectului. Modul de sincronizare cu a doua perdea declanşează bliţul la sfârşitul expunerii, înregistrând dâre de lumină şi alte detalii din spatele subiectului.

6. Luminaţi-vă fotografiile de petrecere folosind bliţul

O familie zâmbitoare pozează pe o canapea în faţa unui banner gonflabil auriu „Happy Birthday” într-o fotografie de petrecere realizată cu un bliţ Canon Speedlite EL-100.

Utilizarea unui bliţ pentru a reflecta lumina de pereţi şi tavane ajută la crearea de fotografii de petrecere cu aspect natural. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS 800D cu un obiectiv Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM şi un bliţ Canon Speedlite EL-100 la 20 mm, 1/200 s, f/5,6 şi ISO 400.

Dacă utilizaţi bliţul, asiguraţi-vă că este setat astfel încât să vă avantajeze subiecţii. Dacă utilizaţi un bliţ Speedlite, în loc să-l îndreptaţi direct spre ceea ce încercaţi să fotografiaţi, îndreptaţi-l spre tavan astfel încât lumina să fie reflectată spre persoane. Astfel, nu numai că veţi obţine o iluminare mai naturală, dar subiecţii se vor simţi totodată mai confortabil în acest mod.

Canon Speedlite EL-100 se poate roti atât pe orizontală, cât şi pe verticală, ceea ce vă ajută să selectaţi unghiul de reflectare perfect. De asemenea, dispune de un mod automat, care va selecta cele mai bune setări pentru dumneavoastră în funcţie de mediul înconjurător, astfel încât să vă puteţi concentra pe obţinerea fotografiei.

Un mod alternativ de a obţine rezultate excelente cu bliţul este să utilizaţi un capac de difuzie sau o cutie mică şi subţire pe capul bliţului. Astfel, lumina emisă de bliţ va fi răspândită şi atenuată, ajutându-vă să obţineţi tonuri mai naturale ale pielii, capturând în acelaşi timp şi acţiunea.

7. Focalizaţi pe detaliile mai mici

Două coroane cu pietre preţioase, una mai mare şi una mai mică, pe fondul unui efect bokeh circular mare.

Aranjamentele de masă pentru cină, decoraţiunile de perete sau ornamentele agăţate de crengile unui copac sunt toate subiecte excelente pentru fotografii de petrecere pline de atmosferă. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R5 cu obiectiv Canon RF 135mm F1.8L IS USM la 1/5 s, f/5,6 şi ISO 400.

Nu uitaţi că fotografiile de petrecere nu trebuie să fie întotdeauna pline de oameni. Concentrarea pe detaliile mai mici poate să comunice eficient atmosfera şi spiritul ocaziei.

Dacă nu vă puteţi apropia suficient de mult de subiect cu obiectivul pe care îl utilizaţi, vă recomandăm un obiectiv cu capacităţi macro, cum ar fi Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM (în modul MF) sau Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM. Între timp, un obiectiv cu un unghi relativ mare, precum Canon RF 35mm f/1.8 MACRO IS STM, vă va permite să vă apropiaţi şi în acelaşi timp să surprindeţi mai mult din mediu pentru a oferi context.

8. Fotografiaţi cu expuneri multiple

Unele aparate foto din sistemul EOS R, precum Canon EOS R10 şi Canon EOS R8, oferă un mod de expunere multiplă. Aceasta realizează mai multe fotografii şi le suprapune pentru un efect artistic. Deoarece toate acestea se realizează în aparatul foto, nu este nevoie să utilizaţi software de editare.

Există patru moduri de expunere multiple din care puteţi alege, în funcţie de lumină şi de rezultatul final dorit, deşi puteţi alege pur şi simplu să fotografiaţi utilizând setarea „Medie” a controlului expunerii pentru a lăsa aparatul să stabilească expunerea finală corectă. De asemenea, puteţi alege să fotografiaţi cu doar două expuneri sau să suprapuneţi mai multe fotografii diferite pentru un rezultat hiper-suprarealist.

9. Jucaţi-vă cu perspectiva

Un grup de petrecăreţi se apleacă în faţă pentru a ţine artificii de mână împreună. Fotografia este făcută de la înălţimea artificiilor, cu aparatul îndreptat în sus spre feţele oamenilor.

Apropierea de subiectele din prim-plan, precum decoraţiuni sau artificii, vă permite să creaţi estomparea fundalului. © AdobeStock

Adăugaţi interes vizual fotografiei de petrecere abordând creativ perspectiva. Poate fi ceva simplu, cum ar fi să mutaţi aparatul foto mai sus sau mai jos, dar nu vă fie teamă să duceţi verticalitatea la extreme, fotografiind în sus de pe podea sau în jos de la înălţimea tavanului pentru o vedere de tip ochi de pasăre. Fotografierea din unghiuri înalte sau joase este uşoară atunci când utilizaţi un aparat foto precum Canon EOS R50, care dispune de un ecran rabatabil cu unghi variabil. Este excelent şi pentru selfie-uri.

Variaţi modul în care vă încadraţi imaginile folosind uşi, ferestre sau balustrade de scară şi căutaţi suprafeţe strălucitoare sau apă pentru a surprinde reflexiile petrecerii sau pentru a vă include într-un mod creativ în fotografie.

Materialele care modifică lumina pot schimba estetica imaginilor – fotografiaţi prin lichide transparente, cum ar fi băuturi, pentru a capta lumina refractată, care distorsionează dimensiunile şi proporţiile. Fotografierea prin sticlă texturată sau mată poate crea un efect neclar uimitor.

Jucaţi-vă cu toate aceste tehnici, distraţi-vă şi nu vă faceţi griji dacă nu funcţionează – important este să încercaţi.

Articol scris de Matt Golowczynski şi Peter Wolinski

Produse conexe

Articole conexe