Unul dintre cele mai bune aspecte ale sezonului sărbătorilor îl reprezintă nenumăratele petreceri şi evenimente care reunesc prietenii sau familia pentru a se bucura de râsete, relaxare şi discuţii. Ştiind cum să fotografiaţi zâmbete fericite, lumini strălucitoare şi mişcări de dans inedite într-un mod creativ veţi putea să vă faceţi amintiri pe care le veţi preţui pentru totdeauna.
Cu aceste sfaturi şi tehnici utile pentru fotografia de petrecere, nu veţi obţine doar fotografii excelente pe care toată lumea le va aprecia şi distribui, ci şi imagini care imortalizează momentele speciale şi care sunt suficient de frumoase pentru a fi imprimate şi preţuite.
FOTOGRAFIA DE PETRECERE
Cum să realizaţi fotografii de petrecere creative
1. Alegeţi cele mai bune setări ale aparatului foto pentru fotografia de petrecere
Indiferent dacă sunt în interior sau în aer liber, petrecerile implică adesea subiecţi în mişcare, aşa că este important să vă asiguraţi că aparatul foto este setat la cele mai bune setări pentru fotografii de petrecere.
Pentru a surprinde mişcarea rapidă de pe ringul de dans fără bliţ, va trebui să vă asiguraţi că timpul de expunere este suficient de scurt. Modul Prioritate timp de expunere (Tv) vă dă posibilitatea să specificaţi timpul de expunere, în timp ce aparatul foto selectează diafragma şi sensibilitatea ISO pentru o imagine expusă corect. Un timp maxim de expunere de aproximativ 1/160 sau 1/250 secunde este optim pentru mişcare, deşi mişcarea mai rapidă poate însemna că trebuie să îl reduceţi până la 1/1000 secunde. Dacă vă aflaţi în modul Manual (M), asiguraţi-vă că diafragma este relativ larg deschisă (număr f mai mic) pentru a compensa timpul de expunere mai scurt. Începeţi cu ISO automat, dar dacă imaginea este prea întunecată, încercaţi să setaţi o valoare ISO moderată sau ridicată, cum ar fi ISO 3200 sau ISO 6400.
Dacă petrecerea este mai mult o ocazie de discuţii, modul Prioritate de diafragmă (Av) vă ajută să selectaţi profunzimea câmpului. În medii mai calme, puteţi evalua setările aparatului foto în funcţie de lumina disponibilă. De exemplu, un timp de expunere de 1/80 s este bun pentru portrete cu mişcare lentă sau fotografii de grup – va permite ca o cantitate mai mare de lumină să ajungă la senzor, oferindu-vă mai multă libertate la alegerea diafragmei şi sensibilităţii ISO.
2. Încercaţi fotografierea instantanee
Imaginile planificate au farmecul lor, însă dacă doriţi să surprindeţi expresiile naturale ale veseliei la o petrecere, fotografierea instantanee este cea mai bună alegere.
Un obiectiv cu zoom, precum Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM, vă va ajuta să încadraţi persoane mai îndepărtate şi vă va ajuta să fotografiaţi fără să se observe prea mult că aveţi aparatul foto îndreptat spre cineva anume. Acest obiectiv are şi un stabilizator de imagine echivalent cu 4 stopuri, care vă va ajuta să vă menţineţi fotografiile fără neclarităţi când fotografiaţi cu aparatul în mână.
În loc să folosiţi bliţul aparatului când fotografiaţi instantanee, este mai bine să utilizaţi o diafragmă mare şi o setare ISO moderată spre mare pentru a menţine subiecţii clari şi focalizaţi. În acest fel, bliţul nu vă deranjează subiecţii, păstrând o senzaţie naturală. Din acelaşi motiv, ar trebui să opriţi lumina de asistenţă AF a aparatului foto.
Puteţi obţine fotografii spontane şi instalând o cameră la distanţă, cum ar fi Canon PowerShot PX, care încadrează şi înregistrează automat fotografii şi filme în mod inteligent. Mai puţin deranjant decât un aparat foto tradiţional, are avantajul suplimentar de a vă lăsa să vă vedeţi de petrecere.
3. Aflaţi cum să capturaţi fundaluri şi prim-planuri estompate
Indiferent dacă este vorba de un ocean de luminiţe de Crăciun strălucitoare sau de o simplă lumânare, perioada sărbătorilor este plină de lumini care, cu setările corecte, se pot transforma în globuri luminoase frumoase în fundalul imaginilor. Cuvântul japonez „bokeh” este utilizat pentru a descrie calităţile estetice ale acestor puncte luminoase nefocalizate.
Efectul este cel mai uşor de obţinut atunci când obiectivul este setat la cea mai mare diafragmă. Acest lucru are ca rezultat o profunzime foarte mică a câmpului, care vă dă posibilitatea să fiţi foarte selectiv cu focalizarea, astfel încât să puteţi scoate în evidenţă subiectul pe un fundal estompat. Un obiectiv ideal pentru aceasta este Canon RF 50mm F1.8 STM, care are o diafragmă maximă foarte mare, de f/1,8. Puteţi obţine însă puncte luminoase estompate aspectuoase şi utilizând diafragme mai mici, precum f/5,6. Îmbunătăţiţi efectul mărind distanţa dintre subiect şi fundal sau apropriindu-vă de subiect.
4. Creşteţi timpul de expunere pentru a surprinde neclaritatea generată de mişcare
Timpii de expunere mai mici vă vor ajuta să fotografiaţi clar subiecţi în mişcare, însă o abordare alternativă ar fi să utilizaţi un timp de expunere mult mai lung pentru a crea mişcare într-o scenă cu subiecţi statici.
Setaţi un timp de expunere de aproximativ 1/10 sau 1/20 dacă fotografiaţi cu aparatul în mână şi asiguraţi-vă că în scenă este vizibil clar un subiect static (sau relativ static). Este util dacă obiectivul are stabilizare optică încorporată a imaginii (IS), precum Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, deoarece acest lucru vă va ajuta să menţineţi imaginile mai clare la timpi de expunere mai lungi. Unele aparate foto, cum ar fi Canon EOS R7 şi EOS R6 Mark II, au stabilizare integrată a imaginii (IBIS). Aceasta deplasează fizic senzorul aparatului foto pentru a compensa orice mişcare atunci când nu fotografiaţi dintr-o poziţie fixă (cum ar fi un trepied). Acest tip de IS va funcţiona cu orice obiectiv.
Dacă utilizaţi un trepied, veţi putea utiliza timpi de expunere mult mai lungi pentru a obţine acest efect. Acţionaţi obturatorul cu un sistem de declanşare cu sau fără fir, aplicaţia Canon Camera Connect sau modul de temporizare automată.
5. Surprindeţi dâre de lumină pe ringul de dans
Controlând momentul în care aparatul foto declanşează bliţul în timpul expunerii, puteţi surprinde dâre de lumină colorate care redau atmosfera petrecerii într-un mod creativ, menţinând în acelaşi timp claritatea subiectului. Selectaţi un timp de expunere lung, de aproximativ o secundă, şi alegeţi modul de sincronizare cu prima sau cu a doua perdea din meniul cu opţiuni pentru bliţ al aparatului foto.
Modul de sincronizare cu prima perdea este opţiunea implicită pe majoritatea aparatelor foto. Declanşează bliţul la începutul expunerii şi înregistrează orice neclaritate din faţa subiectului. Modul de sincronizare cu a doua perdea declanşează bliţul la sfârşitul expunerii, înregistrând dâre de lumină şi alte detalii din spatele subiectului.
6. Luminaţi-vă fotografiile de petrecere folosind bliţul
Dacă utilizaţi bliţul, asiguraţi-vă că este setat astfel încât să vă avantajeze subiecţii. Dacă utilizaţi un bliţ Speedlite, în loc să-l îndreptaţi direct spre ceea ce încercaţi să fotografiaţi, îndreptaţi-l spre tavan astfel încât lumina să fie reflectată spre persoane. Astfel, nu numai că veţi obţine o iluminare mai naturală, dar subiecţii se vor simţi totodată mai confortabil în acest mod.
Canon Speedlite EL-100 se poate roti atât pe orizontală, cât şi pe verticală, ceea ce vă ajută să selectaţi unghiul de reflectare perfect. De asemenea, dispune de un mod automat, care va selecta cele mai bune setări pentru dumneavoastră în funcţie de mediul înconjurător, astfel încât să vă puteţi concentra pe obţinerea fotografiei.
Un mod alternativ de a obţine rezultate excelente cu bliţul este să utilizaţi un capac de difuzie sau o cutie mică şi subţire pe capul bliţului. Astfel, lumina emisă de bliţ va fi răspândită şi atenuată, ajutându-vă să obţineţi tonuri mai naturale ale pielii, capturând în acelaşi timp şi acţiunea.
7. Focalizaţi pe detaliile mai mici
Nu uitaţi că fotografiile de petrecere nu trebuie să fie întotdeauna pline de oameni. Concentrarea pe detaliile mai mici poate să comunice eficient atmosfera şi spiritul ocaziei.
Dacă nu vă puteţi apropia suficient de mult de subiect cu obiectivul pe care îl utilizaţi, vă recomandăm un obiectiv cu capacităţi macro, cum ar fi Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM (în modul MF) sau Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM. Între timp, un obiectiv cu un unghi relativ mare, precum Canon RF 35mm f/1.8 MACRO IS STM, vă va permite să vă apropiaţi şi în acelaşi timp să surprindeţi mai mult din mediu pentru a oferi context.
8. Fotografiaţi cu expuneri multiple
Unele aparate foto din sistemul EOS R, precum Canon EOS R10 şi Canon EOS R8, oferă un mod de expunere multiplă. Aceasta realizează mai multe fotografii şi le suprapune pentru un efect artistic. Deoarece toate acestea se realizează în aparatul foto, nu este nevoie să utilizaţi software de editare.
Există patru moduri de expunere multiple din care puteţi alege, în funcţie de lumină şi de rezultatul final dorit, deşi puteţi alege pur şi simplu să fotografiaţi utilizând setarea „Medie” a controlului expunerii pentru a lăsa aparatul să stabilească expunerea finală corectă. De asemenea, puteţi alege să fotografiaţi cu doar două expuneri sau să suprapuneţi mai multe fotografii diferite pentru un rezultat hiper-suprarealist.
9. Jucaţi-vă cu perspectiva
Adăugaţi interes vizual fotografiei de petrecere abordând creativ perspectiva. Poate fi ceva simplu, cum ar fi să mutaţi aparatul foto mai sus sau mai jos, dar nu vă fie teamă să duceţi verticalitatea la extreme, fotografiind în sus de pe podea sau în jos de la înălţimea tavanului pentru o vedere de tip ochi de pasăre. Fotografierea din unghiuri înalte sau joase este uşoară atunci când utilizaţi un aparat foto precum Canon EOS R50, care dispune de un ecran rabatabil cu unghi variabil. Este excelent şi pentru selfie-uri.
Variaţi modul în care vă încadraţi imaginile folosind uşi, ferestre sau balustrade de scară şi căutaţi suprafeţe strălucitoare sau apă pentru a surprinde reflexiile petrecerii sau pentru a vă include într-un mod creativ în fotografie.
Materialele care modifică lumina pot schimba estetica imaginilor – fotografiaţi prin lichide transparente, cum ar fi băuturi, pentru a capta lumina refractată, care distorsionează dimensiunile şi proporţiile. Fotografierea prin sticlă texturată sau mată poate crea un efect neclar uimitor.
Jucaţi-vă cu toate aceste tehnici, distraţi-vă şi nu vă faceţi griji dacă nu funcţionează – important este să încercaţi.
Articol scris de Matt Golowczynski şi Peter Wolinski
Produse conexe
-
Aparate foto mirrorless
EOS R7
Exploraţi natura sălbatică cu un aparat foto care oferă o viteză şi o calitate a imaginii senzaţionale într-un corp APS-C portabil, proiectat pentru viitor. -
Aparate foto mirrorless
EOS R8
Avansaţi la fotografii şi filme full frame şi realizaţi-vă ambiţiile creative. -
Aparate foto mirrorless
EOS R10
Faceţi următorii paşi în fotografie şi filmare cu un aparat foto mirrorless din sistemul EOS R construit pe baza unui senzor de dimensiune APS-C. -
Compact digital
PowerShot PX
Surprindeţi automat cele mai preţioase clipe ale vieţii cu acest aparat foto inteligent care recunoaşte feţele şi se conectează la dispozitivul dumneavoastră inteligent. -
Obiective RF
RF 35mm F1.8 MACRO IS STM
Obiectiv MACRO f/1,8 de 35 mm, cu deschidere rapidă a diafragmei, pentru perspectivă grandangulară, focalizare la distanţă redusă şi stabilizator de imagine hibrid. -
Obiectiv standard
RF 50mm F1.8 STM
Un obiectiv RF de 50 mm cu distanţă focală fixă, compact, silenţios şi uşor, având o deschidere mare a diafragmei, de f/1,8, perfect pentru valorificarea viziunii dumneavoastră creative. -
Obiective RF
RF 85mm F2 MACRO IS STM
RF 85mm F2 MACRO IS STM oferă versatilitate pentru prim-planuri datorită compresiei telefoto subtile şi stabilizării imaginii echivalente cu 5 stopuri, într-un corp compact şi uşor. -
Obiective RF-S
RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM
Un obiectiv cu zoom de la grandangular la teleobiectiv pentru seria EOS R APS-C, perfect pentru călătorii, natură sălbatică, sport şi stil de viaţă. -
Bliţ Speedlite
Speedlite EL-100
Cap de bliţ indirect pentru iluminare versatilă şi rezultate naturale în interior.
Articole conexe
-
FOTOGRAFIILE CU ARTIFICII
10 sfaturi pentru fotografiile cu artificii
Echipamente, tehnici şi compoziţie – sfaturi esenţiale pentru a fotografia artificii.
-
TEHNICI VIDEO
Sfaturi pentru filmarea pe timp de noapte
Deschideţi o lume complet nouă a creativităţii cu ghidul nostru de filmare pe timp de noapte.
-
NOŢIUNI DE BAZĂ DESPRE FOTOGRAFIE
De ce şi cum să utilizaţi bliţul
Cinci moduri de a vă îmbunătăți fotografiile folosind bliţul.
-
NOŢIUNI DE BAZĂ DESPRE FOTOGRAFIE
Cum să creaţi un efect bokeh uimitor
Urmaţi aceste sfaturi şi trucuri pentru a oferi fundalurilor o estompare superbă.