A man and two children sit in a sunny field enjoying a picnic. Photo by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

FOTOGRAFIA DE VARĂ

Fotografie de vară, atinsă de soare, pur şi simplu frumoasă, cu Canon EOS 250D

Cadrele de vară ale fotografei suedeze Hannah Clark evocă sentimentele zilelor ceţoase în soare. Stilul ei natural de a fotografia prietenii şi familia are o estetică încântător de lejeră şi de caldă.

Ani de zile, Hannah s-a ocupat de fotografie ca hobby, utilizând aparate foto compacte pentru a fotografia totul, de la străzi pline de culoare din Stockholm la peisaje vaste în călătoriile ei. Recent, a decis să ia fotografia puţin mai în serios, investind într-un aparat foto DSLR Canon pentru a o ajuta să-şi transforme hobby-ul într-o mică afacere pe care o conduce acum pe lângă slujba de zi cu zi.

Hannah a ales aparatul foto uşor şi simplu de utilizat Canon EOS 250D, care include o serie de funcţii pe care vechile sale aparate foto compacte nu le aveau, cum ar fi compatibilitatea cu obiectivele sistemului EOS şi bliţurile Speedlite, vizorul optic şi interfaţa asistată cu utilizatorul (GUI) pentru a o ajuta să ţină pasul.

Cu Canon EOS 250D, un obiectiv Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM şi un obiectiv Canon EF 50mm f/1.8 STM în geanta de echipamente, Hannah a abordat o serie de provocări fotografice pentru a-şi extinde aptitudinile. Aceste provocări au variat de la regândirea compoziţiei la încercarea de diferite distanţe focale, forţându-şi limitele creativităţii în timp ce s-a familiarizat cu noul echipament. Iată ce a învăţat, inclusiv câteva tehnici din care puteţi să vă inspiraţi când surprindeţi distracţia din vacanţa de vară.

1. Obţineţi unghiuri neobişnuite

Surprinderea cadrelor din unghiuri neconvenţionale este ceva ce lui Hannah îi place să exploreze în fotografiile ei. „Mă gândesc mult la compoziţie”, spune ea. „Îmi închipui modul tipic în care aş face fotografia şi apoi mă joc cu ea fotografiind de sus şi de jos şi punând persoana în diferite locuri în cadru. Dacă mă mişc doar puţin, pot să creez o imagine complet nouă.”

Canon EOS 250D este cel mai uşor aparat foto DSLR cu ecran mobil*, care se poate dovedi practic atunci când ţineţi aparatul foto deasupra capului sau când vă ghemuiţi pentru a prinde un cadru mai interesant.

A composite photo shows a yellow flower and a girl in a yellow dress, photographed by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

2. Utilizaţi focalizarea automată pe ochi pentru a obţine ochi de o claritate perfectă

Obţinerea unor rezultate clare este simplificată cu sistemul de focalizare automată de pe Canon EOS 250D. Focalizarea automată pe ochi asigură că ochii subiectului sunt focalizaţi când utilizaţi ecranul în modul Vizualizare în timp real, care se activează simplu prin apăsarea butonului pentru Vizualizare în timp real de pe spatele aparatului foto.

„Aproape întotdeauna folosesc modul de focalizare automată pe ochi când fotografiez copii jucându-se, pentru că, indiferent ce fac, ochii lor sunt cea mai expresivă trăsătură”, spune Hannah.

"Îmi închipui modul tipic în care aş face fotografia şi apoi mă joc cu ea."

3. Jucaţi-vă cu diferite distanţe focale

Hannah a experimentat atât cu obiectivele cu distanţă focală fixă, cât şi cu cele cu zoom – şi anume obiectivul cu distanţă focală fixă Canon EF 50mm f/1.8 STM şi obiectivul cu zoom Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM. Deşi îi place să schimbe poziţia pentru a încadra fotografiile cu obiectivul cu distanţă focală fixă, spune că „e distractiv să folosesc zoomul pentru că pot obţine unghiuri diferite cu copiii în acţiune, chiar dacă sunt departe”.

În timp ce testa obiectivul Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM fotografiindu-şi copiii în câmpuri cu iarbă şi lângă un lac, a avut revelaţia greutăţii sale reduse. „Mi-a plăcut să mă joc cu obiectivul Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM”, spune ea. „Este foarte uşor, ceea ce m-a surprins. L-aş lua în concediu şi sigur l-aş folosi mult.”

Cu toate acestea, obiectivul Canon EF 50 mm f/1.8 STM i-a dat posibilitatea să obţină o adâncime redusă a câmpului şi să creeze fundaluri estompate în portrete, ceea ce înseamnă că încă îşi mai are locul în geanta ei de echipamente. „Obiectivul de 50 mm are o deschidere mai mare a diafragmei, astfel încât este perfect dacă este puţin mai întunecat sau dacă doresc să creez un fundal estompat. În combinaţie cu Canon EOS 250D, obiectivul de 50 mm este excelent pentru portrete. Dacă ar trebui să aleg un singur obiectiv cu care să lucrez, acesta ar fi”, spune ea.

Articole conexe
A woman and girl look at the back of a Canon EOS 250D

FOTOGRAFIA DE FAMILIE

Cum să obţineţi fotografii de familie perfecte cu EOS 250D

Descoperiţi cum să utilizaţi Canon EOS 250D pentru a realiza fotografii de familie cu compoziţie mai bună, expunere perfectă şi chiar un stil personal.

A mother holds her sun, wearing sunglasses.

FOTOGRAFIA DE FAMILIE

Cum să realizaţi portrete naturale şi creative ale membrilor familiei

Fotograful profesionist de portrete Christian Anderl vă învaţă cum să vă utilizaţi aparatul foto Canon pentru a realiza fotografii sincere ce surprind distracţia în familie.

A girl in a playwark holds a frisbee up, framing her face.

FOTOGRAFIA DE FAMILIE

Realizaţi portrete mai bune: provocări pentru fotografia de familie distractivă

Katja Gaskell, creatoarea unui blog de familie, a renunţat la smartphone în favoarea unui aparat foto Canon EOS M50 şi a fost uimită de rezultate – surprindeţi-vă încercând aceste tehnici.

A baby sits with an abacus.

FOTOGRAFIA BEBELUŞILOR

12 sfaturi pentru fotografierea bebeluşilor pe care le puteţi aplica astăzi

Păstraţi acele momente preţioase şi surprindeţi dezvoltarea bebeluşului cu modurile noastre inteligente de a face fotografia bebeluşilor distractivă şi a obţine rezultate grozave

A composite shows two children looking at a flower, and a boy sitting on a dock, photographed by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

4. Realizaţi un portret în lumină redusă

Lumina blândă proiectată atunci când soarele este mai jos pe cer, mai ales la răsărit şi apus, la „ora de aur”, este populară printre fotografi. Această lumină blândă face parte din paleta cromatică personală a lui Hannah şi creează un aspect cald, strălucirea soarelui iluminând minunat tonurile pielii.

„Cel mai mult îmi place lumina de seară şi prefer să fotografiez la lumină scăzută mai degrabă decât în lumina puternică a soarelui. Este mai subtil”, spune ea. Cu toate acestea, cu Canon EOS 250D este uşor să faceţi tranziţia la condiţiile de iluminare din interior sau să fotografiaţi la apusul soarelui. „Am încercat până la ISO 3200 şi imaginile nu sunt granulate”, spune Hannah. „Îmi place să mă joc cu valoarea ISO, mărind-o ca să-mi permită să folosesc un timp de expunere mai mic şi să surprind mişcarea chiar şi la lumină scăzută. Am auzit că mulţi oameni se tem să mărească valoarea ISO, dar Canon EOS 250D oferă rezultate excelente chiar şi la valori ISO ridicate.”

Mai mult decât atât, focalizarea automată de pe Canon EOS 250D funcţionează la niveluri pe care ochii le consideră foarte întunecate (până la -4EV în modul Vizualizare în timp real). Aparatul foto vede mai bine noaptea decât dvs., aşadar puteţi avea încredere în el la alegerea subiectului.

A composite shows a girl in a field of long grass, then standing with a boy in the same field, photographed by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

5. Exploraţi posibilităţile modului automat

Pe măsură ce Hannah şi-a îmbunătăţit fotografia, a ajuns să fotografieze mai ales în modul manual. Cu toate acestea, ea consideră utile şi setările automate, care oferă rezultate de înaltă calitate printr-o simplă apăsare de buton şi vă ajută să învăţaţi pe parcurs. A explorat setările automate de pe Canon EOS 250D, inclusiv modul complet automat Scenă inteligentă automată, care analizează scena din faţa dvs. şi alege cele mai bune setări pentru împrejurimi.

„La început am folosit setările de scenă pentru a mă obişnui cu folosirea modului manual”, spune ea. „Sunt perfecte pentru cineva care nu a mai folosit un aparat foto de mult timp sau nu a mai avut un aparat foto DSLR până acum. Aparatul foto alege setările de utilizat, din care puteţi învăţa. Când am primit aparatul foto, am folosit modul Scenă sport pentru a focaliza copii în mişcare, precum şi setarea Portret.”

Lui Hannah îi place să înregistreze micile detalii în fotografiile ei şi a trecut aparatul foto în modul automat pentru a-şi fotografia fiul spălându-se pe mâini într-o găleată roz strălucitor. „Îmi place să fotografiez detalii şi să creez o poveste cu fotografiile”, spune ea. „Ar putea fi mâini apucând un umăr, picioare, ochelari de soare pe o masă, o pălărie pe plajă. Mici detalii dintr-o scenă mai mare.” În acest caz, setările automate au fotografiat la f/5,6, 1/500 s şi ISO 200. Timpul de expunere mic, de 1/500 s, i-a dat posibilitatea să surprindă picături de apă stropind mâinile.

6. Nu pierdeţi nicio secundă de acţiune

„Cel mai important lucru pe care l-am învăţat este să am întotdeauna aparatul foto la mine”, spune ea. „Dacă îl am în preajmă, învăţ mereu şi devin din ce în ce mai familiarizată cu el, ceea ce mă face mult mai încrezătoare.” În timp ce îşi fotografia familia pentru aceste provocări, Hannah îşi urma adesea copiii acolo unde o duceau şi îi lăsa să se joace natural. În loc să le ceară oamenilor să pozeze, preferă să îi fotografieze în timp ce se simt bine. „Las lucrurile să-şi urmeze cursul şi fac ce vor ei să facă, având mereu aparatul foto cu mine. Cele mai bune fotografii cu copii care se joacă sunt cele în care nu se concentrează pe aparatul foto.”

Pentru a se asigura că nu pierde niciun moment, Hannah a fotografiat în rafală în modul de fotografiere continuă, care surprinde cinci cadre pe secundă (cps) pe Canon EOS 250D. „Întotdeauna am setarea de fotografiere în rafală pornită, astfel încât să facă multe fotografii pe secundă”, spune Hannah. „Aveţi mai multe şanse să faceţi o fotografie excelentă dacă aveţi o serie de cadre. Îmi place cadrul acesta (mai jos), cu stropii de apă. Pare atât de energic.”

7. Utilizaţi posibilităţile de conectare ale aparatului foto

Atunci când fotografiaţi pe drum în timpul excursiilor, este minunat să vă puteţi împărtăşi fotografiile cu prietenii şi familia. Canon EOS 250D poate fi conectat cu uşurinţă la smartphone sau tabletă, utilizând Bluetooth sau Wi-Fi şi aplicaţia Canon Camera Connect, permiţându-vă să transferaţi imagini şi să le încărcaţi pe reţele de socializare sau să le trimiteţi celor dragi.

„Deseori vreau să pun fotografiile pe care le fac pe Instagram, deci e ideal că le pot transfera de pe aparatul foto pe telefon, ca să le pot posta”, spune Hannah. „Folosesc această funcţie cu Canon EOS 250D şi cred că este foarte simplă şi uşoară. Şi nu prea mă pricep la tehnică! Există un ghid în aplicaţia Canon Camera Connect care vă oferă şi instrucţiuni privind conectarea aparatului foto.”

Pentru sfaturi suplimentare despre cum puteţi profita la maximum de funcţiile aparatului foto, aplicaţia Canon Photo Companion include indicaţii pentru a avea succes în orice gen de fotografie, cu sfaturi de la experţi, tutoriale şi sfaturi adaptate modelului de aparat foto.

Articol scris de Lucy Fulford

*EOS 250D (negru/argintiu) este cel mai uşor model din lume dintre toate aparatele foto DSLR cu senzor de dimensiune APS-C, cu un monitor LCD complet articulat. Include baterie şi card de memorie, conform directivelor CIPA. Valabil la data de 9 aprilie 2019 (cercetări efectuate de Canon).

Produse conexe

Articole conexe

Get Inspired (Inspiră-te) este principala sursă de sfaturi utile privind fotografia, ghiduri de achiziţie şi interviuri interesante – tot ce aveţi nevoie pentru a găsi cel mai bun aparat foto sau cea mai bună imprimantă şi pentru a vă realiza următoarea idee creativă.

Înapoi la toate poveştile