Macro Photography

Obiective pentru fotografia macro

Profitând la maximum de Macro

Obiectivele macro permit realizarea unor fotografii în prim plan ale unor subiecţi foarte mici, evidenţiind detalii care nu pot fi văzute cu ochiul liber. Acestea sunt utilizate pentru a realiza imagini cu insecte şi cu flori, precum şi de cei care fotografiază imagini de natură moartă în studio.


Obiectivele macro sunt folosite de fotografii de natură sălbatică pentru imagini cu insecte şi cu flori. Totodată, datorită calităţii excelente a imaginii oferite şi a deschiderilor maxime ale diafragmei, obiectivele macro sunt o opţiune excelentă şi pentru portrete. Pentru a vă asigura că alegeţi obiectivul potrivit pentru fotografiere, gândiţi-vă la tipul de subiect şi la ce anume doriţi să realizaţi.

Macro Photography

Surprindeţi micile detalii

Dacă doriţi să ajungeţi mai aproape de subiect şi să surprindeţi micile detalii, atunci obiectivele macro vă oferă tot ce trebuie, permiţând fotografierea de aproape, cu detalii extrem de fine. Avantajul unic al obiectivelor macro este că permit mărirea subiectului astfel încât să apară în mărime naturală la 0,5x sau ideal la 1,0x sau mai mare pe senzorul camerei.

Raspberry Photography

Apropiaţi-vă, fără a fi aproape

Când vreţi să capturaţi o fotografie de aproape a unui animal agitat sau a unei insecte şi să surprindeţi micile detalii, veţi dori să faceţi acest lucru fără a deranja subiectul. Un obiectiv cu o distanţă focală mai mare, de la 100 mm la 180 mm, va asigura o distanţă de lucru suficientă până la subiect, astfel încât să nu fie deranjat nici subiectul, nici condiţiile de lumină din jurul acestuia.

Green Insect Photography

Detalii de dimensiuni reale

Caracteristica unică a unui obiectiv macro este capacitatea sa de a mări un obiect în mod ideal până la dimensiuni reale (sau mai mari). Acest lucru se stabileşte prin raportul de mărire al obiectivului între dimensiunea fizică a unei imagini de pe senzorul aparatului foto şi dimensiunea fizică a obiectului fotografiat. De exemplu, un raport de 1:1 (sau de 1,0 ori mărimea naturală) înseamnă că obiectul pe care îl fotografiaţi are aceleaşi dimensiuni pe senzorul aparatului foto ca în realitate. Obiectivele speciale macro, precum obiectivul Canon MP-E 65 mm f/2,8 1-5x Macro, permite un raport de mărire de până la 1:5, ceea ce înseamnă că subiectul este de 5 ori mai mare pe senzor faţă de dimensiunea din realitate.

Life-Sized Detail Photography

Cum poate influenţa aparatul dvs. foto alegerea obiectivului

Obiectivele EF-S de la Canon sunt concepute exclusiv pentru aparatele foto cu senzori APS-C, precum EOS 760D şi nu sunt compatibile cu modelele full-frame, precum aparatele foto din seria EOS 5D.

Obiectivele EF pot fi folosite cu orice aparat foto EOS, dar când se utilizează un obiectiv EF pe un aparat foto EOS tip APS-C, va oferi un unghi de vizualizare echivalent cu cel al unui obiectiv cu distanţă focală de 1,6 ori mai mare pe un aparat foto full-frame. De exemplu, obiectivul EF 100mm f/2.8L Macro IS USM folosit pe un aparat EOS 760D oferă un unghi de vizualizare echivalent cu cel al unui obiectiv de 160 mm pe un aparat foto full frame. Comparaţia de mai jos arată efectul de autenticitate la fotografierea macro.

Bee Macro Photography
Macro Photography

Cum afectează distanţa focală distanţa de lucru

Distanţa focală pentru macro nu înseamnă întotdeauna apropierea de subiect. O distanţă focală mai mare (respectiv un număr mai mare) permite obţinerea aceluiaşi raport de mărire în timp ce vă aflaţi mai departe de subiect. De exemplu, utilizarea unui obiectiv de 180 mm pentru surprinderea fluturilor vă oferă distanţa de care aveţi nevoie pentru a nu deranja subiectul, păstrând totodată mărirea macro.

Pe măsură ce se măreşte distanţa focală, va creşte şi distanţa de lucru, astfel încât veţi putea obţine acelaşi raport de mărire. Distanţa de lucru este distanţa de la subiect la planul focal.

Diagrama din dreapta arată distanţa de la capătul obiectivului până la subiect.

How focal length affects working distance

Cum modifică distanţa focală perspectiva

Alegerea distanţei focale corecte este un lucru serios în fotografia macro, pentru că orice modificare vă poate afecta fotografierea. Pe măsură ce creşteţi distanţa focală, fundalul şi prim-planul par să se apropie unul de celălalt, permiţând modificarea aspectului fotografiei.

Flower 180Mm Photography

180 mm

Flower 100Mm Photography

100 mm

Flower 50Mm Photography

50 mm

Alegerea obiectivului potrivit

După ce luaţi în considerare aceste lucruri, trebuie să vă gândiţi la ce anume doriţi să fotografiaţi.

  • Doriţi să surprindeţi fotografii de prim-plan cu un animal agitat sau cu o insectă? În acest caz veţi avea nevoie de un obiectiv cu distanţă focală mai mare, precum RF 100mm F2.8L Macro IS USM / EF 100mm f/2.8L Macro IS USM sau chiar EF 180mm f/3.5L Macro USM, pentru a beneficia de o distanţă de lucru mai mare.
  • Aveţi nevoie să măriţi subiecţii peste dimensiunea din viaţa reală? Atunci obiectivul Canon MP-E 65 mm f/2,8 1-5x Macro, cu un raport de mărire de până la 1:5, este alegerea ideală.

Flower Macro Photography

Obţinerea celor mai bune rezultate cu obiectivele macro

Protejarea împotriva tremurului aparatului foto

Distanţa focală mai mare a obiectivului de tip macro poate cauza niveluri mai mari de tremur al aparatului foto, făcând mai dificilă surprinderea unei imagini clare. Stabilizatorul de imagine din obiectiv ajută la eliminarea în mare parte a tremurului aparatului foto, iar dacă alegeţi un obiectiv fără IS, puteţi folosi un trepied pentru a stabiliza aparatul foto şi obiectivul, dar în acest caz, aparatul şi obiectivul nu sunt uşor de deplasat.

Chameleon Photography

Iluminarea subiectului

Configuraţia corectă de lumină vă va permite utilizarea unui timp de expunere mai mic, asigurând imagini clare ale subiecţilor în mişcare. Canon Macro Ring Lite MR-14EX Il şi Twin Lite MT-24EX oferă sisteme de iluminat specializate, care vă ajută să iluminaţi subiectul fie cu lumină mai uniformă, ca în cazul Ring Lite, fie cu lumină mai bine direcţionată, pentru textură, în cazul Twin Lite. EF-M 28mm f/3,5 Macro IS STM dispune de două LED-uri (Macro Lite) încorporate, controlabile, pentru a asigura iluminat suplimentar şi pentru a elimina umbrele.

Butterfly Photography

Fotografia extremă macro

Majoritatea obiectivelor macro speciale permit obţinerea unui raport de mărire de 1:1, dar puteţi să vă apropiaţi cu uşurinţă şi să obţineţi un raport de mărire de 1:2 (ceea ce înseamnă că subiectul apare la dimensiune dublă pe senzorul camerei) utilizând tuburi de extensie, dacă aparatul foto sau obiectivul acceptă unul. Dacă doriţi să vă apropiaţi cât mai mult de subiect, obiectivul MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo poate obţine un raport de 1:5, nivel de mărire la care se pot vedea bulele de aer din picătura de apă.

Extreme Macro Photography

Alegerea profesională pentru fotografierea macro

FOTOGRAFIA MACRO

RF 100mm F2.8L Macro IS USM

Un obiectiv macro RF profesional, RF 100mm F2.8L MACRO IS USM este perfect pentru imagini în mărime naturală cu mărire de 1,4x cu aparatul în mână şi portrete superbe, având calitatea seriei L.

Vedeţi detaliile

RF 100mm F2.8L Macro IS USM on the EOS R5

V-ar putea plăcea şi…

Produse conexe