A rock musician on stage at a festival plays the guitar. Photo by Ben Morse.

FOTOGRAFIA DE FESTIVAL:

Costume, soare şi rock & roll: sfaturi şi tehnici de top pentru fotografia de festival

Indiferent dacă vă instalaţi cortul pentru un weekend întreg de muzică live sau mergeţi la un concert cu prietenii, asiguraţi-vă că sunteţi pregătit să surprindeţi toată distracţia verii. Festivalurile şi evenimentele muzicale sunt pline de decoruri şi recuzite spectaculoase, costume excentrice şi, bineînţeles, reprezentaţii incredibile, care creează împreună întreaga atmosferă. Aşadar, luaţi-vă aparatul foto Canon şi urmaţi aceste sfaturi de top de la un fotograf de festival pentru a realiza fotografii care vor fi invidiate de toţi prietenii.

Ben Morse şi-a lansat cariera de fotograf profesionist pentru festivaluri cu un singur e-mail. A fost un amator entuziast care dorea să-şi dezvolte aptitudinile şi a considerat fotografia de festival un mod de a-şi combina pasiunea pentru muzică cu interesul din ce în ce mai mare pentru fotografie. „Eram la început de drum şi doream să-mi lărgesc portofoliul cu muzicienii pe care îi fotografiam. M-am gândit că un festival ar fi un mod bun de a face acest lucru, aşadar am găsit 2000trees, un mic festival de rock minunat din Cheltenham, Anglia, care, în opinia mea, mi-ar fi acordat o şansă. Le-am trimis un e-mail şi mi-au spus: „Da, ne plac foarte mult lucrările tale”. De fapt, le-au plăcut lucrările lui atât de mult încât l-au invitat din nou anul următor, ca fotograf plătit.

„Este mult mai distractiv să fotografiezi un festival decât să participi la unul”, spune Ben. „Am descoperit foarte multă muzică nouă şi m-am încărcat cu energia creativă a altor persoane, ceea ce este foarte palpitant.” Condiţiile variate oferite de festivaluri le fac terenul perfect pentru pasionaţii de fotografie – un loc grozav pentru a vă dezvolta abilităţile, în timp ce vă distraţi.

Aici, Ben oferă sfaturi despre cum să realizaţi mai multe fotografii creative lucrând cu mediul dvs., căutând compoziţii neobişnuite şi utilizând zoomul pentru un efect maxim.

1. Fiţi acolo unde nu sunt ceilalţi fotografi

„Un lucru extraordinar pe care l-am învăţat de-a lungul anilor de fotografie la festivaluri este că merită să fii acolo unde nu sunt ceilalţi fotografi”, spune Ben. „Unele dintre fotografiile mele preferate sunt cele pe care le-am realizat când eram în mijlocul mulţimii şi cântăreţul a coborât la barieră. Ceilalţi fotografi au rămas jos lângă scenă, pentru că doar acolo aveau acces cu permisul de fotograf, şi nu s-au gândit să se deplaseze pentru a obţine cele mai bune fotografii. Îmi place să fotografiez din perspectiva mulţimii, pentru că este perspectiva de care majoritatea oamenilor îşi amintesc. Consider că este sarcina mea să fiu acolo şi să intru în mijlocul lor, ca să surprind atmosfera.”

Acest sfat nu se aplică doar în timpul spectacolelor mari. Utilizaţi timpul dinainte şi după începerea concertului pentru a explora scenele pline de culoare din jurul locaţiei festivalului. „Sunt o mulţime de lucruri interesante pe care le puteţi fotografia la un festival. Găsiţi întotdeauna acolo oameni îmbrăcaţi în costume nebuneşti. Iar sentimentul meu este că dacă poartă costume, vor să fie văzuţi, aşa că ar fi probabil încântaţi dacă i-aţi fotografia. Nu-i o idee rea să-i întrebaţi pur şi simplu. Spuneţi doar: „Vă deranjează dacă vă fac o fotografie? Arătaţi uimitor!” În majoritatea cazurilor vor spune „Da”.”

Articole conexe
A group of friends pose holding sparklers, facing the camera with their faces illuminated by the sparkler light.

FOTOGRAFIA DE PETRECERE

Fiţi mai creativ cu fotografiile de petrecere

Doriţi să surprindeţi entuziasmul petrecerilor şi aniversărilor? Aflaţi cum puteţi fotografia în moduri creative toate acele momente vesele.

A woman wearing a red strapless dress crouches down to take a picture with a Canon EOS R10.

FOTOGRAFIA DE CĂLĂTORIE

10 sfaturi pentru fotografia de călătorie

Fotografa şi bloggeriţa Diana Millos îşi dezvăluie cele mai importante sfaturi pentru obţinerea unor fotografii de călătorie fascinante.

Photographer to rock royalty, Bart Heemskerk, on capturing the feeling of a festival

FOTOGRAFIA DE FESTIVAL:

Fotograful regilor rockului, Bart Heemskerk, surprinzând emoţia unui festival

Bart Heemskerk ne dezvăluie cum dragostea faţă de muzică l-a făcut să îşi creeze o carieră fotografiind momente legendare şi ne împărtăşeşte sfaturile sale pentru obţinerea unor fotografii de festival extraordinare.

Men in blue jackets and bow ties pretend to play inflatable instruments in a field. Photo by Ben Morse.

2. Luaţi echipamentul foto perfect

Dacă doriţi să vă îmbunătăţiţi fotografia de festival în această vară, aparatele foto Canon PowerShot SX740 HS sau Canon EOS M50 sunt echipamentele perfecte pentru festivaluri. Zoomul optic puternic de 40x al aparatului foto compact Canon PowerShot SX740 HS vă va ajuta să comutaţi cu uşurinţă de la fotografierea distracţiei alături de prieteni la spectacolul care se desfăşoară pe scena din depărtare. În plus, cu opţiunile de înregistrare video 4K, puteţi captura excepţional melodiile preferate.

„Un aparat PowerShot este o soluţie foarte bună”, spune Ben. „Este foarte util să aveţi un ecran mare pe care să îl puteţi întoarce pentru a vedea lucrurile. Ceva cu un zoom decent este, de asemenea, util, pentru a putea surprinde din mulţime acţiunea de pe scenă.”

Înainte de a pleca, consultaţi regulile privind echipamentul de fotografie la festivalul sau evenimentul la care vă duceţi. Unele evenimente vă permit să luaţi cu dvs. un aparat foto compact, în timp ce altele vă pot permite să luaţi un aparat foto mirrorless sau un aparat DSLR fără a avea nevoie de permis de fotograf.

Canon EOS M50 este un aparat foto mirrorless compact şi totuşi versatil, cu un senzor DSLR de 24,1 megapixeli, un procesor DIGIC 8 puternic şi înregistrare video 4K pentru a crea amintiri de neuitat, cu detalii şi culori frumoase. Acesta oferă moduri de fotografiere automată care aleg setările potrivite pentru dvs., precum şi comenzi manuale pe care le puteţi folosi odată ce vă simţiţi mai încrezător în abilităţile dvs. fotografice. Conectivitatea Wi-Fi vă permite să trimiteţi cu uşurinţă imaginile pe dispozitivele dvs. inteligente, utilizând aplicaţia Canon Camera Connect. În plus, ecranul tactil cu unghi variabil al modelului M50 vă permite să realizaţi fotografii din toate unghiurile – indiferent dacă fotografiaţi de jos, pentru ca interpreţii să pară mai înalţi, sau dacă vă înghesuiţi într-un colţ pentru a obţine o perspectivă mai amplă asupra acţiunii.

Când selectaţi un obiectiv pentru a-l utiliza cu Canon EOS M50, Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM, inclus adesea cu aparatul foto, este un obiectiv versatil şi de înaltă calitate pentru unghiuri largi şi fotografii de zi cu zi, cu un excelent stabilizator de imagine încorporat.

Ben adaugă: „Dacă doream să mă apropii puţin, obiectivul Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM are o rază de acţiune lungă, dar este totuşi atractiv şi uşor, şi are un stabilizator de imagine. Raza mare de acţiune vă permite să realizaţi prim-planuri excelente ale instrumentelor şi feţelor oamenilor de pe scenă. Deci, cu aceste două obiective, acoperiţi cam toate nevoile.”

3. Fotografiaţi întreaga scenă

Pentru a captura o perspectivă clasică a scenei cu toţi membrii formaţiei în cadru, Ben recomandă folosirea unei deschideri mai mici a diafragmei (număr f mai mare), cum ar fi f/4,5 sau mai mare. Aceasta vă oferă o adâncime mai mare a câmpului, care vă va ajuta să vă asiguraţi că întreaga scenă este focalizată cât mai mult posibil.

A band play on an atmospheric stage at night, with smoke and blue light, and hands in the foreground. Photo by Ben Morse.

4. Nu uitaţi de mulţime

„Nu vă petreceţi tot timpul concentrându-vă asupra trupei”, ne sfătuieşte Ben. „Asiguraţi-vă că aveţi câteva fotografii care să arate şi restul mulţimii. Împărtăşiţi o experienţă muzicală live. Jos lângă scenă vor fi o mulţime de profesionişti care vor realiza prim-planuri cu trupa, dar dvs. aveţi o perspectiva unică, în care puteţi arăta reacţia mulţimii. Puteţi arăta efectul muzicii asupra persoanelor din jurul dvs. Dacă vreţi să revedeţi imaginile şi să vă amintiţi cum v-aţi simţit în acel moment, cel mai bun mod de a face acest lucru este să vedeţi formaţia şi apoi reacţiile de pe feţele oamenilor din jurul dvs.”

În mod similar, de ce să nu vă utilizaţi prietenii ca modele? În timp ce exploraţi festivalul sau aşteptaţi să înceapă muzica, fotografierea prietenilor poate fi o modalitate excelentă de a exersa fotografia şi de a vă pregăti aparatul foto. „Este distractiv să vă fotografiaţi prietenii, dar puteţi profita de această ocazie şi pentru a vă asigura că diafragma şi sensibilitatea ISO sunt setate corect. Dacă folosiţi acest timp pentru a încerca diverse setări, vă puteţi concentra pe încadrarea imaginilor când începe muzica.”

A singer crowdsurfs in a tent, mic in hand. Photo by Ben Morse.

5. Folosiţi zoomul mai inteligent

Zoomul optic de 40x al aparatului Canon PowerShot SX740 HS vă oferă posibilitatea de a vă apropia de tot ceea ce se întâmplă la un festival. Pentru a folosi zoomul la întregul său potenţial, Ben recomandă: „Încercaţi să ţineţi mâinile cât mai stabile cu putinţă când fotografiaţi cu zoom ridicat. Ţineţi mâinile nemişcate, aşteptaţi momentul potrivit şi oferiţi-vă suficientă flexibilitate în cadru, astfel încât, dacă subiectul – fie el solistul, chitaristul, un membru al mulţimii – se mişcă brusc, nu veţi pierde fotografia. Prin urmare, nu vă apropiaţi foarte, foarte mult; un pic de distanţă suplimentară este mult mai utilă decât să vă apropiaţi prea mult.”

O caracteristică a aparatului foto Canon PowerShot SX740 HS care vă va ajuta să apropiaţi şi să depărtaţi rapid cadrul este funcţia de asistenţă la încadrarea cu zoom. Pentru a utiliza această funcţie, apăsaţi butonul de asistenţă la încadrarea cu zoom de pe spatele aparatului foto (în stânga butonului Wi-Fi) pentru a depărta cadrul şi a recentra subiectul. Eliberaţi butonul, iar obiectivul va reveni automat la poziţia de zoom setată.

Canon PowerShot SX740 HS dispune, de asemenea, de o stabilizare puternică a imaginii, care vă va ajuta să reduceţi riscul de imagini neclare din cauza tremurului mâinilor. Similar, obiectivele Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM şi Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM, pe care Ben vă recomandă să le folosiţi cu Canon EOS M50, dispun de funcţie de stabilizare a imaginii încorporată.

People in a festival audience hold up their hands as confetti showers down on them. Photo by Ben Morse.

6. Dezactivaţi bliţul

„Nu utilizaţi bliţul automat pentru fotografierea mulţimii noaptea”, avertizează Ben. „Va albi oamenii din jurul dvs., formând pete albe uriaşe în prim-plan, şi nu va îmbunătăţi cu nimic imaginea formaţiei pe care încercaţi să o surprindeţi de la distanţă. În plus, va deranja toate persoanele din jurul dvs. Amintiţi-vă că formaţia a iluminat scena sau arena într-un anumit mod, pentru că doreşte să redea acel efect, aşa că folosiţi acea iluminare în schimb.”

7. Luaţi în considerare nivelul de alb

Condiţiile de iluminare de la festivaluri se schimbă constant din cauza condiţiilor meteorologice imprevizibile şi a iluminării variabile a scenei. Setarea implicită a nivelului de alb automat a aparatului foto vă poate ajuta să fiţi cu un pas înaintea acestor schimbări, culorile pe care le surprindeţi arătând întotdeauna natural şi plăcut. „Când formaţia ajunge pe scenă, este posibil să fie mai multă lumină. Condiţiile meteorologice şi momentul din zi afectează modul în care ar trebui să setaţi nivelul de alb, iar iluminarea fluorescentă a scenei vă poate deruta camera”, spune Ben. „Nu este nicio ruşine să fotografiaţi cu funcţia de nivel de alb automat, în special dacă acest lucru înseamnă că nuanţele culorilor sunt redate natural.”

Canon PowerShot SX740 HS şi Canon EOS M50 au amândouă atât o setare pentru nivel de alb automat, cât şi o selecţie de presetări (cum ar fi Zi, Umbră, Înnorat, Tungsten şi Fluorescent). De asemenea, acestea oferă un control manual fin, astfel încât puteţi încerca reglarea manuală a nivelului de alb odată ce vă simţiţi confortabil. Nu uitaţi să reveniţi la nivelul de alb automat când aţi terminat. Canon EOS M50 vă permite şi să realizaţi imagini în format RAW, ceea ce înseamnă că puteţi edita nivelul de alb al fotografiilor ulterior, într-un software de developare RAW, precum Digital Photo Professional, pe o tabletă sau un calculator.

Indiferent de condiţiile de iluminare, un aparat foto Canon vă poate ajuta să vă asiguraţi că aveţi culori la fel de bogate precum muzica!

Overhead shot of gig showing confetti exploding out from the stage and towards the audience. Photo by Ben Morse.

8. Încercaţi diverse compoziţii

„Găsiţi unghiuri diferite de a privi acelaşi lucru”, spune Ben. „Staţi jos. Sau alegeţi o poziţie ridicată dacă puteţi. În cazul în care există instalaţii artistice excentrice, rămâneţi în jurul lor pentru că oamenii adoră să le fotografieze. Prin urmare, puteţi fotografia persoanele care mişună în jurul lor. Sunt o mulţime de lucruri interesante pe care le puteţi face. Am o fotografie cu un muzician care face repetiţii printre copaci, la un festival. Copacii sunt linii verticale care atrag privirea, aşa că sunt un lucru natural fotogenic. La festivaluri, căutaţi forme şi linii ca acestea, care se află acolo în mod natural, pentru că dau naştere unor fotografii interesante.”

Ben adaugă faptul că un aparat foto cu ecran rabatabil – precum ecranul rabatabil la 180° al aparatului Canon PowerShot SX740 HS sau ecranul tactil cu unghi variabil de pe modelul Canon EOS M50 – vă poate ajuta cu adevărat să găsiţi unghiuri creative. „Trucul meu cel mai vechi este să mă aşez pe pământ. Dar nu este nevoie să staţi jos sau să vă ghemuiţi dacă aveţi un ecran rabatabil sau înclinabil; puteţi ţine pur şi simplu aparatul foto jos.”

A guitarist practices among some trees. Photo by Ben Morse.

9. Surprindeţi agitaţia

În loc să vă enervaţi când oamenii din faţa dvs. ridică mâinile în faţa aparatului foto, de ce să nu profitaţi de aceste detalii? Fotografierea bătăilor din palme poate ajuta la surprinderea atmosferei unui concert. „Dacă vă aflaţi la jumătatea drumului, mulţimea este o mare gigantică de chipuri şi mâini, şi uneori sunt luminate, alteori sunt pe jumătate luminate, uneori se distinge numai silueta”, spune Ben. „Dacă sunteţi în mijloc şi aşteptaţi momentul potrivit, atunci puteţi obţine câteva fotografii cu adevărat interesante surprinzând diverse cadre cu siluete. Am avut o situaţie în trecut în care tipul din faţa mea avea mâinile ridicate şi bătea din palme. L-am lăsat pe tip să se desfăşoare şi am încercat să fotografiez printre bătăile sale din palme, pentru a surprinde o imagine cu formaţia între două mâini. A fost o provocare amuzantă.”

Pentru a realiza o fotografie cu mâinile redate ca siluete şi formaţia focalizată, Ben vă recomandă să setaţi aparatul foto la o valoare ISO ridicată, să utilizaţi un timp de expunere scurt şi să focalizaţi pe scenă. Găsiţi un ritm cu obturatorul şi încercaţi să fotografiaţi continuu printre bătăile din palme. Canon PowerShot SX740 HS şi Canon EOS M50 au ambele moduri de fotografiere continuă, astfel încât puteţi utiliza aceste moduri pentru a realiza rafale de mai multe imagini pe secundă.

„Nu este nevoie să verificaţi constant imaginile realizate. Puteţi face acest lucru atunci când ajungeţi acasă. Dacă rataţi momentul, nu are rost să verificaţi imaginea şi, în timp verificaţi, este posibil să îl rataţi pe următorul”, spune Ben. „În schimb, lăsaţi aparatul foto să fotografieze cât de rapid poate şi fiţi gata să vă deplasaţi odată cu ceea ce se întâmplă în jurul dvs. Dacă sunteţi încântat de muzică şi v-aţi simţit bine, nu vă va deranja să verificaţi 500 de fotografii după ce se termină evenimentul.”

A band perform on stage, with audience hands waving and clapping. Photo by Ben Morse.

10. Imprimaţi-vă fotografiile

„Unul din lucrurile pe care ador să le fac în turneu este să iau cu mine o mică imprimantă instantanee pentru a imprima fotografii de acum o zi sau două pentru a le lăsa în vestiarul formaţiei. Le place foarte mult, pentru că ei nu apucă să vadă ceea ce văd eu”, spune Ben.

„Dacă mergeţi la un festival pentru câteva zile, vă recomand să alegeţi o imprimantă portabilă Canon Zoemini pe care să o aveţi acolo unde v-aţi instalat cortul. Imprimaţi fotografii pe care le-aţi realizat la locaţie şi la unele dintre concerte şi lipiţi-le în jurul cortului dvs.”, adaugă Ben. Pentru a utiliza imprimanta, asiguraţi-vă că aveţi pe smartphone sau tabletă imaginile pe care doriţi să le imprimaţi (le puteţi transfera folosind funcţia Wi-Fi sau Bluetooth a aparatului foto pentru a vă conecta la aplicaţia Canon Camera Connect). Apoi, deschideţi aplicaţia Canon Mini Print pentru a imprima imaginea direct de pe telefon pe Canon Zoemini. Aplicaţia Canon Mini Print vă permite chiar să adăugaţi filtre, rame, doodle-uri, text şi multe alte elemente pentru imagini distractive, care nu vor fi uitate de prietenii dvs.


Articol scris de Matthew Bowen

Produse conexe

Articole conexe

Inspiră-te este principala sursă de sfaturi utile privind fotografia, ghiduri de achiziţie şi interviuri interesante – tot ce aveţi nevoie pentru a găsi cel mai bun aparat foto sau cea mai bună imprimantă şi pentru a vă realiza următoarea idee creativă.

Înapoi la toate Sfaturile şi tehnicile