Long exposure lights

O perspectivă luminoasă asupra fotografiei la lumină redusă.

Am discutat cu Nige Levanterman, un fotograf care foloseşte lumină puţină specializat în surprinderea energiei peisajelor urbane pline de culoare. Folosind un timp mare de expunere şi creând un contrast prin lumini puternice, Nige creează poveşti dinamice şi luminoase.

Am dori să ştim mai multe despre dvs., Nige. De unde vine pasiunea dvs. pentru fotografie?

Când am început un nou loc de muncă la Londra am vrut să explorez şi să învăţ oraşul, aşa că m-am folosit de fotografie ca să mă familiarizez cu zona. Atunci am început să surprind imagini pe telefonul mobil. Cu toate acestea, am vrut să încerc fotografia la lumină redusă şi expunerea prelungită şi efectiv am făcut tot ce se putea cu telefonul mobil. Aşa că am trecut la un DSLR.

Nu aveam nicio instruire formală: am învăţat noţiunile de bază din tutoriale de pe YouTube şi mi-am urmat instinctul. Am exersat, am învăţat singur şi am ajuns unde sunt astăzi.

Ce vă fascinează la fotografiile la lumină redusă?

Îmi place să surprind mişcarea şi contrastul luminilor puternice în fotografiile nocturne. Aşa că încerc să însufleţesc peisajele cu energia traficului, a oamenilor şi a culorilor.

Nige, vă place să folosiţi expunerea prelungită – ne puteţi explica cum faceţi acest lucru?

Este deosebit de important să găsiţi un loc bun în care să staţi. Acesta trebuie să fie într-un unghi bun, la distanţă sigură de trafic – şi totodată stabil, deoarece orice mişcare poate afecta claritatea fotografiei. Dacă fotografiaţi locuri faimoase sau consacrate, va trebui să luaţi în calcul şi mulţimile de oameni care vă pot întrerupe.

Pentru a fotografia, puneţi aparatul foto pe un trepied, utilizaţi un obiectiv cu o deschidere cât mai mică posibil a diafragmei şi focalizaţi pe un punct central din fotografie. Mai departe, comutaţi la modul manual şi utilizaţi un timp de expunere mare (5-30 de secunde), pentru o expunere mai lungă.

Pentru fotografii care abia au început să folosească expunerea lungă, recomand utilizarea setării „Prioritate de diafragmă”, deoarece astfel aparatul foto va face jumătate din treabă. Aşadar, în acest caz, începeţi cu o deschidere a diafragmei F14 şi sensibilitatea ISO setată la 100 şi utilizaţi prioritatea de timp de expunere. Aparatul foto va decide durata expunerii şi, atât timp cât este sub 30 de secunde, veţi obţine un rezultat decent.

@Nige Levanterman

Ce kit Canon utilizaţi pentru a surprinde fotografii la lumină redusă?

În prezent am trei. Am un aparat Canon EOS 5DS R, pe care îl folosesc pentru redare accelerată, deoarece fotografiile de 50 MP se pot converti în clipuri video 8k. Am şi Canon EOS 5D Mark IV, precum şi noul Canon EOS R. În ceea ce priveşte obiectivele, aş recomanda utilizarea unuia de F2,8: acestea surprind fotografii mult mai clare pe timp de noapte, deoarece funcţionează foarte bine în lumină redusă. De asemenea, cu un obiectiv F2,8 sau chiar cu un obiectiv F1,4, puteţi surprinde fotografii bune cu un timp mare de expunere, fără trepied.

Folosiţi multe efecte ulterioare. Ce sfaturi aveţi pentru cei care sunt la început cu editarea imaginilor?

Prima greşeală pe care o face toată lumea, inclusiv eu, este să suprasatureze. Evitaţi acest lucru la posteditare şi păstraţi aspectul realist al fotografiei.

Din păcate, nu există vreun mod intensiv şi rapid de a deprinde abilităţile de editare. Aşadar, dacă nu aţi mai utilizat programe de editare, încercaţi să vă familiarizaţi cu acestea. YouTube are nenumărate tutoriale gratuite, excelente pentru toate nivelurile.

Ceea ce contează cel mai mult este să vă găsiţi propriul stil – inspiraţi-vă de la alţii, dar evitaţi să îi copiaţi.

Care sunt locurile dvs. preferate pentru fotografierea pe timp de noapte – şi de ce?

Mă atrag locurile pline de viaţă, cu oameni, trafic şi lumini din plin. De aceea îmi place sezonul sărbătorilor. Luminile decorative, zarva din pieţe şi diversele reclame fac ca această perioadă a anului să fie perfectă pentru fotografia la lumină redusă.

@Nige Levanterman

Aveţi 3 sfaturi importante pentru familiarizarea cu fotografia la lumină redusă?

Investiţi într-un trepied de calitate. Pentru a obţine o imagine clară, veţi avea nevoie ca aparatul foto să fie perfect stabil – orice neclaritate în fotografia dvs. se va datora mişcării accidentale.

După ce aţi ales subiectul, comutaţi la focalizarea manuală: astfel, veţi evita ca aparatul foto să încerce să focalizeze pe alte elemente în mişcare din cadru, precum oameni care merg sau maşini care trec. Pentru aceasta, alegeţi un punct de focalizare, apăsaţi pe jumătate declanşatorul şi comutaţi obiectivul la modul manual.

Clarificaţi-vă noţiunile de bază ale fotografiei la lumină redusă şi apoi investiţi în obiective. Un obiectiv nou vă va schimba complet stilul şi vă va ajuta să vă dezvoltaţi. Aveam aproximativ patru obiective înainte să avansez de la primul meu DSLR.

Ce urmează în fotografia dvs., Nige?

Explorez în permanenţă idei noi. Îmi propun să fiu diferit: de aceea am fotografiat o mulţime de clădiri emblematice în propriul meu stil. Aşadar, presupun că îmi doresc să merg în permanenţă înainte, ţinând pasul cu vremurile şi cerinţele reţelelor de socializare.

@Nige Levanterman


Kit recomandat

Canon EOS 2000D

Canon EOS M50Scris de Sasha Newbury