Deer close up wildlife in focus

Tehnologii de focalizare

Când privim o fotografie sau când vizionăm un film, unul dintre primele lucruri pe care le observăm este dacă sunt focalizate sau nu.

Din anul 1987, când Canon a devenit prima companie care a introdus un motor de focalizare în obiectiv, au fost lansate numeroase motoare care sunt concepute pentru a focaliza şi a urmări focalizarea pentru subiecţii care se mişcă rapid. Toate acestea, menţinând controlul în privinţa preciziei focalizării, stabilizării şi zgomotului redus.

În prezent, există trei tipuri principale de tehnologii de motoare de focalizare utilizate în obiectivele Canon. Acestea sunt STM, USM şi un motor DC mai convenţional. Haideţi să vedem diferenţele dintre aceste motoare, pentru a înţelege şi a selecta un obiectiv conform nevoilor dvs.

STM

Obiectivele STM realizează fotografii superbe şi filme şi mai bune. Poartă numele unei tehnologii denumite Stepping Motor (STM) (motor secvenţial), care permite obiectivului să focalizeze lin şi silenţios – două caracteristici excelente, care sunt necesare când se filmează.

În timp ce unele motoare utilizate în obiective emit zgomote mecanice extrem de perceptibile şi deranjante, obiectivele STM focalizează silenţios, permiţându-vă să înregistraţi mai mult din ceea ce auziţi în mod natural într-un mediu. Tehnologia STM de la Canon oferă o gamă de obiective extrem de silenţioase, care sunt totuşi suficient de rapide pentru a captura fotografii în majoritatea situaţiilor.

STM cu reductor

Gama noastră mai mică, mai compactă de obiective STM, inclusiv STM EF 50 mm f/1,8 dispune de STM cu reductor – un motor STM foarte compact care utilizează roţi în formă de spirală pentru a determina focalizarea.

STM tip şurub de avans

Gama fizic mai mare de obiective STM dispune de STM tip şurub de avans care, în comparaţie cu „tipul cu reductor”, este şi mai silenţios şi mai rapid.

USM

USM (motor ultrasonic) este cel mai larg întâlnit tip de motor de focalizare automată din gama de obiective Canon EF de până acum. Ceea ce este comun tuturor motoarelor USM este faptul că transformă energia vibraţională ultrasonică în forţă de rotaţie pentru a mişca obiectivul. Acesta este în prezent cel mai rapid motor de focalizare din gama Canon, totuşi vă permite în continuare să reglaţi manual focalizarea, fără a trebui să opriţi complet focalizarea automată.

USM tip inel

USM tip inel se întâlneşte la majoritatea obiectivelor profesionale Canon – permite controlul şi oferă viteză şi precizie îmbunătăţite. Motorul USM este suficient de puternic pentru a antrena rapid şi uşor grupuri de lentile grele din teleobiective mari, totuşi putând evita necesitatea unui sistem de echipamente pentru reducerea vitezei. Motoarele USM dispun, de asemenea, de niveluri ridicate de putere de fixare, astfel încât odată ce motorul este oprit, grupul de lentile de focalizare este menţinut pe poziţie, fără a fi necesare alte acţiuni. Motorul USM tip inel nu este la fel de silenţios precum motoarele STM, dar este încă extrem de silenţios pentru performanţa pe care o oferă.

Mecanismul USM tip inel este compus dintr-un rotor şi un stator – un corp elastic cu un element ceramic piezoelectric sub tensiune, ataşat de acesta. Aplicând statorului un curent c.a. cu frecvenţă de rezonanţă de aproximativ 30.000 Hz, se creează vibraţii care cauzează rotirea continuă a rotorului. 30.000 Hz se încadrează în intervalul ultrasonic şi de aici derivă numele motoarelor USM.

Ring type USM and Mirco USM comparison diagram

EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM

Unul dintre cele mai renumite obiective pentru evenimente sportive şi acţiune din gama de obiective EF de la Canon. USM oferă forţa de antrenare din spatele performanţei de focalizare automată şi urmărire a focalizării la o viteză uimitoare, necesare pentru fotografierea naturii sălbatice şi a sporturilor.

EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM lens
Motorbike rider action

Micro USM

În timp ce USM tip inel este conceput pentru a încăpea în cilindrul circular al unui obiectiv, un alt tip de USM, motorul Micro USM, a fost creat pentru a se potrivi unei game largi de obiective, fără a fi limitat de dimensiunea obiectivului. Cu un motor micro USM, rotorul, statorul şi mecanismul de antrenare sunt combinate într-o singură unitate, cu aproximativ jumătate din greutatea unui motor USM tip inel.

Nano USM

Nano USM este cea mai recentă inovaţie Canon în privinţa tehnologiei de focalizare. Anunţat la începutul anului 2016, acesta combină viteza unui USM tip inel cu silenţiozitatea şi cu funcţionarea lină a unui motor STM. Caracteristicile acestui tip de motor îl fac ideal pentru surprinderea acţiunilor rapide şi pentru realizarea filmelor în care focalizarea silenţioasă şi lină sunt caracteristici ideale pentru focalizare.

În interiorul unităţii Nano USM există un corp metalic elastic, un element ceramic sub tensiune şi o unitate de acţionare. Aplicarea şi reglarea tensiunii asupra elementului ceramic controlează direcţia şi viteza unităţii de acţionare. Rezultatul este un sistem de focalizare care vă oferă o focalizare lină şi un control fin asupra vitezei.

EF-S 18-135mm f/3,5-5,6 IS USM

Acesta a fost primul dintre obiectivele Canon cu Nano USM şi este deosebit de util când focalizarea lină este esenţială pentru tranziţii cu focalizare cu aspect natural. Nano USM oferă un control superb, permiţând urmărirea lină, în timpul focalizării pe subiect când acesta de depărtează sau se apropie de aparatul foto.

EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM lens
Basketball players action

Motoare cu antrenare directă

Dacă obiectivul la care vă gândiţi nu cuprinde „USM” sau „STM” în denumirea sa, este posibil să folosească un motor c.c. mai convenţional sau un motor cu antrenare directă, care oferă focalizare automată, dar care nu are aceleaşi beneficii de viteză rapidă, operare lină şi silenţiozitate ca tehnologiile STM sau USM.