ARTICOL DE ŞTIRI

#FreeYourStory: o perspectivă unică

Creativitate, impact şi puterea de a spune o poveste – imaginile câştigătoare ale unui concurs ce îşi propune să găsească următoarea generaţie de naratori vizuali.
Un bărbat care poartă un hanorac roz ţine un aparat foto Canon aproape de faţă. Bliţul creează o lumină portocalie.

Creativitate, impact şi puterea de a spune o poveste – asta speră toţi fotografii să obţină prin imaginile lor. Abilitatea de a afişa o perspectivă unică este semnul unui fotograf bun. Şi asta vrea Canon să descopere prin hashtagul #FreeYourStory şi concursul asociat.

Pentru a participa la concursul #FreeYourStory, tinerii fotografi au fost rugaţi să înscrie fotografii în două categorii – Selfie în oglindă şi Perspectivă forţată – iar o comisie de juraţi independenţi a evaluat înscrierile, căutând imagini care se deosebesc de celelalte. Juriul concursului a ales din sutele de înscrieri pentru a ajunge la imaginile câştigătoare şi la o selecţie de imagini deosebite, pe care le puteţi vedea mai jos. Veţi auzi şi povestea fiecărui câştigător #FreeYourStory şi veţi afla informaţii de la membri juriului: ambasadoarea Canon şi specialista în portrete Wanda Martin, ambasadoarea Canon, fotojurnalista şi realizatoarea de documentare Ulla Lohmann şi fotograful de călătorii, realizatorul de filme şi influencerul Michael Gray.

Câştigătoarea categoriei Selfie în oglindă

O imagine alb-negru cu o fetiţă reflectată într-un geam, dând impresia că face parte dintr-o vitrină cu păpuşi.

Karolina Dworzynska din Polonia a făcut această fotografie în timpul unei vizite într-un sat de basm împreună cu tânăra sa familie. A avut o singură şansă de a face fotografia înainte ca fiica ei să se plictisească şi să fugă. © Karolina Dworzynska

„Nu mi-a venit să cred că am fost câştigătoarea acestei categorii”, spune Karolina Dworzynska. „Nu am câştigat nimic în viaţa mea şi acesta a fost primul concurs de fotografie la care m-am înscris.”

„Iubesc să le fac fotografii copiilor, deoarece ei au mereu reacţii sincere şi poţi vedea întotdeauna emoţiile pe feţele lor. Scopul meu este să îngheţ un moment în timp pentru ca mai târziu copiii mei să poată vedea cum a arătat copilăria lor şi să se bucure din nou de acele momente. Din păcate, nu mă pot bucura de aceeaşi experienţă, pentru că am doar câteva fotografii de când eram mică. Poate de aceea fotografia e aşa de importantă pentru mine.”

Descrisă de membrii juriului ca „jucăuşă” şi „surprinzătoare”, imaginea alb-negru câştigătoare a Karolinei a fost surprinsă în timpul unei vizite cu familia într-un sat de basm cu căsuţe pline de personaje animatronice. „Ne-am oprit să ascultăm povestea Cenuşăresei şi am observat reflexia fiicei mele în geam. Părea că face parte din basm, aşa că am profitat de ocazia de a face o fotografie. Am încercat să mai fac o poză, dar s-a plictisit şi a fugit. Şi asta a fost. Am avut o singură şansă şi am profitat.”

O fotografie alb-negru cu o femeie care întinde mâna, reflectată într-o oglindă.

Imaginea Dariei Liushnevska din Polonia a câştigat locul al doilea în categoria Selfie în oglindă. © Daria Liushnevska

Un autoportret cu un bărbat stând ghemuit pe o stâncă, reflectat într-o pereche de ochelari de soare hexagonali.

Această fotografie realizată de Dominique De Laender, clasat tot pe locul al doilea, îl surprinde ghemuit cu echipamentul său Canon, reflectat într-o pereche de ochelari de soare. © Dominique De Laender

Ce spun profesioniştii...

Abordarea fascinantă a Karolinei privind tema Selfie în oglindă i-a impresionat pe membrii juriului. „Selfie-ul în oglindă este unul dintre cele mai vechi şi mai populare stiluri de autoportret din fotografie – vedem sute dintre acestea în fiecare zi pe reţelele sociale”, spune ambasadoarea Canon şi specialista în portrete Wanda Martin. „Am încercat diverse tehnici de autoportret în timpul izolării, aşa că eram foarte nerăbdătoare să văd cum au abordat şi alţii tema.

„Avem nişte soluţii vizuale foarte ingenioase şi creative. Câştigătoarea noastră este o imagine alb-negru superbă, în care reflexia copilului se îmbină cu un univers de păpuşi. Nu se poate face diferenţa dintre cele două lumi şi ne-a plăcut modul în care iluzia optică dă naştere unei realităţi noi.”

Ceilalţi membri ai juriului au fost de acord. „A trebuit să mă uit de două ori”, spune ambasadoarea Canon, fotojurnalista şi realizatoarea de documentare Ulla Lohmann. „A fost un element surpriză, cu reflexia copilului, dar şi cea a fotografului – ca o combinaţie între vechi şi nou. Cu cât te uiţi mai mult, cu atât devine mai interesantă.”

„Nu am mai văzut o astfel de utilizare a reflexiei”, adaugă fotograful de călătorii, realizatorul de filme şi influencerul Michael Gray. „Chiar am apreciat precizia cu care copilul se aliniază cu înălţimea păpuşilor. I-a făcut pe membrii juriului să se oprească timp de o clipă şi să se întrebe ce se întâmplă, iar acest lucru ne-a entuziasmat.”

O fotografie alb-negru cu mai multe imagini ale aceleiaşi feţe reflectate într-o oglindă.

Câştigătorul locului doi JoJanni Cosico din EAU s-a folosit de oglinzi pentru a surprinde mai multe imagini cu faţa sa. © JoJanni Cosico

Un selfie alb-negru cu o femeie uitându-se în obiectiv şi ţinând un aparat foto aproape de faţă.

Un selfie mai convenţional realizat de Sepiso Dean Mwamelo din Regatul Unit, locul al doilea, dar o imagine cu un impact real. © Sepiso Dean Mwamelo

Cum să vă faceţi propriul selfie în oglindă

Imaginea Karolinei arată cât de uşor este să profitaţi de oportunităţile zilnice de fotografie, odată ce vă valorificaţi creativitatea. Câţi dintre noi nu trec în fiecare zi pe lângă vitrinele magazinelor, spre exemplu, şi pierd şansa unei fotografii superbe? Tehnic vorbind, este uşor să faceţi o astfel de fotografie, să încadraţi subiectul reflectat pe fundalul mai întunecat al scenei şi să vă asiguraţi că aparatul foto focalizează pe reflexie, nu pe fundal. Provocarea este să găsiţi un subiect interesant.

Nu este nevoie să planificaţi o şedinţă foto sau să luaţi cu dvs. un aparat foto greu: ţineţi aparatul foto instantaneu compact Canon Zoemini S în buzunar şi veţi putea să faceţi fotografii într-un mod mai spontan şi să surprindeţi şi să creaţi imprimări instantanee din mers. Este un mod inedit de a surprinde acele momente de familie efemere, oglinda încorporată a aparatului foto permiţând realizarea uşoară a unor selfie-uri de grup creative.

Tratamentul alb-negru pe care l-a folosit Karolina pentru imaginea ei leagă cele două lumi de pe fiecare parte a sticlei, intensificând iluzia optică. Încercaţi să adăugaţi un filtru imaginilor dvs. color înainte de a le distribui online sau a le imprima. Descărcaţi aplicaţia Canon Mini Print pe dispozitivul mobil din App Store sau Google Play şi puteţi adăuga filtre la modă, rame şi distorsiuni pentru a crea imagini unice, înainte de a le imprima cu Canon Zoemini S. Pentru mai multă inspiraţie, consultaţi portalul #FreeYourStory.

Câştigătorul categoriei Perspectivă forţată

Un băieţel care poartă o pălărie şi ochelari de soare, aplaudând în timp ce avioanele de vânătoare turceşti F-16 fac o demonstraţie, lăsând urme de fum roşu şi alb pe cer.

Unghiul şi compoziţia acestei fotografii l-au ajutat pe Muhammet să câştige categoria Perspectivă forţată. © Muhammet Samet Yılmaz

Muhammet Samet Ylmaz a fost ales câştigătorul categoriei Perspectivă forţată a concursului #FreeYourStory cu această fotografie uimitoare cu piloţi turci pe avioanele de vânătoare F-16 etalându-şi abilităţile. „Am văzut un băieţel uitându-se cu mândrie la spectacol şi mi-a venit imediat în minte această imagine. Am ales repede un unghi bun şi am apăsat pe butonul declanşatorului.”

Muhammet este pasionat de călătorie şi are întotdeauna aparatul foto cu el. Aceasta îi permite să profite de ocaziile de fotografie imediat ce apar – ceea ce este cu adevărat benefic când vine vorba de fotografia întâmplătoare cu perspectivă forţată. „Am fost atât de fericit când am aflat că am câştigat. La început nu mi-a venit să cred, aşa că am citit e-mailul de mai multe ori”, spune el.

Ce spun profesioniştii...

„Eu şi colegii mei din juriu chiar am apreciat elementul personal al câştigătorului nostru la categoria Perspectivă forţată”, explică Wanda. „La fel ca în cazul câştigătorului categoriei Selfie în oglindă, este o fotografie neobişnuită de familie, cu un joc vizual foarte inteligent.”

„Este o imagine în care oricine se poate regăsi”, adaugă Ulla. „Tehnica a fost un aspect pentru mine, dar căutam şi un element surpriză şi relatarea unei poveşti, ceea ce şi oferă această imagine.

„Am folosit tema perspectivei forţate pentru a-i provoca pe participanţii la unul dintre atelierele pe care le-am organizat recent şi i-aş încuraja pe toţi cei care citesc asta să încerce această temă şi pe cea a selfie-ului în oglindă şi să se provoace pe ei înşişi să gândească diferit când vine vorba de fotografie.”

Mike este de acord: „Speram să văd pe cineva care să gândească nonconformist, mai ales în situaţia în care se află lumea în acest moment. Am primit foarte multe fotografii făcute de oameni în grădina lor şi cred că asta demonstrează că poţi fi cu adevărat creativ oriunde.

„Ce ne-a plăcut la ambele fotografii câştigătoare a fost faptul că se încadrau în temă – povestea şi emoţia surprinse în fotografia cu perspectivă forţată au fost cu adevărat evidente în timp ce ne uitam cu toţii la ea.”

Silueta unui bărbat care întinde un deget ca şi cum ar atinge soarele care apune.

Această siluetă realizată de câştigătorul locului doi Fattih Ekmen la categoria Perspectivă forţată adaugă o nouă zonă de interes unui apus superb. © Fattih Ekmen.

O femeie îmbrăcată sport care pare că se caţără pe o stâncă albastră, fotografiată de sus.

Finalista concursului Angelika Arkuszynska a ales să fotografieze de sus în jos, dând iluzia că subiectul său se caţără pe un zid vertical. © Angelika Arkuszynska

Cum să surprindeţi propriile imagini cu perspectivă forţată

Perspectiva forţată este mai mult despre găsirea subiectului potrivit şi a celui mai bun unghi de fotografiere pentru a alinia totul decât despre familiarizarea cu comenzile aparatului foto. Pregătiţi-vă să vă ghemuiţi, să vă întindeţi pe jos sau să faceţi fotografia de la un unghi înalt pentru a avea un rezultat convingător.

De cele mai multe ori, ideile simple funcţionează cel mai bine, deci când găsiţi o oportunitate, căutaţi moduri de a exclude părţi din scenă care nu fac parte din povestea dvs. Încercaţi să vă jucaţi cu proporţiile: dacă vreţi ca un subiect mic să pară mare în comparaţie cu detaliile din fundal, atunci va trebui să staţi aproape şi să folosiţi un obiectiv grandangular sau să staţi mai departe şi să faceţi zoom. Puteţi chiar să vă includeţi în imagine – încercaţi să întindeţi un braţ în faţa aparatului foto şi să pară că interacţionaţi cu obiectele de la distanţă.

Dacă vă distribuiţi imaginile şi videoclipurile cu perspectivă forţată pe Instagram, nu uitaţi să folosiţi hashtagul #FreeYourStory– ne-ar plăcea să vă vedem rezultatele!


Articol scris de Marcus Hawkins

Produse conexe

  • Aparate foto mirrorless

    EOS R50

    Creaţi cel mai bun conţinut care atrage atenţia cu acest aparat foto mirrorless EOS R, de la fotografii clare la filme 4K şi streamuri live. Toul cu un singur dispozitiv dedicat.
  • Aparate foto instantanee şi imprimante de buzunar

    Canon Zoemini S2

    Duceţi selfie-urile la următorul nivel cu o imprimantă cu aparat foto de buzunar, care include oglindă, inel luminos, declanşator de la distanţă şi vizualizare în timp real.
  • Imprimante pentru acasă

    SELPHY SQUARE QX10

    Preţuiţi amintirile dvs. speciale ca imprimate frumos realizate, pe care le puteţi obţine oriunde, wireless.

Articole conexe

  • IMPRIMARE CREATIVĂ

    Imprimări jucăuşe cu Paperboyo

    Jucaţi-vă, imprimaţi şi postaţi: starul Instagram Paperboyo experimentează cu imprimanta Canon SELPHY Square QX10.

  • IMPRIMARE CREATIVĂ

    Cele mai bune imprimante portabile Canon

    Exploraţi gama Canon de imprimante compacte pentru a afla care vi se potriveşte.

  • APARATE FOTO INSTANTANEE

    Folosiţi-vă creativitatea cu imprimantele portabile

    Joel Thorpe, influencer pe Instagram, discută despre folosirea unei imprimante Canon Zoemini S pentru a încorpora imprimate în imaginile sale.

  • IMPRIMARE CREATIVĂ

    Planificaţi, jucaţi-vă şi imprimaţi

    Descoperiţi cum aplicaţia SELPHY Photo Layout vă poate ajuta să găsiţi idei de proiecte artizanale interesante.