IMPRIMARE CREATIVĂ

Dezvoltaţi-vă atenţia conştientă prin ţinerea unui jurnal creativ

Autoarea şi ilustratoarea Kia Marie Hunt vorbeşte despre cum ţinerea unui jurnal poate fi un mod de a vă exprima creativitatea, precum şi de a vă stimula sănătatea mintală.
O persoană care scrie într-un album de colaje, cu paginile pline de fotografii şi autocolante.

Aşternerea gândurilor pe pagina unui jurnal poate fi o eliberare creativă care vă va inspira, dar şi un mod excelent de a reflecta la cum vă simţiţi. Petrecând şi doar 20 de minute pe zi scriind într-un jurnal, vă puteţi îmbunătăţi sentimentul de stare de bine, mai ales când ştiţi că nu va fi văzut decât de ochii dumneavoastră. Şi ce este cu adevărat extraordinar? Oricine o poate face. Nu există reguli, doar hârtia din faţa dumneavoastră, gata să preia orice simţiţi în ziua respectivă, fie că este vorba de cuvinte, desene, un colaj sau imprimarea propriilor fotografii.

Autoarea, ilustratoarea şi creatoare de jurnale Kia Marie Hunt este creatoarea unei serii de jurnale de activităţi pentru copii, „My Awesome Year” (Anul meu minunat). Ea are, de asemenea, propriul magazin de produse de papetărie pe Etsy şi produce seturi lunare pentru crearea de jurnale pentru comunitatea ei Journal Club tot mai extinsă.

Pentru Kia, aceasta a fost toată viaţa ei o modalitate de relaxare creativă. „Obişnuiam să spun că am început să ţin un jurnal creativ ca modalitate de a consemna amintiri în timpul unei călătorii de un an prin Uruguay şi Brazilia”, spune ea. „Dar am descoperit recent o mulţime de jurnale pe care le-am realizat manual în copilărie. Se pare că mi-a plăcut întotdeauna să ţin jurnale creative – a trebuit să-mi redescopăr această pasiune.”

Ţinerea unui jurnal este şi o modalitate excelentă de a te cunoaşte pe tine însuţi, spune Kia, care are 15.700 de urmăritori pe Instagram pentru contul ei @kia.creates şi este totodată creatoarea paginii de Instagram @inspiringjournals. „Pe lângă faptul că este o activitate cathartică, să ai un jurnal ca spaţiu de exprimare pură, fără aşteptări sau limitări, este foarte eliberator. Începi treptat să afli mai multe despre tine însuţi de fiecare dată când creezi”, spune ea.

1. Găsiţi-vă stilul de creare a unui jurnal

O persoană care ţine un jurnal deschis cu o mulţime de desene colorate şi autocolante în faţa unui raft plin de cărţi.

„Când ţii un jurnal, surprinzi un moment şi îl păstrezi pentru a-l rememora mai târziu”, spune Kia, „dar este vorba şi despre savurarea clipei prezente.”

O femeie care scrie la o tastatură alb cu roz de calculator.

„Procesul de creare a unui jurnal este ca o amprentă, fiecare este unic şi nu există o modalitate corectă de a face acest lucru”, spune Kia. „Pentru mine, crearea unui jurnal începe cu adăugarea de culoare pe pagină, de obicei cu decoraţii care sunt relevante pentru temă. Petrec mult timp imprimând fotografii, selectând autocolante şi alegând bandă washi [bandă adezivă decorativă]”, explică ea.

Indiferent dacă aveţi un stil minimalist şi îndrăzneţ sau vă place un curcubeu de culori, scoateţi-vă la iveală personalitatea – şi asta poate să varieze de fiecare dată când deschideţi jurnalul.

„Pentru a finaliza o foaie, umplu spaţiul cu doodle-uri şi mai multe autocolante”, adaugă Kia. „Nu mă opresc până nu umplu pagina, pentru că aşa îmi place. Pentru mine, cu cât mai mult, cu atât mai bine – dar cu siguranţă nu este pe gustul tuturor!”

2. Alegeţi un subiect

O imagine de sus în jos care arată biroul organizat al unei femei, cu role de bandă adezivă washi lângă un jurnal deschis.
O persoană care dezlipeşte un autocolant pentru a-l lipi într-un jurnal.

Există o mulţime de moduri diferite de a ţine un jurnal – consemnarea viselor, însemnări de un rând pe zi, scrisori netrimise – şi puteţi experimenta pe parcurs sau puteţi avea mai multe agende pentru fiecare.

„Există foarte multe subcomunităţi de oameni pasionaţi de jurnale”, spune Kia. „Ţinerea unui jurnal de tip listă poate fi o formă ordonată şi minimalistă, axată pe planificarea zilelor, a săptămânilor sau a lunilor şi urmărirea obiceiurilor şi a obiectivelor. Crearea unui jurnal cu nimicuri este similară realizării unui album de colaje, în care puteţi lipi orice şi tot ce doriţi: fluturaşi, bilete, panglici, şnururi, hârtie, materiale – orice vă trece prin minte!”

Un jurnal în care să vă exprimaţi zilnic recunoştinţa poate fi un mod excelent de a aduce pozitivitate în viaţa dumneavoastră. „Este un mod de a înregistra lucruri pentru care sunteţi recunoscător, mari sau mici”, spune Kia. „Pare simplu, dar adoptarea acestei mentalităţi vă poate schimba cu adevărat viaţa.”

„Cel mai bun mod de a găsi stilul preferat de ţinere a unui jurnal este să experimentaţi”, adaugă ea. „Încercaţi tot felul de lucruri şi nu vă limitaţi – nimeni nu trebuie să respecte o anumită convenţie de ţinere a unui jurnal. Varietatea este distractivă.”

3. Folosiţi creativ imprimarea

O femeie într-o rochie cu model cu floarea soarelui ţinând un imprimat produs de imprimanta ei PIXMA.

„Îmi place calitatea ridicată a imprimării pe care o pot obţine de la imprimanta Canon PIXMA seria TS5350. Faptul că îmi imprim, creez şi apoi îmi folosesc propriile modele de autocolante în jurnalele mele este ceva ce îmi dă un sentiment de mulţumire”, spune Kia.

O persoană care ţine o imprimantă Canon Zoemini în timp ce imprimă imagini.

Imprimatele de 5 x 7,6 cm produse de Canon Zoemini sunt perfecte pentru adăugare într-un jurnal şi, mai mult, sunt imprimate pe hârtie cu verso autoadeziv, aşa încât nu veţi avea nevoie de lipici.

Cei care creează jurnale şi artizanii deopotrivă îşi pot folosi şi imprimantele de acasă pentru a crea o rezervă inepuizabilă de materiale noi şi pline de imaginaţie pentru jurnale, aşa cum face Kia cu imprimanta ei Canon PIXMA seria TS5350.

„Uneori, creez modele digital cu Adobe® Illustrator®* şi le trimit direct la imprimantă, wireless. Alteori, îmi creez modelele de mână şi folosesc PIXMA pentru a le scana înainte să le editez. Să creezi un model de autocolant pornind de la idee şi până la produsul fizic îţi oferă un sentiment de satisfacţie.

„Îmi place să adaug fotografii la însemnările din jurnal”, spune ea. „Am început cu fotografii din excursii sau ieşiri, când scriam în jurnal amintiri de călătorie, dar am început să imprim tot mai mult, surprinzând tot felul de momente, precum flori la o plimbare sau modul în care pătrundea soarele în studioul meu într-o anumită după-amiază.”

Kia foloseşte imprimanta Bluetooth în format de buzunar Canon Zoemini pentru a crea pe loc imprimate autocolante de 5 x 7,6 cm pe care să le lipească pe hârtie, prin simpla conectare la un smartphone.

„Este uimitor să pot face fotografii pe telefon, să adaug un filtru folosind aplicaţia Canon Mini Print, să le trimit direct la Canon Zoemini şi să le imprim imediat pe hârtie autocolantă. Adaugă o impresie foarte plăcută de sinergie întregului proces: pot să surprind o clipă şi să o adaug aproape imediat în jurnal.”

Aplicaţia Canon Mini Print are o selecţie mare de autocolante personalizabile, chenare şi fonturi de text, aşa încât să vă puteţi juca şi personaliza imaginile înainte de a le imprima.

4. Creaţi ceva care să vă reprezinte

O persoană care apasă o ştampilă cu cerneală pe pagina plină a unui jurnal.
O femeie care îşi fotografiază jurnalul deschis cu un aparat Canon PowerShot G7 X Mark III.

„Îmi folosesc aparatul Canon PowerShot G7 X Mark III pentru a înregistra mici clipuri ale procesului de crearea a unui jurnal şi pentru a face fotografii ale paginilor finalizate”, spune Kia. „Pot conecta aparatul wireless la telefon şi pot transfera cu uşurinţă orice fotografii sau clipuri video. Apoi, pot face modificări pe telefon şi pot distribui conţinutul jurnalelor membrilor comunităţii mele, în aceeaşi zi.”

Puteţi folosi aplicaţia Canon Mini Print, care este compatibilă cu Canon Zoemini şi Canon Zoemini S, pentru a vă arăta personalitatea şi starea de spirit cu rame, filtre, doodle-uri şi altele. Dar autocolantele şi fotografiile nu sunt totul – Kia îşi construieşte jurnalul cu tot felul de articole ingenioase.

„Îmi place să creez textură prin adăugarea de materiale imprimate precum pagini pliate sau plicuri. Este plăcut să adaugi elemente interactive pe pagină”, spune ea. „Am un jurnal cu nimicuri pe care îl folosesc doar în luna octombrie, care este dedicat exclusiv Provocării jurnalelor de Halloween pe care o găzduiesc în fiecare an. Este extrem de texturat, cu pagini rupte, pătate cu ceai, pline de panglici, sigilii de ceară şi imprimeuri înfricoşătoare, legate împreună cu sfoară!”

Există modalităţi nelimitate să daţi frâu liber creativităţii, iar paginile Kiei arată cum fotografiile, autocolantele personalizate şi scrisul ei frumos de mână conferă personalitate jurnalului ei.

„Odată ce pagina este decorată, iau un pix şi încep să scriu. De obicei, nu mă mai gândesc prea mult la asta. Exersez ceea ce eu numesc „scris liber” şi umplu spaţiul cu cuvintele care îmi vin în minte. Nu vă gândiţi prea mult şi nu vă faceţi griji dacă rezultatul este dezordonat sau are greşeli de ortografie – nu contează.”

„Este foarte important pentru mine să-mi arăt procesul creativ şi paginile de jurnal finalizate comunităţii de pasionaţi de jurnale de pe reţelele sociale, deoarece este locul în care mă conectez cu alţi oameni care iubesc să creeze jurnale”, spune Kia.

Ce este minunat la ţinerea unui jurnal este că procesul vă aparţine cu totul. Nu aveţi nevoie decât de o agendă pentru a începe să creaţi magie.

Articol scris de Lorna Dockerill

* Adobe şi Illustrator sunt fie mărci comerciale înregistrate, fie mărci comerciale ale Adobe în Statele Unite ale Americii şi/sau în alte ţări.

Produse conexe

Articole conexe

 • IMPRIMARE CREATIVĂ

  Documentarea unui proiect

  Documentaţi 100 de zile ale unui proiect personal cu Canon Zoemini 2 şi un pachet de 100 de coli de hârtie foto.

 • IMPRIMARE CREATIVĂ

  Confecţionaţi-vă propriile jucării antistres

  Jucăriile din hârtie sunt distractive şi relaxante pentru minţile ocupate.

 • IMPRIMARE CREATIVĂ

  Cele mai bune imprimante portabile Canon

  Exploraţi gama Canon de imprimante compacte pentru a afla care vi se potriveşte.

 • IMPRIMARE CREATIVĂ

  Jurnale de călătorie profesioniste

  Transformaţi-vă fotografiile din vacanţă realizate cu Canon Zoemini S2 într-un jurnal creativ personalizat.