IMPRIMARE CREATIVĂ

Decoraţiuni biofile: lăsaţi natura să dea viaţă casei dumneavoastră

Descoperiţi cum combinarea naturii cu designul folosind imprimantele şi aplicaţiile Canon poate crea spaţii relaxante în locuinţa dumneavoastră.
O decoraţiune de perete realizată din forme de frunze tropicale, decupate din hârtie colorată în nuanţe de roz şi de verde, şi imprimări cu temă tropicală.

Nu este un secret că starea noastră de bine este îmbunătăţită când petrecem timp în natură, iar aducerea ei în interior prin utilizarea luminii naturale, a culorilor organice, a spaţiilor senzoriale şi a plantelor de interior poate avea un efect extrem de liniştitor. Totuşi, nu aveţi neapărat nevoie de o vedere la pădure şi placare cu lemn pentru a încorpora această tendinţă de design. Când vă folosiţi pereţii în mod creativ, designul biofil – unul care pune accentul pe conectarea cu mediul natural – poate lua multe forme, de la decoraţiuni de perete la rame foto, şi poate fi un mod interesant de a pregăti o zonă relaxantă a casei.

Designerul de interior Jasmin Robertson locuieşte într-o casă edwardiană în Hove, Anglia şi postează clipuri cu conţinut legat de renovarea casei şi amenajări interioare pe TikTok şi Instagram. „Îmi place conceptul de design biofil şi am adoptat multe dintre principiile sale în propria noastră casă”, spune ea. „Prin crearea mai multor oportunităţi de conectare cu natura, casa noastră are un aer calm şi reconfortant. Sunt mai fericită ca oricând de când trăiesc aici.”

Creatoarea polivalentă Emma Jewell, @EmmaJewellCrafts pe Instagram, este pasionată, de asemenea, de creaţiile din hârtie, pe care le realizează pentru amuzament şi pentru a înveseli spaţiile de locuit.

Acum este momentul ideal să începeţi să vă realizaţi propriile creaţii, doar cu o imprimantă Canon şi nişte designuri inspirate din natură. Le-am cerut lui Jasmin şi Emmei sfaturi esenţiale pentru crearea unor decoraţiuni biofile simple.

1. Găsiţi inspiraţie peste tot în jurul dumneavoastră

O fotografie de sus care prezintă imprimanta Canon SELPHY Square QX10, înconjurată de flori, sfoară din iută, cleme mici, cârlige şi fotografii mici imprimate cu verdeaţă.

„Îmi place să pot imprima uşor fotografii de pe telefon pentru a le expune prin casă”, spune designerul de interior Jasmin Robertson. „Am mult prea multe poze în albumul camerei foto, aşa că fotografiile mele preferate s-au pierdut în mulţime şi nu le-am putut aprecia.” © Jasmin Robertson

O creangă agăţată pe un perete deasupra unui şemineu negru. De aceasta atârnă mai multe fire de iută, cu fotografii mici imprimate prinse cu cleme.

„Sunt foarte mulţumită cum a ieşit şi văd că va fi o decoraţiune permanentă în camera fiicei mele”, spune Jasmin de această decoraţiune naturală de perete care atrage privirile. „Va fi, de asemenea, foarte uşor de înnoit cu fotografii noi, astfel încât să putem reîmprospăta camera odată cu anotimpurile.” © Jasmin Robertson

Pinterest oferă un flux nesfârşit de idei de design biofil pentru toate tipurile de locuinţe, camere şi spaţii – de la copaci în interiorul clădirilor la pereţi verzi luxurianţi din plante. Puteţi totodată să combinaţi imprimarea cu verdeaţa pentru a vă realiza propriile creaţii, aşa cum a făcut Jasmin pentru dormitorul fiicei ei.

Folosind Canon SELPHY Square QX10, am creat o decoraţiune de perete cu fotografii ale unor scene de primăvară de agăţat deasupra şemineului”, explică ea. „Fotografiile sunt agăţate de o creangă pe o sfoară de iută. Este simplu, dar de efect. De asemenea, este uşor de realizat şi costă foarte puţin.”

Jasmin a găsit inspiraţie într-un parc local: „După o furtună, am ieşit cu câinele într-unul dintre parcurile noastre locale preferate în încercarea de a găsi o creangă de dimensiuni potrivite pentru agăţat pe perete. Am avut din ce să aleg, aşa că nu mi-a luat mult timp. În timp ce eram acolo, am făcut câteva poze ale florilor de primăvară şi frunzişului verde proaspăt. Am reuşit chiar să surprind o fotografie cu câinele meu mirosind o narcisă.”

2. Folosiţi instrumente de design, cum ar fi Creative Park

O imprimantă Canon imprimă o coală de hârtie cu un model cu frunze. Lângă imprimantă se află un alt imprimat colorat, precum şi mai multe frunze de hârtie decupate manual.

„Distraţi-vă creând opere de artă abstracte şi începeţi prin a imprima o selecţie de hârtii cu model”, spune Emma Jewell, care a folosit Creative Park de la Canon – o resursă online gratuită şi plină de inspiraţie – pentru lucrarea de perete cu frunze. „Alegeţi un amestec de modele şi culori şi folosiţi o foarfecă pentru a decupa forme organice din hârtie.” © Emma Jewell

O decoraţiune de perete realizată din forme de frunze tropicale, decupate din hârtie colorată în nuanţe de roz şi de verde, şi imprimări cu temă tropicală.

„După ce aţi terminat aranjamentul, începeţi să lipiţi toate piesele pe sfoară”, spune Emma. „Agăţaţi-vă apoi lucrarea artistică frumoasă pentru ca toţi să o poată admira.” © Emma Jewell

Artizanatul este o activitate excelentă de realizat în timp ce petrecem timp de calitate cu prietenii şi familia. Dacă aveţi nevoie de îndrumări, Canon Creative Park conţine o mulţime de şabloane pentru creaţii din hârtie, inclusiv plante ornamentale suspendate, ghivece cu plante suculente, buchete de flori sălbatice de agăţat pe perete şi coroniţe frumoase. Indiferent dacă sunteţi un creator expert care doreşte să realizeze decoraţiuni sofisticate cu flori pentru mese, rafturi şi pervazuri sau un începător dornic să încerce un design simplu inspirat din natură, există sute de opţiuni de explorat pe site-ul web şi în aplicaţia Canon Creative Park.

Obsedată de culoare şi pasionată de proiecte de artizanat, Emma spune: „Îmi place să folosesc Creative Park pentru a căuta hârtii cu model şi elemente pe care să le imprim şi folosesc pentru proiecte. Este atât de uşor să găseşti hârtii cu model uimitoare care funcţionează excelent şi să reîmprospătezi decorul pentru a se potrivi sezonului, fără a cheltui bani pe articole noi.”

După ce v-aţi ales şabloanele – în cazul Emmei, două designuri tropicale, unul cu un macaw cu aripi verzi, celălalt cu o plantă Monstera – veţi avea nevoie de o imprimantă bună. Emma foloseşte o imprimantă wireless seria Canon PIXMA TS6350a – o imprimantă versatilă, ideală pentru orice, de la documente de lucru la proiecte de familie.

„Este uşor să creezi acest fundal fotografic uimitor. Imprimaţi o selecţie de hârtii cu model cu temă tropicală, apoi decupaţi hârtia în forme de frunze tropicale. Amestecaţi frunzele tropicale cu nişte frunze din carton colorat fără model. Apoi, lipiţi frunzele pe o sfoară cu ajutorul unui pistol de lipit. Când sunteţi mulţumit, agăţaţi sfoara pentru a crea fundalul.”

„Cu imprimanta mea Canon seria PIXMA TS6350a este foarte uşor să imprim materiale de calitate pentru proiectele de artizanat”, continuă Emma. „Iar hârtia foto mată Canon este foarte versatilă şi uşor de folosit.”

3. Înfrumuseţaţi-vă opera de artă pentru un impact sporit

O femeie într-o rochie galbenă se apleacă peste o masă, legând sfori de iută de o creangă.

„Artizanatul este bun pentru suflet şi tuturor ne-ar prinde bine să dedicăm mai mult timp proiectelor creative”, spune Jasmin. „Este atât de satisfăcător să creezi ceva care arată bine şi care poate fi expus, adaugă personalitate şi individualitate şi creează un prilej de conversaţie în casa ta.” © Jasmin Robertson

O femeie prinde fotografii imprimate cu verdeaţă de fire de iută legate de o creangă, lângă o imprimantă Canon SELPHY Square QX10.

„Îmi place să decorez cu culori şi am o casă destul de eclectică”, spune Jasmin. „Verdele este cu siguranţă culoarea mea preferată şi se regăseşte în majoritatea camerelor, într-o nuanţă sau alta.” © Jasmin Robertson

Jasmin a folosit modelul portabil Canon SELPHY Square QX10 pentru a imprima fotografii pătrate vii direct de pe smartphone. „Am inclus fotografiile pe care le-am făcut în parc, câteva cu fiica mea explorând natura şi câteva imagini cu florile frumoase din grădina bunicii mele. Pozele s-au uscat imediat şi am putut să le prind pe patru bucăţi de sfoară de iută, legate la distanţe egale pe creangă, folosind mini-cleme de lemn decorative”, explică ea.

Următorii paşi au fost adăugarea unui plus de strălucire şi unei texturi organice decoraţiunii realizate manual şi inspirate din natură. „Am înfăşurat un şir de luminiţe LED decorative în jurul ramurii şi am lipit cu bandă cutia bateriilor la un capăt, după care am acoperit-o cu o crenguţă bogată de eucalipt legată cu sfoară de iută”, spune Jasmin. „Am folosit cârlige din alamă şi fir de pescuit transparent pentru a agăţa creanga de plafon deasupra şemineului în camera fiicei mele. Este un accesoriu frumos pentru spaţiul ei şi este extrem de încântată de el.”

4. Gândiţi-vă cu atenţie unde veţi amplasa designurile

O creangă cu mici fotografii imprimate atârnând de ea este poziţionată deasupra unui birou pe care se află un calculator, o agendă, o lumânare şi o vază cu narcise.

„Am atârnat o decoraţiune pe peretele din spatele mesei în biroul nostru de acasă”, spune Jasmin. „Este o cameră orientată spre nord, aşa că este destul de întunecoasă iarna, dar fotografiile de primăvară au înveselit cu adevărat peretele simplu, aducând culoare în spaţiu. Mă umple de optimism să privesc culorile vii şi m-a făcut să aştept cu nerăbdare venirea zilelor mai lungi şi mai însorite.” © Jasmin Robertson

Un prim-plan cu mai multe sfori de iută, cu fotografii mici imprimate prinse cu cleme de ele pe un perete alb.

„Există ceva nostalgic în legătură cu o fotografie imprimată”, spune Jasmin. „Îmi plac foarte mult.” © Jasmin Robertson

„Deoarece spaţiile în care locuim au un impact foarte mare asupra stării noastre de spirit şi bunăstării generale, mi se pare că este important să proiectăm interioare care ne susţin şi ne inspiră”, spune Jasmin. „Îmi place cum designul interior are capacitatea de a evoca sentimente. Pentru unii ar putea părea frivol, dar având în vedere timpul petrecut în interior, impactul designului nu ar trebui subestimat.”

Ţinând cont de aceasta, gândiţi-vă unde veţi amplasa designul, deoarece va deveni o piesă de artă interesantă în camera dumneavoastră. Jasmin recomandă: „Puteţi agăţa o decoraţiune precum aceasta oriunde doriţi să creaţi un punct de atracţie sau să adăugaţi un element interesant. Arată foarte bine centrată deasupra unei piese de mobilier, dar ar putea fi folosită la fel de bine pentru a decora un perete simplu. Poate fi atârnată cu cârlige de tavan sau suspendată de o cornişă. Dacă o veţi suspenda de tavan, prindeţi cârligele la aproximativ cinci centimetri de perete.”

Tema naturală poate fi încorporată şi prin alegeri decorative mai îndrăzneţe, spune Jasmin, care crede că gresia de baie cu frunze şi imprimările botanice pot crea un efect uimitor, ca şi picturile murale pentru dormitoare.

5. O casă liniştită înseamnă o minte liniştită

Un prim-plan al unui birou cu un monitor de calculator, o tastatură, o vază cu narcise şi o imprimantă Canon SELPHY Square QX10.

Operele de artă inspirate din natură vă pot îmbunătăţi cu adevărat starea de spirit. Pentru a favoriza starea de bine, încercaţi să aşezaţi multe plante şi flori, atât reale, cât şi artificiale, aproape de design şi folosiţi o lumină delicată. „Nimic nu mă face să mă simt mai bine decât să transform un spaţiu în ceva frumos”, spune Jasmin. © Jasmin Robertson

O operă de artă abstractă, în culori pastelate, expusă pe un perete alb. Dedesubt sunt o plantă în ghiveci şi o pernă gri.

Creaţiile Emmei includ această lucrare abstractă în nuanţe pastelate, pe care a creat-o folosind o bucată mare de carton alb, hârtie foto mată Canon, lipici şi o foarfecă. © Emma Jewell

Dacă liniştea este importantă pentru spaţiul dumneavoastră de locuit, menţineţi iluminarea delicată şi găsiţi inspiraţie în natură. „Pentru a crea un sentiment de linişte acasă, decoraţi cu culori telurice discrete, materiale naturale şi multe plante”, sugerează Jasmin. „Îmi place să folosesc plantele ca decor în casă. Nu numai că arată bine, dar şi favorizează starea de bine, oferind acea conexiune cu natura şi contribuind, de asemenea, la menţinerea aerului curat în interior.”

„Cercetările au arătat că oamenii se simt mai calmi chiar şi dacă doar privesc o imagine care ilustrează natură”, continuă Jasmin. „Şi plantele artificiale pot susţine starea de bine, ceea ce reprezintă o veste bună pentru cei care nu se pricep la grădinărit.”

„Creaţi straturi de lumină – veioze şi lămpi de podea, precum şi lămpi de perete şi suspendate, toate cu luminozitate reglabilă”, concluzionează ea. „Dacă renovaţi, vă recomand ferestre mai mari şi luminatoare pentru a beneficia de cât mai multă lumină naturală posibil şi de o aerisire cât mai bună. Aprindeţi o lumânare cu ulei esenţial şi puneţi o muzică relaxantă. Gândiţi-vă la toate simţurile, nu doar la ceea ce vedeţi.”


Articol scris de Lorna Dockerill

Produse conexe

Articole conexe