NOŢIUNI DE BAZĂ DESPRE FOTOGRAFIE

O perspectivă nouă asupra scenelor familiare

De la apropierea de natură la utilizarea luminii naturale, trei fotografi îşi oferă sfaturile despre cum să transformaţi momentele de zi cu zi în imagini de neuitat.
Fotografa Camilla Rutherford zâmbeşte în faţa obiectivului, cu valurile spărgându-se pe ţărm în spatele ei.

Este uşor să luăm ca atare zona în care locuim şi de multe ori ne înşelăm crezând că trebuie să călătorim sute de kilometri pentru a crea fotografii interesante. Totuşi, timpul petrecut admirând privelişti familiare dintr-o nouă perspectivă poate fi un mod excelent de a aduce un suflu nou imaginilor dvs. Am întrebat trei fotografi din întreaga lume cum găsesc perspective noi care îi inspiră atât pe ei, cât şi pe publicul lor. Iată câteva dintre sfaturile lor principale pentru a crea imagini impresionante când fotografiaţi aproape de casă.

1. Folosiţi-vă creativitatea când fotografiaţi orizontul dramatic al oraşului

Bariera Tamisei la amurg, cu luminile colorate ale Canary Wharf vizibile în fundal.

Indiferent că trăiţi într-un oraş aglomerat sau într-o zonă rurală liniştită, puteţi realiza imagini incredibile dacă experimentaţi cu compoziţia şi setările aparatului foto. Această imagine a fost realizată utilizând o expunere lungă.

Fotografa londoneză Laku Davies fotografiază aventuri în oraşul ei natal, dar nu numai. În consecinţă, obiectivul lui Laku surprinde peisaje urbane şi fotografii stradale. Două dintre imaginile ei preferate combină privelişti emblematice ale Londrei cu o notă creativă.

„Mă duceam la Bariera Tamisei la apus şi vedeam Canary Wharf iluminat în fundal”, spune Laku, care şi-a utilizat aparatul Canon EOS M50 echipat cu un adaptor de montură Canon EF-EOS M şi un teleobiectiv Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM (urmat acum de modelul mai nou Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM) pentru a surprinde priveliştea impresionantă.

„Am folosit acest obiectiv datorită compresiei care are loc într-un teleobiectiv”, explică ea. „Tinde să apropie fundalul, aşa că ştiam că voi obţine o privelişte minunată a Canary Wharf văzut printre bariere”. Teleobiectivul comprimă efectiv perspectiva pentru a face fundalul şi prim-planul să pară mai apropiate decât sunt în realitate.

Expunerea prelungită şi filtrul ND au accentuat scena, creând un efect plin de viaţă, dar şi suprarealist. „O expunere de 30 de secunde poate estompa zonele luminoase, aşa că am folosit un filtru ND în faţa obiectivului, ceea ce m-a ajutat să obţin zonele luminoase dorite, care să nu fie prea supraexpuse în etapa de editare”, spune Laku.

Un portret al fotografei de călătorie şi lifestyle Laku Davies.

Laku Davies

Fotografei londoneze de călătorie şi de lifestyle îi place să fotografieze peisaje urbane cu o notă creativă.

2. Fotografiaţi punctele de atracţie dintr-o perspectivă unică

Un autobuz supraetajat traversează Tower Bridge din Londra, Regatul Unit, la răsărit. În fundal, cerul este portocaliu.

Pentru a obţine fotografia perfectă, Laku recomandă să vizitaţi locurile la diverse ore din zi. A realizat această fotografie cu autobuzul supraetajat traversând Tower Bridge la ora 5:30 dimineaţa.

O fotografie nocturnă a turnului Shard tronând peste Southwark, cu clădiri luminate. În prim-plan se poate vedea podul londonez Millennium.

Fotografia stradală şi peisajele urbane, precum această imagine incredibilă a turnului Shard, sunt predominante în lucrările lui Laku. Pentru peisaje urbane se folosesc de obicei obiective grandangulare, însă utilizarea unui teleobiectiv i-a permis lui Laku să surprindă un loc familiar într-un mod neobişnuit şi unic.

Când vine vorba de alte puncte de atracţie faimoase şi des fotografiate precum podul Tower Bridge din Londra, Laku recomandă să căutaţi perspective alternative, ceea ce poate însemna să ajungeţi acolo devreme cu aparatul foto. Într-o zi, s-a hotărât să înceapă la 5:30 dimineaţa şi să se concentreze pe o anumită porţiune a arhitecturii faimosului pod.

„Mi-am folosit teleobiectivul pentru a izola turnul şi a surprinde strălucirea soarelui care răsărea în spate pentru un efect de halo”, spune ea. „Cerul portocaliu a reprezentat punctul de atracţie al acelei imagini, dar şi autobuzul londonez!”

Pentru cei care caută surse de inspiraţie în timp ce explorează mediul local, ea recomandă să vizitaţi locurile preferate la diverse ore ale zilei, pentru un plus de interes.

„Încercaţi să fotografiaţi la diverse ore din zi pentru a vedea cum este lumina”, spune Laku. „Încercaţi să utilizaţi obiective diferite, altfel veţi ajunge să fotografiaţi aceeaşi imagine de mai multe ori. Păstraţi interesul viu atât pentru dvs., cât şi pentru persoanele care vă văd imaginile.” Un obiectiv Canon EF-M 32mm f/1.4 STM este o alegere bună pentru condiţii de lumină redusă, deoarece este foarte rapid, permiţând pătrunderea unei cantităţi mari de lumină. Dacă doriţi o imagine amplă şi să surprindeţi cât mai mult posibil dintr-o scenă, merită încercat obiectivul Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM.

3. Căutaţi cea mai bună lumină

Silueta cuiva proiectată pe fundalul unui răsărit portocaliu dramatic.

Pierre Dubuis vizitează acelaşi parc în repetate rânduri, căutând mereu un nou unghi pentru fotografiile sale.

Aventura din Parcul Natural Regional Pilat din regiunea Ron-Alpi din sudul Franţei i-a oferit o altă dimensiune fotografiilor lui Pierre Dubuis. Tânărul fotograf, care utilizează un Canon EOS 5D Mark III (urmat acum de modelul mai nou Canon EOS 5D Mark IV), fotografiază de la 15 ani, însă pasiunea lui pentru aventura în natură s-a dezvoltat în timpul studiilor de fotografie. El spune că le datorează prietenilor pasiunea pentru activităţi în aer liber şi că redescoperirea zonelor locale stimulează creativitatea, ceea ce se şi observă în imaginile sale preferate, toate realizate în acelaşi parc.

„Pentru a descoperi locuri frumoase, cel mai bine este să mergeţi în recunoaştere cât mai des posibil şi astfel veţi descoperi mai multe locuri decât aţi crede”, recomandă el. „Mă uit pe Instagram pentru a găsi inspiraţie. Vizitaţi locuri la diferite ore şi încercaţi mai multe unghiuri pentru a obţine atmosfera pe care o doriţi.”

Pentru a crea atmosferă în fotografii, Pierre recomandă să ieşiţi dimineaţa devreme sau seara. „Momentele din zi în care veţi vedea că este lumină frumoasă sunt orele dimineţii şi la răsărit şi apus”, spune el. „Siluetele atmosferice (de mai sus) au fost obţinute la apus. Pentru a crea o astfel de fotografie, cel mai bine este să aflaţi din timp condiţiile meteo şi să ajungeţi cu 30 de minute mai devreme, pentru a avea suficient timp să găsiţi locul şi să vă imaginaţi diverse încadrări pe care le-aţi putea alege. Pentru această imagine, am ales să subexpun reducând timpul de expunere şi fotografiind cu o diafragmă închisă, de f/22. Am făcut asta pentru a obţine o siluetă întunecată, bine conturată – şi a crea o atmosferă mai întunecată.”

Un portret al lui Dubuis.

Pierre Dubuis

În vârstă de 21 de ani, fotografului de natură îi place să fotografieze în lumina naturală a răsăritului şi apusului.

4. Acordaţi atenţie detaliilor

Un prim-plan al unei frunze de ferigă pe un fundal întunecat.

Alt mod extraordinar de a realiza fotografii interesante fără a călători departe este să vă concentraţi pe detaliile care iniţial nu ies în evidenţă. Lui Pierre îi place să studieze natura în detaliu.

Frunzele unui copac luminate de soare din spate.

Această imagine a frunzelor unui copac luminate de strălucirea soarelui la apus a fost realizată în apropierea cascadei Saut du Gier.

„Trebuie să observaţi tot ce se întâmplă în jurul dvs., până la cele mai mici detalii”, spune Pierre, referindu-se la cealaltă imagine preferată a sa – o ilustrare delicată a unei frunze de ferigă. Sensibilitatea ISO de 3200 şi deschiderea diafragmei de f/4,5 l-au ajutat să insufle viaţă hăţişurilor pădurii întunecate. Deschizându-şi obiectivul Canon EF 70-200mm f/2.8L USM, a putut reduce adâncimea câmpului şi să se concentreze astfel pe zona centrală a ferigii şi pe textura sa minunată. A fost necesară o valoare ISO ridicată, deoarece pădurea era întunecată.

„Când am realizat această fotografie, făceam o scurtă plimbare prin pădure”, explică Pierre. „Voiam să-mi limpezesc gândurile şi am observat o ferigă luminată de o rază de soare. Îmi place foarte mult această imagine, deoarece ilustrează frumuseţea şi fragilitatea naturii.”

5. Căutaţi extraordinarul în viaţa de zi cu zi

Doi băieţei jucându-se într-o groapă cu nisip în faţa unei magazii de lemne, învăluiţi de praf.

Lumina se schimbă în mod natural pe parcursul zilei. Alegerea momentului potrivit pentru a fotografia poate face diferenţa între o imagine extraordinară – cum este această fotografie care surprinde atmosfera şi copiii Camillei – şi una obişnuită.

Fotografa profesionistă premiată Camilla Rutherford este originară din Scoţia, dar a început să urmărească sezoanele de schi din Noua Zeelandă. Atrasă de fotografierea poveştilor cu atleţi în natură, în prezent trăieşte în oraşul pitoresc Wanaka cu soţul ei, crescător de oi Merinos, şi cu cei doi băieţi ai lor.

Stilul jurnalistic al Camillei pune un accent puternic pe lumina naturală, ceea ce se şi observă în această imagine iluminată din spate cu băieţii ei jucându-se la groapa cu nisip. Imaginea a fost realizată cu aparatul ei Canon EOS R echipat cu un adaptor EOS R şi obiectivul ei preferat, Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM.

„Ceea ce-mi place cel mai mult la această imagine este expresia facială a băiatului meu cel mic”, spune ea. „Se distrează de minune. Fotografia ilustrează bucuria autentică dată de jocul neîntrerupt.

„Când fotografiaţi copii jucându-se, uneori nu aveţi timp să montaţi un obiectiv cu distanţă focală fixă”, adaugă ea. „Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM are valoarea de zoom perfectă în acest scop, iar calitatea imaginii se apropie de cea pe care o puteţi obţine cu un obiectiv cu distanţă focală fixă.”

Fotografiatul în soare poate fi pe cât de dificil, pe atât de distractiv, spune Camilla, însă aparatele foto mirrorless precum Canon EOS RP oferă un avantaj datorită vizorului electronic. „Puteţi vedea modul în care acţionează expunerea şi o puteţi ajusta câteva câteva stopuri, în funcţie de intensitatea iluminării din spate”, explică ea.

Un portret al Camillei Rutherford purtând ochelari de soare.

Camilla Rutherford

Camilla este fotojurnalistă premiată de origine scoţiană, care în prezent trăieşte cu familia la o fermă din Noua Zeelandă. Este specializată în fotografia sportivă, de călătorie şi de lifestyle.

6. Spuneţi o poveste fotografiind ceea ce cunoaşteţi

Un bărbat într-un atelier utilizând un polizor unghiular şi înconjurat de unelte. Soarele străluceşte printr-o deschizătură din peretele posterior.

Modul în care scânteile de la polizorul unghiular sunt dublate şi explozia de lumină adaugă o cu totul nouă dimensiune unei imagini care altfel ar fi fost destul de obişnuită.

Fotografia Camillei cu soţul ei în atelierul fermei prezintă istoricul bogat al locului în care trăiesc. Utilizând doar lumină naturală şi un timp lung de expunere, Camilla demonstrează că nu trebuie să mergeţi prea departe pentru a crea o poveste.

„Băieţii noştri sunt a cincea generaţie la fermă, iar acest atelier este un spaţiu incredibil, pe care îmi place foarte mult să-l fotografiez”, spunea ea. „Băieţii sunt încântaţi să meargă să-şi vadă tatăl reparând câte ceva. Am observat modul în care razele soarelui de dimineaţă trec prin peretele din spate, creând o explozie de lumină în colţul din stânga”, spune ea.

„Am fotografiat folosind capătul grandangular al obiectivului Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM, deoarece încercam să spun întreaga poveste. Am mărit ISO până la 800 pentru a obţine puţină lumină suplimentară şi am fotografiat la 1/80 s. Acesta a fost un timp de expunere bun pentru a surprinde mişcarea discului şi scânteile din aer.”

Aşadar, indiferent că vă plimbaţi printr-o zonă împădurită, vă bucuraţi de o plimbare prin oraş sau vă delectaţi în confortul propriei case, explorarea zonelor locale nu trebuie să însemne fotografii mediocre. Învăţând să vă antrenaţi ochii să vadă oportunităţile fotografice în tot ceea ce este obişnuit şi realizând fotografii care contează pentru dvs., veţi putea crea imagini cu adevărat speciale.


Articol scris de Lorna Dockerill

Produse conexe

  • Aparate foto mirrorless

    EOS R5

    Reevaluaţi ceea ce ştiaţi despre aparatele foto mirrorless. Performanţa ireproşabilă a aparatului EOS R5 vă va revoluţiona arta fotografică şi cinematografică.
  • Aparate foto mirrorless

    EOS R50

    Creaţi cel mai bun conţinut care atrage atenţia cu acest aparat foto mirrorless EOS R, de la fotografii clare la filme 4K şi streamuri live. Toul cu un singur dispozitiv dedicat.
  • Aparate foto mirrorless

    EOS R8

    Avansaţi la fotografii şi filme full frame şi realizaţi-vă ambiţiile creative.

Articole conexe

  • FOTOGRAFIA DE AVENTURĂ

    Sfaturi pentru fotografia de aventură

    Cinci sfaturi pentru a vă imortaliza aventurile în aer liber cu EOS M6 Mark II.

  • FOTOGRAFIA DE IARNĂ

    Cum să realizaţi fotografii de iarnă mai bune

    Profitaţi la maximum de acest sezon frumos cu fotograful Vladimir Medvedev.

  • FOTOGRAFIA PEISAGISTICĂ

    5 sfaturi de top pentru fotografierea cu redare accelerată a peisajelor

    Aduceţi peisajele la viaţă cu aceste sfaturi de top pentru fotografia cu redare accelerată.

  • FOTOGRAFIEREA NATURII SĂLBATICE

    Fotografia de natură sălbatică urbană

    Fotografii Christine Sonvilla şi Marc Graf dezvăluie cele mai bune sfaturi şi tehnici pentru fotografierea naturii sălbatice de lângă casa dvs.