IMPRIMARE ŞI ARTIZANAT

Recreaţi picturi faimoase cu minicreaţii din hârtie

Creaţi-vă propria galerie de artă în miniatură utilizând o imprimantă Canon SELPHY Square QX10 şi aplicaţia SELPHY Photo Layout cu sfaturi de la experţii în diorame Ole Friedrich şi Esther Mora Chavarria.
O mini-galerie de artă din hârtie cu două picturi atârnate pe pereţi roşii, şi un mini-personaj în picioare în prim-plan, privind lucrările.

Aţi creat vreodată o dioramă: un model reprezentând o scenă cu figuri tridimensionale? O dioramă poate lua forma unei miniaturi sau a unui design la scară mare, şi deşi poate părea complicat, nu este nevoie să cheltuiţi o mulţime de bani pentru a crea una.

Puţini oameni cunosc arta de a crea diorame miniaturale mai bine decât Ole Friedrich şi Estera Mora Chavarria, care au obţinut un public de aproximativ 114.000 de oameni pe TikTok. Ei şi-au captivat publicul creând diorame complicate, exacte din punct de vedere istoric, variind de la piese preistorice cu dinozauri la scene de safari cu rinoceri şi căprioare.

În ultima parte a seriei Canon SELPHY Craft Club, Ole şi Esther au creat o galerie de artă în miniatură cu două dintre cele mai renumite picturi din istorie şi şi-au adăugat propriile note personale. Pentru acest proiect, ei au ales tablourile Fată cu cercel de perlă de Johannes Vermeer şi Sărutul de Gustav Klimt.

Vedeţi cum s-au descurcat – folosind o imprimantă Canon SELPHY Square QX10 – pe măsură ce vă explică procesul şi vă oferă sfaturile lor pentru a vă ajuta să vă creaţi propria mini-galerie.

Conceptul

Imprimări ale picturilor Fată cu cercel de perlă de Johannes Vermeer şi Sărutul de Gustav Klimt se află pe o masă în faţa unei imprimante Canon SELPHY Square QX10 şi altor materiale de artă.

Ole şi Esther au ales picturi din domeniul public – Sărutul lui Gustav Klimt şi Fată cu cercel de perlă de Johannes Vermeer. Acesta este un aspect important de verificat, astfel încât să nu întâmpinaţi probleme legate de drepturile de autor dacă vă postaţi lucrările online. Poate fi un proces care necesită timp, dar poate fi şi plăcut, deoarece veţi găsi fapte amuzante despre artă pe care să le împărtăşiţi şi altora.

Locuind la Barcelona, Spania, Ole şi Esther s-au întâlnit în timp ce studiau arheologia la Universitatea din Barcelona în 2019. Ei au vizitat Miniatur Wunderland din Hamburg, Germania, şi au fost atât de fascinaţi de modelele de acolo încât au decis să încerce să facă şi ei scene în miniatură. „A fost un mod interesant de a explica povestea unei biserici, de exemplu, într-un mod interactiv, distractiv, astfel încât copiii şi adulţii deopotrivă să poată înţelege istoria”, spune Esther.

Ambii au o pregătire artistică, aşa că au vrut să-şi combine abilităţile de desen şi pictură cu specializarea lor. Ei creează acum diorame pentru a-i educa pe alţii, dar aceasta a fost prima dată când au creat o galerie de artă în miniatură.

Procesul

O imprimantă Canon SELPHY Square QX10 se află pe o masă lângă bucăţi de spumă, o riglă şi un creion.

Puteţi începe să vă faceţi propria galerie de artă miniaturală cu materiale de bază care pot fi găsite în casă, inclusiv lipici, foarfecă, hârtie foto Canon şi zorzoane pe care nu le puteţi folosi în altă parte. Secretul este reutilizarea şi reciclarea, astfel încât niciun material să nu ajungă la gunoi.

O pereche de mâini pictează două bucăţi de spumă roşie pentru a construi pereţii galeriei.

Minicreaţiile din hârtie pot fi foarte relaxante şi pot fi o ocupaţie distractivă care vă abate atenţia de la problemele dumneavoastră. Ole şi Esther pun de obicei un podcast în fundal pe care îl ascultă în timp ce îşi îndeplinesc sarcinile individuale. „Vă puteţi pierde cu uşurinţă în această activitate şi nu vă daţi seama cât timp a trecut”, spune Ole.

Galeriile de artă în miniatură pot fi pe cât de simple sau complicate doriţi, în funcţie de ceea ce speraţi să realizaţi. Puteţi crea o galerie cu o mulţime de picturi şi figuri umane sau puteţi opta pentru ceva mai restrâns, cu mai multe personaje adunate în jurul unui singur tablou. Nu este nevoie să cheltuiţi mulţi bani nici pe materiale. Ole şi Esther s-au uitat prin casă şi au refolosit piese din proiectele lor anterioare şi obiecte aleatorii pe care le-au adunat de-a lungul anilor.

 • Cercetarea: „Primul lucru pe care trebuie să-l ştiţi este dacă pictura este în domeniul public, astfel încât să o puteţi utiliza pentru orice activitate”, spune Esther. „Creăm diorame realiste, aşa că am căutat picturi celebre pe Google Art Project, dar puteţi desena şi ceva de mână.”
 • Colectarea materialelor: „Pentru acest proiect, am folosit plăci din spumă pentru a crea pereţii şi podeaua”, spune Ole. „Podeaua este deosebit de importantă pentru că doriţi să creaţi o textură, aşa că am pictat-o cu cerneală naturală pentru a o face să arate ca podeaua de lemn a unei galerii.”
 • Designul şi aspectul: „Gândiţi-vă la cum doriţi să arate picturile, indiferent dacă vreţi să le faceţi dreptunghiulare ca tablourile tradiţionale sau să încercaţi ceva diferit”, spune Esther. „Aplicaţia Canon SELPHY Photo Layout vă oferă o mulţime de opţiuni cu care vă puteţi juca; posibilităţile sunt nelimitate. Apoi, gândiţi-vă la ramă. Puteţi edita în aplicaţie, astfel încât puteţi alege dacă doriţi o ramă tradiţională care să nu iasă în evidenţă sau ceva mai extravagant, cu diferite modele.”
 • Imprimarea: „Lucrul minunat la utilizarea Canon SELPHY Square QX10 este că, fiind atât de mică, am putut să o luăm cu noi prin spaţiul de lucru”, spune Esther. „Viteza de imprimare a fost ridicată, aşa că am putut continua să experimentăm.” Imprimările realizate cu SELPHY Square QX10 au un verso adeziv, ceea ce le face şi mai uşor de adăugat la dioramă.
 • Elementul uman: „Trebuie apoi să căutaţi sau să creaţi o figurină”, spune Ole. „Figurina trebuie, de asemenea, poziţionată ca şi cum ar interacţiona cu spaţiul pentru a arăta un pic de mişcare şi a face creaţia mai captivantă.”
 • Surprize plăcute: „În toate lucrările noastre, adăugăm întotdeauna obiecte aleatorii pe care privitorii le pot descoperi şi care îi pot face să zâmbească”, spune Esther. „În acest proiect, am pus o coloană ruptă – dintr-un alt proiect – şi am aşezat o veveriţă mică pe ea. A fost o idee spontană şi facem asta la final doar ca să ne distrăm puţin. Adăugaţi o notă personală, iar această idee nu vă vine până nu terminaţi proiectul şi observaţi un spaţiu gol.”
 • Lipitul: „Creezi toate elementele separat, după care din nimic ia naştere ceva cu adevărat frumos”, spune Esther. „Punerea tuturor elementelor împreună aduce într-adevăr creaţia la viaţă.”

Imprimanta

O mână ţine un smartphone cu aplicaţia Canon SELPHY Photo Layout pe ecran, afişând Sărutul de Gustav Klimt, cu o imprimare a picturii, şi Fată cu cercel de perlă de Johannes Vermeer, pe o masă mai jos fiind o imprimantă Canon SELPHY Square QX10.

Aplicaţia Canon SELPHY Photo Layout este o soluţie unică pentru nevoile dumneavoastră de editare şi imprimare. Puteţi alege aspectul dorit şi puteţi chiar adăuga text, chenare şi ştampile. Acest lucru este util dacă doriţi, de exemplu, să adăugaţi câteva informaţii despre pictor la pictura în miniatură.

Materiale pentru proiecte sunt aşezate pe un birou, inclusiv bucăţi de spumă vopsite, o imprimantă Canon SELPHY Square QX10, două mini-imprimări ale unor picturi, un creion, o riglă, un briceag şi bucăţi de spumă rămase.

Canon SELPHY Square QX10 a fost foarte utilă deoarece nu dorim întotdeauna să pictăm şi să creăm o pictură de la zero”, spune Esther. „Utilizarea acestei imprimante ne-a inspirat cu adevărat şi credem că o vom folosi şi pentru proiecte viitoare.”

De când lucrează împreună, Ole şi Esther nu au folosit niciodată o imprimantă. Ei au desenat şi pictat întotdeauna de mână fiecare componentă a tuturor proiectelor lor. „Aceasta poate să ia mult timp”, remarcă Ole. Lucrul cu Canon SELPHY Square QX10 le-a revoluţionat într-un fel fluxul de lucru. „SELPHY Square QX10 este total diferită de imprimantele tradiţionale obişnuite”, spune Esther. „Până acum, nu am folosit o imprimantă pentru creaţiile noastre pentru că nu am văzut potenţialul pentru ea, dar această imprimantă a schimbat asta.”

Unul dintre cele mai bune lucruri la imprimantă, spune Esther, a fost calitatea imprimărilor. „Este foarte important să construim o miniatură care este realistă, iar imprimările au fost de înaltă calitate şi culorile au arătat foarte vii”, adaugă ea. Imprimările durează, de asemenea, până la 100 ani1, astfel încât această imprimantă compactă este partenerul ideal pentru un astfel de proiect.

Celor doi le-a plăcut, de asemenea, să folosească aplicaţia Canon SELPHY Photo Layout. „Instrumentul nostru principal atunci când lucrăm este telefonul, deoarece îl folosim pentru a înregistra videoclipuri pentru reţelele sociale”, spune Esther. „A fost uimitor să avem această aplicaţie, deoarece am putut imprima oricând am vrut, fără a fi nevoie să deschidem calculatorul şi să căutăm o aplicaţie.” Aplicaţia, compatibilă cu iOS şi Android, le-a permis lui Ole şi Esther să-şi editeze rapid fotografiile şi să aleagă aspectul, iar imprimarea cu SELPHY Square QX10 a durat aproximativ 43 de secunde, ceea ce le-a uşurat munca. „A fost, de asemenea, uşor să conectăm aplicaţia la imprimantă; tot ce a trebuit să facem a fost să scanăm codul QR”, spune Ole. „Nu putea fi mai simplu!”

Pasionaţii de istorie au trei sfaturi pentru a crea o galerie de artă în miniatură de succes:

 • Căutaţi inspiraţie. Aceasta vă poate veni dintr-o emisiune TV sau o postare pe Pinterest – trebuie să aveţi referinţe vizuale.
 • Experimentaţi cu diferite materiale, nu doar luaţi primul lucru pe care îl vedeţi. Uneori, există o mulţime de lucruri pe care le puteţi găsi în casă sau afară, în natură, aşa că încercaţi şi vedeţi cum funcţionează.
 • Refolosiţi totul. Majoritatea materialelor folosite de Ole şi Esther sunt reciclate, cum ar fi cutii vechi de ouă. În acest fel, vă puteţi distra fără a avea un efect dăunător asupra mediului.

Rezultatul

O dioramă cu o mini-galerie de artă este poziţionată pe o masă lângă o imprimantă Canon SELPHY Square QX10.

Canon SELPHY Square QX10 este un avantaj important pentru atelierul nostru şi dorim să o prezentăm celor care participă la atelierele noastre”, spune Esther. „Deschide noi uşi nu doar pentru noi, ci şi pentru participanţi. Nu poţi petrece două ore pictând o imagine, astfel că această imprimantă le poată economisi mult timp şi poate să atragă mai mulţi oameni să creeze scene în miniatură.”

Un prim-plan al unei mici figurine cu faţa la mini-imprimări ale picturilor Fată cu cercel de perlă de Johannes Vermeer şi Sărutul de Gustav Klimt atârnate într-o mini-dioramă cu o galerie.

„Imprimanta noastră obişnuită este bună pentru multe lucruri, dar nu pentru producerea de imprimări de înaltă rezoluţie în format mic”, spune Ole. „Până acum, nu am putut face multe lucruri pentru că, de exemplu, pictarea manuală a unui mic semn stradal este foarte dificilă. Canon SELPHY Square QX10 produce imprimări excelente, chiar şi la dimensiuni mici, astfel încât va schimba modul în care facem lucrurile.”

„Suntem mai obişnuiţi să creăm diorame arheologice, astfel încât galeria de artă miniaturală ne-a făcut să ieşim din zona de confort”, reflectă Ole. „Dar a fost foarte distractiv. Lucrând cu materiale cu care suntem familiarizaţi, dar transformându-le în ceva cu care nu eram familiarizaţi, ni s-a părut o mare realizare.”

Ole şi Esther petrec mult timp împreună, aşa că spun că este important să vă împărţiţi sarcinile astfel încât să nu vă încurcaţi unul pe altul. „Când am început proiectul, ne-am lăsat duşi de val, dar am observat curând că unul dintre noi ştia mai multe despre culori, iar celălalt ştia mai multe despre structură, de exemplu”, spune Ole. „Vedeţi cine se pricepe mai bine la ce activităţi. Este bine să aveţi propria specialitate, iar împărţirea sarcinilor vă face să simţiţi că lucraţi împreună, dar separat. Aveţi încredere unul în celălalt şi aveţi încredere că rezultatul va fi fantastic.”

Acum că sunteţi înarmat cu instrumentele necesare şi cu un ghid despre crearea propriei mini-galerii de artă, de ce să nu încercaţi şi dumneavoastră? Nu numai că este plăcut, dar este şi educativ – cine ştie ce lucruri amuzante aţi putea afla despre lumea vastă şi frumoasă a artei. Sau, dacă preferaţi, puteţi alege ceva mai personal – ce ziceţi de o galerie cu cele mai bune opere de artă ale copiilor, pentru a arăta cât de mult înseamnă pentru dumneavoastră? Sau de ce să nu creaţi un cadou personalizat cu o expunere de fotografii de vacanţă? Posibilităţile sunt nelimitate!

Articol scris de Nikita Achanta

 1. Dacă sunt păstrate într-un album. Pe baza testării accelerate, la o temperatură de 23 °C/73,4 °F şi umiditate de 50 %.

Produse conexe

 • Imprimante pentru acasă

  SELPHY SQUARE QX10

  Preţuiţi amintirile dvs. speciale ca imprimate frumos realizate, pe care le puteţi obţine oriunde, wireless.
 • Imprimante pentru acasă

  SELPHY CP1500

  Creaţi fotografii viu colorate şi foarte rezistente în doar câteva secunde cu această imprimantă foto compactă uşor de utilizat.
 • Imprimante pentru acasă

  Canon Zoemini 2

  Obţineţi imprimări instantanee de pe smartphone oricând, oriunde, cu imprimanta de buzunar cu baterie Zoemini 2.
 • Articole conexe

 • IMPRIMARE ŞI ARTIZANAT

  Creaţi o cutie explozivă

  Lini Trinh îşi arată cutia ei „explozivă” din hârtie, realizată folosind un Canon SELPHY CP1500.

 • IMPRIMARE ŞI ARTIZANAT

  Creaţii artistice din hârtie

  Artistul Zack McLaughlin este inspirat de şablonul unui pescăraş albastru din Canon Creative Park.

 • IMPRIMARE CREATIVĂ

  Creaţi-vă propria carte de poveşti

  Daţi frâu liber imaginaţiei cu o carte de poveşti realizată manual, utilizând Canon SELPHY CP1500.

 • IMPRIMARE CREATIVĂ

  Cele mai bune imprimante portabile Canon

  Exploraţi gama Canon de imprimante compacte pentru a afla care vi se potriveşte.