2 young men dressed in black leap around on a rooftop between Turkish domes with stone lanterns on top

FOTOGRAFIA DE ACŢIUNE

Surprinderea acţiunii parkour spectaculoase cu Samo Vidic

Samo Vidic
Samo Vidic

Professional sports photographer


Samo Vidic este fotograf sportiv profesionist de aproape 20 de ani. Ambasador Canon, se ocupă constant de evenimente sportive majore pentru reviste şi ziare şi realizează totodată portrete ale unor vedete sportive de top şi campanii publicitare pentru mărcile importante. A fotografiat evenimente sportive pentru Red Bull din 2005.

Samo a realizat recent fotografii ale grupului de parkour Storror în Istanbul, Turcia, surprinzând imagini spectaculoase ale atleţilor în timp ce făceau salturi, săreau şi alergau pe suprafeţe de înălţimi diferite. Aşa că l-am întrebat ce sfaturi are de oferit fotografilor pregătiţi pentru provocarea de a fotografia activităţi de alergare liberă şi alte sporturi urbane pline de adrenalină.

Găsiţi cele mai bune perspective

„Pregătirea pentru fotografie este esenţială, în special în cazul unor sporturi rapide şi imprevizibile, cum este parkour”, spune Samo. „Sună evident, dar înainte de a ieşi pe teren trebuie să vă asiguraţi că aveţi toate echipamente esenţiale, cum ar fi obiectivele potrivite, baterii încărcate şi carduri de memorie de rezervă.” 

În ziua şedinţei foto, Samo spune că este important să planificaţi ce urmează să faceţi. „Înainte să scot din geantă aparatul Canon EOS-1D X Mark II, vorbesc cu atleţii şi studiez bine locaţia, astfel încât să ştiu exact unde sunt poziţiile avantajoase pentru realizarea fotografiei perfecte”, spune el. 

Şi alegerea corectă a obiectivelor este esenţială. „Fotografierea cu cele mai versatile şi robuste obiective este esenţială, deoarece aparatul foto poate suferi câteva şocuri pe drum”, explică Samo.

"Faceţi fotografii la toate setările de lumină şi din diferite unghiuri şi perspective."

Fotografiaţi rapid şi căutaţi detaliile

„Pentru a surprinde sporturi urbane cu ritm rapid, sugerez utilizarea unui obiect superangular, cum ar fi EF 16-35mm f/2.8L III USM de la Canon, pentru o experienţă versatilă şi fără întreruperi. Pentru fotografii de la distanţă, Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM este o opţiune minunată, deoarece este perfect pentru focalizarea pe detalii şi izolarea unui sportiv pe fundal.”
Atleţii Parkour sunt permanent în mişcare, fiind dificil de surprins pe aparatul foto. Pentru cele mai bune rezultate, Samo recomandă să preluaţi controlul asupra setărilor de expunere.

Articole conexe
Action photography: tips from a pro

FOTOGRAFIA DE SPORT

Fotografia de acţiune: sfaturi de la un profesionist

Aflaţi mai multe despre fotografia de sporturi de acţiune din această sesiune de mentorat cu un expert în ciclism montan.

5 top tips for shooting action

FOTOGRAFIA DE ACŢIUNE

5 sfaturi importante pentru a fotografia acţiunea

Descoperiţi cum puteţi realiza fotografii de acţiune mai creative în aventurile de zi cu zi, urmând sfaturile fotografului profesionist Tom Bing.

Get to grips with shutter speed

TIMPUL DE EXPUNERE

Familiarizaţi-vă cu timpul de expunere

Aceste 5 sfaturi esenţiale vă vor ajuta să vă familiarizaţi cu utilizarea timpului de expunere pentru a fotografia subiecţii în mişcare şi a vă îmbunătăţi fotografia de acţiune.

4 men running up a crane on to shipping containers

„Pentru a surprinde toată acţiunea, propun fotografierea cu cel mai mic timp de expunere posibil”, spune el. „Minimul necesar este 1/1000 sec. sau mai puţin, setând focalizarea automată la AI Servo şi utilizând cea mai înaltă rată a cadrelor posibilă.”

Dacă sunteţi începător în fotografia sportivă, Samo spune că o alegere bună ar fi cel mai recent aparat foto mirrorless de la Canon, Canon EOS M50. „Este uşor, poate surprinde până la 10 cadre pe secundă, poate filma la definiţie 4K bogată şi poate transfera fără probleme imaginile în cloud sau pe smartphone”, spune el.

Exersaţi-vă tehnica

Totuşi, indiferent dacă doriţi să deveniţi priceput la fotografierea acţiunii parkour sau a altui sport urban, sfatul lui Samo este acelaşi: trebuie să exersaţi cât mai mult posibil. „Faceţi fotografii la toate setările de lumină şi din diferite unghiuri şi perspective”, sfătuieşte el.

A casually-dressed young athlete seen from below in mid-jump

„Mergeţi la clubul sportiv local, deoarece veţi putea să vă ajustaţi fin aptitudinile fotografice şi să înţelegeţi setările şi capacităţile aparatului foto. Succesul nu vine peste noapte, astfel că este esenţial să exersaţi. Renunţaţi la rutină, încercaţi lucruri noi şi faceţi ceva diferit.”
Pentru mai multe lucrări ale ambasadorului Canon Samo Vidic, vizitaţi site-ul său web şi proiectul său despre sportivi cu dizabilităţi, expus aici.

Scris de David Clark
Scriitor şi jurnalist specializat în fotografie

Descoperiţi puterea şi versatilitatea gamei Canon 4K

Produse conexe

Articole conexe

Get Inspired (Inspiră-te) este principala sursă de sfaturi utile privind fotografia, ghiduri de achiziţie şi interviuri interesante – tot ce aveţi nevoie pentru a găsi cel mai bun aparat foto sau cea mai bună imprimantă şi pentru a vă realiza următoarea idee creativă.

Înapoi la toate Sfaturile şi tehnicile