FOTOGRAFIA DE FAMILIE

11 sfaturi pentru fotografia de familie

Descoperiţi cele mai importante sfaturi pentru fotografia minunată de familie cu ambasadoarea Canon Helen Bartlett.
Siluetele a doi copii pe un fundal împădurit, cu razele soarelui la apus pătrunzând printre copaci.

Helen Bartlett este unul dintre cei mai respectaţi fotografi de portrete de familie din Regatul Unit. În munca ei, utilizează numai lumină naturală, fără bliţ. Helen realizează toate fotografiile alb-negru pentru a crea fotografii de familie atemporale.

Am rugat-o să împărtăşească câte ceva din ce a învăţat pe parcursul carierei sale îndelungate şi prestigioase. Citiţi mai departe pentru a descoperi cum să realizaţi imagini frumoase cu propria familie.

1. Ţineţi aparatul foto la îndemână, nu telefonul

„Primul lucru pe care trebuie să-l faceţi pentru a obţine fotografii excelente este să vă asiguraţi că aveţi întotdeauna aparatul foto la dvs. Smartphone-urile produc fotografii decente în prezent, însă un aparat foto bun vă va oferi mult mai mult control asupra imaginilor. Alt dezavantaj al telefoanelor este că puteţi fi uşor distras de e-mailuri sau muncă. Un DSLR sau un aparat foto compact bun vă va ajuta să vă concentraţi pe fotografiat. De asemenea, majoritatea aparatelor foto vă oferă fişiere de mai bună calitate cu care să lucraţi, ceea ce este foarte important dacă doriţi să imprimaţi fotografiile. Vă recomand să ţineţi aparatul foto în geantă sau pe blatul din bucătărie, astfel încât să fie mereu la îndemână când doriţi.”

Un băiat jucându-se în mijlocul unui nor de bule de săpun.

2. Fotografiaţi ocaziile speciale

„Este minunat să surprindeţi rutinele şi tradiţiile familiei de Crăciun sau de Paşte. După ce copiii cresc, privind la aceste imagini pline de amintiri se vor simţi transportaţi înapoi în vremurile fericite. Dacă de Crăciun vremea este bună, ieşiţi afară cu aparatul foto şi cu noile jucării ale copiilor. Fotografiile cu copiii care se joacă cu o minge de fotbal nouă sau care se plimbă pe noile biciclete vă vor face întotdeauna să zâmbiţi, iar acele momente vă oferă ocazia perfectă de a vă fotografia familia în mod natural.”

3. Începeţi devreme

„De obicei, îmi încep sesiunile de fotografiere la 8 dimineaţa. Cel mai bine este să fotografiaţi copiii dimineaţa, când sunt bine odihniţi şi au mâncat bine la micul dejun. Pe măsură ce timpul trece, copiii vor obosi, se vor bate pe jucării şi cooperarea se va duce pe apa sâmbetei. Aşadar, încercaţi să programaţi orice sesiuni de fotografiere formale sau de grup la începutul zilei. După aceea, vă puteţi relaxa şi realiza imagini naturale amuzante, fără a vă chinui să faceţi copiii să zâmbească pentru fotografie. Pentru cele mai bune şanse de a obţine fotografii bune, adaptaţi-vă la programului copiilor. Fotografiaţi mult, în fiecare zi şi până la sfârşitul vacanţei puteţi face un album cu aventurile familiei dvs., la care vă veţi uita ulterior cu mare plăcere.”

Un copil pe un debarcader întinzându-se să bată palma cu mama lui, care este în apă până la genunchi.

Este de preferat ca portretele gândite în prealabil să fie realizate dimineaţa, când copiii nu sunt atât de obosiţi, însă puteţi realiza oricând imagini pline de candoare. Fotografiind în lumina după-amiezii târzii au fost surprinse siluetele acestei mame cu copilul ei, cu contururile reflectate pe suprafaţa apei. Imagine realizată cu Canon EOS-1D X Mark II cu obiectiv Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM la 24 mm, 1/8000 s, f/2,8 şi ISO 1600. © Helen Bartlett

4. Implicaţi întreaga familie

„În majoritatea familiilor există o persoană care este mereu în spatele aparatului foto; când eram mică, acea persoană era tatăl meu. Asiguraţi-vă că predaţi ştafeta, astfel încât în fotografii să apară toţi membrii familiei, deoarece aceste imagini vor fi importante pentru copiii dvs. după ce vor creşte. Pentru a realiza un portret de familie complet, puneţi aparatul foto pe un trepied (sau într-un loc stabil, cum ar fi pe o masă sau pe o bancă din parc) şi utilizaţi setarea temporizatorului automat. De asemenea, le puteţi da aparatul foto copiilor rugându-i să realizeze fotografii. Copiii sunt din fire creativi şi putem învăţa multe de la compoziţiile lor deseori neobişnuite. Implicarea copiilor în procesul creativ va avea ca rezultat o activitate în familie mai distractivă, iar ei pot avea idei minunate la care nu v-aţi gândit. Alt beneficiu al acestui lucru este că le-ar trezi interesul pentru fotografie, un hobby pe care l-aţi putea practica împreună pe întreaga perioadă a copilăriei şi adolescenţei lor sau care s-ar putea chiar transforma într-o viitoare carieră pentru ei.”

O fetiţă zâmbind, cu braţele întinse, la capătul unui tobogan.

Luaţi aparatul foto cu dvs. oriunde pentru a nu rata nicio ocazie – vă va surprinde satisfacţia oferită de fotografierea activităţilor cotidiene, cum ar fi o plimbare în parc. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS-1D X Mark II cu obiectiv Canon EF 35mm f/1.4L II USM la 1/1000 s, f/3,2 şi ISO 1000. © Helen Bartlett

5. Fotografiaţi cotidianul

„A trecut vremea când aparatul foto era folosit numai pentru ocazii speciale şi vacanţe. În prezent, putem face mult mai multe fotografii cu activităţile obişnuite. Fotografiaţi-vă membrii familiei cuibărindu-se confortabil pe canapea la sfârşitul unei zile pline. Surprindeţi expresia jucăuşă de pe feţele copiilor care sar în pat dis-de-dimineaţă, gata de joacă de la ora 5 dimineaţa. Mutaţi-vă în fundal şi utilizaţi un obiectiv mai lung sau funcţia de zoom a aparatului foto pentru a fotografia copiii jucându-se, astfel încât să obţineţi imagini naturale, cu adevărat încântătoare.”

6. Utilizaţi locaţii pentru a spune o poveste

„Încercaţi să surprindeţi elemente narative în câteva din imaginile dvs. Este extraordinar dacă obţineţi un portret perfect, dar realizarea unei imagini mai ample poate fi la fel de minunată. Fotografiaţi-vă copilul cu jucăriile, în dormitor. Oferiţi dimensiune unei imagini cu aceştia jucându-se în parc sau în locurile împădurite din apropierea casei, fotografiind pe verticală pentru a surprinde înălţimea copacilor. Utilizaţi mediul în mod creativ, căutând forme, umbre şi reflexii şi încadrând elemente pentru a adăuga ceva special în fotografiile dvs.”

O fotografie alb-negru realizată de sus în jos de la etajul superior cu doi copii întinşi pe un covor, încadraţi între stâlpii balustradei scării.

Experimentaţi cu unghiurile şi compoziţia pentru a crea imagini remarcabile oriunde v-aţi afla. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS-1D X cu obiectiv Canon EF 24mm f/1.4L USM (urmat acum de modelul mai nou Canon EF 24mm f/1.4L II USM) la 1/60 s, f/3,5 şi ISO 3200. © Helen Bartlett

Un băieţel jucându-se cu un avion de jucărie într-o cameră întunecată. Umbra avionului este reflectată pe tavan de un reflector.

Joaca cu lumina vă poate ajuta să creaţi imagini îndrăzneţe. Aici, Helen a utilizat siluete şi un reflector pentru a-şi pune în evidenţă subiectul şi a transforma o scenă obişnuită într-o imagine mult mai interesantă. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS-1D X Mark II cu obiectiv Canon EF 35mm f/1.4L USM (urmat acum de modelul mai nou Canon EF 35mm f/1.4L II USM) la 1/250 s, f/1,4 şi ISO 8000. © Helen Bartlett

7. Căutaţi unghiuri şi compoziţii interesante

„Uneori, puteţi surprinde esenţa cuiva fără a-i arăta faţa. Unghiurile şi perspectivele interesante pot contribui la obţinerea unei imagini foarte interesante. Puteţi surprinde detaliile mânuţelor minuscule ale bebeluşului sau faptul că un copil mic insistă să-şi poarte cizmuliţele invers. Experimentaţi cu setările aparatului foto. Utilizaţi timpi de expunere scurţi pentru a surprinde toate detaliile mişcărilor. Sau fotografiaţi-vă copilul folosindu-vă de mişcare, crescând timpul de expunere şi utilizând un trepied pentru a menţine aparatul foto stabil în timp ce copilul trece în viteză pe lângă acesta. Nu ezitaţi să utilizaţi o valoare ISO mai mare când fotografiaţi în interior. Nu folosesc niciodată bliţul, ci prefer să folosesc lumina disponibilă, astfel încât fotografiile să aibă un aspect natural. Încercaţi să realizaţi fotografii alb-negru, deoarece au un aspect atemporal şi să sperăm că multe generaţii viitoare se vor delecta cu ele.”

8. Căutaţi lumina

„Identificaţi sursa de lumină: dacă lucraţi în interior, utilizaţi lumina naturală de la o fereastră şi orientaţi subiectul către aceasta, pentru un portret luminat frumos. Dacă sunteţi în aer liber, căutaţi umbră într-un spaţiu deschis pentru a vă asigura că pe faţa subiectului cade o lumină uniformă şi blândă. Lumina mai blândă a soarelui din timpul iernii poate fi minunată pentru portrete diafane. Căutaţi umbrele lungi, care pot adăuga elemente de compoziţie interesante imaginilor dvs.

„Un obiectiv rapid cu distanţă focală fixă este o investiţie excelentă pentru aparatul dvs. DSLR sau mirrorless. Recomand întotdeauna Canon EF 50mm f1.8 STM pentru fotografii care lucrează cu un DSLR Canon. Este un obiectiv de înaltă calitate şi accesibil, cu distanţă focală fixă şi deschidere mai mare a diafragmei. Pentru cei care folosesc sistemul mirrorless full frame Canon, obiectivul echivalent ar fi Canon RF 50mm F1.8 STM. De asemenea, aceste obiective cu deschidere mare a diafragmei permit pătrunderea unei cantităţi mari de lumină suplimentară, aşa că sunt perfecte pentru fotografierea copiilor în interior.”

O fotografie alb-negru în prim-plan a unui copil privind în jos.

Dacă vă ghemuiţi pentru a surprinde subiectul la nivelul ochilor săi, veţi conferi imaginilor o senzaţie de intimitate. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R5 cu obiectiv Canon RF 50mm F1.2L USM la 1/1000 s, f/1,2 şi ISO 100. © Helen Bartlett

9. Coborâţi la nivelul lor

„Coborâţi-vă la nivelul ochilor copiilor pentru a vedea lumea din perspectiva lor. Încercaţi să vă aşezaţi sau să vă întindeţi pe podea. Această abordare poate minimiza şi dezordinea din fundal şi distragerea atenţiei de la fotografie. Puteţi deseori umple fundalul cu cerul, copacii sau pereţii mai degrabă decât cu toate jucăriile din dulap răspândite pe jos, deşi este o idee bună şi să fotografiaţi copiii încântaţi de dezordinea pe care au creat-o!”

10. Imprimaţi-vă fotografiile

„Indiferent dacă aveţi o imprimantă la domiciliu sau doriţi să imprimaţi fotografiile online sau la un magazin, nu uitaţi să le imprimaţi. Puteţi chiar să imprimaţi imaginile pe căni, postere şi multe altele. Astfel, vă puteţi bucura de ele în fiecare zi. Fotografiile imprimate pe hârtie pot fi păstrate în siguranţă şi nu vor rămâne pierdute pe un calculator sau card de memorie.”

O fotografie alb-negru cu un băiat râzând în timp ce sare în pat.

Calitatea imaginilor dvs. finale va fi îmbunătăţită dacă subiecţii se simt bine, aşa că nu uitaţi să vă distraţi. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R5 cu obiectiv Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM la 38 mm, 1/1000 s, f/2,8 şi ISO 2500. © Helen Bartlett

11. Distraţi-vă

„Încercaţi să faceţi copiii să se simtă bine în timp ce sunt fotografiaţi, deoarece veţi avea şanse mai mari să coopereze. Nu vă aşteptaţi la prea multe de la ei, mai ales dacă sunt obosiţi, şi nu îi implicaţi în întregul proces. Fotografiaţi lucrurile lor preferate, jucăriile de pluş, desenul pe care tocmai l-au făcut. Jucaţi jocuri, cântaţi, căţăraţi-vă în copaci.”

„Nu uitaţi, fotografierea familiei este cel mai distractiv lucru pe care îl puteţi face cu un aparat foto şi sper ca aceste sfaturi să vă încurajeze să vă folosiţi mai mult aparatul foto sezonul acesta şi să realizaţi fotografii pe care să le preţuiţi ani la rând.”

Produse conexe

Articole conexe