A Canadian player tackles an Irish player in a 2015 Rugby World Cup match. Photo by Richard Heathcote.

FOTOGRAFIA DE SPORT

Mersul la meci cu aparatul foto: 7 sfaturi pentru a vă îmbunătăţi fotografiile de sport

Fotografierea sporturilor oferă un număr imens de posibilităţi creative şi reprezintă o ocazie excelentă de a testa câteva din modurile şi funcţiile aparatului dvs. foto, pe care probabil nu le-aţi folosit până acum.

Data viitoare când participaţi la un eveniment sportiv, aţi putea încerca să fotografiaţi secvenţe de acţiune uluitoare, să îngheţaţi mişcarea şi să surprindeţi atmosfera meciului. Aceste şapte sfaturi vă vor ajuta să profitaţi la maximum de aparatul foto la meci, indiferent dacă folosiţi un aparat foto compact sau bridge, precum Canon PowerShot SX70 HS, sau cu un DSLR, cum ar fi Canon EOS 80D.

A sweeping view of the entire stadium as pyrotechnics explode at the start of the 2015 Rugby World Cup final. Photo by Matt Lewis.

1. Căutaţi un unghi diferit

La evenimente sportive, majoritatea fotografilor fotografiază din acelaşi unghi, aşa că gândiţi-vă la modurile în care imaginile dvs. se pot distinge. Poate că v-aţi putea aşeza pe jos ca să fotografiaţi dintr-un unghi jos? Sau să obţineţi o compoziţie simetrică a jucătorilor de undeva de sus? Deseori, fotografiatul de pe marginea terenului este mai bun decât dacă aţi fi în spatele porţii.

De asemenea, puteţi încerca să experimentaţi cu diverse distanţe focale. Dacă utilizaţi un aparat foto cu obiective interschimbabile, un teleobiectiv cu zoom precum Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM vă ajută să vă apropiaţi mult de acţiune, iar sistemul său încorporat de stabilizare a imaginii contribuie la prevenirea tremurului aparatului foto.

Players pictured running past the camera onto the field for the match between Ireland and Canada in the 2015 Rugby World Cup. Photo by Richard Heathcote.

2. Setaţi modul de fotografiere continuă

De cele mai multe ori veţi fotografia cadre unice, dar când fotografiaţi sporturi pline de acţiune precum rugby sau fotbal, vă veţi dori cea mai bună ocazie de a surprinde cele mai spectaculoase momente. De aceea, fotografii de sport folosesc modul de fotografiere în rafală sau continuă.

Pentru a-l activa, accesaţi meniul Moduri de declanşare al aparatului foto. În unele cazuri, există un selector în zona superioară a aparatului foto, care vă oferă control direct; în caz contrar, veţi găsi modurile de declanşare în sistemul de meniuri al aparatului foto. Modul un cadru este ilustrat pe selector ca un cadru dreptunghiular simplu, iar fotografierea continuă este ilustrată prin mai multe cadre.

Când sunt setate pe modul rafală, majoritatea aparatelor foto vor putea surprinde în jur de 5 – 12 cadre pe secundă. Acest lucru vă va permite să selectaţi fotografiile la final şi să o găsiţi pe cea care surprinde cel mai bine momentul, cum ar fi cel în care portarul apără poarta în mod spectaculos.

Canon PowerShot SX70 HS poate surprinde 10 cadre pe secundă în modul rafală şi dispune de un ecran LCD practic, cu unghi variabil, care vă permite să fotografiaţi confortabil chiar şi când staţi jos sau fotografiaţi din picioare, în poziţii incomode. Altă opţiune bună este Canon PowerShot G7 X Mark II, care surprinde 8 cadre pe secundă. Acesta dispune de un sistem de focalizare automată pe 31 de zone care vă permite să alegeţi focalizarea şi să urmăriţi feţe şi obiecte prin atingerea ecranului.

Articole conexe
An action-packed photoshoot with a pro

FOTOGRAFIA DE SPORT

Fotografia de acţiune: sfaturi de la un profesionist

Aflaţi mai multe despre fotografia de sporturi de acţiune din această sesiune de mentorat cu un expert în ciclism montan.

A snowboarder walks through the snow with his snowboard under his arm, away from the camera

ÎN AER LIBER

Sfaturi şi trucuri pentru fotografiile din vacanţa de iarnă

Fotograful de sport profesionist Richard Walch îşi împărtăşeşte sfaturile specializate pentru fotografii de iarnă strălucite, de la alegerea aparatului foto până la cele mai bune setări.

Best lenses for action

FOTOGRAFIA DE ACŢIUNE

Cele mai bune obiective pentru acţiune

Ghidul nostru cu cele mai bune obiective pentru fotografia de acţiune.

A Canadian player tackles an Irish player in a 2015 Rugby World Cup match. Photo by Richard Heathcote.

3. Utilizaţi nivelul automat de alb

Nivelul automat de alb automat al aparatului foto reproduce cu precizie excelentă tonurile şi culorile. Indiferent dacă fotografiaţi un meci pe timp de zi sau de noapte, cel mai bine este să utilizaţi AWB şi să-i permiteţi aparatului foto să se regleze automat, pe măsură ce lumina se schimbă. De asemenea, utilizând AWB, aveţi timp să vă concentraţi pe compoziţie şi anticiparea momentelor cheie.

Pentru a activa nivelul automat de alb, de obicei veţi găsi un buton AWB pe partea din spate a aparatului foto sau pe ecranul LCD, dacă este ecran tactil. Apăsându-l, veţi putea parcurge opţiunile.

4. Fotografiaţi în format JPEG

Fotografilor li se spune adesea să fotografieze în format RAW sau în format JPEG + RAW, însă, în cazul fotografiei de sport, această regulă generală este adeseori ignorată. Mulţi fotografi care fotografiază în modul rafală (în special fotojurnaliştii, fotografii de sport şi de natură sălbatică) aleg formatul JPEG, deoarece în format JPEG aparatul foto surprinde de regulă mai multe cadre pe secundă decât în format RAW.

Fişierele RAW sunt mai mari şi conţin mai multe date, iar în cazul unelor aparate foto, necesită mai mult timp pentru a fi şterse din memoria tampon a aparatului. Fişierele JPEG sunt mai mici, ceea ce înseamnă că aparatul foto le poate scrie mai rapid pe cardul de memorie şi astfel va putea surprinde mai multe momente. Este posibil ca aparatul foto să fotografieze implicit în format JPEG, aşa că, dacă nu aţi modificat setarea, vă puteţi apuca deja de treabă.

Chiar şi atunci când fotografiaţi imagini JPEG în modul de fotografiere continuă, fotografiaţi în rafale scurte – apăsaţi declanşatorul timp de una sau două secunde şi eliberaţi-l. Dacă ţineţi apăsat butonul prea mult timp, memoria tampon se va umple şi vă va încetini viteza de fotografiere.

French fans in colourful makeup during the 2015 Rugby World Cup. Photo by Chris Lee.

5. Nu vă uitaţi numai la jucători

Sentimentul special de a fi la un meci nu este numai despre ce se întâmplă când jocul este la intensitatea maximă.

Încercaţi să îndreptaţi aparatul foto către spectatori, pentru a surprinde feţele entuziasmate şi ţinutele creative, sau apropiaţi scena pentru a surprinde expresiile înflăcărate ale jucătorilor sau momentul în care îşi pun braţele unii pe alţii chiar înainte de începerea meciului.

Dacă utilizaţi un aparat foto cu obiective interschimbabile, un obiectiv precum Canon EF-S 55-250 f/4-5.6 IS STM este o alegere bună pentru acest tip de fotografie, deoarece distanţa sa focală vă permite un câmp vizual suficient de amplu pentru a surprinde terenul în ansamblu, dar vă puteţi concentra pe anumiţi jucători dacă doriţi sau să urmăriţi acţiunea.

6. Utilizaţi modul Servo AF sau urmărirea subiectului

Aparatul foto este de obicei livrat cu modul AF setat implicit la AF un cadru, iar cei mai mulţi fotografi continuă să folosească această setare. Dar când fotografiaţi subiecţi în mişcare pe terenul de sport, va trebui să comutaţi la modul Servo AF.

De obicei, există o comandă directă pe partea din spate a aparatului foto pentru comutarea modului AF: fie un buton fizic, fie o opţiune pe ecranul tactil.

Servo AF, cunoscută şi sub denumirea de focalizare automată continuă, va menţine focalizarea asupra punctului ales de focalizare automată cât timp ţineţi apăsat butonul declanşator la jumătate. Acest lucru este cu adevărat util pentru fotografia de sport, deoarece puteţi focaliza pe puncte în care preconizaţi că va avea loc acţiunea – cum ar fi în apropierea porţii – şi puteţi aştepta momentul respectiv.

Modul de urmărire a focalizării automate trece la nivelul următor. În modul de urmărire, este suficient să atingeţi punctul de focalizare automată pe ecranul LCD (dacă aparatul foto are ecran tactil) sau să apăsaţi butonul declanşator la jumătate pentru a fixa focalizarea pe subiect, după care punctul de focalizare automată se va deplasa odată cu subiectul, pe măsură ce acesta se mişcă în cadru. Acest lucru este excelent pentru a urmări acţiunea pe un teren aglomerat.

Dacă aveţi un aparat foto DSLR sau mirrorless, puteţi utiliza aplicaţia Canon Photo Companion pentru a afla mai multe despre funcţiile aparatului dvs. foto.

Players pictured on the point of a tackle in a match between England and Australia in the 2015 Rugby World Cup. Photo by Steve Bardens.

7. Îngheţaţi acţiunea cu timpi scurţi de expunere

Scopul oricărui fotograf de sport este să surprindă acţiunea în momentele dramatice, iar singurul mod prin care puteţi face acest lucru este să fotografiaţi cu timpi de expunere scurţi. În mod ideal, este indicat să fotografiaţi la aproximativ 1/1000 sec., dar cu siguranţă nu sub 1/500 sec.

Un mod bun de a vă asigura că obţineţi aceşti timpi de expunere este să utilizaţi selectorul de mod pentru a schimba modul de expunere la Prioritate timp de expunere (Tv). Astfel veţi putea să selectaţi timpul de expunere dorit, iar aparatul foto va seta diafragma şi sensibilitatea ISO în funcţie de acesta, pentru a garanta timpul respectiv.

Articol scris de Jeff Meyer

Produse conexe

Articole conexe

Inspiră-te este principala sursă de sfaturi utile privind fotografia, ghiduri de achiziţie şi interviuri interesante – tot ce aveţi nevoie pentru a găsi cel mai bun aparat foto sau cea mai bună imprimantă şi pentru a vă realiza următoarea idee creativă.

Înapoi la toate Sfaturile şi tehnicile