A plate of pea fritters garnished with peas and rocket leaves.

FOTOGRAFIA CULINARĂ

Cele mai bune obiective Canon de nivel de bază pentru fotografia culinară

Fotografia culinară este o modalitate plină de satisfacţii de a explora prim-planuri cu aparatul foto Canon – şi nu doar pentru că puteţi degusta subiectul la finalul şedinţei. Acordaţi-vă timp pentru a stiliza ingredientele imaginii dvs., pentru a controla iluminarea şi pentru a regla fin setările şi veţi descoperi că puteţi produce fotografii cu mâncare care merită savurate.

Există, totuşi, unele echipamente care vă pot ajuta să obţineţi cea mai bună calitate de la aparatul foto. Un trepied poate fi util atunci când fotografiaţi preparate culinare în condiţii de lumină scăzută sau când realizaţi prim-planuri extreme, spre exemplu, deşi gama de obiective Canon cu tehnologie de stabilizare a imaginii (IS) vă va ajuta şi ea cu adevărat în aceste situaţii. Adăugarea unui bliţ Speedlite sau unei alte surse de lumină artificială în geanta cu echipamente vă poate oferi şi mai multe opţiuni creative.

Cu toate acestea, trecerea la un obiectiv superior poate avea cel mai mare impact asupra fotografiei dvs. culinare. Multe obiective vă permit să focalizaţi suficient de aproape pentru a mări detaliile mici, dar numai un veritabil obiectiv macro vă oferă un factor de mărire de cel puţin 1x. Aceasta înseamnă că subiectul este înregistrat pe senzor cu un raport de mărire de 1:1 sau în mărime naturală când obiectivul este setat la distanţa minimă de focalizare.

Înarmaţi-vă cu un obiectiv macro Canon – sau cu unul din tot mai numeroasele obiective standard care au o poziţie macro separată pe inelul de zoom pentru a permite focalizarea de aproape – şi veţi putea dezvălui texturile ascunse, modelele complicate şi structurile subtile ale alimentelor, care altfel ar putea trece neobservate.

Aici vom analiza cele mai bune opţiuni pentru toate tipurile de aparate foto EOS.

Obiectivele Canon cu stabilizare a imaginii facilitează eliminarea tremurului aparatului la fotografierea de prim-planuri cu aparatul în mână.

Cele mai bune obiective Canon EF-S pentru fotografia culinară

Optime pentru: DSLR APS-C

Pot fi utilizate şi cu: aparatele foto EOS M (cu adaptor M) şi aparatele foto cu sistem EOS R (cu adaptor R)

Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM

Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM
Obiectivul Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM dispune de un inel LED Macro Lite încorporat. Puteţi aprinde ambele părţi pentru a surprinde detalii cu claritate sau doar jumătate de inel pentru umbre şi texturi accentuate.

Obiectivul macro cu cel mai larg unghi din gama de obiective EF-S este conceput pe măsura dimensiunii senzorilor APS-C şi oferă o imagine echivalentă cu cea a unui obiectiv de 56 mm f/2,8 pe un aparat foto full frame.

Este capabil să ofere aceeaşi reproducere în mărime naturală ca obiectivul Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, dar trebuie să fiţi mult mai aproape pentru a realiza acest lucru cu obiectivul mai scurt. Pentru a compensa orice umbră care poate fi creată prin fotografierea de la o distanţă mai mică, un inel luminos LED Macro Lite integrat la capătul obiectivului vă permite să luminaţi subiectul şi vă oferă control creativ asupra modului de iluminare a mâncării. Puteţi activa simultan ambele părţi ale inelului sau puteţi utiliza oricare parte în mod independent pentru a adăuga umbră şi a crea adâncime.

Fiind suficient de mic şi de uşor pentru a putea fi utilizat cu uşurinţă cu aparatul foto în mână, obiectivul Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM completează perfect aparatele DSLR compacte, precum Canon EOS 250D şi Canon EOS 850D. De asemenea, este echipat cu un sistem hibrid de stabilizare a imaginii (IS), care reduce la minimum tremurul paratului foto, ce apare mai frecvent în fotografiile de prim-plan.

Inelul LED Macro Lite încorporat permite iluminarea celor mai mici detalii.

Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM

Primul obiectiv EF-S macro de la Canon capabil să producă imagini în mărime naturală, este o primă alegere excelentă pentru fotografii culinari. Este mic, uşor şi foarte clar, dispunând de o deschidere maximă mare a diafragmei, care facilitează poziţionarea subiectului între un fundal frumos estompat şi prim-plan.

Cu un unghi de vizualizare echivalent cu cel al unui obiectiv de 96 mm f/2,8 pe un aparat foto full frame, obţineţi efectiv o distanţă focală mai mare cu obiectivul Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM, astfel încât puteţi realiza fotografii care umplu cadrul de la o distanţă mai mare. Acest lucru înseamnă nu doar că este mai puţin probabil să aruncaţi o umbră peste subiect, ci şi că este mai uşor să izolaţi bucăţelele cele mai apetisante de pe un platou.

Obiectivul este dotat cu un sistem de focalizare automată rapidă, dar este posibilă şi rotirea manuală a inelului de focalizare pentru a regla fin claritatea.

Cel mai bun obiectiv Canon EF-M pentru fotografia culinară

Optim pentru: aparatele foto EOS M

Prezentaţi în cea mai bună lumină feliile de fructe, deserturile elaborate şi sosurile atrăgătoare cu acest obiectiv macro compact pentru aparatele foto din seria EOS M de la Canon.

Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM

Pe lângă reproducerea 1:1, acest obiectiv macro compact pentru aparatele foto mirrorless EOS M, compacte şi ele, poate oferi imagini chiar mai mari decât mărimea naturală. Activând modul Super Macro, puteţi obţine o mărire de 1,2x, permiţându-vă să exploraţi textura unei cruste sau structura fină a fructelor în detalii apetisante.

Modul Super Macro vă permite să vă apropiaţi la 13 mm de subiect, dar designul convergent al cilindrului ajută la minimizarea umbrelor cauzate de obiectiv. Dispune, de asemenea, de aceeaşi tehnologie LED Macro Lite ca obiectivul Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM, oferindu-vă control creativ asupra iluminării când lucraţi extrem de aproape.

Pe lângă elementele de obiectiv UD (cu dispersie ultraredusă) şi asferice pentru a asigura o calitate ridicată a imaginii, obiectivul Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM dispune şi de sistem IS hibrid. Cu o distanţă focală echivalentă full frame de aproximativ 45 mm, este un obiectiv excelent de „plimbări” pentru explorarea pieţelor alimentare şi a restaurantelor cu terasă, în special când este asociat cu un aparat foto care oferă focalizare automată excelentă la lumină scăzută, precum Canon EOS M6 Mark II.

Cele mai bune obiective Canon EF de nivel de bază pentru fotografia culinară

Optime pentru: aparatele foto DSLR full frame

Pot fi utilizate şi cu: aparatele foto DSLR APS-C, EOS M (cu adaptor M) şi aparatele foto din sistemul EOS R (cu adaptor R)

Diafragma mare a obiectivului Canon EF 50mm f/1.8 STM vă oferă posibilitatea de a focaliza clar subiectul.

Canon EF 50mm f/1.8 STM

Spre deosebire de alte obiective pentru fotografia culinară recomandate aici, Canon EF 50mm f/1.8 STM nu are o funcţie macro. Vă permite însă să focalizaţi de la distanţe mici până la 35 cm şi oferă un unghi de vizualizare „standard” pe un aparat foto full frame, ceea ce conferă un aspect natural fotografiilor.

Deschiderea maximă mare a diafragmei obiectivului, de f/1,8, lasă să intre multă lumină, fiind o alegere excelentă când faceţi fotografii în cafenele şi restaurante slab iluminate. Vă permite totodată să focalizaţi selectiv pe o zonă mică a aranjamentului dvs. culinar, în timp ce fundalul se topeşte într-o estompare uşoară.

Cu focalizarea automată STM (motor pas cu pas), obiectivul focalizează subiectul rapid şi silenţios, astfel încât este o alegere excelentă dacă doriţi să înregistraţi şi clipuri video pe lângă fotografii. Dacă preferaţi să focalizaţi manual prim-planurile, puteţi face acest lucru cu precizie cu ajutorul ecranului de vizualizare mărită în timp real de pe aparatele foto Canon DSLR, precum Canon EOS 850D şi Canon EOS 4000D.

Tehnologia STM aproape complet silenţioasă înseamnă că obiectivul Canon EF 50mm f/1.8 STM poate focaliza extrem de rapid.

Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM

Acest obiectiv macro cu distanţă focală de teleobiectiv mediu nu oferă stabilizatorul de imagine hibrid al obiectivului profesional Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, dar este totuşi capabil să producă rezultate de o claritate excepţională.

Obiectivul Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM oferă un factor de mărire de 1x atunci când este focalizat la cea mai mică distanţă, dar cu distanţa focală relativ lungă, de 100 mm, nu trebuie să vă apropiaţi la fel de mult ca atunci când folosiţi un obiectiv mai scurt. Acest lucru poate face mai uşoară poziţionarea luminilor, a reflectoarelor şi a altor accesorii care ar putea fi necesare pentru a da viaţă aranjamentului culinar.

Focalizarea automată este rapidă şi precisă datorită motorului ultrasonic (USM) şi puteţi îmbunătăţi şi mai mult viteza de focalizare automată utilizând comutatorul pentru limitarea focalizării de pe cilindru.

Superb din punct de vedere optic, obiectivul Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM este capabil să surprindă o gamă delicioasă de culori şi detalii fine. O diafragmă cu opt lamele oferă o calitate deosebită zonelor nefocalizate ale unei imagini, în timp ce straturile Super Spectra pentru lentile reduc reflexiile în interiorul acestuia pentru rezultate cu contrast ridicat.

Un obiectiv cu focalizare automată rapidă permite capturarea unor imagini extrem de clare.

Cel mai bun obiectiv Canon RF de nivel de bază pentru fotografia culinară

Optim pentru: aparatele foto cu sistem EOS R

Fie că fotografiază panoramic sau de aproape, Canon RF 35mm F1.8 IS STM este un obiectiv multifuncţional excelent pentru fotografia culinară.

Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

Un obiectiv macro versatil proiectat pentru aparatele foto mirrorless full frame din sistemul Canon EOS R, Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM este capabil să surprindă o imagine panoramică a unui aranjament de masă şi un prim-plan la jumătate din mărimea naturală – precum şi orice între acestea.

Este suficient de mic şi de uşor pentru a fi utilizat fără trepied, tehnologia IS cu detecţie dublă echivalentă cu 5 stopuri ajutându-vă să profitaţi la maximum de rezoluţia impresionantă a obiectivului.

Ca şi alte obiective din gama Canon RF, Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM dispune de un inel de control personalizabil în partea frontală a cilindrului, căruia îi puteţi atribui o comandă importantă a aparatului foto, cum ar fi diafragma, sensibilitatea ISO sau compensarea expunerii. Acest lucru vă permite să reglaţi cu uşurinţă şi precizie setarea printr-o rotire rapidă a inelului.

Încercaţi să utilizaţi acest obiectiv cu Canon EOS RP, cu care puteţi profita de funcţia de bracketing la focalizare a aparatului foto pentru a aduce un nou nivel de claritate fotografiei dvs. culinare.

Articol scris de Marcus Hawkins

Articole conexe
A table display with cakes, meringue, iced donuts and pastries.

FOTOGRAFIA CULINARĂ

Stăpâniţi arta fotografiei culinare

Fotograful şi bloggerul culinar Lina Lomelino dezvăluie principalele ei sfaturi pentru a obţine maximul de la fotografia culinară.

A father and son flick through the pages of a recipe book together.

SFATURI PENTRU IMPRIMARE

Impimaţi-vă propria carte de bucate

Natasha Alipour-Faridani despre cum să fotografiaţi şi să vă imprimaţi propria carte de bucate.

A woman standing in front of shuttered windows touches a paper star hanging from the ceiling.

FOTOGRAFIA DE INTERIOR

Trei idei pentru şedinţe foto creative acasă

Profitaţi de aparatul dvs. foto şi învăţaţi să realizaţi portrete cinematografice, fotografii macro şi videoclipuri cu redare accelerată.

Produse conexe

Articole conexe

Inspiră-te este principala sursă de sfaturi utile privind fotografia, ghiduri de achiziţie şi interviuri interesante – tot ce aveţi nevoie pentru a găsi cel mai bun aparat foto sau cea mai bună imprimantă şi pentru a vă realiza următoarea idee creativă.

Înapoi la toate Sfaturile şi tehnicile