Fotografierea sporturilor oferă un număr imens de posibilităţi creative şi reprezintă o ocazie excelentă de a testa câteva din modurile şi funcţiile aparatului dvs. foto, pe care probabil nu le-aţi folosit până acum.
Data viitoare când participaţi la un eveniment sportiv, aţi putea încerca să fotografiaţi secvenţe de acţiune uluitoare, să îngheţaţi mişcarea şi să surprindeţi atmosfera meciului. Aceste şapte sfaturi vă vor ajuta să profitaţi la maximum de aparatul foto la meci, indiferent dacă folosiţi un aparat foto compact sau bridge, precum Canon PowerShot SX70 HS, sau cu un DSLR, cum ar fi Canon EOS 80D.
La evenimente sportive, majoritatea fotografilor fotografiază din acelaşi unghi, aşa că gândiţi-vă la modurile în care imaginile dvs. se pot distinge. Poate că v-aţi putea aşeza pe jos ca să fotografiaţi dintr-un unghi jos? Sau să obţineţi o compoziţie simetrică a jucătorilor de undeva de sus? Deseori, fotografiatul de pe marginea terenului este mai bun decât dacă aţi fi în spatele porţii.
De asemenea, puteţi încerca să experimentaţi cu diverse distanţe focale. Dacă utilizaţi un aparat foto cu obiective interschimbabile, un teleobiectiv cu zoom precum Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM vă ajută să vă apropiaţi mult de acţiune, iar sistemul său încorporat de stabilizare a imaginii contribuie la prevenirea tremurului aparatului foto.
De cele mai multe ori veţi fotografia cadre unice, dar când fotografiaţi sporturi pline de acţiune precum rugby sau fotbal, vă veţi dori cea mai bună ocazie de a surprinde cele mai spectaculoase momente. De aceea, fotografii de sport folosesc modul de fotografiere în rafală sau continuă.
Pentru a-l activa, accesaţi meniul Moduri de declanşare al aparatului foto. În unele cazuri, există un selector în zona superioară a aparatului foto, care vă oferă control direct; în caz contrar, veţi găsi modurile de declanşare în sistemul de meniuri al aparatului foto. Modul un cadru este ilustrat pe selector ca un cadru dreptunghiular simplu, iar fotografierea continuă este ilustrată prin mai multe cadre.
Când sunt setate pe modul rafală, majoritatea aparatelor foto vor putea surprinde în jur de 5 – 12 cadre pe secundă. Acest lucru vă va permite să selectaţi fotografiile la final şi să o găsiţi pe cea care surprinde cel mai bine momentul, cum ar fi cel în care portarul apără poarta în mod spectaculos.
Canon PowerShot SX70 HS poate surprinde 10 cadre pe secundă în modul rafală şi dispune de un ecran LCD practic, cu unghi variabil, care vă permite să fotografiaţi confortabil chiar şi când staţi jos sau fotografiaţi din picioare, în poziţii incomode. Altă opţiune bună este Canon PowerShot G7 X Mark II, care surprinde 8 cadre pe secundă. Acesta dispune de un sistem de focalizare automată pe 31 de zone care vă permite să alegeţi focalizarea şi să urmăriţi feţe şi obiecte prin atingerea ecranului.