CANON EOS R5

Revoluţionarea videografiei. Încă o dată.

La Canon suntem mândri de rolul pe care l-am jucat în transformarea realizării de filme, cu produse precum cele din seria noastră EOS 5D de aparate foto şi obiective DSLR şi Cinema EOS. EOS R5 şi EOS R5 C duc mai departe tradiţia, cu o performanţă video revoluţionară care redefineşte aşteptările creatorilor hibrizi şi realizatorilor de filme de la un aparat de mici dimensiuni.

8K RAW este acum disponibil

EOS R5 poate înregistra intern pe un card CFexpress filmări 8K DCI RAW uimitoare, utilizând întreaga lăţime a senzorului său full-frame, pentru a obţine un aspect cu adevărat cinematografic. Este disponibilă şi urmărirea focalizării, pentru materiale video care arată atât de bine, încât aţi crede că au fost realizate cu buget hollywoodian.

Pe lângă faptul că oferă o calitate a imaginii cât mai apropiată de realitate, rezoluţia 8K permite editorilor să decupeze materialul filmat şi, totuşi, să obţină un material final decupat la rezoluţie 4K.

EOS R5 oferă o multitudine de opţiuni pentru filmarea 8K:
• RAW pe 12 biţi,
• ProRes RAW pe 10 biţi prin Atomos Ninja V+
• 4:2:2 MP4/H.265 pe 10 biţi
• 4:2:0 MP4/H.265 pe 8 biţi,

Cu mai multe opţiuni de raport de aspect DCI sau UHD; metode de compresie ALL-I sau IPB şi Canon Log, Canon Log 3 sau HDR PQ. Sunt disponibile rate de cadre de 23,98 p, 24 p, 25 p sau 29.97p, care vă ajută să obţineţi aspectul şi senzaţia pe care le doriţi. Se poate înregistra 8K chiar şi pe carduri SD (v90) de mare viteză dacă folosiţi compresia IPB.

8K RAW asigură cel mai înalt nivel de flexibilitate şi cea mai mare calitate a imaginii: înregistraţi la o rezoluţie de patru ori mai mare decât 4K şi modificaţi parametrii, precum nivelul de alb, după realizarea filmării, utilizând software-ul Canon Cinema RAW Development sau aplicaţia dvs. preferată de editare neliniară.* 8K RAW este disponibil în format standard sau comprimat pentru fişiere video mici, cu avantajul flexibilităţii RAW.

De asemenea, puteţi extrage imagini statice din filmarea 8K, sub forma unor fişiere JPEG separate de 35 de megapixeli (sau fişiere HEIF dacă filmarea este înregistrată cu HDR PQ), o opţiune ideală pentru situaţiile în care aveţi nevoie să livraţi filmări şi fotografii pentru acelaşi eveniment.

*Compatibilitatea şi disponibilitatea variază în funcţie de producătorul software-ului

Ivan D'Antonio filming on a mountain with a Canon EOS R5 camera on a tripod.

Performanţă 4K mai bună ca niciodată, până la 120 cps

Pe lângă capacităţile 8K revoluţionare, EOS R5 le permite videografilor să înregistreze 4K în format DCI (full frame) şi 4K în format UHD la rate de cadre de până la 120 p (119,88 cps) cu calitate de 4:2:2/10 biţi, facilitând redarea cu încetinitorul extrem de uniformă, la o rezoluţie incredibilă. La rate de cadre de până la 59,94 cps, puteţi alege între lăţimea completă a senzorului aparatului foto sau decuparea de 1,6x, a cărei dimensiune este asemănătoare cu cea a Super 35 mm.

Pentru cei care au nevoie de cea mai înaltă calitate a filmării 4K, modul 4K HQ al EOS R5 reproduce detalii incredibile la rate de cadre de până la 30 p supraeşantionând înregistrarea 8K. Rezultatele trebuie să fie văzute pentru a fi crezute.

Numeroasele opţiuni pentru rezoluţie, rata de cadre etc. oferite de EOS R5 pot fi accesate dintr-un meniu redefinit pentru modul de filmare, care facilitează găsirea combinaţiei de setări pe care o căutaţi.

Numeroasele opţiuni pentru rezoluţie, rată de cadre etc. oferite de EOS R5 pot fi accesate dintr-un meniu pentru modul filmare redefinit, care facilitează găsirea combinaţiei de setări pe care o căutaţi.

Dual Pixel CMOS AF II

Sistemul nostru îmbunătăţit Dual Pixel CMOS AF II permite o focalizare continuă, precisă şi uniformă în toate modurile de filmare şi dispune de detecţia feţei şi ochilor, fiind astfel ideal pentru documentare şi filmări în stil spontan şi rapid. De asemenea, poate recunoaşte pisici, câini şi păsări, pe care le poate urmări în cadru. Efectele de adaptare a distanţei focale, care mută atenţia privitorilor dintr-un loc în altul, sunt uşor de creat: trebuie doar să atingeţi ecranul tactil al aparatului foto, iar EOS R5 va refocaliza lin la viteza stabilită de dvs.

Când focalizaţi manual, EOS R5 oferă mai multe instrumente care vă pot ajuta să obţineţi cu precizie claritatea atât de esenţială. Evidenţierea focalizării accentuează marginile obiectelor focalizate cu o culoare aleasă de dvs., în timp ce ghidul de focalizare Dual Pixel utilizează un indicator grafic pentru a afişa dacă subiectul este focalizat în faţă/spate şi devine verde atunci când focalizarea este corectă.

© Robert Marc Lehmann

Stabilizarea imaginii

Acelaşi sistem inteligent de stabilizare a imaginii care protejează fotografiile împotriva tremurului aparatului foto este utilizat şi când realizaţi filmări cu EOS R5, atenuând mişcările accidentale ale aparatului foto. În combinaţie cu sistemul electronic Movie Digital IS,* care oferă un nou nivel de performanţă, rezultatele sunt superbe, cu filmări care arată ca şi când ar fi fost realizate utilizând o articulaţie cardanică sau un dolly.

* Sistemul Movie Digital IS nu este disponibil pentru filmarea 8K RAW

Redare accelerată 8K

Aşa cum rezoluţia 8K oferă claritate şi detalii complexe, tot aşa fotografia cu redare accelerată poate dezvălui detaliile mişcării efectuate pe o scală de timp complet diferită. Îmbinaţi-le şi veţi obţine un spectacol vizual, o delectare pentru ochi.

Cu EOS R5 veţi realiza mai uşor ca niciodată filmări cu redare accelerată de înaltă rezoluţie, care pot fi înregistrate şi în 4K, filmul fiind creat în aparatul foto. Durata dintre cadre poate fi selectată şi, de asemenea, puteţi stabili dacă expunerea trebuie să fie blocată la începutul secvenţei sau recalibrată pentru fiecare imagine.

Utilizare intuitivă, astfel încât să vă simţiţi mai aproape de subiect

Puteţi utiliza dispozitive de înregistrare externe cu EOS R5 graţie transmiterii prin HDMI fără marcajele de pe ecran, în 4K/60p. De fapt, puteţi înregistra intern şi extern simultan, pentru siguranţă şi copii de rezervă. Utilizat împreună cu un dispozitiv de înregistrare extern Atomos Ninja V+, acum puteţi înregistra în format ProRes RAW 8K 30p pe 10 biţi sau ProRes RAW 5K 60p pe 12 biţi cu o decupare de 1,6x. Utilizat împreună cu un dispozitiv de înregistrare Atomos Ninja V sau Atomos Shogun 7, puteţi înregistra extern în format ProRes RAW 5K 30p utilizând o decupare de 1,6x.

EOS R5 acceptă acum şi obiective cu zoom Cinema EOS cu motoare servo. Controlaţi zoomul printr-o atingere a unui buton de pe aparatul foto, perfect pentru proiectele documentare sau de istorie naturală, unde trebuie să fiţi cu ochii pe subiect.

EOS R5 a fost conceput pentru a oferi o senzaţie de utilizare intuitivă şi naturală când filmaţi, astfel încât să vă puteţi concentra pe subiect şi pe ideile dumneavoastră creative. Ecranul cu unghi variabil poate fi rabatat la distanţă de corpul aparatului foto şi rotit până la 270˚, fiind astfel confortabil de utilizat pentru a fotografia la diverse unghiuri. Supraexpunerea poate fi evidenţiată cu indicatorii dungaţi de tip „zebră”, care avertizează atunci când zonele sunt prea luminoase.

Duratele de filmare

Aparatul foto EOS R5 oferă focalizare automată de vârf, alături de opţiuni de înregistrare video la rezoluţie înaltă şi la o rată de cadre ridicată, folosind lăţimea maximă a senzorului full frame, la o rată înaltă de biţi. În mod inevitabil, această combinaţie de caracteristici va genera o căldură semnificativă care, la rândul său, va limita timpul de înregistrare. Cu firmware V1.60 şi versiuni ulterioare, funcţia „Temperatură de oprire automată” setată la [Ridicată] permite durate de înregistrare mai mari, dar când utilizaţi această setare, exteriorul aparatului foto va deveni foarte fierbinte.
Mai jos sunt oferite duratele de filmare aproximative pentru rezoluţiile şi ratele de cadre disponibile în medii cu temperaturi de 23 °C/73 °F, cu pornire la rece.

8K 30P
- Lăţimea totală a senzorului RAW cu dispozitiv de înregistrare extern: nelimitată
Temperatură de oprire automată – Standard
- Lăţimea totală a senzorului: 20 de minute
- Lăţimea totală a senzorului RAW: 20 de minute
Temperatură de oprire automată – Ridicată
- Lăţimea totală a senzorului: 45 de minute *2
- Lăţimea totală a senzorului RAW: 45 de minute*2

4K 120P
- Lăţimea totală a senzorului: 15 minute *1

4K 60P
Temperatură de oprire automată – Standard
- Lăţimea totală a senzorului: 35 de minute *2
- Decupare APS-C (5,1K supraeşantionat): 25 de minute
Temperatură de oprire automată – Ridicată
- Lăţimea totală a senzorului: 60 de minute sau mai mult*2
- Decupare APS-C (5,1K supraeşantionat): 50 de minute*2

4K 30P
- Lăţimea totală a senzorului: nu este limitată de căldură *2
- Lăţimea totală a senzorului, calitate înaltă (8,2 K supraeşantionat): 30 de minute
- Decupare APS-C (5,1K supraeşantionat): nu este limitată de căldură*2

*1 Înregistrarea se opreşte la 7 minute şi 30 de secunde pentru videoclipuri cu rată de cadre ridicată. Indică timpul la care înregistrarea poate fi reluată imediat.
*2 Înregistrarea este limitată la 29 de minute şi 59 de secunde. Indică timpul la care înregistrarea poate fi reluată imediat.

Atenţionări
* Cifrele de mai sus se bazează pe condiţiile de testare Canon atunci când se utilizează carduri CFexpress şi carduri de memorie SD în conformitate cu standardele de testare Canon.
* Când temperatura ambiantă este mai mare de +23 °C/73 °F, durata de înregistrare disponibilă va fi mai scurtă.
* Atunci când utilizaţi vizorul (EVF), durata maximă disponibilă de înregistrare va fi mai scurtă decât atunci când utilizaţi ecranul aparatului foto
* În comparaţie cu utilizarea bateriei, durata maximă disponibilă de înregistrare va fi mai scurtă atunci când aparatul foto este alimentat prin USB.
* În funcţie de calitatea de înregistrare a filmelor şi de capacitatea cardului de memorie utilizat, cardul se poate umple înainte ca timpul disponibil de înregistrare continuă să expire.
* Atunci când [Temperatura de oprire automată] este setată la [Ridicată] şi se înregistrează filme, cardul poate deveni foarte fierbinte. Vă rugăm să aveţi grijă când scoateţi cardul de memorie.


Dacă aparatul foto atinge limita de temperatură, se recomandă oprirea acestuia pentru a permite disiparea căldurii.
Timpii aproximativi de recuperare pentru un mediu de 23 °C / 73 °F este indicat mai jos, dar este afectat de diverşi factori, cum ar fi temperatura ambiantă, funcţionarea continuă a aparatului foto şi rezoluţia de fotografiere selectată. Durata până când timpul complet de înregistrare este valabil va varia în funcţie de temperatura ambiantă.

8K 30P
- 10 minute de răcire asigură aprox. 3 minute de înregistrare
- 20 de minute de răcire asigură aprox. 8 minute de înregistrare

4K 60P
- 10 minute de răcire asigură aprox. 10 minute timp de înregistrare

Pentru creatorii hibrizi interesaţi în primul rând de realizarea de filme, am dezvoltat EOS R5 C. Având aceleaşi dimensiuni reduse ca EOS R5, EOS R5 C dispune de şi mai multe codecuri, dar şi de o durată de filmare mai mare atunci când se realizează filmări 8K. Aflaţi ce aparat vi se potriveşte cu ajutorul ghidului nostru de comparare.

Corpurile aparatelor

Stabilizator de imagine încorporat

Da
Nu (numai electronic)

Înregistraţi imediat clipuri video din modul de fotografiere

Da
Nu

Patină multifuncţională

Nu
Da

Compatibilitate cu Speedlite

Compatibil cu toate bliţurile Speedlite
Se aplică anumite limitări pentru bliţurile Speedlite seria 580EX/600EX/EL-1; pentru detalii, consultaţi specificaţiile

Limită de timp la înregistrarea de clipuri video

29 m 59 s
Nelimitată

Sistem de răcire

Pasiv
Activ prin ventilator

Streaming de pe aparatul foto (prin UVC / RTP)

Nu
Da

Înregistrare cu obiective anamorfice

Nu
Da

Codecuri

CRM Raw pe 12 biţi (Normal/Lite)

MP4 HEVC pe 10 biţi / MP4 H.264 pe 8 biţi

ProRes RAW 8K 30P pe 10 biţi pe dispozitiv de înregistrare externe Atomos Ninja V+

CRM Raw pe 12 biţi (HQ/ST/LT)

XF-AVC pe 10 biţi / MP4 HEVC pe 10 biţi / MP4 H.264 pe 8 biţi

ProRes RAW 8K 30P pe 10 biţi pe dispozitiv de înregistrare externe Atomos Ninja V+

Greutate şi dimensiune

650 g

138,5 x 97,5 x 88,5 mm

680 g

141,5 x 97,5 x 111 mm

Articole conexe

 • ARTICOL

  Primele şedinţe foto cu Canon EOS R5: surprinderea detaliilor superbe ale naturii

  Ulla Lohmann şi Robert Marc Lehmann vorbesc despre cum senzorul de 45 MP al Canon EOS R5 şi focalizarea automată cu urmărirea ochilor i-au ajutat să realizeze fotografii în aer liber spectaculoase.

 • ARTICOL

  Filmarea în 8K şi 4K supraeşantionat cu Canon EOS R5

  În primele şedinţe video cu Canon EOS R5, Martin Bissig şi Ivan D’Antonio au explorat cum capacităţile sale 8K reduc timpul necesar pentru a filma şi extind opţiunile de creativitate.

 • ARTICOL

  Canon EOS R5: 10 funcţii pe care să nu le rataţi

  Descoperiţi funcţiile care fac din EOS R5 un aparat foto revoluţionar, inclusiv abilitatea de a realiza fotografii de 45 MP până la 20 cps şi materiale video 8K în format RAW.

 • ARTICOL

  Canon EOS R5 vs EOS R6 – care este potrivit pentru dvs.?

  Canon lansează nu unul, ci două aparate foto mirrorless full-frame revoluţionare. Care vi se potriveşte cel mai bine?? Vom compara EOS R5 şi EOS R6.