A before and after shot of a field of long grass, dark and unedited on the left, showing the lighter version on the left, edited in DPP.

EDITAREA FOTOGRAFIILOR/POST-PRODUCŢIE

Editarea imaginilor RAW cu Digital Photo Professional

Trecerea de la captura imaginilor în format JPEG, care poate fi utilizat direct de pe aparatul foto, la fotografierea în format RAW poate părea un pas important, însă este o parte esenţială a experienţei tuturor fotografilor. Editarea fotografiilor nu trebuie să fie o activitate extenuantă – cu doar câteva ajustări, puteţi transforma o imagine obişnuită într-o operă de artă. Cea mai bună veste? Este mai uşor decât credeţi.

Când setaţi aparatul foto să fotografieze în format RAW, va salva toate datele imaginii capturate de senzor, fără niciun fel de procesare în aparatul foto; de aceea, fişierele RAW sunt mult mai mari decât cele JPEG. Acest lucru vă oferă flexibilitatea să efectuaţi ajustări semnificative ale imaginii în etapa de post-producţie şi să obţineţi fotografii de cea mai înaltă calitate. Digital Photo Professional (DPP) este software-ul Canon pentru editarea imaginilor RAW realizate cu aparatele foto EOS şi cu modelele avansate PowerShot care pot fotografia în format RAW. În acest articol vă vom prezenta câteva instrumente esenţiale de editare din DPP, pentru a vă cizela şi perfecţiona fotografiile RAW.

DPP este actualizat periodic, iar cea mai recentă versiune poate să conţină funcţii suplimentare; aşadar, înainte de a începe, verificaţi dacă există actualizări şi descărcaţi cea mai recentă versiune.

Când lansaţi DPP, veţi vedea fereastra principală cu previzualizările fotografiilor dvs. Selectaţi una sau mai multe imagini, apoi faceţi clic pe butonul Editare imagine (Edit Image) din partea din stânga sus sau accesaţi meniul Vizualizare (View) şi selectaţi fereastra Editare imagine (Edit Image). (DPP are multe comenzi rapide de la tastatură pentru a accelera fluxul de lucru – pe acestea le veţi găsi în manual.)

The main screen of Digital Photo Professional, with previews of 15 nature images.
Fereastra principală a DPP afişează previzualizări ale imaginilor dvs. din care puteţi selecta una sau mai multe pentru a le edita.

Ajustarea luminozităţii imaginii

An eagle pictured in flight, with shadow and highlight clipping displayed in DPP.
Ajustaţi luminozitatea întregii imagini sau ajustaţi selectiv umbrele sau zonele luminoase.

Uneori, imaginile cu zăpadă sau plajă pot ieşi prea întunecate, deoarece aparatul foto a încercat să compenseze luminozitatea extremă, obişnuită în aceste condiţii. Dacă o imagine este puţin prea întunecată sau luminoasă, puteţi ajusta luminozitatea în DPP. Cursorul Ajustare luminozitate (Brightness Adjustment) de pe panoul de instrumente modifică luminozitatea generală.

Pentru a putea identifica părţile fotografiei care sunt prea întunecate sau luminoase, faceţi clic pe butonul Avertismente privind umbrele/zonele luminoase (Shadow/Highlight warnings) din partea de jos a ferestrei. În mod implicit, zonele cu umbre complet negre sunt afişate cu o nuanţă albastră, iar zonele luminoase complet albe sunt afişate cu nuanţă roşie, însă puteţi ajusta nivelurile la care sunt afişate nuanţele.

Derulaţi în jos pe panoul de instrumente pentru a găsi comenzile de ajustare pentru Umbre (Shadow) şi Zonele luminoase (Highlight) din secţiunea Avansat (Advanced). Utilizaţi-le pentru a ilumina umbrele şi a reduce luminozitatea din zonele luminoase, fără a afecta celelalte tonuri din imagine.

An eagle pictured in flight, in a brighter, edited image using DPP.
Modificând setările de ajustare a umbrelor şi zonelor luminoase, această imagine este acum mai echilibrată.

Reglarea nivelului de alb

A close-up photo of a pink rose, with the white balance tab open in DPP.
Aplicaţi o setare de nivel de alb diferită pentru a oferi culorilor din imaginea dvs. tonuri mai calde sau mai reci.

Aspectul culorilor se modifică în funcţie de lumina ambiantă, aşadar, o foaie de hârtie de culoare alb neutru va părea mai albastră (mai rece) dimineaţa devreme şi mai portocalie (mai caldă) la apusul soarelui. Setarea aparatului foto pentru nivelul de alb poate fi ajustată în această privinţă, astfel încât să captureze culorile reale sau să adauge o dominantă de culoare, pentru un efect creativ. Spre exemplu, într-o zi mai mohorâtă, veţi dori probabil culori mai calde în fotografii, pentru a le face mai atrăgătoare. Avantajul fotografierii în format RAW este că puteţi modifica nivelul de alb după ce aţi realizat fotografia.

Când deschideţi o fotografie RAW în DPP, software-ul foloseşte în mod implicit setarea de nivel de alb cu care a fost realizată fotografia, însă o puteţi schimba la orice valoare presetată a nivelului de alb, selectând presetarea din lista derulantă. Selectaţi Nivel de alb prin clic (Click White Balance) şi veţi putea face clic pe un ton neutru din imagine pentru a reseta nivelul de alb general din imagine, în raport cu acesta. Experimentaţi cu nivelul de alb pentru a vedea ce valoarea oferă cea mai bună îmbunătăţire pentru fiecare fotografie.

A close-up image of a pink rose with colours enhanced by white balance.
Această imagine comparată cu versiunea anterioară arată diferenţa dintre o imagine cu tonuri calde şi una cu tonuri reci. Observaţi că trandafirul pare mai portocaliu în partea stângă a imaginii şi mai albastru în partea dreaptă.

Modificaţi aspectul fotografiilor cu ajutorul Stilurilor de imagine (Picture Styles)

A picture of a black eagle stood on grass open in DPP with the Picture Styles tab open.
Aplicaţi un set întreg de setări simultan utilizând Stilurile de imagine (Picture Styles).

Stilurile de imagine determină aspectul general al imaginilor dvs., aplicând seturi de reglaje prestabilite. Unele sunt concepute să netezească şi să uniformizeze tonurile pielii pentru portrete mai rafinate, altele să creeze un aspect HDR mai pronunţat, îmbunătăţind claritatea imaginilor cu contrast şi saturaţie mărite etc. Când deschideţi o imagine RAW în DPP, acesta va aplica stilul de imagine utilizat când aţi realizat fotografia, însă puteţi schimba stilul de imagine şi astfel şi aspectul fotografiei. Spre exemplu, pentru a transforma o fotografie în imagine alb-negru, utilizaţi stilul de imagine Monocrom (Monochrome).

Încercaţi stilurile standard pentru a vedea care se potriveşte cel mai bine. De asemenea, puteţi utiliza Editorul de stiluri de imagine (Picture Style Editor) pentru a crea propriile stiluri de imagine pe care să le aplicaţi fotografiilor.

A black-and-white picture of an eagle open in DPP.
Această imagine transmite o cu totul altă senzaţie după ce a fost aplicat stilul de imagine monocrom (Monochrome).

Îmbunătăţiţi-vă compoziţia şi încadrarea

A macro photo of an insect on a flower being cropped and levelled in DPP.
Reîncadraţi imaginile şi îmbunătăţiţi-le compoziţia decupând şi rotind.

Se întâmplă să realizaţi o fotografie care nu este perfect încadrată sau compusă, însă puteţi folosi instrumentul Decupare (Crop) din DPP pentru a dirija atenţia către subiectul principal. Faceţi clic pe instrumentul Decupare (Crop) şi veţi putea seta în panou un raport de aspect prestabilit sau puteţi opta să decupaţi la alegere. Faceţi clic pe imagine şi trageţi pentru a stabili partea pe care doriţi să o folosiţi. Repoziţionaţi partea selectată făcând clic pe aceasta şi trăgând-o. Mutaţi cursorul în afara zonei selectate pentru a roti imaginea şi a îndrepta linia orizontului sau pentru a adăuga o notă dinamică fotografiei.

A macro shot of an insect on a daisy.
Decupând şi rotind această imagine, subiectul este focalizat mai clar.

Reducerea zgomotului de imagine

A photo taken on a river at dusk, with image noise being corrected in DPP.
Ajustaţi zgomotul din imaginile capturate în condiţii de luminozitate scăzută sau cu setări ISO ridicate.

Zgomotul apare în imagine atunci când fotografiaţi în condiţii de luminozitate foarte scăzută sau cu niveluri ridicate de ISO, sau ambele. Are un aspect pestriţ, cu mici puncte în zonele întunecate din fotografie (zgomot de luminanţă) sau în canalele de culoare individuale (zgomot de crominanţă). DPP citeşte informaţiile cu privire la ISO şi expunere salvate în fişierul RAW şi optimizează în mod automat setările de reducere a zgomotului, pentru a crea imagini uniforme, clare şi cu detalii bune, într-un echilibru eficient. Puteţi ajusta cu precizie setările din fila Ajustare detalii imagine (Adjust Image Detail) pentru a stabili aspectul final al imaginilor – o reducere prea mare a zgomotului va avea ca rezultat un aspect neclar al detaliilor. Cel mai bine este să măriţi întotdeauna pentru a vedea în mod adecvat zgomotul şi rezultatul reducerii zgomotului.

A photo of a river taken at dusk with image noise reduced in DPP.
Reducerea zgomotului în DPP vă poate îmbunătăţi claritatea fotografiei.

Fotografii mai clare

A close-up photo of a colourful butterfly on a leaf as shot in DPP.
Toate fotografiile digitale vor arăta mai bine dacă li se aplică îmbunătăţirea clarităţii într-o oarecare măsură, însă nu exageraţi!

Toate imaginile digitale beneficiază de posibilitatea de îmbunătăţire a clarităţii imaginilor, prin care se îmbunătăţeşte contrastul la marginile detaliilor, ceea ce le face să pară mai clare, însă funcţia de îmbunătăţire a clarităţii nu poate rezolva o imagine nefocalizată.

DPP dispune de două instrumente de îmbunătăţire a clarităţii. Pentru o îmbunătăţire rapidă, utilizaţi instrumentul Claritate (Sharpness) de bază, iar pentru mai mult control încercaţi Masca de reducere a clarităţii (Unsharp Mask), care vă permite să ajustaţi separat Puterea (Strength), Fineţea (Fineness) şi Pragul (Threshold). Cu trei parametri puteţi defini nivelul de claritate şi ajusta părţile din imagine pe care va fi aplicat. Nu este nevoie ca toate să se potrivească; experimentaţi pentru a vedea efectele fiecărui parametru, pe măsură ce ajustaţi. Un nivel de claritate prea mare va avea drept rezultat apariţia unui efect de aureolă de-a lungul marginilor cu contrast – şi în acest caz, măriţi pentru a evalua rezultatele. Imaginile vor avea nevoie de mai puţină claritate pentru vizualizarea pe ecran şi de mai multă claritate pentru materiale imprimate detaliate şi clare.

A sharp close-up photo of a colourful butterfly on a leaf as shot.
Această imagine are o margine mai definită ca urmare a îmbunătăţirii clarităţii, evidenţiindu-se astfel mai clar faţă de fundal.

Utilizaţi reţete pentru a accelera editarea

The options in DPP for saving image adjustments as a recipe.
Salvaţi un set întreg de reglaje ca reţetă şi aplicaţi-le pe toate simultan altor imagini.

Setările pe care le-aţi ales pentru procesarea imaginii dvs. RAW pot fi copiate şi aplicate pe alte imagini. Astfel se accelerează procesul de lucru pe mai multe imagini similare. Accesaţi Editare (Edit) > Selectare şi copiere setări reţetă (Select and copy recipe settings), alegeţi setările pe care doriţi să le copiaţi din fotografie, apoi faceţi clic pe OK. Apoi, din fereastra browserului de imagini, puteţi alege altă imagine sau mai multe alte imagini şi lipi reţeta pe toate acestea utilizând Editare (Edit) > Lipire reţetă (Paste recipe).

De asemenea, reţetele pot fi salvate într-un fişier de pe calculator pentru utilizare ulterioară – nu trebuie decât să accesaţi Editare (Edit) > Salvare reţetă (Save recipe) în fişier şi apoi, pentru a aplica reţeta salvată pe o nouă imagine, accesaţi Editare (Edit) > Citire şi copiere reţetă din fişier (Read and paste recipe from file).

Modificările pe care le efectuaţi asupra imaginilor sunt salvate automat în fişierul RAW atunci când închideţi DPP. Aceasta înseamnă că puteţi redeschide ulterior fişierul şi copia în continuare reţeta. Aceasta se aplică chiar dacă fişierele RAW sunt mutate în altă locaţie – reţeta însoţeşte fişierul RAW.

Crearea de imagini procesate pentru distribuire

The options in DPP for batch processing images.
Salvaţi fişierul RAW editat ca imagine JPEG sau TIFF în vederea distribuirii sau imprimării.

După ce aţi finalizat procesarea unui fişier RAW, va trebui să salvaţi imaginea editată finală. Există două formate de fişier din care puteţi alege, JPEG şi TIFF. Fişierele JPEG sunt mai mici şi uşor de distribuit şi pot fi deschise cu orice software. Fişierele TIFF sunt concepute pentru calitate maximă, fiind ideale pentru producţia de imprimări de mari dimensiuni. Pentru o singură imagine, accesaţi Fişier (File) > Conversie şi salvare (Convert and save), iar pentru mai multe imagini, selectaţi-le pe cele dorite şi accesaţi Fişier (File) > Procesare în lot (Batch process). Alegeţi tipul de fişier dintre JPEG şi TIFF şi locaţia în care vor fi salvate imaginile. Şi în cazul procesării în lot puteţi redimensiona şi redenumi imaginile. Puteţi continua să utilizaţi DPP în timp ce procesarea în lot are loc în fundal.

Organizaţi-vă fotografiile cu evaluări prin stele

Dacă aveţi de căutat prin sute sau chiar mii de fotografii, este indicat să aveţi o metodă de a le organiza. În DPP puteţi utiliza marcaje de bifare, evaluări prin stele sau ambele, pentru a le găsi rapid ulterior pe cele mai bune. Pentru a le adăuga rapid, selectaţi instrumentul Bifare rapidă (Quick Check), faceţi clic pe miniatura unei imagini pentru a o evidenţia şi apoi nu trebuie decât să atingeţi tastele numerice de la 1 la 5 de pe tastatură pentru a adăuga evaluarea prin stele corespunzătoare sau marcajele de bifare. Dacă evaluările prin stele au fost adăugate pe aparatul foto, acestea vor fi vizibile şi în DPP şi pot fi modificate. Marcajele de bifare pot fi vizualizate doar în DPP. Puteţi organiza, selecta şi filtra imaginile în funcţie de evaluarea atribuită. Este indicat să vă evaluaţi în mod consecvent fotografiile pentru a le identifica pe cele mai bune, astfel încât, în timp, cele mai bune imagini să fie întotdeauna uşor de găsit.

Serviciul Canon cloud gratuit image.canon este locul perfect în care să vă stocaţi fotografiile direct de pe aparatul foto şi de unde să le transferaţi ulterior în alte servicii web sau pe dispozitivele dvs. – cele mai recente aparate foto Canon cu funcţie Wi-Fi pot încărca chiar şi automat imaginile.* Imaginile RAW transferate pe image.canon de pe aparatele foto compatibile* pot fi descărcate automat pe calculator pentru editare cu DPP.

The main screen of DPP, with previews of 15 nature images including star ratings and check marks.
Utilizaţi marcaje de bifare, evaluări prin stele sau ambele pentru a organiza, sorta şi găsi imaginile.

Ca în cazul oricărei noi abilităţi, practica este mama învăţăturii. Experimentaţi cu instrumentele enumerate în acest articol şi încercaţi reglaje extreme pentru a vă familiariza cu ceea ce poate face fiecare instrument. După ce editaţi câteva imagini, veţi începe curând să ştiţi de ce anume aveţi nevoie pentru a vă îmbunătăţi fotografiile. Învăţând cum să corectaţi imperfecţiunile din imaginile dvs., puteţi deveni şi un fotograf mai bun.

Articol scris de Brian Worley

*Nu toate aparatele foto Canon acceptă transferul automat în fundal şi nu toate pot încărca direct imagini RAW (CR2). Alte aparate foto Canon cu funcţie Wi-Fi asigură transferul manual uşor direct pe image.canon. Pentru o listă completă a aparatelor foto compatibile, accesaţi http://image.canon. Aparatele foto compatibile trebuie să fie conectate la internet prin Wi-Fi.

Articole conexe
A before and after image of a marshy landscape, unedited on the left and in black and white on the right.

NOŢIUNI DE BAZĂ ALE EDITĂRII

Cum să editaţi imaginile cu peisaje pentru imprimare

Tehnici de editare care vă vor transforma fotografiile cu peisaje în lucrări de artă.

A before and after shot of a couple on their wedding day next to a lake, dark and unedited on the left, showing the lighter version on the left, edited in DPP.

NOŢIUNI DE BAZĂ ALE EDITĂRII

Cum se editează fotografiile speciale

Perfecţionaţi-vă fotografiile ocaziilor speciale cu aceste sfaturi simple pentru editarea fotografiilor.

Produse conexe

Aplicaţii recomandate

Articole conexe

Get Inspired (Inspiră-te) este principala sursă de sfaturi utile privind fotografia, ghiduri de achiziţie şi interviuri interesante – tot ce aveţi nevoie pentru a găsi cel mai bun aparat foto sau cea mai bună imprimantă şi pentru a vă realiza următoarea idee creativă.

Înapoi la toate Sfaturile şi tehnicile