FOTOGRAFIA AUTOPORTRET

8 sfaturi pentru autoportrete uluitoare

Fotografa Amaal Said îşi dezvăluie tehnicile de specialitate care transformă un selfie obişnuit într-un autoportret creativ.
Portretul fotografei şi poetei Amaal Said, cu ochii închişi, cu un văl roşu fluturând, tras lejer peste umeri.

Selfie-urile au devenit o metodă spontană şi creativă de a ne înregistra vieţile, indiferent că este un moment preţios care merită sărbătorit sau o formă de exprimare a individualităţii. Însă cum puteţi ridica standardul unui selfie la un autoportret de calitate profesională?

Fotografa şi poeta londoneză Amaal Said a atras peste 23.000 de urmăritori pe reţelele sociale şi spune că selfie-urile sale artistice au reprezentat o metodă excelentă de a-şi povesti călătoria – atât pe plan personal, cât şi în domeniul fotografiei. „Autoportretele au fost dintotdeauna ca un portal către versiunea mea din trecut”, spune ea. „Pot să văd cum mă simţeam într-un anumit moment din viaţa mea – şi îmi place foarte mult că, în timp, mi-am perfecţionat tehnica autoportretului.”

În acest articol, Amaal îşi dezvăluie tehnicile sale de specialitate pentru crearea unor autoportrete pe care veţi dori să le arătaţi, imprimaţi şi păstraţi pentru totdeauna. De asemenea, demonstrează cât este de uşor să vă surprindeţi propriile momente speciale dându-i aparatul surorii sale, ajutând-o pe acesta şi soţul ei să pregătească o sesiune relaxată de fotografie autoportret într-un parc.

1. Începeţi cu modul automat şi exersaţi

Fotografa şi poeta Amaal Said cu un văl roşu cu model. O vază cu flori roşii îi acoperă parţial faţa.

Majoritatea aparatelor foto pentru începători dispun de un mod Portret; rezultatele vor depinde de aparatul foto, însă imaginile sunt în general mai puţin clare, pentru a menţine o textură frumoasă şi uniformă a feţei. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS M6 Mark II cu obiectiv Canon EF-M 32mm f/1.4 STM la 1/60 s, f/1,4 şi ISO 200. © Amaal Said

Modul automat este un început foarte bun, recomandă Amaal. „Dacă sunteţi întru totul novice, nu vă sfiiţi să utilizaţi setările automate de pe aparatul foto”, spune ea.

Setările utile ale aparatului foto, precum modurile Autoportret şi Portret, ambele disponibile pe aparatul Canon EOS M6 Mark II, precum şi pe alte modele pentru începători precum Canon EOS 250D, ajută la estomparea fundalului, evidenţirea tonurilor pielii şi uniformizarea părului.

Pentru control sporit asupra adâncimii câmpului, încercaţi să fotografiaţi în modul Prioritate de diafragmă (Av). Acest mod semiautomat vă permite să alegeţi deschiderea diafragmei, adică dimensiunea deschiderii unui obiectiv prin care pătrunde lumina, valorile mai mici pentru diafragmă lasă să intre o cantitate mai mare de lumină. Pentru un fundal estompat, alegeţi o deschidere mare a diafragmei, cum ar fi f/1,4.

De asemenea, pentru un aspect deosebit, este util să alegeţi un obiectiv cu deschiderea mare a diafragmei, special conceput pentru portrete. Lui Amaal i-a plăcut foarte mult să lucreze cu obiectivul Canon EF-M 32mm f/1.4 STM. „Îmi plac foarte mult fundalurile estompate, care se pot obţine cu o deschidere mare a diafragmei. Pătrunderea unei cantităţi mai mari de lumină ajută la izolarea subiectului de fundal”, explică ea.

De asemenea, foloseşte deseori un obiectiv Canon EF 50mm f/1.8 II (urmat acum de modelul mai nou Canon EF 50mm f/1.8 STM), deoarece preferă autoportretele care se concentrează pe faţă. „Oferă un sentiment de apropiere”, spune ea. Pe aparatul Canon EOS M6 Mark II puteţi monta orice obiectiv din gama imensă de obiective EF şi EF-S de la Canon utilizând adaptorul de montură mic şi uşor EF-EOS M.

2. Locaţia, locaţia şi iar locaţia

Două mâini ajustând setările pe partea din spate a unui aparat foto Canon EOS M6 Mark II montat pe trepied.

Amaal a ajutat-o pe sora ei să folosească Canon EOS M6 Mark II pentru o sesiune relaxată de fotografie portret într-un parc local. © Amaal Said

Portretul unui bărbat într-un parc, înconjurat de frunze de toamnă.

Indiferent că sunteţi în aer liber într-un parc plin de frunze sau că lucraţi într-un studio improvizat, fundalul vă poate îmbunătăţi atmosfera imaginilor finale. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS M6 Mark II cu obiectiv Canon EF-M 32mm f/1.4 STM la 1/200 s, f/1,6 şi ISO 100. © Amaal Said

„Este important să ştiţi ce tip de fundal vă doriţi şi, în plus, este esenţial să găsiţi locul potrivit pentru crearea atmosferei”, spune Amaal. „Îmi place foarte mult să realizez portrete în parcuri, pentru a surprinde mai multe imagini în medii diferite. Este important să găsiţi un loc mai liniştit, astfel încât să nu vă întrerupă alte persoane în timp ce realizaţi fotografia.”

Mediul poate transforma atmosfera unui autoportret, însă uneori este utilă şi o pânză albă, spune ea. „Am un perete alb în dormitor, aşa că de obicei îl folosesc pe acesta ca fundal şi mă îmbrac cu ceva colorat, pentru a ieşi în evidenţă. Însă poate dvs. aveţi un colţ în grădină sau un loc în casă în care puteţi monta un trepied. Este important ca fundalul să nu fie aglomerat sau dezordonat.”

3. Jucaţi-vă cu lumina şi compoziţia

Un portret în prim-plan al unei femei care poartă văl roşu şi ţine o plantă în faţă.

Deseori lui Amaal îi place să îşi realizeze autoportrete pe un fundal alb simplu, astfel încât să nu existe distrageri în cadru, dar şi să se poziţioneze la o mică distanţă faţă de centru. De asemenea, recomandă să lăsaţi suficient spaţiu în jurul feţei, pentru a putea experimenta cu decuparea. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS M6 Mark II cu obiectiv Canon EF-M 32mm f/1.4 STM la 1/160 s, f/1,4 şi ISO 200. © Amaal Said

„Îmi plac foarte mult nuanţele calde ale orei de aur”, spune Amaal, adică perioada din jurul răsăritului sau apusului soarelui. „Un soare mai blând este întotdeauna bun. Este recomandat să evitaţi să fotografiaţi în lumina puternică a soarelui, deoarece creează multe umbre. Am fotografiat şi în zile înnorate şi totuşi se pot obţine rezultate bune; nu trebuie decât să vă asiguraţi că setările sunt potrivite pentru lumină.”

În ceea ce priveşte compoziţia fotografiei, Amaal recomandă să eliminaţi din cadru orice surse de distragere a atenţiei. „Adaptaţi-vă din mers şi experimentaţi poziţionându-vă la diverse unghiuri”, spune ea. „Fotografia se transformă complet dacă vă poziţionaţi la o mică distanţă de centru, aşa că puteţi experimenta şi cu aceasta.”

De asemenea, dacă lăsaţi spaţiu în jurul imaginii cu dvs., veţi avea opţiuni suplimentare când decupaţi pentru Instagram. „De obicei, îmi realizez autoportretele în modul peisaj, deoarece îmi place să am spaţiu suplimentar pe ambele părţi cu care să mă joc”, adaugă ea.

4. Vizualizaţi în culori

O imagine stratificată cu portretul lui Amaal Said, care poartă un văl roz, privind în două direcţii.

Joaca cu culorile şi materialele este o metodă excelentă de a crea portrete remarcabile – Amaal a ales o paletă de nuanţe roz şi mov delicate pentru acest autoportret cu expuneri multiple. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS M6 Mark II cu adaptor de montură Canon EF-EOS M şi obiectiv Canon EF 50mm f/1.8 II la f/1,8, 1/30 s şi ISO 600. © Amaal Said

Experimentaţi cu paletele de culori, acest lucru vă va ajuta să vă exprimaţi personalitatea. „Încep întotdeauna cu felul în care mă simt şi las lucrurile să decurgă natural”, explică Amaal. „Uneori îmi doresc o atmosferă intensă şi mă voi îmbrăca cu ceva pe măsură sau este posibil să fiu încântată de un ruj nou pe care vreau să îl port pentru un autoportret.

„Îmi plac mult culorile. Le folosesc în autoportretele mele în principal prin intermediul hijabului şi rujului, însă culorile pot fi folosite în foarte multe moduri. Experimentaţi agăţând bucăţi de material pe perete sau acoperind cu ele un obiect înalt. Puteţi aduce culoare şi cu ajutorul florilor.

„O metodă excelentă este să planificaţi întotdeauna culorile folosite, pentru a vă asigura că veţi obţine un autoportret cu impact. Gândiţi-vă dacă culorile îmbrăcămintei dvs. se potrivesc cu fundalul sau dacă nu cumva nu vă diferenţiază suficient de acesta. Culorile sunt îndeosebi importante în autoportretele de logodnă sau de nuntă, deoarece vă doriţi ca dvs. şi partenerul/partenera dvs. să fiţi punctele de atracţie din imagine.”

5. Învăţaţi să vă relaxaţi

Un autoportret al fotografei şi poetei Amaal Said, care poartă un văl roz. Faţa ei se reflectă într-o oglinjoară rotundă pe care o ţine.

Dacă ţineţi o oglinjoară în apropierea feţei veţi avea mâinile ocupate şi, în plus, vă permite să încercaţi câteva compoziţii creative. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS M6 Mark II cu obiectiv Canon EF-M 32mm f/1.4 STM la 1/80 s, f/1,4 şi ISO 320. © Amaal Said

„Partea bună a autoportretelor este că nu există altcineva în spatele aparatului foto care să vă urmărească îndeaproape faţa”, spune Amaal, adăugând că decorurile, cum ar fi florile şi oglinzile, pot ajuta oamenii să se relaxeze în faţa obiectivului, oferindu-le oportunitatea să-şi încerce creativitatea.

„De obicei, oamenii spun că nu ştiu ce să facă cu mâinile, ceea ce este absolut normal. De aceea, pentru început recomand ca oamenii să ţină ceva în mână. Poate fi util să purtaţi cercei neobişnuiţi sau un colier imens, deoarece astfel veţi avea cu ce să vă ţineţi mâinile ocupate.

6. Utilizaţi un trepied şi un temporizator automat

Un cuplu în pădure, surprinşi pe ecranul tactil al unui aparat Canon EOS M6 Mark II fixat pe un trepied.

Amaal i-a recomandat surorii sale să fixeze aparatul Canon EOS M6 Mark II pe un trepied şi să utilizeze ecranul tactil rabatabil pentru a-şi compune imaginile. © Amaal Said

Un cuplu într-un peisaj împădurit, înconjuraţi de frunzele tomnatice ale arborilor.

De asemenea, i-a recomandat să seteze un temporizator, astfel încât cuplul să aibă câteva secunde să-şi găsească locul şi poziţia. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS M6 Mark II cu obiectiv Canon EF-M 32mm f/1.4 STM la 1/200 s, f/1,6 şi ISO 100. © Amaal Said

Pentru a-şi realiza autoportretele, Amaal a folosit aparatul foto compact şi uşor Canon EOS M6 Mark II de 32,5 MP, cu ecranul său tactil rabatabil la 180° şi Wi-Fi încorporat, şi recomandă montarea acestuia pe un trepied şi utilizarea temporizatorului automat.

„Canon EOS M6 Mark II este un aparat foto extraordinar cu care să experimentaţi, iar temporizatorul automat este foarte uşor de setat”, explică ea. „Puteţi alege setarea de 2 sau 10 secunde a temporizatorului, dar eu de obicei aleg setarea de 10 secunde, deoarece îmi place să am suficient timp pentru a mă pregăti”, adaugă ea.

Altă metodă cu adevărat utilă de a vă compune fotografiile în timp ce staţi în faţa aparatului foto este să rabataţi ecranul tactil către dvs.

7. Realizaţi portrete de la distanţă

O mână care ajustează ecranul tactil rabatabil al unui aparat Canon EOS M6 Mark II montat pe trepied.

Cu ecranul tactil rabatabil al aparatului Canon EOS M6 Mark II puteţi să vă compuneţi imaginile din orice unghi sau puteţi înclina ecranul în faţă în timp ce staţi în faţa aparatului foto. © Amaal Said

O femeie zâmbeşte la aparatul foto, cu ochii închişi. Buchetul de flori roşii pe care îl ţine îi acoperă parţial faţa.

Dacă aparatul dvs. foto nu are ecran tactil rabatabil, puteţi încerca să ajustaţi focalizarea în timp ce ţineţi un obiect în faţa obiectivului, după care vă mutaţi în respectiva poziţie. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS M6 Mark II cu obiectiv Canon EF-M 32mm f/1.4 STM la 1/160 s, f/1,4 şi ISO 250. © Amaal Said

Aplicaţia Canon Camera Connect vă permite să conectaţi aparatul foto Canon cu funcţie Wi-Fi la un dispozitiv Apple sau Android pentru fotografiere de la distanţă. Este mult mai uşor să realizaţi portrete deosebit de clare utilizându-vă smartphone-ul pentru a vizualiza imaginea şi pentru a acţiona declanşatorul. „Dacă nu doriţi să faceţi drumuri până la aparatul foto pentru a verifica dacă imaginile sunt focalizate”, utilizaţi cu încredere aplicaţia Camera Connect”, spune Amaal. „Este cu adevărat utilă şi atunci când vă schimbaţi poziţia.”

Ecranul tactil rabatabil de pe aparatul Canon EOS M6 Mark II este util şi pentru a vă asigura că feţele sunt focalizate. „Posibilitatea de a rabata ecranul pentru a vedea cum arătaţi este incredibilă şi, în plus, vă ajută să economisiţi mult timp”, spune Amaal.

Amaal preferă ca imaginile ei să fie extrem de clare şi pline de culoare, aşa că foloseşte o combinaţie de metode pentru a se asigura că totul este bine focalizat. „O metodă pe care am utilizat-o în trecut, când nu aveam aparat foto cu ecran rabatabil sau fotografiere de la distanţă, a fost să ţin un obiect în faţa aparatului foto, de obicei flori, şi să focalizez pe acesta, după care mă mutam în poziţia respectivă”, explică ea. Îmi place să folosesc şi focalizarea automată cu urmărirea feţei, dar nu este întotdeauna potrivită dacă aveţi obiecte în prim-plan.”

8. Editaţi şi imprimaţi autoportrete cu aspect profesional

Dacă reglaţi setările pentru a fotografia atât în format RAW, cât şi în format JPEG, veţi avea mai multe opţiuni pentru editarea fotografiilor. Puteţi folosi software-ul de editare gratuit Digital Photo Professional (DPP) de la Canon pentru a vă perfecţiona imaginile RAW, cu instrumente de ajustare a nivelului de alb, a saturaţiei, a expunerii şi multe altele.

„Nu trebuie să fiţi profesionist ca să vă editaţi imaginile”, spune Amaal. „Pentru mine cel mai mult contează expunerea, deoarece uneori imaginea nu este atât de luminoasă pe cât mi-aş dori. Mă joc cu contrastul şi umbrele pentru a obţine aspectul pe care mi-l doresc şi, când editez, îmi place să văd şi efectul pe care îl are rotirea imaginii. Îmi plac foarte mult şi portretele alb-negru.”

După ce aţi terminat de editat, puteţi încerca să vă imprimaţi fotografiile direct de pe telefon pe imprimanta compactă Canon SELPHY Square QX10. Perfectă pentru colaje, panouri şi albume, oferă o metodă rapidă şi distractivă de a vă păstra autoportretele preferate. Pentru materiale imprimate de calitate profesională, o imprimantă Canon din seria PIXMA G vă va ajuta să daţi viaţă imaginilor.


Articol scris de Lorna Dockerill

Produse conexe

Articole conexe

  • NOŢIUNI DE BAZĂ DESPRE FOTOGRAFIE

    Realizaţi fotografii estetice

    Influencerul de pe reţelele sociale Steffi Marla ne împărtăşeşte modul în care se asigură că imaginile ei ies în evidenţă online.

  • FOTOGRAFIA PORTRET

    Portrete de basm

    Zece sfaturi de specialitate pentru crearea unor imagini mistice memorabile cu Rosie Hardy.

  • NOŢIUNI DE BAZĂ DESPRE FOTOGRAFIE

    Cum să creaţi un efect bokeh uimitor

    Urmaţi aceste sfaturi şi trucuri pentru a oferi fundalurilor o estompare superbă.

  • FOTOGRAFIA PORTRET

    Fotografiaţi portrete abstracte

    Experimentaţi cu expunerile multiple, pictura cu lumină, jocul de umbre şi multe altele.