A father and son flick through the pages of a recipe book together.

SFATURI PENTRU IMPRIMARE

Toate ingredientele de care aveţi nevoie pentru a vă crea propria carte de bucate

Cei mai mulţi dintre noi avem reţete speciale preferate – poate fi interpretarea dvs. creativă a unei reţete clasice de familie sau o reţetă preferată de întreaga familie, transmisă din generaţie în generaţie. Înscrierea acestor feluri de mâncare speciale în propria carte de bucate reprezintă un proiect distractiv şi creativ, care poate fi realizat cu uşurinţă din confortul propriei locuinţe.

Fotografa culinară Natasha Alipour-Faridani, stabilită în Londra, este o expertă în surprinderea de imagini delicioase şi are o mulţime de sfaturi utile pentru realizarea de fotografii impresionante cu mâncare. Iar când veţi fi pregătit să vă imprimaţi imaginile pentru a vă alcătui albumul foto, o imprimantă precum imprimanta wireless Canon PIXMA seriaTS3350 vă va ajuta să selectaţi cu uşurinţă imaginile şi să creaţi materiale imprimate de înaltă calitate.

Selectarea reţetelor

Selectaţi reţetele sau ingredientele în funcţie de impactul lor vizual. Aceste afine – un ingredient din reţeta de brioşe pentru micul dejun – arată minunat fotografiate în prim-plan.

Pentru cartea sa de bucate, Natasha a ales o brioşă pentru micul dejun, deoarece dorea să includă câteva fotografii cu ingredientele. „Pentru a adăuga o notă de diversitate şi culoare cărţii dvs., nu vă rezumaţi numai la fotografii şi la rezultatul final”, spune ea. „Pentru reţeta de brioşă pentru micul dejun, mi-am concentrat atenţia pe afine. Îmi place mult să fotografiez alimentele de aproape.”

A mai ales şi o reţetă de tartă cu dovleac plăcintar şi ricotta, garnisită cu frunze de rucola. „Îmi doream reţete pline de culoare”, explică ea.

Pentru sesiunea de fotografiere, Natasha a utilizat un aparat Canon EOS 5D Mark IV şi două obiective: un Canon EF 50mm f/1.8 STM şi un Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM. „Obiectivul macro este excelent pentru a vă apropia cu adevărat de subiect”, explică ea. EF 100mm f/2.8L Macro IS USM oferă un factor de mărire maximă de 1:1 sau 1x, ceea ce înseamnă că senzorul surprinde subiecţii în mărime naturală. Combinaţia dintre posibilitatea de a fotografia de aproape şi deschiderea largă a diafragmei, precum numărul f foarte mic oferit de Canon EF 50mm f/1.8 STM, permite crearea unei adâncimi foarte mici a câmpului. După cum explică Natasha, „înseamnă că pot surprinde acea neclaritate încântătoare care se pierde în fundal.”

Obiectivul Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM este o alternativă mai accesibilă la Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, fiind capabil să producă rezultate de o claritate perfectă.

Realizarea fotografiilor

Includerea paharelor cu apă şi poziţionarea de obiecte precum tacâmurile la marginea cadrului conferă autenticitate şi ajută la crearea senzaţiei că imaginea face parte dintr-un scenariu mai amplu.

Natasha a folosit un trepied şi şi-a conectat aparatul foto la calculator, astfel încât să poată vedea imediat rezultatele şi să ajusteze compoziţia. A setat deschiderea diafragmei la f/8 sau f/9 pentru majoritatea fotografiilor, ceea ce i-a permis să-şi menţină subiecţii clar focalizaţi.

„Analizaţi ingredientele şi încercaţi toate unghiurile înainte de a începe”, spune ea. „Dacă mâncarea pare plată, o vedere panoramică de sus este o opţiune bună. Întotdeauna mă asigur că există ceva ce depăşeşte marginea cadrului – poate fi doar marginea farfuriei, aceasta subliniază ideea că este vorba de o scenă în curs de desfăşurare.”

În ceea ce priveşte iluminarea, nu aveţi nevoie de un kit special pentru rezultate cu aspect profesional. „Am realizat aceste imagini acasă, la lumina unei ferestre ample, şi am utilizat un reflector pentru a lumina câteva umbre mai întunecate”, spune ea. „Îmi place mult să lucrez cu lumina naturală. Dacă pătrunde lumina soarelui, puteţi surprinde acea strălucire luminoasă încântătoare. Dacă doriţi ca imaginea dvs. să fie mai delicată şi mai intimă, lumina mai blândă a dimineţilor sau serilor este o opţiune bună. Urmăriţi cum şi când pătrunde lumina în casa dvs. pentru a obţine rezultatele dorite.”

Imprimarea fotografiilor

A PIXMA printer prints an image of a sweet potato tart. A child takes the image from the printer.
Natasha a utilizat opţiunea de imprimare fără margini oferită de imprimanta Canon PIXMA seria TS3350; astfel, imaginile ei erau pregătite pentru a fi lipite chiar după imprimare, nemaifiind nevoie de decupare.

Natasha şi-a imprimat fotografiile cu o imprimantă Canon PIXMA seria TS3350, care dispune de funcţie wireless, pentru imprimare rapidă şi eficientă. „Această imprimantă este excelentă”, spune ea. „Rapidă şi uşor de configurat. Cartuşele de cerneală sunt uşor de instalat şi produc culori intense şi fidele.”

Natasha a ales hârtia fotografică lucioasă superioară II de la Canon pentru imprimare de calitate şi a încercat cu mai multe dimensiuni de hârtie. „Am imprimat mai multe imagini la 13 x 18 cm, 10 x 15 cm şi 13 x 13 cm, iar cu funcţia de imprimare fără margini n-a mai fost nevoie să decupez marginile.” Opţiunea de imprimare fără margini oferită de Canon PIXMA seria TS3350 este disponibilă până la 13 x 18 cm, iar imprimanta acceptă o multitudine de formate de hârtie, până la A4, toate alimentate prin tava posterioară reglabilă pentru hârtie.

Ca în cazul tuturor imprimantelor wireless PIXMA de la Canon, PIXMA seria TS3350 este compatibilă cu o multitudine de aplicaţii de imprimare Canon. Aplicaţia Canon Easy-PhotoPrint Editor dispune de mai multe opţiuni creative pentru dispuneri şi modele, care pot fi adaptate pentru o carte de bucate; în plus, este compatibilă şi cu smartphone-uri şi tablete. Există şi o versiune desktop pentru Mac sau PC.

„Imprimarea cu ajutorul aplicaţiei Easy-PhotoPrint Editor de la Canon este rapidă şi uşoară”, spune Natasha. „Am folosit opţiunea de răsfoire pentru a accesa imaginile cu alimente de pe calculator.” Aplicaţia se poate conecta şi la multe alte platforme cloud sau de socializare, inclusiv Google Drive şi Instagram.

Produsul final

A top-down shot of a printer, a recipe book and muffins on a cooling rack.
Fotografierea creaţiilor dvs. culinare preferate şi păstrarea lor într-o carte de bucate ademenitoare este un mod excelent de a crea un suvenir de familie.

Aşadar, data viitoare când vă îndreptaţi spre bucătărie, gândiţi-vă la reţetele speciale pe care aţi dori să le păstraţi şi să le transmiteţi familiei şi prietenilor. Pe lângă faptul că vă veţi distra de minune fotografiind şi structurându-vă cartea de bucate, veţi crea şi un suvenir preţios, plin cu reţete delicioase şi imagini apetisante, care vor inspira generaţii la rând.

Articol scris de Claire Gillo

Articole conexe
A young girl creating a face out of food on a plate.

IMPRIMARE CREATIVĂ

Fiţi creativ cu mâncarea

Distraţi-vă cu fotografia culinară şi creaţi imagini de natură moartă unice.

A hollow chocolate ball filled with ice cream and garnished with petals and chocolate sprinkles.

FOTOGRAFIA CULINARĂ

Cele mai bune obiective pentru fotografia culinară

Serviţi fotografii cu mâncare care merită savurate cu ajutorul selecţiei noastre de obiective Canon esenţiale.

A low-light shot, featuring a table of cakes and flowers.

FOTOGRAFIA GASTRONOMICĂ

Stăpâniţi arta fotografiei culinare

Fotograful şi bloggerul culinar Lina Lomelino dezvăluie principalele ei sfaturi pentru a obţine maximul de la fotografia culinară.

Produse conexe

Produse conexe

Produse conexe

Articole conexe

Get Inspired (Inspiră-te) este principala sursă de sfaturi utile privind fotografia, ghiduri de achiziţie şi interviuri interesante – tot ce aveţi nevoie pentru a găsi cel mai bun aparat foto sau cea mai bună imprimantă şi pentru a vă realiza următoarea idee creativă.

Înapoi la toate Sfaturile şi tehnicile