IMPRIMARE CREATIVĂ

O metodă relaxantă de a vă transforma casa: descoperiţi arta decupării hârtiei

Artista şi creatoarea de obiecte artizanale din hârtie Aimee Graham îşi dezvăluie ghidul pas cu pas pentru realizarea de obiecte de artă atrăgătoare prin decuparea hârtiei.
O imprimantă Canon PIXMA seria TS8350 expusă pe o masă cu o creaţie din hârtie înrămată.

Pentru creatoarea de obiecte artizanale din hârtie Aimee Graham, lucrul cu foarfeca şi hârtia este un mod relaxant de a crea obiecte artistice colorate, care sunt atât personale, cât şi pline de imaginaţie. De la forme şi modele abstracte la siluete de animale şi peisaje cu plaja, suprapunerea decupajelor de hârtie este o activitate distractivă pentru întreaga familie şi poate fi utilizată pentru a crea obiecte artistice de atârnat pe perete sau chiar felicitări.

Aimee s-a apucat de artizanat după o călătorie în Japonia, unde a fost fascinată de arta străveche origami. În acest articol, explică modul în care se pot folosi o imprimantă Canon PIXMA seria TS8350 şi câteva cunoştinţe în materie de decupare a hârtiei pentru a crea obiecte de artă creative, ideale pentru a vă înfrumuseţa casa.

1. Gândiţi-vă la o ideea originală şi creativă

Un peisaj împădurit din hârtie tăiată, înrămat, pe un fundal portocaliu.

Primul pas pe care l-a făcut Aimee a fost să vină cu o idee. Se foloseşte de natură ca sursă de inspiraţie şi recomandă mediul online pentru căutarea de imagini şi siluete interesante care pot fi trasate.

„Îmi place foarte mult să lucrez cu hârtia, deoarece este foarte versatilă”, spune Aimee. „Este un produs natural, poate fi utilizat pentru arta bidimensională sau tridimensională şi nu aveţi nevoie de abilităţi speciale pentru a începe să creaţi obiecte.”

Aimee a început prin a căuta online forme simple, care puteau fi folosite ca siluete. „Locuiesc în apropierea mării şi îmi place să fiu în natură, aşa că am început să caut imagini cu oceanul şi peisaje împădurite”, explică ea.

„Procesul începe întotdeauna cu găsirea surselor de inspiraţie. Ideile dvs. devin unice când vă implicaţi cu totul în proces şi vă lăsaţi purtat de creativitate. Atunci se produce magia.”

2. Alegeţi şabloanele pentru imprimare

O femeie care îşi foloseşte telefonul pentru a poziţiona două imagini pe o coală de hârtie în vederea imprimării

Aimee a folosit aplicaţia Easy-PhotoPrint Editor pentru a-şi poziţiona rapid pe hârtie materialele imprimate de pe smartphone.

O femeie care ia dintr-o imprimantă o coală de hârtie cu imagini imprimate

„Imprimanta a fost cu adevărat uşor de utilizat”, spune Aimee. „Am configurat aplicaţia Canon PRINT pe telefon, iar conectarea acesteia la Wi-Fi a fost foarte simplă.”

Aimee a găsit siluetele de animale, oameni, arbori şi raze de soare căutând online, însă puteţi găsi idei şi în Creative Park.

Aimee şi-a aranjat imaginile pe o pagină utilizând aplicaţia Easy-PhotoPrint Editor şi le-a imprimat cu o imprimantă Canon PIXMA seria TS8350. „Imprimanta a fost de real folos, deoarece imediat ce am găsit siluetele care-mi plăceau, le-am putut aranja în aplicaţie şi imprima direct. Materialele imprimate sunt de ajutor la început. Iniţial, acest proiect a fost o provocare. De obicei lucrez cu hârtie în 3D, aşa că a fost puţin diferit să gândesc în două dimensiuni.”

3. Alegeţi hârtia potrivită pentru obiectele dvs. de artă

O imprimantă Canon PIXMA pe o podea din piatră, cu o planşă de tăiat şi diverse tipuri de hârtie şi obiecte de papetărie.

Aimee a folosit hârtia foto mată deoarece a descoperit că este ideală pentru decupare, fiind rezistentă, fără pliuri sau marcaje de rupere, însă puteţi utiliza şi hârtie lucioasă sau chiar le puteţi combina pe cele două.

Pentru a vă crea obiectele artistice din hârtie, veţi avea nevoie de o planşă de tăiat, un cuţit utilitar sau un cutter şi mai multe feluri de hârtie sau carton.

„Hârtia trebuie să fie suficient de groasă pentru a se menţine după ce este tăiată forma, suficient de rezistentă pentru a nu se rupe, însă nu prea groasă, deoarece va fi mai dificil de tăiat”, explică Aimee. „Eu am folosit hârtia foto mată pentru a-mi imprima siluetele, deoarece este suficient de rezistentă ca să pot lucra cu ea, însă nu prea tare pentru a fi tăiată.”

4. Creaţi-vă cu atenţie decupajele

O persoană care asamblează o lucrare din hârtie tăiată, peste care suprapune un decupaj cu zăpadă pe vârful unor munţi.

Aimee s-a obişnuit să lucreze în două dimensiuni suprapunând diverse decupaje în culori îndrăzneţe pentru a conferi mai multă adâncime lucrărilor sale.

O persoană care decupează cu atenţie silueta unei femei.

Puteţi începe cu forme mai simple, după care să treceţi la decuparea siluetelor mai detaliate care necesită precizie.

„Ştiam că doream să creez peisaje diferite, care urmau să fie expuse în rame”, explică ea. „Utilizând ramele ca ghid pentru dimensiuni, am început să-mi suprapun decupajele, jucându-mă cu compoziţia şi alegând scheme cromatice.”

Decuparea cu precizie presupune răbdare şi exersare şi de aceea Aimee recomandă să începeţi mai întâi cu forme uşoare, mai ales dacă nu aveţi experienţă în utilizarea unui cuţit utilitar.

„Creez flori din hârtie creponată, aşa că am foarfecă de franjurat care este foarte mică şi ascuţită – perfectă pentru acest proiect. Am început prin a decupa mai întâi cele mai simple forme, lucrând cu foarfeca şi cuţitul utilitar”, spune ea.

„Avantajul folosirii cuţitului utilitar în locul foarfecii este că puteţi păstra atât conturul, cât şi decupajul efectiv, cu condiţia ca decupajele să fie precise. Am făcut acest lucru cu contururile de mesteacăn alb, ceea ce a reprezentat sursa de inspiraţie pentru o lucrare cu totul nouă – arborele genealogic”, spune ea.

5. Desăvârşiţi-vă creaţiile

O coală de hârtie albă pe o masă, cu mesteceni albi decupaţi.

După ce aceşti arbori au fost decupaţi, hârtia rămasă poate fi utilizată şi ca fundal de efect pentru altă lucrare.

Un peisaj cu o pădure din hârtie verde şi albă, cu nume scrise alături de arbori.

Una dintre ideile lui Aimee a fost un peisaj cu o pădure decorată cu numele membrilor familiei ei, ca variantă modernă a unui „arbore genealogic”.

Încorporarea contururilor rezultate după decupare a ajutat-o pe Aimee să confere o nouă dimensiune arborelui genealogic creat.

„Am răzuit un strat subţire de vopsea albă şi maro în centrul hârtiei mele de bază, am aşezat conturul arborelui deasupra şi am adăugat decupajul separat al arborelui. În acest punct, mi-l imaginam ca pe un fel de arbore genealogic, aşa că am realizat şi câteva decupaje cu nume, desenând cu mâna contururile pentru a desăvârşi lucrarea.”

6. Transformaţi-o într-o activitate de familie

Un şir de lucrări de artă din hârtie artizanală înrămate, de diferite dimensiuni, pe un birou.

„Acest proiect demonstrează cum puteţi realiza obiecte de artă tăind forme simple, lucrând la un nivel de bază şi apoi progresând către forme mai complete, cum ar fi siluetele detaliate”, spune Aimee.

Aimee a utilizat forme complexe pentru creaţiile ei, tăindu-le cu precizie cu cuţitul utilitar. Totuşi, puteţi obţine rezultate la fel de impresionante utilizând forme mai simple şi o foarfecă obişnuită, ceea ce înseamnă că decuparea hârtiei poate fi o activitate minunată pentru întreaga familie.

„De fapt, decuparea formelor îi ajută pe copii să-şi îmbunătăţească coordonarea mână-ochi şi totodată să-şi consolideze abilităţile motrice; aşadar, atât timp cât este o activitate sigură şi supravegheată, este bună pentru ei.”

„Sunt creativă de când mă ştiu. Am crescut cu o mamă pasionată de artă şi un tată care ar fi putut construi orice”, spune ea. „Mă simt cu adevărat eu însămi când sunt creativă. Este o activitate a copilului interior, care este liniştitoare şi plină de satisfacţie.”

Pentru mai multe idei de creaţii din hârtie, urmăriţi-ne pe Pinterest. Şi nu uitaţi să vă distribuiţi creaţiile pe reţelele sociale folosind hashtagul #MadeWithPIXMA.Articol scris de Lorna Dockerill

Produse conexe

Articole conexe

 • IMPRIMARE

  Cele mai bune imprimante pentru artizanat

  De la proiecte de familie la un finisaj profesional, Canon are imprimanta perfectă pentru dumneavoastră.

 • IMPRIMARE ŞI ARTIZANAT

  Idei de mini-picturi cu Canon SELPHY Square QX10

  Creaţi o mini-galerie de artă cu sfaturi şi trucuri de la specialiştii în diorame Ole Friedrich şi Esther Mora Chavarria.

 • IMPRIMARE CREATIVĂ

  Decoraţiuni de masă din hârtie artizanală

  Creaţi decoruri frumoase pentru masă pentru toate ocaziile, folosind Creative Park.

 • IMPRIMARE CREATIVĂ

  Atracţii turistice realizate din hârtie

  Sărbătoriţi locurile speciale cu o imprimantă Canon PIXMA şi Creative Park.