VLOGGING

Este o lume mare: Chloe Gunning, vlogger de călătorie, testează Canon RF 16mm F2.8 STM

Aflaţi de ce obiectivul RF ultra-grandangular şi accesibil este perfect pentru vloggingul de călătorie într-o excursie în oraş cu Wanderlust Chloe.
O tânără care stă în faţa unui zid acoperit cu graffiti colorat, ţinând în mână un Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 16mm F2.8 STM.

Chloe Gunning este unul dintre cei mai buni vloggeri de călătorie din Regatul Unit. A lucrat în industria muzicală, pentru un post de radio independent şi în culisele unui show TV de talente, dar în 2014 a decis că este timpul pentru o schimbare. De atunci, a explorat lumea cu aparatul ei de fotografiat şi a început să scrie pe blog şi să facă vlogging sub numele de Wanderlust Chloe, împărtăşind poveşti, sfaturi şi imagini de pe tot globul.

Până acum, Chloe a folosit Canon EOS M50 (urmat acum de modelul mai nou Canon EOS M50 Mark II). „Întotdeauna mi-a plăcut să îl folosesc pentru blogul meu de călătorii”, spune ea. „Este un aparat mic potrivit pentru orice situaţie, cu o calitate bună şi este simplu de utilizat. Ceea ce îmi place cel mai mult este cât de compact este pentru călătorii – în plus, are un ecran rabatabil care este ideal pentru vlogging şi selfie-uri.”

Cu toate acestea, înainte de a filma un ghid de călătorie în oraşul englez Bristol, Chloe a explorat sistemul EOS R de la Canon. Conceput pentru creatorii care sunt mereu în căutare de noi modalităţi de a-şi prezenta conţinutul, sistemul R le oferă vloggerilor şi influencerilor acces la gama din ce în ce mai largă de obiective RF de înaltă calitate, inclusiv la cel mai recent model din familia de obiective Canon RF, Canon RF 16mm F2.8 STM. Capabil să surprindă o perspectivă extinsă şi cu o deschidere maximă rapidă a diafragmei de f/2,8, noul obiectiv RF ultra-grandangular deschide o multitudine de posibilităţi creative.

Chloe şi-a filmat vlogul despre oraş cu aparatul foto full frame Canon EOS R6, dar obiectivul compact Canon RF 16mm F2.8 STM, care cântăreşte doar 165 g, poate fi ideal şi pentru un aparat foto de nivel de bază din sistemul EOS R, cum ar fi micul şi uşorul Canon EOS RP.

Câmp vizual ultra-grandangular

Canon RF 16mm F2.8 STM oferă multe avantaje pentru vlogging. Pentru început, câmpul său vizual ultra-grandangular face mult mai uşoară surprinderea împrejurimilor atunci când faceţi selfie-uri. „Îmi place foarte mult să folosesc un obiectiv grandangular pentru vloguri, deoarece poate înregistra atât de multe într-un singur cadru”, confirmă Chloe. „Pot spune o poveste foarte bună din punct de vedere vizual atunci când spectatorii pot vedea atât de mult din destinaţia din jurul meu în timp ce vorbesc despre ea.”

„A fost ideal mai ales pentru cadrele din excursia cu barca din Bristol”, explică ea. „Au fost câteva momente în care m-am aşezat pe marginea bărcii şi m-am filmat privind spre apă şi vorbind. Obiectivul ultra-grandangular a reuşit să surprindă atât de mult din împrejurimi, inclusiv şirurile colorate de case, SS Great Britain şi celelalte bărci care treceau pe lângă noi.”

O tânără aşezată pe marginea unei bărci, ţinând un aparat Canon EOS R6 pe un mâner tip trepied, cu un râu şi un şir de case în fundal.

Lui Chloe i-a plăcut că a reuşit să încadreze atât de mult din scenă în cadrele ei. „Cred că face ca totul să fie mai captivant pentru cei care se uită, permiţându-le aproape să se plaseze şi ei în cadru”, spune ea.

Acest câmp vizual amplu este util şi atunci când lucraţi în spaţii relativ înguste, cum ar fi când faceţi vlogging dintr-un dormitor sau o bucătărie, şi nu puteţi face un pas înapoi pentru a lărgi cadrul. Un obiectiv grandangular precum Canon RF 16mm F2.8 STM va cuprinde cât mai mult posibil din scenă.

Un obiectiv grandangular este adesea prima alegere pentru fotografia peisagistică, un aspect pe care Chloe l-a explorat atunci când a filmat priveliştile panoramice din Bristol. „A fost grozav când am filmat de la Observatorul Clifton şi pe lângă Podul suspendat Clifton”, spune ea. „Am reuşit să compun cadre care să arate întregul pod, Defileul Avon şi peisajul citadin, toate într-un singur cadru. Este o privelişte imensă, aşa că este cu adevărat impresionant ca un obiectiv să ofere această perspectivă!”

Design bun pentru călătorii

O imagine de peste umăr a unei tinere care se plimbă printr-o piaţă acoperită şi se filmează cu un aparat foto Canon EOS R6.

Cu ecran tactil cu unghi variabil, senzor full frame, filmare 4K/60p, stabilizare de top a imaginii şi design compact, Canon EOS R6 este un aparat de vlogging potrivit pentru călătorii, capabil să producă filmări şi fotografii de cea mai bună calitate. „Am folosit mânerul tip trepied Canon HG-100TBR şi un microfon stereo DM E-100 ce poate fi conectat direct pentru a crea o configuraţie uşor de utilizat pentru vlogging, care să-mi permită să mă deplasez rapid prin oraş”, spune Chloe. „În general, am păstrat multe dintre setările aparatului foto pe modul automat.”

O tânără aşezată la o masă, zâmbind şi ţinând un pacheţel cu legume în faţa aparatului foto, care este aşezat pe masă pe un mâner Canon HG-100TBR în formă de mini-trepied.

Mânerul tip trepied Canon HG-100TBR îndeplineşte două roluri, fiind atât un mâner ergonomic ce poate fi ţinut cu o singură mână, cu control de la distanţă încorporat pentru aparatul foto, cât şi un trepied care oferă stabilitate atunci când aveţi nevoie de ambele mâini libere. De asemenea, dispune de un suport extensibil pentru montarea unui microfon extern, cum ar fi microfonul stereo Canon DM-E100.

Pentru şedinţa video de la Bristol, Chloe şi-a echipat aparatul EOS R6 cu un mâner tip trepied Canon HG-100TBR, care i-a permis să se filmeze mai uşor cu o singură mână şi care poate fi şi aranjat sub forma unui mini-trepied pentru a oferi un suport stabil.

Canon RF 16mm F2.8 STM dispune de tehnologie de focalizare automată aproape complet silenţioasă cu motor secvenţial (STM), ceea ce îl face o opţiune excelentă atunci când vă adresaţi direct publicului sau doriţi să înregistraţi sunete ambientale. Pentru cea mai bună calitate posibilă a înregistrării audio, Chloe a montat microfonul stereo compact Canon DM-E100 pe patina aparatului foto. Acest microfon se conectează la mufa audio de 3,5 mm a aparatului foto şi, dacă este necesar, poate fi montat pe mânerul tip trepied HG-100TBR, care dispune de un suport special pentru microfon, lăsând patina aparatului foto liberă pentru alte accesorii.

Chiar şi cu aparatul foto full frame EOS R6, Chloe a constatat că această configuraţie cu obiectivul uşor Canon RF 16mm F2.8 STM a fost foarte simplu de manevrat. „M-am bucurat să văd o mulţime de caracteristici similare cu cele ale aparatului EOS M50 în ceea ce priveşte configuraţia”, adaugă ea. „A fost simplu să găsim setările corecte în meniuri, deoarece este aranjat într-un mod similar.”

În ceea ce priveşte funcţiile, Chloe spune că EOS R6 este „un pas înainte faţă de ceea ce am folosit până acum”. Toate aparatele foto Canon din sistemul EOS R beneficiază de montura RF mare, care permite o comunicare mai rapidă între aparatul foto şi obiectiv, minimizând mişcarea aparatului şi oferind mai multe posibilităţi creative. Obiectivele RF de ultimă generaţie oferă, de asemenea, performanţe îmbunătăţite în condiţii de luminozitate scăzută şi capacităţi avansate de focalizare automată, ceea ce permite înregistrarea unor materiale uimitoare în toate tipurile de locaţii şi în orice moment al zilei sau al nopţii.

Rapid şi versatil

O tânără în faţa liniei orizontului într-un oraş se filmează cu un aparat foto Canon EOS R6 şi un obiectiv Canon RF 16mm F2.8 STM.

„Am oscilat în principal între două setări: filmare la 30 cps şi filmare la 60 cps, ambele în 4K”, explică Chloe. „Am vrut ca tot conţinutul B-roll să aibă un aer cinematografic, aşa că, folosind 60 cps, am ştiut că pot încetini clipurile pentru a obţine un efect foarte frumos.”

femeie tânără în faţa unei privelişti largi a unui defileu adânc traversat de un pod suspendat.

Chloe a profitat din plin de perspectiva grandangulară a obiectivului Canon RF 16mm F2.8 STM pentru a surprinde panorame impresionante, cum ar fi faimosul Pod suspendat Clifton şi Defileul Avon. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 16mm F2.8 STM.

Chloe a înregistrat un amestec de adresări directe în faţa aparatului foto, precum şi o mulţime de filmări B-roll pentru a spune povestea zilei. „Bristol este un oraş grozav pentru o astfel de filmare, deoarece are o mare varietate de locaţii, inclusiv la malul apei, artă stradală colorată, pieţe pline de viaţă, locuri cu mâncare şi, bineînţeles, faimoasa privelişte a defileului din jurul Clifton. Am vrut să creez un vlog care să fie o prezentare excelentă pentru oricine vizitează oraşul pentru prima dată.”

Unele dintre interioarele în care Chloe a filmat erau relativ întunecate, dar deschiderea maximă rapidă a diafragmei obiectivului Canon RF 16mm F2.8 STM, combinată cu performanţa superbă a aparatului EOS R6 în condiţii de lumină redusă, i-a oferit mai multe opţiuni. „Faptul că am avut posibilitatea de a filma la f/2,8 a însemnat că imaginile video au fost mai luminoase, mai clare şi cu mai puţin zgomot. De asemenea, a ajutat şi la unele dintre fotografiile pe care le-am făcut în ziua respectivă. Dacă fotografia are mai puţină granulaţie, atunci îmi face viaţa mai uşoară când vine vorba de editare.”

O tânără îndreaptă un aparat foto Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 16mm F2.8 STM către o plantă dintr-un magazin.

Pentru a crea compoziţii curate în pieţele şi magazinele aglomerate din Bristol, Chloe a ales adesea să se concentreze asupra detaliilor. Capacitatea obiectivului Canon RF 16mm F2.8 STM de a focaliza de la distanţe mici de până la 13 cm i-a oferit multe alte opţiuni creative.

O tânără fotografiată din spate, îndreptând un aparat foto Canon EOS R6 spre un bar de salate plin de boluri cu salate colorate.

Subţire şi accesibil, obiectivul Canon RF 16mm F2.8 STM oferă o calitate excepţională pe un câmp vizual extins.

RF 16mm F2.8 STM focalizează, de asemenea, până la doar 13 cm, o caracteristică care poate adăuga versatilitate unei filmări pentru vlog. „Chiar dacă obiectivul este grandangular, îmi place cât de aproape poate să focalizeze”, spune încântată Chloe. „A fost util atunci când am filmat la piaţa St Nicholas Market din Bristol, deoarece am vrut să surprind prim-planuri ale unora dintre alimentele vândute acolo. Cu acest obiectiv am putut să surprind detaliile, cum ar fi textura şi vitalitatea salatei de morcovi. De asemenea, a fost grozav să pot schimba rapid focalizarea de la prim-plan la fundal, fără a pierde din calitate.”

Calitatea imaginii este, bineînţeles, primordială. Este ceea ce vă va ajuta să vă diferenţiaţi videoclipurile şi fotografiile dintr-o mulţime de conţinut realizat cu telefonul. Cu cele nouă elemente ale obiectivului, inclusiv o lentilă asferică pentru imagini clare şi contrastante, Canon RF 16mm F2.8 STM aduce la viaţă locaţiile, fie că înregistraţi pe străzile pline de viaţă din Bristol sau pe plajele senzaţionale din Sardinia. Asociaţi-l cu aparatul foto Canon EOS R6 sau EOS RP şi veţi avea configuraţia perfectă pentru a vă începe călătoria în lumea vlogurilor de călătorie de înaltă calitate.



Articol scris de Marcus Hawkins

Produse conexe

Articole conexe

  • VLOGGING

    Crearea de conţinut cu EOS R50

    Duceţi-vă feedurile de pe reţelele sociale la următorul nivel cu Canon EOS R50.

  • VLOGGING

    Cum să devii vlogger

    Începeţi şi produceţi vloguri de calitate cu sfaturile noastre pentru vlogging pentru începători.

  • FOTOGRAFIA STRADALĂ

    Testarea unui obiectiv pentru fotografia stradală

    De ce Canon RF 28mm F2.8 STM este un obiectiv esenţial pentru fotografii stradali.

  • FOTOGRAFIA DE CĂLĂTORIE

    10 sfaturi pentru fotografia de călătorie

    Fotografa şi bloggeriţa Diana Millos îşi dezvăluie cele mai importante sfaturi pentru obţinerea unor fotografii de călătorie fascinante.