carousel at night

Capturaţi detalii uimitoare, chiar şi în condiţii de lumină scăzută

Amurgul şi căderea nopţii sunt momente magice. Acestea sunt momentele când festivalurile prind viaţă, atmosfera unui oraş se schimbă şi oportunităţile de realizare a fotografiilor abundă. Dar capturarea detaliilor în condiţii de lumină slabă poate fi o provocare, mai ales dacă folosiţi camera de pe smartphone.

Condiţiile de lumină slabă sunt când setarea manuală a unei camere DSLR, mirrorless sau compactă avansată vă va ajuta să obţineţi imagini clare, detaliate, pe care altfel nu le-aţi fi putut obţine cu uşurinţă.

Utilizaţi o deschidere mare a diafragmei (număr f mic) pentru a captura imagini mai clare

Dacă dispuneţi de o cameră cu setări manuale, puteţi controla deschiderea diafragmei camerei dvs. (acesta este denumit modul „Av” pe camerele Canon). Acest mod pur şi simplu îi spune camerei câtă lumină să permită să pătrundă. Cu cât obiectivul dvs. primeşte mai multă lumină, cu atât mai scurt poate fi timpul de expunere. Un timp de expunere scurt creşte probabilitatea eliminării neclarităţii cauzate de mişcare. Un timp de expunere corespunzător pentru subiecţii în mişcare este de peste 1/125 dintr-o secundă sau mai puţin. Sau, pentru subiecţii imobili în condiţii de lumină slabă, încercaţi să ajungeţi cât mai aproape de 1/60 dintr-o secundă, în funcţie de setarea deschiderii diafragmei.

Dacă fotografiaţi portrete înainte de apusul soarelui sau doriţi să capturaţi nuanţele speciale ale unei scene urbane la apus, încercaţi să setaţi deschiderea diafragmei la setarea cea mai largă.

Ceea ce înseamnă să alegeţi cel mai mic număr f. Cât de mic este acest număr depinde de tipul de obiectiv utilizat. Numeroase obiective dispun de f/3,5. Alte obiective pot coborî până la numere f şi mai mici, precum f/2,8 sau f/1,4. Un avantaj suplimentar al utilizării unei deschideri largi a diafragmei este producerea unei adâncimi reduse a câmpului, care evidenţiază subiectul pe un fundal neclar.

Creşteţi setarea ISO pentru o sensibilitate mai bună la lumină

Dacă aţi utilizat o deschidere mare a diafragmei, dar credeţi că imaginea nu este suficient de luminoasă, încercaţi să măriţi setarea ISO a camerei. Această setare îi spune camerei cât de sensibil doriţi să fie senzorul acesteia la lumină. Este utilă când fotografiaţi noaptea fără bliţ.

Cu cât numărul ISO este mai mare, cu atât senzorul camerei va fi mai sensibil la lumină. Camerele DSLR, mirrorless şi compacte avansate de la Canon au senzori mari (partea care capturează imaginea) aşadar produc fotografii mai bune, cu număr ISO mai mare decât camerele cu senzori mai mici, precum cele de pe smartphone. Încercaţi să fotografiaţi cu ISO 800, apoi măriţi, dacă este necesar. Este posibil să observaţi „zgomot” sau o granulaţie crescută a imaginii, deşi numeroase camere DSLR, mirrorless şi compacte avansate moderne pot fotografia la valori ISO 1600 sau 3200 şi pot produce rezultate uimitoare.

Încercaţi modul de fotografiere rapidă pentru mai multe şanse de a obţine fotografii minunate

Modul de fotografiere continuă (cunoscut şi ca modul de fotografiere în rafală pe unele camere) va captura o secvenţă rapidă de imagini în câteva fracţiuni de secundă. Este util pentru surprinderea unui subiect în mişcare sau acţiuni la fracţiuni de secundă. Aşadar, dacă este instalat pe camera dvs., activaţi-l şi încercaţi – vă va mări şansele de a obţine fotografii de acţiuni superbe la lumină redusă, aşa cum doriţi.

Verificaţi fotografiile, pentru a vă asigura că sunt clare

Când verificaţi imaginile realizate în condiţii de lumină redusă pe ecranul LCD al camerei dvs., reamintiţi-vă să faceţi zoom in pentru apropiere, pentru a verifica dacă detaliile sunt într-adevăr atât de clare pe cât le doriţi. Fotografiile dvs. trebuie să fie clare, focalizate, fără granulaţii sau neclarităţi evidente. Dacă nu sunteţi mulţumit de modul în care arată pentru imprimare sau editare, va trebuie să le realizaţi din nou. Nu mai puteţi face nimic odată ce v-aţi întors acasă de la o şedinţă foto!