FOTOGRAFIA CULINARĂ

Cele mai bune obiective Canon pentru fotografia culinară

Doriţi să vă duceţi fotografia culinară la următorul nivel? Serviţi imagini care merită savurate cu ajutorul selecţiei noastre speciale de obiective Canon esenţiale.
O bilă de ciocolată umplută cu îngheţată şi ornată cu petale şi ciocolată rasă.

Fotografia culinară este o modalitate plină de satisfacţii de a experimenta cu aparatul foto Canon – şi nu doar pentru că puteţi degusta subiectul la finalul şedinţei. Acordaţi-vă timp pentru a vă stiliza ingredientele, pentru a controla iluminarea şi pentru a regla fin setările şi veţi descoperi că puteţi produce fotografii cu mâncare care merită savurate.

Există, totuşi, unele articole şi echipamente care vă pot ajuta să obţineţi cea mai bună calitate de la aparatul foto. Un trepied poate fi util atunci când fotografiaţi preparate culinare de sus, în condiţii de lumină scăzută sau când realizaţi prim-planuri extreme, deşi gama de obiective Canon cu stabilizare a imaginii (IS) este şi ea extrem de utilă în aceste situaţii. Adăugând un bliţ Canon Speedlite sau altă sursă de lumină artificială în geanta de echipamente puteţi avea mai multe opţiuni creative atunci când doriţi să conferiţi fotografiei dumneavoastră culinare o senzaţie profesională.

Trecerea la un obiectiv superior poate avea însă cel mai mare impact asupra fotografiei culinare. Multe obiective au o distanţă de focalizare suficient de mică pentru a surprinde detaliile fine, dar numai un veritabil obiectiv macro vă oferă un factor de mărire de cel puţin 1x. Aceasta înseamnă că subiectul este înregistrat pe senzor cu un raport de mărire de 1:1 sau în mărime naturală când obiectivul este setat la distanţa minimă de focalizare.

Un obiectiv macro este ideal pentru dezvăluirea texturilor ascunse, a modelelor complicate şi a structurilor subtile ale preparatelor, care altfel ar putea trece neobservate, dar fotografia culinară nu se reduce numai la acestea. Aici vom analiza cele mai bune obiective pentru aparatele foto Canon EOS.

Un castron de paste cu roşii şi busuioc fotografiat de sus în jos, cu o furculiţă, frunze de busuioc şi un mojar cu pistil în cadru.

Fotografii culinari aleg adesea un obiectiv de 35 mm pentru cadrele realizate de sus, deoarece are un unghi suficient de larg pentru a include elemente precum tacâmuri şi ingrediente pentru reţete. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS RP cu obiectiv Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM la 1/125 s, f/2,5 şi ISO 800. © Natasha Alipour-Faridani

Cel mai bun obiectiv RF de nivel de bază pentru fotografia culinară: Canon RF 50mm F1.8 STM

Funcţionează cu: aparatele foto din sistemul EOS R

Cu un câmp vizual nici prea larg, nici prea îngust, Canon RF 50mm F1.8 STM este adecvat pentru o gamă de unghiuri de fotografiere. Cu deschiderea sa maximă rapidă a diafragmei de f/1,8, obiectivul vă oferă un control suficient asupra profunzimii câmpului, permiţându-vă să izolaţi elementele individuale ale preparatelor delicioase şi să creaţi fundaluri neclare, artistice atunci când fotografiaţi din faţă, din diagonală sau din lateral. Deschiderea mare a diafragmei lasă totodată să intre suficientă lumină pentru a fotografia în condiţii de lumină mai slabă, cum ar fi în restaurante slab iluminate.

Un obiectiv accesibil din sistemul Canon full frame EOS R, RF 50mm F1.8 STM dispune de un strat de protecţie asferic al lentilei pentru claritate până la marginea cadrului, ceea ce este util în special la fotografierea unor imagini de sus, care umplu cadrul. Compact şi uşor, este un accesoriu discret, dar puternic pentru geanta oricărui fotograf.

Dulciuri în culori pastelate, unele singure şi altele în castronele de biscuiţi, pe o masă alături de biscuiţi cu glazură în formă de animale.

Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM dispune de un sistem rapid de focalizare cu motor ultrasonic, dar este posibilă şi rotirea manuală a inelului de focalizare pentru a regla fin claritatea. Învelişul său Super Spectra reduce efectele de fantomă şi reflexiile reflectate înapoi de senzor. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS 800D (urmat acum de modelul mai nou Canon EOS 850D) cu obiectiv Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM la 1/6 s, f/4 şi ISO 100.

Primul obiectiv EF-S macro de la Canon capabil să producă imagini în mărime naturală, este o primă alegere excelentă pentru fotografii culinari. Este mic, uşor şi foarte clar, dispunând de o deschidere maximă mare a diafragmei, care ajută la poziţionarea subiectului între un fundal frumos estompat şi prim-plan.

Cu un unghi de vizualizare echivalent cu cel al unui obiectiv de 96 mm f/2,8 pe un aparat foto full frame, obţineţi efectiv o distanţă focală mai mare cu obiectivul Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM, astfel încât puteţi realiza fotografii care umplu cadrul de la o distanţă mai mare. Acest lucru înseamnă nu doar că este mai puţin probabil să aruncaţi o umbră peste subiect, ci şi că este mai uşor să izolaţi bucăţelele cele mai apetisante de pe un platou.

Cel mai versatil obiectiv pentru fotografia culinară: Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

Funcţionează cu: aparatele foto din sistemul EOS R

Un dreptunghi de brânză, un rulou cu smochine şi bucăţi de fructe pe o furculiţă ţinută vertical.

Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM este capabil să surprindă textura şi detaliile delicioase, parţial datorită monturii RF, care poziţionează obiectivul mai aproape de senzor. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R cu obiectiv Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM la 1/125 s, f/16 şi ISO 100.

Diverse alimente mici, inclusiv un vârf de sparanghel şi o coadă de crevete, aranjate pe o lingură.

O mărire macro de până la 1:2 permite fotografilor culinari să se concentreze pe detalii. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R cu obiectiv Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM la 1/125 s, f/16 şi ISO 100.

Un obiectiv macro versatil proiectat pentru aparatele foto mirrorless full frame din sistemul Canon EOS R, Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM este capabil să surprindă atât o imagine panoramică a unui aranjament de masă, cât şi un prim-plan la jumătate din mărimea naturală – precum şi orice între acestea.

Este suficient de mic şi de uşor pentru a fi utilizat fără trepied, tehnologia IS cu detecţie dublă echivalentă cu 5 stopuri ajutându-vă să profitaţi la maximum de rezoluţia impresionantă a obiectivului.

Ca şi alte obiective din gama Canon RF, Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM dispune de un inel de control personalizabil în partea frontală a obiectivului, căruia îi puteţi atribui o comandă importantă a aparatului foto, cum ar fi diafragma, sensibilitatea ISO sau compensarea expunerii. Acesta vă permite să reglaţi cu uşurinţă şi precizie setarea printr-o rotire rapidă a inelului. Caracteristica este disponibilă şi la utilizarea de obiective EF cu aparatele foto din sistemul EOS R, prin adaptorul de montură cu inel de control Canon EF-EOS R.

Încercaţi să utilizaţi acest obiectiv cu Canon EOS RP, cu care puteţi profita de funcţia de bracketing la focalizare a aparatului foto pentru a aduce un nou nivel de claritate fotografiei dumneavoastră culinare.

Cel mai bun obiectiv pentru prim-planuri extreme în fotografia culinară: Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM

Funcţionează cu: aparatele foto din sistemul EOS R

Felii de lămâie cad în apă plată pe un fundal perfect negru.

Datorită câmpului vizual de teleobiectiv, Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM este perfect pentru fotografii cu mâncare realizate din faţă, din diagonală sau din lateral. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM la 1/1000 s, f/4 şi ISO 4000. © Sharon Cosgrove

Oferind un factor de mărire de 1,4x, RF 100mm F2.8L MACRO IS USM va accentua chiar şi cele mai fine detalii ale unei mese elaborate, în timp ce calitatea construcţiei optice caracteristică seriei L oferă o claritate superbă a imaginii. Cu o compensare echivalentă cu până la 8 stopuri când este folosit împreună cu un aparat foto cu stabilizare integrată a imaginii (IBIS), precum Canon EOS R6, obiectivul oferă fotografii extrem de precise cu aparatul în mână, chiar şi la lumină scăzută. Mai mult, cu distanţa focală relativ mare, de 100 mm, nu trebuie să vă apropiaţi la fel de mult ca atunci când folosiţi un obiectiv mai scurt. Aceasta poate facilita poziţionarea luminilor, a reflectoarelor şi a altor accesorii şi va asigura că obiectivul nu se va aburi atunci când fotografiaţi mâncăruri foarte fierbinţi.

Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM dispune de focalizare automată extrem de rapidă datorită monturii RF de mare viteză şi de o unitate Dual Nano USM silenţioasă, care îl face ideal pentru fotografii culinari care realizează şi filmări. De asemenea, dispune de un inel de control al aberaţiei sferice, care vă permite să reglaţi efectele bokeh şi de claritate redusă pentru fotografii creative cu preparate culinare.

Cel mai bun obiectiv pentru fotografii culinari care doresc să călătorească lejer: Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM

Funcţionează cu: aparatele foto din sistemul EOS R

O fotografie macro a compartimentelor hexagonale ale unui fagure de miere.

Cântărind doar 500 g şi cu o lungime de 9 cm, Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM este teleobiectivul perfect pe care să îl luaţi în geanta de echipamente pentru a fotografia oriunde vă duce apetitul, fie că este vorba de o piaţă alimentară locală sau de o stupină. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM la 1/60 s, f/2 şi ISO 1600. © Ilvy Njiokiktjien

Mai ieftin decât obiectivul echivalent de 100 mm, Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM este o alegere fantastică pentru fotografii culinari care caută un teleobiectiv scurt cu capacitate macro.

Având un unghi puţin mai larg decât obiectivul de 100 mm, va oferi ceva mai multă flexibilitate la încadrare atunci când spaţiul este limitat. Cu o distanţă focală de teleobiectiv, factor de mărire de 0,5x şi distanţă minimă de focalizare de 35 cm, se apropie fără problemă de subiect. Obiectivul dispune de o diafragmă maximă generoasă f/2 şi oferă un stabilizator de imagine hibrid echivalent cu 5 stopuri, ceea ce duce la rezultate clare şi precise în toate condiţiile de iluminare. În plus, dispune de un înveliş optic Super Spectra pentru a reduce reflexiile şi efectul de fantomă – util atunci când lumina este dificil de controlat, cum ar fi în cazul evenimentelor în aer liber.

Cel mai bun obiectiv pentru vlogerii culinari: Canon RF 16mm F2.8 STM

Funcţionează cu: aparatele foto din sistemul EOS R

O tânără fotografiată din spate, îndreptând un aparat foto Canon EOS R6 spre un bar de salate plin de boluri cu salate colorate.

Subţire şi accesibil, obiectivul Canon RF 16mm F2.8 STM oferă o calitate excepţională pe un câmp vizual extins.

O femeie într-o cafenea ţine un croasant în faţa unui aparat foto montat pe un trepied mic de pe masa din faţa ei.

Imaginile clare şi ultra-grandangulare pe care le captează îl fac o opţiune ideală pentru vloggingul culinar.

La capătul inferior al spectrului focal, fiecare milimetru face o diferenţă semnificativă. Dacă aveţi nevoie de spaţiu în plus şi mişcarea este limitată – în timp ce filmaţi într-un restaurant mic, de exemplu, sau când fotografiaţi o imagine mare de sus – unghiul extrem de larg al obiectivului Canon RF 16mm F2.8 STM poate salva o întreagă şedinţă foto. Sunteţi îngrijorat de distorsiunea cilindrică a obiectivului ultra-grandangular? Nu este cazul: toate aparatele foto din sistemul Canon EOS R, inclusiv Canon EOS R, EOS RP şi EOS R6, dispun de corecţie încorporată a distorsiunilor obiectivului, astfel că fotografiile dumneavoastră vor arăta întotdeauna natural.

Acest obiectiv extrem de compact, care cântăreşte doar 165 g, are o distanţă minimă de focalizare de doar 13 cm, chiar mai scurtă decât a unor obiective macro, astfel încât să vă puteţi apropia foarte mult şi să maximizaţi detaliile. Ca şi celelalte obiective cu distanţă focală fixă menţionate aici, RF 16mm F2.8 STM dispune şi de o deschidere maximă luminoasă a diafragmei pentru flexibilitate cu profunzimea câmpului şi iluminarea.

Cel mai bun obiectiv cu zoom pentru fotografia culinară: Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

Funcţionează cu: aparatele foto din sistemul EOS R

Un prim-plan cu o felie de pâine albă prăjită, cu o bucăţică mică de unt care se topeşte deasupra.

Dacă doriţi un singur obiectiv care să vă îndeplinească nevoile creative în toate situaţiile, Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM este o alegere fantastică. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS RP cu obiectiv Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM la 1/13 s, f/4 şi ISO 400.

Cu un interval de zoom de la 24 mm până la 105 mm, ultraversatilul Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM este perfect pentru orice poziţie de fotografiere. Având o distanţă minimă de focalizare de doar 13 cm şi un factor de mărire de 0,5x când focalizaţi manual la 24 mm, este şi un obiectiv extrem de performant pentru fotografii culinari care vor să realizeze prim-planuri delicioase.

Poate că cel mai surprinzător lucru despre RF 24-105mm F4-7.1 IS STM este că intervalul său de zoom incredibil de mare şi stabilizatorul de imagine echivalent cu 5 stopuri sunt integrate într-un corp care măsoară mai puţin de 9 cm lungime şi cântăreşte doar 395 g. Datorită acestor dimensiuni foarte reduse, obiectivul încape fără efort în genţile de echipamente compacte şi permite fotografierea uşoară cu aparatul în mână, cu rezultate precise şi de încredere.



Articol scris de Marcus Hawkins

Produse conexe

Articole conexe