H1 header

Surprindeţi imagini mai clare cu acţiune cu mişcare rapidă

Realizarea unor fotografii de acţiune superbe, precum surferi urbani pe râu, snowboarderi sau alergători, înseamnă a gândi în perspectivă. În primul rând, va trebui să vă gândiţi la ceea ce doriţi să surprindeţi, cât de rapid se mişcă subiectul dvs., unde va fi locaţia şi de unde veţi fotografia.

Realizaţi numeroase fotografii şi menţineţi-vă privirea asupra acţiunii

Cu cât realizaţi mai multe fotografii, cu atât este mai probabil să obţineţi imaginea dorită. Menţineţi privirea asupra acţiunii şi evitaţi să verificaţi fiecare fotografie realizată, deoarece înseamnă că veţi pierde ceea ce se întâmplă în faţa obiectivului. În punctul culminant al acţiunii, fotografiaţi mai degrabă în rafale scurte, decât câte o imagine o dată. Majoritatea camerelor DSLR, mirrorless şi compacte avansate, plus numeroase smartphone-uri, includ un mod de fotografiere rapidă sau continuă. Este perfect pentru curse, fotografii de sporturi rapide, dansatori sau surferi.

Anticipaţi următoarea mişcare a subiectului şi utilizaţi focalizarea continuă

Indiferent dacă fotografiaţi maratonul din Londra, surferii din München, un meci de fotbal cu prietenii în echipe de cinci, lăsaţi spaţiu subiectului să se mişte şi anticipaţi unde se va afla. Dacă este posibil, setaţi camera la modul de focalizare continuă, cunoscut ca AI SERVO sau SERVO AF pe camerele Canon, astfel încât să se regleze automat şi să menţină subiectul clar pe măsură ce se apropie de dvs. Toate camerele DSLR, mirrorless şi compacte avansate de la Canon oferă această funcţie.

Să îngheţaţi sau să nu îngheţaţi acţiunea?

Surprinderea mişcării înseamnă să decideţi dacă să îngheţaţi acţiunea sau să încercaţi şi să înfăţişaţi acţiuni neclare, utilizând un timp de expunere lung. În majoritatea cazurilor, veţi dori să obţineţi o imagine extrem de clară a scenei. În acest scop, selectaţi un timp de expunere scurt. Timpul de expunere va depinde de cât de rapid se mişcă subiectul dvs. 1/4000 dintr-o secundă poate fi suficient de rapid pentru a îngheţa acţiunea unui vehicul şi a roţilor acestuia. 1/250 dintr-o secundă este suficient de rapid pentru un alergător. Puteţi încerca şi panoramarea – mişcarea camerei pentru a urmări subiectul. Acest lucru va estompa fundalul, făcând subiectul clar.

Adăugaţi efecte teatrale prin zoom

Când fotografiaţi acţiune, încercaţi să faceţi zoom pentru apropiere, pentru a captura ceea ce se întâmplă. Dacă fotografiaţi oameni, focalizaţi pe feţele lor, pentru un plus de dramatism. Încercaţi să redaţi expresia subiectului pe măsură ce se pierde în acţiune sau pe măsură ce încearcă să înscrie un gol câştigător.

Măriţi setarea ISO pentru a captura mai multă lumină

Dacă nu aveţi suficientă lumină, încercaţi să măriţi setarea ISO la 400, 800 sau mai mult. Sau, dacă în continuare nu sunteţi mulţumit de rezultate, comutaţi la modul manual şi preluaţi controlul asupra deschiderii diafragmei. Apoi selectaţi f/4 sau f/2,8 pentru a lăsa să pătrundă cât mai multă lumină în aparat. Acest lucru vă va permite să fotografiaţi utilizând un timp de expunere mai mic, care va avea drept rezultat imagini mai clare.