A group of friends pose holding sparklers, facing the camera with their faces illuminated by the sparkler light.

Fotografia de petrecere

Cum să realizaţi fotografii creative de petrecere

Unul dintre cele mai bune aspecte ale sezonului sărbătorilor îl reprezintă nenumăratele petreceri şi evenimente care reunesc prietenii sau familia pentru a se bucura de râsete, dans, relaxare şi discuţii. Indiferent dacă mergeţi la o întâlnire restrânsă cu prietenii sau la o petrecere extravagantă de Crăciun cu întreaga familie, dacă veţi şti cum să fotografiaţi distracţia şi petrecerile într-un mod creativ, veţi crea amintiri pe care le veţi preţui mereu. Cu ajutorul acestor sfaturi şi tehnici utile veţi obţine fotografii de petrecere pe care toţi le vor aprecia şi le vor arăta şi altora.

1. Alegeţi cele mai bune setări ale aparatului foto pentru o petrecere în interior

De cele mai multe ori, petrecerile presupun lumină de intensitate redusă şi persoane în mişcare, aşa că este important ca aparatul foto să fie setat adecvat pentru fotografierea în acest tip de mediu.

Nu este necesar să folosiţi bliţul, însă va trebui să vă asiguraţi că timpul de expunere este suficient de mic pentru a surprinde mişcarea. Setaţi timpul de expunere la aproximativ 1/160 sau minimum 1/250 de secunde şi asiguraţi-vă că diafragma este relativ larg deschisă (număr f mai mic). În acest caz, vă va ajuta şi să setaţi sensibilitatea ISO la o setare moderată sau ridicată, precum ISO 3200 sau ISO 6400.

2. Înclinaţi bliţul corect

Dacă utilizaţi bliţul, asiguraţi-vă că este setat astfel încât să înfrumuseţeze subiecţii. Dacă utilizaţi un bliţ Speedlite, în loc să-l îndreptaţi direct spre ceea ce încercaţi să fotografiaţi, îndreptaţi-l spre tavan astfel încât lumina să fie reflectată spre persoane. Astfel, nu numai că veţi obţine o iluminare mai naturală, dar subiecţii se vor simţi totodată mai confortabil în acest mod.

Speedlite 470EX-AI, primul bliţ din lume cu reflectare automată inteligentă, selectează automat unghiul ideal de reflectare, evaluând mediul înconjurător şi înclinând automat capul bliţului astfel încât să se reflecte în punctul perfect de pereţi sau tavan – permiţându-vă să vă concentraţi exclusiv asupra fotografiei.

Dacă aparatul foto dispune de Wi-Fi şi aveţi la dispoziţie un bliţ extern cu funcţie wireless – sau dacă nu utilizaţi wireless, dar aveţi un cablu pentru bliţ – puteţi să poziţionaţi bliţul unde doriţi şi să îl declanşaţi de la distanţă.

3. Difuzaţi lumina bliţului

Un mod alternativ de a obţine rezultate excelente cu bliţul este să utilizaţi un capac de difuzie sau o cutie mică şi subţire pe capul bliţului. Astfel, lumina emisă de bliţ va fi răspândită şi atenuată, ajutându-vă să obţineţi tonuri mai naturale ale pielii, capturând în acelaşi timp şi acţiunea.

4. Încercaţi fotografierea instantanee

Imaginile gândite au cu siguranţă farmecul lor, însă dacă doriţi să surprindeţi expresiile naturale ale veseliei unei petreceri, fotografierea instantanee este cea mai bună alegere.

Un obiectiv mai lung, precum Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM, vă va ajuta să încadraţi persoane mai îndepărtate şi vă va permite să fotografiaţi fără să se observe prea mult că aveţi aparatul foto îndreptat spre cineva anume. Din acelaşi motiv, ar trebui să opriţi lumina de asistenţă AF a aparatului foto.

În loc să folosiţi bliţul aparatului când fotografiaţi instantanee, este mai bine să utilizaţi o deschidere mare a diafragmei şi o setare ISO moderată spre mare pentru a menţine subiecţii clari şi focalizaţi.

Nu este necesar să folosiţi bliţul, însă va trebui să vă asiguraţi că timpul de expunere este suficient de mic pentru a surprinde mişcarea.

Articole conexe
10 tips for capturing fireworks

FOTOGRAFIILE CU ARTIFICII

10 sfaturi pentru fotografiile cu artificii

Echipamente, tehnici şi compoziţie – sfaturi esenţiale pentru a fotografia artificii.

Party with Creative Park

IMPRIMARE ŞI ARTIZANAT

Distraţi-vă cu Creative Park

Decoraţiuni şi recuzită de imprimat acasă cu aplicaţia Creative Park.

Creative ways to use the Canon PowerShot PX

FOTOGRAFIA DE FAMILIE

Avantajele aparatului foto Canon PowerShot PX

Descoperiţi noi moduri de a utiliza acest aparat foto PTZ compact şi inteligent.

5. Aflaţi cum puteţi captura un efect bokeh extraordinar

Indiferent dacă este vorba de un ocean de luminiţe de Crăciun strălucitoare sau o simplă lumânare, perioada sărbătorilor este plină de lumini care se pot transforma în globuri luminoase în fundalul imaginilor, cu setarea potrivită. Cuvântul japonez „bokeh” este utilizat pentru a descrie calităţile estetice ale acestor puncte luminoase nefocalizate.

Punctele luminoase estompate din fundal pot fi mari şi cu aspect abstract sau mai mici şi mai bine definite. Puteţi să daţi frâu liber imaginaţiei şi să faceţi punctele luminoase estompate în formă de stea, de inimă sau de pom de Crăciun – aflaţi cum în videoclipul de mai sus.

Cel mai uşor mod de a obţine acest efect este să setaţi obiectivul la deschiderea cea mai mare a diafragmei, cum ar fi f/2,8 sau f/2, care vă permite să fiţi foarte selectiv în ceea ce priveşte zonele de focalizat, astfel că puteţi face subiectul să iasă în evidenţă pe un fundal estompat. Puteţi însă obţine puncte luminoase estompate şi utilizând deschideri mai mici ale diafragmei, precum f/5,6. Îmbunătăţiţi efectul mărind distanţa dintre subiect şi fundal sau apropriindu-vă de subiect.

6. Reduceţi timpul de expunere pentru a captura neclaritatea generată de mişcare

Timpii de expunere mai mici vă vor ajuta să fotografiaţi clar subiecţii în mişcare, însă o abordare alternativă ar fi să utilizaţi un timp de expunere mult mai mare pentru a crea mişcare într-o scenă cu subiecţi statici.

Setaţi un timp de expunere de aproximativ 1/10 sau 1/20 de secunde dacă fotografiaţi cu aparatul în mână şi asiguraţi-vă că în scenă este vizibil un subiect static (sau relativ static). Ar fi util dacă obiectivul ar avea un stabilizator de imagine, deoarece acesta vă va ajuta să menţineţi claritatea imaginilor la timpi de expunere mai mari. Unele aparate foto au stabilizator de imagine integrat, caz în care stabilizarea imaginii oferită de aparatul foto va fi funcţiona cu orice obiectiv.

Dacă utilizaţi un trepied, veţi putea utiliza timpi de expunere mult mai lungi pentru a obţine acest efect. Acţionaţi obturatorul cu un sistem de declanşare cu sau fără fir, aplicaţia Canon Camera Connect sau modul de temporizare automată.

A woman throws her arms back amidst trails of light

7. Surprindeţi dâre de lumină pe ringul de dans

Controlând momentul în care aparatul foto declanşează bliţul în timpul expunerii, puteţi surprinde dâre de lumină colorate care redau atmosfera petrecerii într-un mod creativ, menţinând în acelaşi timp claritatea subiectului. Selectaţi un timp de expunere lung, de aproximativ o secundă, şi alegeţi modul de sincronizare cu prima sau cu a doua perdea din meniul cu opţiuni pentru bliţ al aparatului foto.

Modul de sincronizare cu prima perdea este opţiunea implicită pe majoritatea aparatelor foto. Declanşează bliţul la începutul expunerii şi înregistrează orice neclaritate din faţa subiectului. Modul de sincronizare cu a doua perdea declanşează bliţul la sfârşitul expunerii, înregistrând dâre de lumină şi alte detalii din spatele subiectului.

8. Focalizaţi pe detaliile mai mici

Nu uitaţi că imaginile de sărbători nu trebuie să fie întotdeauna pline cu oameni. Focalizarea pe detalii mai mici, indiferent că sunt decoraţiuni care atârnă din pom, obiecte ornamentale de pe masa festivă sau alte articole care redau esenţa sărbătorii, poate transmite foarte eficient starea de spirit şi atmosfera de sărbătoare.

Dacă nu vă puteţi apropia suficient de subiect cu obiectivul pe care îl folosiţi, puteţi utiliza un obiectiv macro, precum Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM, Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM sau Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM. Între timp, un obiectiv cu un unghi relativ mare, precum Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM (pentru aparate foto EOS M) vă va permite să vă apropiaţi şi în acelaşi timp să surprindeţi mai mult din mediu pentru a oferi context.

Scris de Matt Golowczynski

Produse conexe

Articole conexe

Get Inspired (Inspiră-te) este principala sursă de sfaturi utile privind fotografia, ghiduri de achiziţie şi interviuri interesante – tot ce aveţi nevoie pentru a găsi cel mai bun aparat foto sau cea mai bună imprimantă şi pentru a vă realiza următoarea idee creativă.

Înapoi la toate Sfaturile şi tehnicile