panning shot of bike in the air

Fotografierea mişcării

Cum să transpuneţi mişcarea într-o fotografie

Fotografia de acţiune presupune surprinderea dramatismului, mişcării şi unei senzaţii de viteză. Însă, dilema cu care se confruntă fotografii este modul în care acea mişcare poate fi redată într-o fotografie statică.

Un timp de expunere scurt este esenţial pentru a îngheţa acţiunea şi a obţine imagini clare. Cu toate acestea, dacă fotografiaţi, de exemplu, o maşină ce se deplasează cu 320 km/h utilizând un timp de expunere foarte scurt, rezultatul va fi o imagine a maşinii care poate părea de fapt staţionară. Privitorul poate discerne cu greu mişcarea din acea imagine.

Puteţi citi acest articol despre panoramare, o tehnică de creştere a timpului de expunere şi urmărire a subiectului în timp ce fotografiaţi. Acesta este un mod excelent de a transmite mişcarea, însă este potrivit numai pentru anumite situaţii. De asemenea, presupune ceva practică pentru a obţine rezultate bune în mod constant.

Utilizând principiile de panoramare, puteţi utiliza timpul de expunere pentru a reda mişcarea fără să fie nevoie să panoramaţi complet; încercaţi să modificaţi timpul de expunere de la 1/1000 s la 1/640 s, deoarece chiar şi o mică schimbare a timpului de expunere poate conferi o uşoară estompare părţilor cu mişcare mai rapidă ale subiectului, cum ar fi roţile în mişcare ale unei maşini sau vârfurile aripilor unei păsări. De asemenea, creaţi-vă un obicei din a urmări subiectul prin vizor în timp ce fotografiaţi. Chiar şi la timpi de expunere mai scurţi, puteţi obţine un uşor efect de mişcare cu această tehnică şi, bineînţeles, când creşteţi timpul de expunere, acest lucru este esenţial.

În afară de utilizarea de diferiţi timpi de expunere, există şi alte tehnici pe care le puteţi folosi pentru a transmite mişcarea. Identificaţi acţiunea principală a evenimentului. Fotografierea unui subiect al evenimentului dă rezultate bune, însă doi subiecţi care se mişcă în tandem pot sublinia faptul că este vorba de mişcări rapide şi acţiune.

Pe lângă acţiunile competitive, găsiţi aspecte ale evenimentului care au loc datorită vitezei şi mişcării: fumul produs de pneuri, siajul în sporturile nautice, praful sau noroiul împrăştiat la cursele de cai sunt toate exemple de moduri de a surprinde ideea de mişcare.

De asemenea, puteţi estompa intenţionat fotografia. Concentrându-vă pe subiect, aplicând un timp de expunere scurt şi mişcând aparatul foto în direcţie inversă mişcării acţiunii, puteţi obţine culori estompate care redau mişcarea.

blur of motorcyclist
Luat cu EOS 5DS R
  • f/10.0
  • 1/30
  • 125

Articole conexe
Learn to use panning for better action photos

NOŢIUNI DE BAZĂ DESPRE FOTOGRAFIE

Învăţaţi să folosiţi panoramarea pentru fotografii de acţiune mai bune

Indiferent de intenţia dvs., panoramarea este o abilitate excelentă. Aflaţi cum să controlaţi aparatul foto pentru a obţine fotografia perfectă.

Capturing motion photography

NOŢIUNI DE BAZĂ DESPRE FOTOGRAFIE

Surprinderea fotografiilor cu mişcare

Pentru a surprinde mişcarea în fotografii, trebuie să alegeţi între a îngheţa acţiunea SAU a permite estompării creative să ilustreze ideea de mişcare în fotografii. Instructorul Canon Brian Worley împărtăşeşte cele mai importante sfaturi privind surprinderea mişcării.

Shoot sharper fast-moving action

FOTOGRAFIA DE SPORT

Surprindeţi imagini mai clare cu acţiune cu mişcare rapidă

Realizarea unor fotografii de acţiune superbe, precum surferi urbani pe râu, snowboarderi sau alergători, înseamnă a gândi în perspectivă. În primul rând, va trebui să vă gândiţi la ceea ce doriţi să surprindeţi, cât de rapid se mişcă subiectul dvs., unde va fi locaţia şi de unde veţi fotografia.

Produse conexe

Articole conexe

Inspiră-te este principala sursă de sfaturi utile privind fotografia, ghiduri de achiziţie şi interviuri interesante – tot ce aveţi nevoie pentru a găsi cel mai bun aparat foto sau cea mai bună imprimantă şi pentru a vă realiza următoarea idee creativă.

Înapoi la toate Sfaturile şi tehnicile