Laura Bingham pictured from behind, facing dense jungle, as she films a vlog with a Canon PowerShot G7 X Mark II.

Vlogging de călătorie

Cum să filmaţi un vlog de aventură: faceţi cunoştinţă cu femeia care a cucerit Amazonul, documentând totul pe aparatul foto

În 2018, exploratoarea britanică Laura Bingham a condus, în premieră mondială, o expediţie spre izvorul fluviului Essequibo din Guyana, împreună cu aventurierii Ness Knight şi Pip Stewart, apoi a mers cu caiacul înapoi în josul fluviului, până la Oceanul Atlantic. Ca proaspătă mamă, Laura s-a simţit obligată să facă ceva extraordinar pentru a-şi păstra statutul de aventurier, câştigat cu trudă. În timpul acestei provocări de 72 de zile, a întâlnit vârtejuri, cascade şi şerpi veninoşi şi a documentat totul cu un aparat Canon PowerShot G7 X Mark II.*

Fluviul Essequibo este cel mai mare din Guyana şi al treilea din America de Sud, cu o lungime de peste 1.000 de km de la izvor la gura de vărsare, formând meandre prin păduri tropicale dese şi câmpii deschise. Fluviul este vital pentru indigenii Wai Wai, care au ajutat-o pe Laura şi pe echipa ei în timpul călătoriei, precum şi pentru multe animale sălbatice, inclusiv misteriosul jaguar. Timp de 72 de zile, a ajutat-o şi pe Laura: a dormit într-un hamac pe malurile sale, alături de un caiman fioros, lung de trei metri, şi a pescuit în fluviu pentru a se hrăni.

Deşi au rămas concentraţi asupra provocării fizice şi emoţionale de a încheia călătoria, Laura şi echipa ei şi-au propus să spună o poveste despre rezistenţa umană şi despre călătoriile durabile, fără mijloace motorizate. Pe unele porţiuni ale călătoriei au fost însoţiţi de un fotograf şi de un realizator de filme, dar au trebuit să se bazeze pe propriile aptitudini de filmare şi pe trei aparate Canon PowerShot G7 X Mark II pentru a înregistra momentele mai private direct pe aparatul foto.**

Aici, aflăm ce trebuie să faceţi pentru a filma o aventură pentru un vlog în condiţii de extenuare fizică, ce echipament face faţă provocării şi de ce este important să dedicaţi timp pentru a vă spune povestea.

A group photograph by Jon Williams of the expedition members in the Guyana jungle.

Ce v-a inspirat să înfruntaţi fluviul Essequibo?

„După ce soţul meu” – aventurierul şi prezentatorul TV Ed Stafford – „şi cu mine l-am avut pe fiul nostru, mi-a fost teamă că o să-mi pierd identitatea. Mi-a fost teamă că toate aventurile mele vor fi uitate şi vor rămâne în trecut, fiind absorbită de responsabilităţile de mamă. Am vorbit cu Ed despre acest lucru şi mi-a spus în trecere: „Essequibo nu a mai fost explorat niciodată şi este uimitor – ca o junglă Disney.” De îndată ce am auzit cuvintele „Disney” şi „nu a mai fost explorat niciodată”, am spus: „Mulţumesc pentru idee, o să mi-o însuşesc!” Râzând încântată, l-am lăsat şi am fugit direct în birou ca sa încep cercetările.”

Laura photographs her husband Ed Stafford playing with their son on a beach.

Ce poveste aţi avut de spus acolo?

„Ness, Pip şi cu mine avem o motivaţie similară pentru aventură: ne bucurăm cu adevărat de experienţa unei călătorii fără mijloace motorizate. Încercăm să evidenţiem beneficiile călătoriilor durabile, alternative, supunându-ne totodată unei provocări fizice. „Am fost acolo şi pentru a sublinia consecinţele impactului uman asupra mediului înconjurător. Fluviul a pornit dintr-o pădure tropicală virgină, dar, pe măsură ce am înaintat, a străbătut porţiuni din pădurea tropicală pe care oamenii şi-au pus amprenta prin exploatări miniere şi forestiere. În aceste locuri, apa curată a devenit fetidă – apa era plină de fecale umane şi de gunoi şi toţi am avut erupţii şi abcese pe corp. A fost important pentru noi să documentăm cât mai amănunţit acest lucru.”

Articole conexe
How to become a vlogger

VLOGGING

Cum să devii vlogger

Începeţi şi produceţi vloguri de calitate cu sfaturile noastre pentru vlogging pentru începători.

Vlogger Matt Adlard sat at a kitchen table filming a video on the EOS M50 Mark II.

VLOGGING

Cele mai bune aparate Canon pentru vlogging

Cu ajutorul acestor aparate foto excelente pentru vlogging de la Canon, vlogul dvs. va prinde viaţă cu uşurinţă, cu control din plin şi calitate video formidabilă.

The best compact for content

APARATE FOTO COMPACTE

Cel mai bun aparat foto compact pentru conţinut

Descoperiţi modul în care PowerShot G7 X Mark III vă poate ajuta să vă dezlănţuiţi scânteia creativă în viaţa de zi cu zi.

Laura and Ness Knight use a Canon PowerShot G7 X Mark II to film themselves in front of a tent in the jungle, inside which Pip Stewart is sitting.

Cum aţi avut de gând să spuneţi această poveste?

„Împreună, avem 150.000 sau 160.000 de urmăritori pe reţelele de socializare, deci ştiam că avem un public bun care va răspunde bine. Am dorit însă şi să ne transmitem personal emoţiile pure direct în faţa aparatului foto, iar pentru aceasta am folosit Canon PowerShot G7 X Mark II”, spune Laura, care postează pe Instagram cu numele de utilizator @laurabingham93.

„Fiecare dintre noi avea nevoie de un aparat foto mic, ca să ne putem furişa când nu era nimeni atent şi să ne înregistrăm emoţiile. Astfel, experienţa a fost mai sinceră decât dacă am fi acordat un interviu echipei de filmare. Ţineam aparatele foto în buzunare sau în genţi, astfel încât să fie uşor accesibile şi să putem profita de fiecare ocazie pentru a filma.”

Care sunt cele mai mari provocări când îţi filmezi aventurile în aer liber?

„Atunci când eşti atât de implicat emoţional şi fizic într-o provocare, este uşor să uiţi să te opreşti ca să fotografiezi sau să filmezi. Acest lucru este valabil mai ales pentru mine, deoarece am dorit cu adevărat să închei provocarea şi să mă întorc la familia mea. Acestea fiind spuse, am plecat în călătorie ca să spunem o poveste şi să producem conţinut nu doar pentru noi, ci şi pentru sponsorii noştri, aşa că trebuia să o ducem la bun sfârşit. Era esenţial să pot să scot aparatul foto PowerShot G7 X Mark II din buzunar şi să îl pun la treabă imediat, pentru ca în restul timpului să putem să strângem din dinţi şi să înaintăm cât de tare şi de repede puteam.”

Ness Knight sits on a sandy riverbank filming a vlog with a Canon PowerShot G7 X Mark II.

Care au fost cele mai importante aspecte în alegerea aparatelor foto?

„Am descoperit că greutatea pe o cari este invers proporţională cu distracţia. Dacă ai la tine un aparat PowerShot G7 X Mark II micuţ, dar care totuşi surprinde imagini uimitoare, aceasta va spori distracţia în timpul călătoriei.

„Aruncam aparatele foto în genţile pe care le puneam în faţa noastră în caiace, alături de crema şi ochelarii de soare şi de mâncarea noastră pentru ziua respectivă. S-au dovedit a fi robuste şi durabile şi au rezistat foarte bine la umiditate, spre deosebire de laptopul pe care l-am adus cu noi pentru a stoca materialele filmate. Când ne făceam griji că aparatele foto s-au umezit prea tare, le puneam în săculeţi de orez pentru a le usca. Trebuia să ne amintim să fim atenţi la ele când luam câte o cană de orez ca să mâncăm, dar a funcţionat!”

Aparatul foto a fost uşor de utilizat?

„Prin natura lucrurilor pe care le făceam, era foarte important să avem un aparat foto care să funcţioneze fără prea multă implicare din partea noastră. Ne-am bazat foarte mult pe modul de înregistrare automată, deoarece timpul nu ne permitea să schimbăm setările. În cazul aparatului PowerShot G7 X Mark II, setarea automată este atât de bună încât, dacă nu te pricepi la aparate foto şi nu ai timp să intri în setări şi să alegi diferite scene şi moduri, este suficient de inteligent încât să facă aceste lucruri pentru tine. S-a comportat foarte bine în diverse condiţii de iluminare, expunând corect scena, indiferent dacă eram pe fluviu, în lumina directă a soarelui, sau noaptea în hamacurile noastre, sub coronamentul junglei.

„Altă caracteristică foarte bună a aparatului PowerShot G7 X Mark II este faptul că poţi rabata ecranul în sus, astfel încât să te poţi încadra foarte bine. Astfel, poţi vedea dacă eşti focalizat sau nu şi ce se vede în fundal. Este util mai ales pentru vlogging şi a făcut ca aparatul să fie şi mai uşor de folosit pe drum.”

Adventurer Laura Bingham stands chest deep in the Essequibo River, holding a machete aloft. Photograph by Jon Williams.

Vă bucuraţi că aţi depus efortul de a captura fotografii şi filme?

„Fiecare moment din călătorie a fost atât de intens, încât multe au fost uitate pe drum. Este pur şi simplu imposibil să ţii minte totul şi există pericolul de a uita micile momente frumoase. Acum, când suntem acasă, toate amintirile s-au amestecat într-un fel de ceaţă, însă prin fotografiile şi filmele pe care le-am făcut, putem să reînviem călătoria iar şi iar.”

Ce sfaturi aveţi pentru alţi oameni care doresc să creeze un vlog pentru aventurile lor?

„Dacă vă propuneţi să filmaţi vloguri pentru reţelele de socializare, Canon PowerShot G7 X Mark II este uimitor. Este un aparat foto fantastic şi polivalent pentru vloggeri, care vă va ajuta în aventurile dvs., fără a vă stânjeni în vreun fel.

„În ceea ce priveşte conţinutul, ţineţi minte că nu aveţi niciodată prea mult. Chiar şi atunci când crezi că ai creat destul, poţi încerca oricând să experimentezi şi să încerci unghiuri noi, până când găseşti ceva care merge. Trebuie să fiţi suficient de independenţi încât să vă cunoaşteţi aptitudinile şi defectele şi să cereţi ajutor dacă aveţi nevoie.”

Articol scris de Matthew Bowen

*Canon PowerShot G7 X Mark II este conceput pentru medii între 0 şi 40 °C, cu umiditate de 10-90 %. Funcţionarea normală nu poate fi garantată în condiţii extreme. Carcasa rezistentă la apă (40 m) WP-DC55 este disponibilă ca accesoriu separat.

** Videoclipul prezentat în acest articol combină înregistrări pentru vlog realizate de Laura, Ness şi Pip pe Canon PowerShot G7 X Mark II cu înregistrări capturate de realizatorul de film profesionist Peiman Zekavat pe Canon EOS C300 Mark II şi Canon EOS 5D Mark IV şi cu obiective seria L.

Produse conexe

Articole conexe

Get Inspired (Inspiră-te) este principala sursă de sfaturi utile privind fotografia, ghiduri de achiziţie şi interviuri interesante – tot ce aveţi nevoie pentru a găsi cel mai bun aparat foto sau cea mai bună imprimantă şi pentru a vă realiza următoarea idee creativă.

Înapoi la toate poveştile