IMPRIMARE CREATIVĂ

Jucaţi-vă cu mâncarea: proiecte foto comestibile sănătoase de imprimat şi înrămat

Creaţi opere de artă fotografice din alimente de zi cu zi.
O fetiţă creând o faţă din mâncare pe o farfurie.

Este uimitor ce puteţi transforma cu puţină gândire creativă în opere de artă frumos imprimate. În acest ghid, vom afla cum să vă confecţionaţi propria artă amuzantă bazată pe mâncare, apoi să surprindeţi rezultatele cu aparatul foto şi să realizat un imprimat vibrant pentru a vă expune munca. Este un proiect distractiv pe care îl puteţi încerca alături de familie. Probabil că aveţi tot ce vă trebuie la îndemână, iar după puteţi să mâncaţi creaţiile ca gustări sănătoase.

1. Alegeţi alimentele

O gamă de fructe, legume şi produse de panificaţie aranjate în boluri pe o tavă.

Căutaţi în frigider fructe şi legume colorate şi alegeţi alimente care pot fi folosite pentru trăsături faciale – spaghete pentru păr, căpşune pentru buze, stafide pentru ochi şi aşa mai departe.

O mamă alături de cei doi copii ai săi, aranjând alimente pentru a forma o faţă pe o farfurie verde.

Experimentaţi cu diferite tipuri de ingrediente pentru a schimba modelul pe parcurs.

Adunaţi o serie de alimente colorate pentru creaţiile cu feţe amuzante. Fructele şi legumele proaspete sunt ideale: nu numai că sunt colorate şi uşor de modelat, dar sunt şi o metodă excelentă de a promova mâncatul sănătos. Roşiile, ardeii, căpşunele şi morcovii vă oferă o explozie de culoare, în timp ce fructele de pădure mai mici şi nucile pot fi utilizate pentru a crea ochi şi alte expresii faciale. Funcţionează bine şi ingredientele care pot fi presărate, precum lintea sau seminţele. Unele alimente precum covrigii şi clătitele sunt modelate în formă de faţă, astfel încât copiii pot începe mai uşor să creeze artă culinară.

2. Aranjaţi-vă alimentele

Un om realizat din mâncare, inclusiv un castravete, o portocală şi un măr, pe o farfurie albă.

Crearea de feţe din mâncare este o metodă distractivă de a implica familia în artă – şi puteţi să şi ronţăiţi materialele în timp ce lucraţi. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS RP cu obiectiv Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM la 1,3 s, f/8 şi ISO 100.

Acum urmează partea distractivă. Adunaţi familia, alegeţi o farfurie şi aranjaţi alimentele pentru a compune o faţă, o figură completă sau orice formă doriţi. Alegeţi culori de alimente complementare sau contrastante şi reţineţi că unele alimente proaspete oxidează mai rapid decât altele, deci păstraţi feliile de măr şi banană pentru final. În ceea ce priveşte farfuriile sau tacâmurile, farfuriile simple într-o varietate de culori sunt cele mai indicate. Evitaţi farfuriile cu modele complicate, deoarece pot distrage atenţia de la mâncare. Ţineţi un cuţit şi un tocător la îndemână pentru mărunţirea şi modelarea detaliilor mai fine.

3. Sculptaţi-vă sandviciurile

O mamă şi un fiu creând un turn din mâncare ce se aseamănă cu turnul Big Ben.

Crearea de monumente şi turnuri este o metodă simplă şi distractivă de a vă implica familia.

O sculptură a turnului Big Ben din Londra, realizată din pâine, brânză şi castravete.

Ţintiţi sus şi creaţi-vă propriul monument faimos din mâncare, precum acest omagiu adus turnului Big Ben din Londra. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS RP cu obiectiv Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM la 1 s, f/5,6 şi ISO 100.

Încercaţi să transformaţi o gustare de zi cu zi într-o structură uimitoare, precum acest turn Big Ben din sandviciuri. Elemente precum pâinea, biscuiţii, cerealele şi prăjiturile pot fi suprapuse – iar frigărui ascunse le pot ţine să nu se prăbuşească. Copiii se vor distra creând propriile monumente faimoase şi este la fel de amuzant să le demolaţi pentru prânzul de mai târziu.

4. Pregătiţi-vă cadrul

O mamă ţinându-şi copilul în timp ce montează un aparat foto pe un trepied pentru a fotografia de deasupra o farfurie cu mâncare modelată într-o faţă.

Activaţi declanşarea soft-touch dacă aparatul foto are această opţiune, deoarece aceasta îi permite copilului să apese pe ecran pentru focalizare şi să fotografieze dintr-o singură mişcare.

Ecranul cu unghi variabil al unui aparat foto Canon, afişând un temporizator de 2 secunde setat pentru a fotografia o farfurie cu mâncare.

Utilizarea unui temporizator de 2 secunde previne mişcarea aparatului foto, care poate fi cauzată de apăsarea butonului declanşatorului. Acest lucru permite aparatului foto să se stabilizeze înainte de fotografiere.

Odată ce arta culinară este gata, luaţi aparatul foto şi pregătiţi cadrul. Dacă fotografiaţi de deasupra, încercaţi să aşezaţi o bucată de hârtie colorată sub farfurie pentru un fundal vibrant. Alegeţi o hârtie colorată care să intre în contrast cu farfuria cu mâncare. Utilizaţi un trepied, dacă aveţi unul. Un trepied vă permite să fotografiaţi la timpi de expunere mai lungi, ceea ce înseamnă că puteţi să utilizaţi un ISO mai mic pentru imagini cu mai puţin zgomot. Dacă nu aveţi un trepied, fotografierea cu aparatul în mână este o alternativă foarte bună, dar s-ar putea să necesite un ISO mai mare. Având aparatul foto montat pe un trepied, beneficiaţi de mai multă libertate pentru schimbarea compoziţiei fotografiei.

5. Utilizaţi lumina de la fereastră

O femeie fotografiind un turn din mâncare cu un aparat aşezat pe trepied, lângă o fereastră mare.

Aşezaţi-vă lângă o fereastră mare pentru a profita de lumina delicată pentru fotografiile de natură moartă.

O fetiţă ţinând în mână o bucată de hârtie albastră în spatele unui turn Big Ben realizat din mâncare.

O bucată de hârtie poate constitui un fundal neutru plăcut, menţinând atenţia pe subiect.

Lumina de la fereastră este ideală pentru fotografia de natură moartă. O fereastră oferă o sursă mare de iluminare care vă învăluie mâncarea în lumină delicată, uniformă. Alegeţi un loc lângă o fereastră mare – dar amintiţi-vă să evitaţi lumina directă a soarelui – şi experimentaţi pentru a vedea dacă este mai bine ca lumina să vină de deasupra sau dintr-o parte. Dacă vi se pare că lumina este prea puternică într-o parte, puteţi utiliza un reflector sau o bucată de hârtie albă pentru a redirecţiona lumina în umbrele din partea opusă.

6. Alegeţi setările aparatului

Partea posterioară a unui aparat foto Canon montat pe un trepied, fotografiind de deasupra.

Unele trepiede precum acesta au o coloană centrală care se extinde pe orizontală, care este utilă pentru amplasarea aparatului foto direct deasupra mâncării.

O banană tăiată şi modelată în forma unei femei care poartă o fustă hula, aşezată pe o farfurie neagră cu pete galbene.

Prin experimentarea creativă, arta dvs. culinară nici nu va mai semăna cu mâncarea din care este făcută, cum este această femeie care dansează, confecţionată dintr-o banană. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS RP cu obiectiv Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM la 1,3 s, f/8 şi ISO 100.

Puteţi utiliza orice setări ale aparatului cu care vă simţiţi confortabil, dar aici vă prezentăm o setare simplă a expunerii pentru fotografiile realizate cu trepiedul: setaţi aparatul foto în modul Prioritate de diafragmă (Av) şi utilizaţi o deschidere medie a diafragmei, precum f/8, apoi setaţi ISO la 100. Aparatul va alege automat timpul de expunere ideal pentru dvs. Cu aceste setări, timpul de expunere poate să fie destul de lung, aşa că setaţi un temporizator de 2 secunde pentru a preveni tremurul aparatului sau utilizaţi aplicaţia Canon Camera Connect pentru a realiza fotografii de la distanţă, de pe dispozitivul mobil.

7. Pregătiţi-vă pentru imprimare

Patru fotografii cu farfurii cu mâncare puse într-un colaj, utilizând aplicaţia Canon Easy-PhotoPrint Editor.

Pe lângă imprimarea de imagini individuale, puteţi utiliza aplicaţia Canon Easy-PhotoPrint Editor pentru a crea colaje simple.

După ce v-aţi fotografiat creaţiile, de ce să nu le şi imprimaţi? Vă puteţi pregăti cu uşurinţă pentru imprimare utilizând aplicaţia Canon Easy-PhotoPrint Editor. Transferaţi-vă imaginile pe smartphone utilizând aplicaţia Canon Easy-PhotoPrint Editor sau image.canon, apoi deschideţi imaginile în aplicaţia Easy-PhotoPrint Editor, alegeţi o dimensiune de hârtie şi utilizaţi funcţia de decupare pentru a elimina orice margini neîngrijite. De asemenea, puteţi alege dintr-o gamă de filtre pentru a îmbunătăţi tonurile. Asiguraţi-vă că alegeţi tipul corect de suport în setările de imprimare (mat sau lucios) şi setaţi cea mai bună calitate de imprimare. Merită să salvaţi şi o presetare de imprimare – în lista derulantă Preset – astfel încât puteţi utiliza aceleaşi setări de imprimare pentru celelalte opere culinare, cu doar câteva clicuri.

8. Imprimaţi şi înrămaţi

O fetiţă care priveşte cum o imprimantă Canon PIXMA TS8351 imprimă imagini colorate cu feţe din mâncare.

Imprimanta Canon PIXMA seria TS8350 este ideală pentru imprimarea wireless de pe computer sau telefon şi vă permite să creaţi imprimate vii şi detaliate. Orice imprimantă din gama Canon PIXMA este potrivită pentru această sarcină.

O fetiţă aşezând un colaj de feţe făcute din mâncare într-o ramă pe o poliţă.

După imprimare, înrămaţi-vă creaţiile şi veţi avea o operă de artă unică pe care o puteţi expune pe un perete sau pe o poliţă.

Încărcaţi câteva coli de hârtie fotografică mată în imprimantă şi începeţi să imprimaţi. Când aţi terminat, vă puteţi înrăma imprimatele. Puteţi utiliza şi hârtie fotografică magnetică de la Canon şi vă puteţi pune creaţiile pe frigider sau puteţi utiliza o imprimantă Canon SELPHY Square QX10 pentru a imprima direct pe hârtie fotografică pătrată autocolantă! Operele dvs. de artă colorate vor arăta fantastic grupate împreună într-un colaj pe un perete sau pe o poliţă, fiind o metodă excelentă de a păstra amintirea unei după-amiezi amuzante cu creaţii culinare.

Articol scris de James Paterson

Produse conexe

 • Imprimante pentru acasă

  SELPHY SQUARE QX10

  Preţuiţi amintirile dvs. speciale ca imprimate frumos realizate, pe care le puteţi obţine oriunde, wireless.
 • Imprimante cu jet de cerneală

  Magnetic Photo Paper MG-101

  Adăugaţi un plus de creativitate şi interactivitate fotografiilor imprimate cu hârtia foto magnetică Canon MG-101.
 • Imprimante cu jet de cerneală

  Matte Photo Paper MP-101

  Hârtia fotografică mată produce fotografii, grafică şi text de înaltă calitate, cu finisaj mat. Este potrivită şi pentru utilizări mai creative, precum felicitări, afişe şi creaţii artizanale de hârtie.
 • Imprimante cu jet de cerneală

  Glossy Photo Paper GP-501

  Datorită compatibilităţii cu Wi-Fi şi AirPrint puteţi imprima de pe smartphone, tablete şi dispozitive Apple.
 • Articole conexe