Two cross-country skiers travel along the narrow spine of a mountain, using their poles.

Fotografia de acţiune

„Este la fel palpitant ca atunci când aveam 16 ani.” Richard Walch despre pasiunea sa pentru fotografierea sporturilor de iarnă

Fotograful de sporturi extreme Richard Walch este la fel de fericit stând pe marginea unui elicopter ca atunci când alunecă lin în zig-zag pe o pârtie de schi, având ca rezultat surprinderea unor momente cu adevărat pline de suspans şi emoţionante. Pasiunea lui pentru fotografie a început când făcea snowboarding cu prietenii şi a rămas la fel de intensă ca atunci când avea 16 ani, când un ziar i-a tipărit pentru prima dată o imagine.

În acest articol îşi dezvăluie abordarea creativă, povestea din spatele celei mai bune fotografii pe care a realizat-o şi sursele sale de inspiraţie.

Sunteţi fotograf profesionist de la 16 ani. Cum v-aţi descoperit pasiunea pentru fotografie?

„Pasiunea mea pentru fotografie a luat naştere printr-o coincidenţă norocoasă când m-am mutat la altă şcoală care avea o cameră obscură profesională. Am petrecut mult timp acolo, ceea ce nu prea m-a ajutat la note, însă a fost cu adevărat de ajutor pentru fotografia mea. Am început cu un aparat Canon EOS-1N şi în timp am ajuns să folosesc Canon EOS-1D X Mark II. În acelaşi timp, îmi petreceam toate sfârşiturile de săptămână pe munte, făcând snowboarding. Planul meu iniţial era să devin snowboarder sponsorizat, însă, adevărul este că nu eram suficient de bun. Aşa că am zis „Bine, dacă nu am şanse să obţin o sponsorizare, voi încerca să îmi iau aparatul foto şi să-mi fotografiez prietenii care sunt cu adevărat buni.”

Care este cel mai dificil aspect al fotografierii sporturilor de iarnă?

„Totul ţine de propria organizare şi de pregătirea pentru fotografiere. Nu am primit niciodată instruire profesionistă ca fotograf, ci doar am făcut toate greşelile posibile şi m-am străduit să le fac doar o singură dată. Una dintre cele mai dificile experienţe de învăţare a fost când am plecat în Whistler, Canada, după ce am terminat şcoala. Timp de o săptămână am fotografiat pe film. Am mers la un laborator în Vancouver, unde am pus 10 role de film pe masă, iar când le-am luat înapoi, erau toate subexpuse cu trei stopuri, deoarece setasem aparatul foto la -3 din greşeală. Toate acele imagini minunate erau distruse, deoarece erau cu trei stopuri prea întunecate. Deoarece foloseam film analogic, nu exista nicio modalitate de a le remedia. Nu mai faci niciodată aşa ceva.”

Cum vă organizaţi?

„Un aspect căruia îi acord multă atenţie este modul de a obţine ceea ce vreau să obţin, cum să rămân în siguranţă şi cum să mă pregătesc pentru fotografiere. Trebuie să fiţi atenţi când lucraţi în aer liber sau pe munte sau chiar când faceţi un selfie. Aveţi grijă, fiţi atenţi la ceea ce faceţi şi apoi luaţi aparatul foto şi faceţi fotografia.”

"Nu am primit niciodată instruire profesionistă ca fotograf, ci doar am făcut toate greşelile posibile şi m-am străduit să le fac doar o singură dată."

Cu siguranţă ajungeţi în unele locuri riscante. Ne puteţi spune despre cea mai palpitantă şedinţă foto de iarnă pe care aţi făcut-o?

„De când am început să fotografiez sporturi de iarnă şi snowboarding, am visat să merg în Alaska. Însă nu poţi să te duci pur şi simplu în Alaska şi să vezi ce se întâmplă acolo – trebuie să faci parte dintr-o echipă foarte restrânsă. Am plecat cu cei mai buni schiori din Europa, un grup numit Legs of Steel (Picioare de oţel). Am plecat să facem schi din elicopter în Haines – cel mai bun loc din Alaska pentru coborâri libere. Zăpada se fixează pe aceşti pereţi verticali [imaginea de mai jos], aşa că poţi coborî panta la un grad de înclinare pe care nu l-ai putea aborda în niciun alt loc din lume. Presiunea este extrem de mare, deoarece atleţii investesc aproximativ 10.000 – 15.000 € pentru a face să zicem şase până la zece ture, aşa că atunci când eşti în acel elicopter fotografiind prin uşa deschisă, trebuie să te asiguri că obţii fotografiile dorite. Totul a ieşit bine: toată lumea şi-a făcut cascadoriile şi nimeni nu s-a rănit.”

Articole conexe
A snowboarder in red trousers walks through the snow, carrying his board, with his back to the photographer.

ÎN AER LIBER

Sfaturi şi trucuri pentru fotografiile din vacanţa de iarnă

Fotograful de sport profesionist Richard Walch îşi împărtăşeşte sfaturile specializate pentru fotografii de iarnă strălucite, de la alegerea aparatului foto până la cele mai bune setări.

How to shoot in cold weather

FOTOGRAFIA PEISAGISTICĂ

Cum să fotografiaţi pe vreme rece

Condiţiile de sub zero grade vă pot bulversa aparatul foto, aşa că urmaţi aceste sfaturi profesioniste pentru fotografierea în condiţii de zăpadă şi gheaţă.

A female athlete in a purple vest leaping over a hurdle.

FOTOGRAFIA DE SPORT

Cum să realizaţi fotografii de acţiune excelente

Sfaturi pentru a realiza fotografii de acţiune uimitoare cu aparatul foto Canon.

Există anumite tehnologii ale aparatelor foto pe care le consideraţi interesante în mod deosebit în prezent?

„La Cupa Americii (navigaţie), căpitanul echipei din Noua Zeelandă spunea mereu: „Ce nu face barca să fie mai rapidă nu ne interesează”. Dacă o funcţie nu face fotografia mai bună, de ce să mai discutăm despre ea? Trebuie să vă concentraţi doar pe ceea ce este cu adevărat unic la un produs. Vă permite să faceţi ceva ce altfel nu aţi fi putut face înainte? Atât Canon EOS M5, cât şi Canon EOS M50 sunt aparate foto care vă oferă cu adevărat posibilitatea să faceţi ceva ce nu aţi fi putut face înainte. Sunt aparate foto foarte mici, care vă permit să fiţi extrem de rapid şi discret, în special când le folosiţi cu un obiectiv fix Canon EF-M 32mm f/1.4 STM – sunt combinaţia perfectă.”

Fotografiaţi cu un kit Canon profesional, însă se poate ca unele dintre efectele acestuia să se obţină cu un aparat foto de nivel inferior?

„Da! O imagine excelentă se obţine mai degrabă cu ajutorul tehnicii decât cu ajutorul tehnologiei. Însă toate aparatele foto Canon au o focalizare automată foarte bună, de exemplu. De asemenea, se întâmplă deseori ca o tehnologie avansată să fie introdusă într-un aparat foto de nivel intermediar înainte să fie introdusă într-un model de ultimă generaţie. De exemplu, unele dintre tehnologiile de focalizare automată prin atingere şi glisare de care oamenii discută cu privire la sistemul Canon EOS R au fost introduse acum pe Canon EOS M5 şi Canon EOS M50.”

Care este momentul decisiv din cariera dvs. de până acum?

„Când aveam 16 ani, sora mea a participat la un program de schimb pentru studenţi în Statele Unite, iar eu am putut să merg în vacanţa de vară să o vizitez pe ea şi familiile la care a stat. Din una dintre familii făcea parte şi Directorul executiv al Dallas Morning News, aşa că pe perioada unei veri mi s-a permis să lucrez acolo ca fotograf stagiar. Toţi fotografii se întrebau ce fac acolo, fiind atât de tânăr. Eram ca un mic ghem de energie, mişcându-mă de colo-colo. În cadrul unui proiect a trebuit să fotografiez o ambarcaţiune mare şi am ajuns să mă urc pe catarg şi să îl rog pe căpitanul pe care voiam să-l fotografiez să urce cu mine astfel încât să-l pot fotografia de sus, cu barca aflată jos în fundal.

„Am depus eforturi speciale pentru a obţine această imagine, iar fotograful angajat care venise cu mine nu a făcut decât să-l aşeze pe căpitan la cârmă. Şi el a obţinut o fotografie foarte frumoasă, însă a mea a fost tipărită în ziar, ceea ce a însemnat foarte mult pentru mine în acel moment. M-a învăţat foarte de timpuriu că dacă vrei să creezi o imagine extraordinară, nu se poate fără puţin efort. Trebuie să îţi dai silinţa. Întotdeauna fotografiez ţinând cont de imaginea pe care o am în minte şi este la fel de interesant ca atunci când am început.”

Ce faceţi când nu mai aveţi idei?

„Merg să fac un duş şi apoi îmi vine o idee [râde] – chiar aşa este. Însă, în general, sunt ca un burete – încerc să mă inspir din toate. Pot să merg la un muzeu de artă şi să mă inspir de acolo, apoi pot să vorbesc cu un designer şi să obţin idei şi de la el sau vorbesc cu un călător şi obţin ideea lui, apoi urmăresc ceva pe internet. Obţin toate aceste informaţii observând într-un mod extrem de detaliat, însă le adun pe toate fără a şti când le voi utiliza. Dacă vă uitaţi numai la fotografi de snowboarding, veţi ajunge să îi copiaţi, ceea ce nu este bine. Dar dacă mă uit la ce face un fotograf de snowboarding şi apoi folosesc acele informaţii în fotografia de navigaţie, după care mă uit la ce face un artist şi întrebuinţez informaţiile respective într-un sport, îmi pot crea propriul stil şi pot aduce un nou suflu scenelor fotografiate.”

Citiţi cele mai importante sfaturi practice ale lui Richard despre cum să obţineţi fotografii mai bune cu sporturi de iarnă în acest sezon de schi.

Articol scris de Kathrine Anker

Produse conexe

Articole conexe

Get Inspired (Inspiră-te) este principala sursă de sfaturi utile privind fotografia, ghiduri de achiziţie şi interviuri interesante – tot ce aveţi nevoie pentru a găsi cel mai bun aparat foto sau cea mai bună imprimantă şi pentru a vă realiza următoarea idee creativă.

Înapoi la toate poveştile