CANON EOS R5

Tehnologie de focalizare automată avansată

EOS R5 focalizează cu viteză şi precizie excepţionale, putând recunoaşte şi urmări subiecţi pe măsură ce aceştia se deplasează în cadru. Realizaţi imagini de o claritate extraordinară, pline de detalii.

© Martin Bissig / Ambasador Canon

Dual Pixel CMOS AF II cu 5940 de zone şi acoperire totală

Indiferent unde este poziţionat subiectul, EOS R5 îl poate găsi şi îl poate focaliza rapid, utilizând 5940 de zone de focalizare automată care acoperă practic 100 % din cadru. Aceste zone de focalizare pot fi utilizate împreună, separat sau în zone care pot fi mutate prin cadru, în funcţie de locul de desfăşurare a acţiunii.

Punctele de focalizare automată pot fi selectate cu un controler multifuncţional dedicat situat pe spatele aparatului foto sau utilizând ecranul tactil: atingându-l când sunteţi în modul vizualizare în timp real sau utilizându-l ca touchpad când ţineţi aparatul foto la ochi.

© Martin Bissig / Canon Ambassador

© Robert Marc Lehmann

© Ulla Lohmann / Canon Ambassador

Inteligenţă artificială cu deep-learning şi recunoaşterea subiectului

Sistemul de focalizare automată EOS ITR AF X disponibil pe aparatul EOS R5 a fost programat utilizând tehnologie AI cu deep learning, dezvoltată iniţial pentru aparatul nostru DSRL revoluţionar EOS-1D X Mark III. În modul de detectare a feţei/ochilor, sistemul recunoaşte feţele cu precizie, inclusiv din profil, când este vizibil un singur ochi. Astfel, se asigură menţinerea clarităţii subiecţilor, chiar şi atunci când se mişcă pe neaşteptate şi adâncimea câmpului este redusă. Iar dacă o persoană se întoarce cu spatele pentru scurt timp, capul acesteia va fi urmărit în continuare, astfel încât faţa să fie clară când se întoarce din nou spre aparatul foto.

În plus, tehnologia AI cu deep learning de pe EOS R5 a fost programată cu abilitatea de a recunoaşte şi urmări vehicule, precum şi pisici, câini şi păsări, focalizând pe corpurile, feţele sau ochii acestora. Astfel, fotografierea evenimentelor sportive şi a naturii sălbatice este mai uşoară ca niciodată, mai ales dacă este vorba de subiecţi precum păsări în zbor. La fotografierea sporturilor cu motor, EOS R5 poate recunoaşte motocicletele şi maşinile de curse, putând chiar să distingă între cabinele deschise şi cele închise, identificând casca şoferului, dacă este vizibilă.

© Robert Marc Lehmann

Focalizare rapidă şi responsivă

EOS R5 poate focaliza în numai 0,05 s – cea mai bună performanţă din clasă pentru un aparat foto mirrorless full-frame.1 Focalizarea automată funcţionează şi la niveluri reduse de lumină de numai -6 EV2, ceea ce corespunde aproximativ luminii provenite de la o semilună.

Această sensibilitate incredibilă la lumină îi permite aparatului EOS R5 şi să focalizeze cu deschideri maxime ale diafragmei de numai f/22, permiţând utilizarea teleconvertoarelor cu obiective cu deschideri relativ reduse ale diafragmei, inclusiv super-teleobiectivele noastre extrem de compacte, RF 600mm F11 IS STM şi RF 800mm F11 IS STM.

Control manual permanent al obiectivului

Reglaţi fin sau controlaţi manual focalizarea atunci când vă aflaţi în modul de focalizare automată, fără să apăsaţi vreun buton. Folosită frecvent de utilizatorii de obiective EF USM mai vechi, această funcţie a fost regândită pentru obiectivele RF şi noua lor generaţie de motoare de focalizare.

Comportamentul urmăririi focalizării automate

Comportamentul de focalizare automată cu urmărire AI Servo poate fi reglat ajustând parametri precum „sensibilitatea de urmărire” sau „urmărirea accelerării/decelerării” sau selectând unul dintre cele patru „cazuri” – configuraţii ideale pentru diverse tipuri de fotografiere.

EOS R5 include şi Case A, care selectează automat una dintre cele patru situaţii de focalizare automată pe bază de subiect, în funcţie de ceea ce fotografiaţi.

În prezent, EOS R5 include şi Situaţia A, care selectează automat una dintre cele patru situaţii de focalizare automată pe bază de subiect, în funcţie de ceea ce fotografiaţi.

Focalizare manuală

Când focalizaţi manual, se pot folosi trei metode de asistare a focalizării pentru a asigura că punctul de focalizare esenţială este exact unde doriţi să fie.

• Mărirea focalizării
Mărind imaginea, prima dată cu 6x şi apoi cu 15x, veţi putea vedea mai bine imaginea şi evalua focalizarea.

• Evidenţierea focalizării
Marginile zonelor focalizate din scenă sunt conturate cu o culoare pe care o puteţi alege.

• Ghid pentru focalizarea Dual Pixel
Pentru prima dată disponibil pe aparatul nostru foto Cinema EOS C300 Mark II, ghidul pentru focalizare Dual Pixel utilizează tehnologia Dual Pixel CMOS AF disponibilă pe aparatul foto pentru a măsura cu precizie distanţa dintre aparatul foto şi subiect şi compară această valoare cu setarea curentă a focalizării manuale. Un ghid grafic indică dacă punctul de focalizare este înainte sau după valoarea măsurată a aparatului foto şi devine verde când cele două valori coincid, indicând că focalizarea este precisă.

Sistemul face mai uşoară şi mai precisă adaptarea manuală a distanţei focale, oferindu-le realizatorilor de filme precizia esenţială de care au nevoie pentru a lucra cu rezoluţii 4K şi 8K.

Aceste trei instrumente pot fi folosite cu obiectivele RF compatibile, cu obiectivele EF sau cu obiectivele Cine cu focalizare manuală.

© Ulla Lohmann / Ambasador Canon

Articole conexe

 • ARTICOL

  Primele şedinţe foto cu Canon EOS R5: surprinderea detaliilor superbe ale naturii

  Ulla Lohmann şi Robert Marc Lehmann vorbesc despre cum senzorul de 45 MP al Canon EOS R5 şi focalizarea automată cu urmărirea ochilor i-au ajutat să realizeze fotografii în aer liber spectaculoase.

 • ARTICOL

  Filmarea în 8K şi 4K supraeşantionat cu Canon EOS R5

  În primele şedinţe video cu Canon EOS R5, Martin Bissig şi Ivan D’Antonio au explorat cum capacităţile sale 8K reduc timpul necesar pentru a filma şi extind opţiunile de creativitate.

 • ARTICOL

  Canon EOS R5: 10 funcţii pe care să nu le rataţi

  Descoperiţi funcţiile care fac din EOS R5 un aparat foto revoluţionar, inclusiv abilitatea de a realiza fotografii de 45 MP până la 20 cps şi materiale video 8K în format RAW.

 • ARTICOL

  Canon EOS R5 vs EOS R6 – care este potrivit pentru dvs.?

  Canon lansează nu unul, ci două aparate foto mirrorless full-frame revoluţionare. Care vi se potriveşte cel mai bine?? Vom compara EOS R5 şi EOS R6.

  1. Începând cu 3 iunie 2020, printre aparatele foto mirrorless digitale cu obiective interschimbabile, care încorporează un senzor de imagine echivalent cu full-frame de 35 mm cu focalizare automată cu detectare a contrastului şi focalizare automată cu detectarea fazei pe planul imaginii. Se calculează cu rezultatele vitezei AF măsurate, pe baza directivelor CIPA (diferă în funcţie de condiţiile de fotografiere şi de obiectivul utilizat). Se măsoară cu ajutorul metodelor interne. Condiţii de măsurare: EV12 (temperatură ambiantă/ISO 100), modul Manual, utilizând RF 24-105 mm F4L IS USM (la o distanţă focală de 24 mm) cu următoarele setări: declanşatorul eliberat cu ajutorul butonului declanşatorului, AF într-un punct (focalizare automată centrală), focalizare automată pentru un singur cadru.
  2. În timpul fotografierii, cu un obiectiv f/1,2, punct de focalizare automată central, One-Shot AF, la 23 °C/73 °F, ISO100. Excluzând obiectivele RF cu strat pentru uniformizarea defocalizării