Un portofoliu imprimat este modul perfect de a vă prezenta fotografiile, indiferent dacă participaţi la un concurs de fotografie, doriţi îndrumarea unui tutore sau mentor sau doar doriţi să vă prezentaţi lucrările altor persoane. Dar ce trebuie să faceţi mai întâi dacă doriţi să vă creaţi un portofoliu foto?
Fotografa de natură şi ambasadoarea Canon Marina Cano călătoreşte frecvent în Africa şi America de Sud şi Centrală, la şedinţe foto, dar a început să fotografieze animale în parcul natural Cabárceno, cel mai mare din Europa, care se află chiar în apropierea locuinţei ei din Santander, nordul Spaniei. În decurs de aproximativ trei ani ţi-a creat un portofoliu de imagini, pe care le-a transformat în primul ei album.
Având în vedere acest context şi experienţa ei de atunci ca fotograf profesionist căutat, mai jos veţi găsi sfaturile Marinei despre cum să creaţi un portofoliu foto de succes.
Creaţi-vă primul portofoliu foto
Un portofoliu imprimat excelent poate duce la multe lucruri. În cazul fotografei de natură sălbatică Marina Cano, portofoliul ei de fotografii cu animale a devenit primul ei album, pe care aici îl arată renumitei naturaliste Jane Goodall. © Marina Cano
Marina Cano cu albumul ei Cabárceno Cantabria, care conţine fotografiile pe care le-a făcut în parcul natural Cabárceno. © Marina Cano
1. Fiţi selectiv când vă alegeţi lucrările
Cea mai frecventă greşeală pe care o fac oamenii este să nu fie suficient de selectivi, spune Marina. „Trebuie să vă analizaţi fotografiile cu foarte multă exigenţă. Includeţi-le numai pe cele care sunt de departe cele mai bune. Nu includeţi două imagini similare pur şi simplu pentru că vă plac ambele. Trebuie să alegeţi. „Încercaţi pentru început să includeţi maximum 15 până la 20 de imagini, însă calitatea este mai importantă decât cantitatea.
2. Folosiţi imagini cu care să creaţi o naraţiune
Cele mai eficiente portofolii foto nu sunt doar colecţii, ci secvenţe de imagini”, spune Marina. „Cred că unul dintre cele mai importante aspecte este naraţiunea, capacitatea de a prezenta ceva ce atrage atenţia privitorilor şi îi transpune într-o poveste cu diferite elemente”. În cazul Marinei, aceasta presupune de obicei câteva fotografii cu peisaje pentru a stabili cadrul şi a oferi context fotografiilor sale cu natură sălbatică.
3. Creaţi o conexiune cu publicul
Fotografia de natură sălbatică a Marinei este cunoscută pentru faptul că surprinde dramatismul şi emoţiile din interacţiunea dintre animale.
„Pentru mine, crearea unei conexiuni emoţionale este cel mai important aspect”. Este şi aspectul principal pe care îl caută pentru crearea unui portofoliu. În felul acesta, vă asiguraţi că privitorii îşi amintesc de lucrările dumneavoastră, indiferent dacă sunt editori de imagine sau fac parte dintr-un juriu de concurs, spune ea.
Marina spune că cel mai important aspect al fotografiei ei este crearea unei conexiuni emoţionale şi că acesta ar trebui să fie şi scopul unui portofoliu. O imagine din primul portofoliu al Marinei, realizată cu un aparat foto Canon EOS 30D (urmat acum de modelul mai nou Canon EOS 90D) cu obiectiv Canon EF 100-400mm f4.5-5.6L IS USM la 300 mm, 1/125 s, f/6,7 şi ISO 250. © Marina Cano
4. Asiguraţi-vă că aveţi de fiecare dată o abordare nouă
Cât de des ar trebui să vă actualizaţi portofoliul foto? „De îndată ce creaţi mai multe lucrări”, spune Marina. „În cazul meu, de fiecare dată când mă întorc dintr-o călătorie. Selectez una sau două fotografii din miile pe care le-am făcut. Vă dezvoltaţi şi învăţaţi în permanenţă, ceea ce înseamnă că puteţi produce lucrări mai bune. Un portofoliu bun este cel care reflectă cea mai bună fotografie în momentul de faţă.
5. Păstraţi-vă stilul
Dacă produceţi fotografii pentru clienţi, veţi încerca să vă daţi seama ce îşi doresc cu adevărat şi să vă apropiaţi de aşteptările lor. Dar chiar şi atunci, subliniază Marina, trebuie să vă păstraţi stilul.
„Aceasta este cheia succesului”, spune ea. „Nu încercaţi să fiţi pe placul tuturor.”
Scopul unui portofoliu nu este de a demonstra că puteţi realiza fotografii comerciale conform diferitelor specificaţii ale clienţilor. Ci mai degrabă de a vă prezenta pe dumneavoastră.
6. Ţineţi cont de feedback
Deşi Marina recomandă să alegeţi fotografiile care credeţi că au cel mai mare impact, ea spune că este important să obţineţi opiniile altor persoane.
„Noi, ca fotografi, suntem uneori prea ataşaţi de lucrările noastre”, spune ea. „Este interesant când cineva vă vede lucrările dintr-un punct de vedere cu totul diferit.”
Aşadar, încercaţi să cereţi păreri de la prieteni, colegi şi de la toţi cei care vă văd portofoliul şi luaţi-le în considerare când revizuiţi şi reîmprospătaţi conţinutul acestuia.
Marinei îi plac fotografiile alb-negru imprimate, dar deseori fotografiază color. Indiferent de preferinţa dumneavoastră, cu un flux de lucru bazat pe gestionarea culorilor şi un monitor calibrat vă veţi asigura că ceea ce obţineţi pe hârtie reflectă îndeaproape ceea ce vedeţi pe ecran. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS 30D (urmat acum de modelul mai nou Canon EOS 90D) cu obiectiv EF 100-400mm f4.5-5.6L IS USM la 400 mm, 1/800 s, f/5,6 şi ISO 400. © Marina Cano
Canon imagePROGRAF PRO-300 este imprimanta perfectă cu care să vă produceţi portofoliul, oferindu-vă imprimări de calitate la nivel de galerie, cu o precizie uimitoare a culorilor şi detalii tonale superbe.
Imprimarea portofoliului
Probabil că aveţi o imprimantă cu jet de cerneală pe care o utilizaţi pentru imprimarea obişnuită acasă sau la birou sau pentru proiecte cum ar fi albume, felicitări şi calendare. Cu aceasta puteţi produce aproape sigur fotografii de calitate, dar pentru a crea cu adevărat impact, merită să luaţi în considerare una dintre cele mai bune imprimante de la Canon pentru imprimarea fotografiilor.
Canon imagePROGRAF PRO-300 este o imprimantă A3+ rentabilă, ce oferă funcţii avansate, de nivel profesional, inclusiv aceeaşi tehnologie pe bază de cerneală cu pigmenţi folosită de imprimantele de format mare de la Canon. Ceea ce înseamnă că oferă o imprimare de o calitate spectaculoasă atât pentru imaginile color, cât şi pentru cele alb-negru pe hârtie foto lucioasă, satinată şi mată, dar şi pe suporturi pentru artă.
Dumneavoastră veţi decide ce hârtie veţi folosi pentru portofoliu, însă cu hârtia de birou obişnuită nu veţi obţine cel mai bun aspect pentru fotografiile dumneavoastră. Consultaţi ghidul nostru despre cele mai bune tipuri de hârtie pentru imprimarea fotografiilor şi alegeţi hârtia care se potriveşte subiecţilor şi stilului dumneavoastră de fotografie. Gândiţi-vă şi la care ar fi cel mai eficient mod de a vă prezenta portofoliul – veţi părea mai profesionist dacă vă organizaţi fotografiile imprimate într-un dosar de prezentare, disponibil la un preţ redus în magazinele de papetărie şi magazinele de accesorii pentru artă.
Fotografiile Marinei sunt de obicei monocrome. „Creează dramatism şi o senzaţie de atemporalitate – fotografia ar putea fi de acum 40 sau 50 de ani sau de ieri”, explică Marina. „Negrul şi albul sunt perfecte pentru senzaţia şi atmosfera pe care vreau să le creez în lucrările mele.” Crearea unor imprimări monocrome excelente este o artă în sine, dar indiferent dacă imprimaţi color sau monocrom, veţi dori să aveţi certitudinea că lucrarea imprimată reflectă fidel ceea ce vedeţi pe ecran. Pentru a vă asigura de acest lucru, este indicat să adoptaţi un flux de lucru bazat pe gestionarea culorilor şi să vă calibraţi monitorul.
O altă imagine din primul portofoliu al Marinei, cu cadre surprinse în parcul natural Cabárceno, incluse în primul său album. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS 30D (urmat acum de modelul mai nou Canon EOS 90D) cu obiectiv EF 100-400mm f4.5-5.6L IS USM la 400 mm, 1/320 s, f/5,6 şi ISO 320. © Marina Cano
Poate că nu veţi obţine un contract pentru album cu atributele primului dumneavoastră portofoliu, însă asiguraţi-vă întotdeauna că reflectă cele mai bune lucrări ale dumneavoastră şi că este imprimat la calitatea care să îi evidenţieze valoarea. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS 30D (urmat acum de modelul mai nou Canon EOS 90D) cu obiectiv EF 100-400mm f4.5-5.6L IS USM la 400 mm, 1/320 s, f/5,6 şi ISO 400. © Marina Cano
Există o gamă largă de software-uri pe care le puteţi folosi pentru imprimare. Pentru un portofoliu, cel mai bine este să nu vă complicaţi şi să lăsaţi fotografiile să vorbească de la sine. Nu exageraţi cu dispuneri complicate – rămâneţi la o imagine pe pagină dacă nu există un motiv foarte bun pentru a nu face acest lucru – şi evitaţi filtrele şi efectele speciale (evident, dacă nu cumva doriţi să vă prezentaţi abilităţile în utilizarea acestora).
Pentru o notă finală profesională şi control mai mare asupra procesului, o strategie bună ar fi să folosiţi software şi flux de lucru utilizate de profesionişti. Editaţi-vă şi optimizaţi-vă fotografiile pentru imprimare folosind software-ul preferat de editare, indiferent că este Adobe Photoshop*1 sau software-ul Canon Digital Photo Professional (DPP). Pentru a obţine cele mai bune rezultate cu imprimata, hârtia şi cernelurile Canon, folosiţi software-ul Professional Print and Layout (PPL) de la Canon pentru a gestiona procesul de imprimare – acesta funcţionează atât ca aplicaţie autonomă, cât şi ca plugin pentru Photoshop sau DPP.
Pentru o precizie consecventă a culorilor, PPL şi alte software-uri pot imprima folosind profiluri ICC, care ajustează în detaliu setările imprimantei pe imprimantele compatibile, astfel încât să se potrivească hârtiei specifice pe care aţi ales-o. Pentru a reduce la minimum irosirea hârtiei şi cernelii, PPL vă permite să efectuaţi o verificare virtuală pe ecran – cu un monitor calibrat, puteţi astfel să previzualizaţi cu precizie fotografia care va fi imprimată. De asemenea, puteţi utiliza funcţia inteligentă Pattern Print (Imprimare model) din PPL, care generează o imprimare de probă pe hârtia aleasă, cu un set de miniaturi ale imaginii dumneavoastră, fiecare cu luminozitate, balans al culorilor şi contrast uşor diferite. Pur şi simplu alegeţi-o pe cea mai bună pentru imprimare la dimensiuni complete.
Imprimarea nu este o artă misterioasă sau ceva separat de fotografie. „Fotografia este un proces creativ, ce implică deplasarea către o locaţie, realizarea fotografiei şi imprimarea”, spune Marina. „Sfatul meu este să învăţaţi să editaţi şi să imprimaţi – să învăţaţi întregul proces creativ.”
Şi, cel mai important, recomandă Marina:
„Nu vă grăbiţi. Mai întâi creaţi un set de lucrări consistent şi apoi creaţi un portofoliu care să vă reflecte stilul. Fiţi foarte exigent şi străduiţi-vă să creaţi impact şi emoţie.”
- *Adobe şi Photoshop sunt fie mărci comerciale înregistrate, fie mărci comerciale ale Adobe în Statele Unite şi/sau în alte ţări.
Articol scris de Alex Summersby
Produse conexe
-
Imprimante foto profesionale
imagePROGRAF PRO-300
O imprimantă profesională de birou imagePROGRAF care oferă materiale imprimate A3+ la calitate de galerie, cu un flux de lucru uşor pentru a imprima cu încredere. -
Imprimante foto profesionale
PIXMA PRO-200
Axată pe imprimarea vie a fotografilor color, versatilitate şi capacitate de utilizare, PIXMA PRO-200 este alegerea ideală pentru pasionaţii de fotografie şi fotografii în devenire. -
Imprimante pentru acasă
PIXMA G640
Primul multifuncţional din gama PIXMA G cu şase rezervoare reîncărcabile de cerneală pe bază de coloranţi, PIXMA G640 îmbină imprimarea la calitate foto fără egal cu posibilitatea de a produce volume mari la costuri extrem de scăzute. -
Imprimante pentru acasă | PIXMA TS7450a Series
PIXMA TS7450a (neagră)
Un multifuncţional elegant pentru pasionaţii de tehnologie, cu diferite tipuri de imprimare creativă, plus tehnologie ADF pentru a simplifica procesul de copiere şi scanare a mai multor coli diferite.
Articole conexe
Pro Tips for Professional Prints
From colour accuracy to choosing the right settings, in this piece we present the tips and techniques needed for successfully printing high quality photos, with advice from Canon’s Suhaib Hussain.
Conceperea unui portofoliu foto de succes
Patru profesionişti din domeniu îşi împărtăşesc sfaturile cu privire la pregătirea portofoliului foto perfect - de la crearea unei naraţiuni la prezentarea fotografiilor dumneavoastră.
Cele mai bune imprimante Canon pentru fotografii
Indiferent dacă doriţi să vă expuneţi fotografiile într-o ramă, într-un album sau pe un autocolant, găsiţi cea mai potrivită imprimantă pentru nevoile dumneavoastră creative.
7 ways to make money from wildlife photography
Wildlife photographers Marina Cano, Vladimir Medvedev and Radomir Jakubowski share how they earn money photographing nature.