Woman Portrait Photography

Obiective pentru fotografia portret

Să înţelegem fotografia de portret

În calitate de fotograf de portrete, veţi întâlni o serie de cerinţe, începând cu fotografii naturale de grup ale familiilor, până la fotografii profesionale de portret. În cele din urmă, fiecare fotografie este diferită, iar stilul are un impact definitiv asupra alegerii kitului.


Pentru a vă asigura că alegeţi obiectivul potrivit pentru sarcină, ar trebui să exploraţi diferitele stiluri de portrete pe care le puteţi fotografia.

Man Portrait Photography

Portrete clasice

Un portret clasic este compus în general din cap şi umeri, dar se poate referi şi la un număr de diverse situaţii, de la portretele de cap profesionale până la surprinderea personalităţii subiectului. În orice caz, portretele clasice sunt realizate de obicei la o distanţă de subiect care evită crearea disconfortului. Un obiectiv ideal pentru acest tip de fotografie ar trebui să dispună de o distanţă focală de aprox. 85 mm, cu deschidere mare a diafragmei (f/1,2 până la f/2,8). Un obiectiv cu această distanţă focală permite lucrul de la o distanţă confortabilă şi oferă o perspectivă măgulitoare pentru subiect. Totodată, deschiderea mare a diafragmei permite lucrul în condiţii de luminozitate redusă, separând subiectul de fundal și furnizând o profunzime redusă a câmpului. Obiectivele cu zoom standard cu o deschidere mare a diafragmei pot face acelaşi lucru.

Man Portrait Photography

Imparţial

Când doriţi să surprindeţi oamenii în naturaleţea momentului, aveţi nevoie de un obiectiv care permite fotografia de prim-plan de la distanţă. Obiectivul ideal ar fi un obiectiv cu zoom din intervalul 70-200 mm (fotografie telefoto), pentru că vă va aduce mai aproape, permiţându-vă totodată să surprindeţi subiectul inconştient de acest lucru, în mediul său natural.

Natural Moment Capture

Modă

Fotografia de modă este foarte diversă, astfel că este important să ştiţi ce anume doriţi să fotografiaţi. Dacă doriţi să surprindeţi o ţinută întreagă, păstrând în acelaşi timp şi opţiunea portretului, un obiectiv cu zoom în intervalul focal de 24-70 mm ar putea fi alegerea ideală. Acest tip de obiectiv dispune de o distanţă focală suficient de mare pentru fotografia de portret, dar şi suficient de largă pentru a surprinde subiectul în mediul său. Obiectivele cu distanţa focală mai mare, de exemplu de 70-200 mm, sunt o alegere bună pentru fotografia pe podium, iar obiectivele macro pot fi folosite la capturarea detaliilor intrinseci ale bijuteriilor şi vestimentaţiei.

Fashion Woman Photography

Grupuri

Fotografia de grup poate cuprinde de la trei la trei sute de oameni în diferite ipostaze. Numărul persoanelor pe care încercaţi să le includeţi în cadru va determina tipul de obiectiv de care aveţi nevoie. Cu cât este mai mare grupul, cu atât unghiul obiectivului trebuie să fie mai larg. Un obiectiv grandangular în intervalul 16-35 mm (full-frame) vă va ajuta să cuprindeţi mai uşor pe toată lumea în cadru, iar pentru grupurile mai mici, este bun şi un obiectiv de portret cu distanţa focală fixă standard de 30-85 mm.

Girls Group Photography

Portret în mediul ambiant

Când doriţi să surprindeţi mai mult din povestea subiectului prin fotografierea în mediul său, puteţi folosi un obiectiv grandangular pentru a creşte câmpul de vizualizare şi pentru a include mai mult din mediul ambiant al subiectului în cadru. Totuşi, obiectivele grandangulare pot distorsiona relaţia fizică dintre obiecte, dar atât timp cât sunteţi conştient de acest lucru şi de modul în care vă afectează fotografia, îl puteţi folosi pentru a crea imagini stilistice pe care nu le puteţi obţine în niciun alt mod.

Environmental Portrait Photography

Cum poate influenţa aparatul dvs. foto alegerea obiectivului

Obiectivele EF-S de la Canon sunt concepute exclusiv pentru aparatele foto cu senzori APS-C, precum EOS 760D şi nu sunt compatibile cu modelele full-frame, precum aparatele foto din seria EOS 5D.


Obiectivele EF pot fi folosite cu orice aparat foto EOS, dar când se utilizează un obiectiv EF pe un aparat foto EOS tip APS-C, va oferi un unghi de vizualizare echivalent cu cel al unui obiectiv cu distanţă focală de 1,6 ori mai mare pe un aparat foto full-frame. De exemplu, obiectivul EF 50mm f/1,8 STM folosit pe un aparat EOS 760D oferă un unghi de vizualizare echivalent cu obiectivul de 80mm pe un aparat foto full-frame.

Shot On A Full Frame Sensor

Fotografie la 100 mm cu senzor full-frame

Shot On An Aps-C Sensor

Fotografie la 100 mm cu senzor APS-C

Importanţa distanţei focale

Puteţi obţine portrete uluitoare folosind fie zoomul, fie obiectivul cu distanţă focală fixă din gama de teleobiective. Fotografia la o distanţa focală mai mare permite crearea unei distanţe de lucru mai confortabile atât pentru dvs., cât şi pentru subiect, ocupând totodată frumos cadrul.


Obiectivele EF pot fi folosite cu orice aparat foto EOS, dar când se utilizează un obiectiv EF pe un aparat foto EOS tip APS-C, va oferi un unghi de vizualizare echivalent cu cel al unui obiectiv cu distanţă focală de 1,6 ori mai mare pe un aparat foto full-frame. De exemplu, obiectivul EF 50mm f/1,8 STM folosit pe un aparat EOS 760D oferă un unghi de vizualizare echivalent cu obiectivul de 80mm pe un aparat foto full-frame.

Focal Length Photography

24 mm

Focal Length Photography

85 mm

Importanţa diafragmei

Fotografiile de portret arată de obicei cel mai bine cu o profunzime redusă a câmpului, deoarece acesta va separa subiectul de fundal. Folosirea unui obiectiv cu deschiderea mare a diafragmei (un număr mai mic f-stop) permite o profunzime de câmp mai redusă, astfel că fundalul apare mai înceţoşat.


Observaţi mai jos cum fundalul din imaginea din stânga este mult mai estompat, ceea ce face ca trăsăturile fetei să iasă mai mult în evidenţă. Comparat în special cu imaginea din dreapta.

F/1.8 Aperture F/2.8 Aperture F/5.6 Aperture

Fotografierea portretelor în condiţii de luminozitate redusă adaugă un element stilistic la imagine şi poate evidenţia personalitatea subiectului. Fie că folosiţi un obiectiv cu distanţă focală fixă, fie cu zoom, trebuie să alegeţi un obiectiv cu deschidere cât mai mare posibil a diafragmei, pentru a profita la maximum de lumina disponibilă, pentru a obţine cele mai bune rezultate. Cu cât este mai redusă lumina disponibilă, cu atât veţi avea nevoie de o deschidere mai mare a diafragmei. Unde este posibil, setarea obiectivului la f/1,8 de fapt lasă să intre de 4 ori mai multă lumină decât la setarea f/3,5, iar aceasta este o diferenţă enormă.

Alegerea obiectivului potrivit

După ce luaţi în considerare aceste lucruri, trebuie să vă gândiţi la ce anume doriţi să fotografiaţi.


  • Aveţi nevoie de flexibilitate pentru a schimba compoziţia fotografiei în câteva momente? Pentru acest lucru, o recomandare potrivită ar fi un obiectiv cu zoom.
  • Realizaţi fotografii în condiţii de lumină redusă? Dacă da, veţi avea nevoie de cea mai mare deschidere a diafragmei, pentru a profita din plin de lumina disponibilă. Obiectivele cu distanţă focală fixă oferă adesea cea mai mare deschidere a diafragmei, totuşi, obiectivele cu zoom şi deschidere fixă a diafragmei, precum EF 24-70 mm f/2,8L II USM pot fi un bun echivalent, cu o flexibilitate suplimentară.
  • Doriţi să obţineţi un fundal cu textura fără contrast, estompată? Atunci, veţi avea nevoie de un obiectiv cu deschiderea mai mare a diafragmei, pentru a obţine adâncimea redusă a câmpului, făcând astfel ca fundalul să apară mai estompat.

Arta surprinderii portretelor fabuloase

Cele mai bune portrete arată relaxate şi fără efort, indiferent de scopul lor. Totuşi, nu este niciodată atât de simplu să ai un model fotogenic într-un loc excelent. Respectând următoarea combinaţie de factori, puteţi obţine rezultate excelente de fiecare dată.

Iluminarea

Fie că sunteţi într-un studio, fie pe teren, puteţi folosi mai multe stiluri de iluminat pentru a evidenţia modelul. Acest lucru se poate face prin fotografierea la diferite ore din zi sau cu ajutorul unui reflector, pentru a evidenţia caracteristicile subiectului.

Lighting Photography

Compoziţia

Trebuie să planificaţi modul în care doriţi ca subiectul să umple cadrul. Acest lucru nu vă limitează doar la folosirea unei treimi din cadru, în special la fotografierea în prim-plan. Ar trebui să experimentaţi pentru a vedea cum să încadraţi subiectul în moduri mai interesante.

Composition Photography

Fundalul

La planificarea unei fotografii de portret, este importantă proiectarea fundalului pentru fiecare configuraţie. Se vor utiliza fundaluri cu structuri şi culori care să evidenţieze subiectul şi să nu atragă privirea de la acesta.

Background Portrait
Girl Making Bubbles

Alegerea profesională pentru fotografia portret

EF 85 m f/1,2L Il USM

Alegerea profesională pentru fotografia portret, acest obiectiv din seria L oferă performanţe excepţionale, în special în condiţii de lumină redusă, datorită deschiderii de f/1,2 a diafragmei. Acest obiectiv special de portret dispune de elemente cu lentile asferice de înaltă precizie şi de o deschidere a diafragmei cu 8 lame, pentru imagini incredibil de clare, fundaluri frumos estompate şi o profunzime extrem de redusă a câmpului - ideal pentru portretul creativ.

Vedeţi detaliile

Ef 85Mm F/1.2L Ii Usm

V-ar putea plăcea şi…