Filming with the EOS 5D Mark IV on a beach

Christian Anderl

Filmarea cu claritate şi precizie

Christian Anderl
Christian Anderl

Explorator


Fotograf comercial, realizator de filme şi explorator Canon, Christian Anderl îşi expune opinia cu privire la superioritatea EOS 5D Mark IV în privinţa filmării şi a capacităţii sale de fotografiere rapidă şi eficientă în culise.

„Această cameră este tot ce îmi trebuie; dispune de combinația perfectă între tehnologia pentru condiții de luminozitate scăzută şi manipulare, pentru a-mi transforma activitatea într-o plăcere.” Entuziasmul lui Christian în privinţa EOS 5D Mark IV este evident din momentul în care începe să vorbească despre această cameră. Vechi utilizator al seriei 5D, a început să filmeze cu 5D Mark II şi de atunci a ţinut pasul cu evoluţiile tehnologice ale Canon.

„Canon ştie de ce au nevoie oamenii ca mine,” spune acesta. „Tocmai când credeam că nu se mai pot construi camere mai bune de atât, ei fac o cameră şi mai bună! Şi trebuie să spun că este cel mai semnificativ pas înainte de până acum. Este cu adevărat superbă.”

Pentru Christian, schimbările minore şi subtile aduse camerei EOS 5D Mark IV au avut cel mai mare impact asupra fluxului său de lucru. Să luăm, de exemplu, butonul de comutare a focalizării automate de pe spatele camerei: o nouă funcţie poziţionată util exact unde ar trebuie să fie degetul mare, în dreapta ecranului LCD. „A fost cel mai mare avantaj pentru mine la această cameră!” exclamă acesta. „Fotografiam realizarea unui promo muzical, utilizând integral focalizarea automată, ceea ce nu mai făcusem până atunci. Şi imediat ce am început, am fost uimit. Pur şi simplu a funcţionat! Cu noua manetă AF de pe spatele LCD-ului, am putut să o utilizez pentru a comuta între poziţiile de focalizare cu detecţia feţei de la o persoană la alta. Am fost cu adevărat impresionat de acest lucru.”

Acesta continuă: „Chiar şi la filmarea în condiţii de luminozitate scăzută, când credeam că focalizarea va strica totul, această cameră a dat rezultate superbe. Şi din perspectiva fotografică, Dual Pixel RAW a fost incredibil. Mi-a plăcut foarte mult o anumită fotografie, dar aceasta nu era suficient de clară, aşa că am ajustat-o mai târziu în software-ul Canon Digital Photo Professional şi s-a întâmplat ceva extraordinar: a devenit perfectă!”

„Cred că acesta este doar începutul unei noi revoluţii fantastice de la Canon,” spune el cu entuziasm. „Noul senzor de 30 de megapixeli are un interval dinamic uimitor, iar pe ecranul LCD super clar al camerei am putut observa diferenţa între imagini imediat.”

"Cred că acesta este doar începutul unei noi revoluţii fantastice de la Canon."

Lumini, cameră, acţiune!

Utilizând EOS 5D Mark IV pentru a fotografia şi a filma clipuri video din culise, Christian şi-a dat seama că aceasta era o sarcină grea. Realizarea ambelor operaţii cu o singură cameră era o provocare. „În mod normal aş utiliza două camere, una pentru filmat şi una pentru fotografiat, dar în spaţiile înguste de pe platoul de filmare al acestui film ar fi fost foarte complicat cu prea multe lucruri înghesuite, care îmi limitau abilitatea de a mă mişca rapid. Am fost imediat uimit de capacitatea camerei de a fi utilizată într-o situaţie de tip „totul pe fugă” atât pentru fotografii, cât şi pentru filme, unde reacţiile rapide şi focalizarea rapidă erau într-adevăr critice.”

Acesta spune: „Iniţial mă aşteptam să fotografiez numai portretele acestei trupe, dar echipa de filmare mi-a cerut să realizez şi clipuri video. Aşadar m-am trezit că trebuie să realizez atât fotografii, cât şi clipuri video, ceea ce a fost testul suprem.”

„Realizarea de fotografii şi filme din culise este o activitate plină de provocări. Trebuie să fotografiezi ca nebunul, caz în care focalizarea automată ajută foarte mult. M-am concentrat doar pe încadrare, iar focalizarea automată s-a descurcat singură şi, desigur, cu acea manetă de comutare fantastică de pe spatele camerei am putut orienta focalizarea în orice direcţie am dorit.”

EOS 5D Mark IV on a handheld rig

Christian a utilizat camera pe o consolă portabilă, foarte simplă. Pentru că realiza fotografii şi filme, i-a fost imposibil să se instaleze într-un cărucior de filmat, cum ar proceda în mod normal dacă doar ar filma.

„Acea consolă mică a fost suficientă, îşi duce aminte acesta. „Manipularea a fost un aspect care chiar mi-a plăcut la vechea mea cameră Mark III şi mi-a plăcut chiar mai mult în cazul modelului EOS 5D Mark IV. Este mai uşoară decât vechiul model, iar acea economie de greutate a fost crucială. Aşa cum a fost şi o altă funcţie adăugată: Wi-Fi!”

Acesta continuă: „Wi-Fi pe un DSLR nu mai este o idee năstruşnică. Astăzi este o funcţie cu adevărat utilă. Am conectat camera la o tabletă, pentru a putea controla focalizarea automată de la distanţă în timpul filmării, ceea ce a fost interesant. Aşadar, în anumite momente m-am concentrat pe încadrare în timp ce un asistent s-a putut ocupa doar de focalizare. Ne-am putut realiza amândoi sarcinile independent unul de celălalt, dar în timp real. Fără întârzieri, fără confuzii. Rezultatul perfect!” „Am cumpărat un EOS 5D Mark III abia anul trecut pentru că mi-a plăcut foarte mult 5D Mark II care făcea tot ce trebuia. Dar această cameră Mark IV? Uau, am nevoie de ea urgent. Deja mi-am comandat-o!”

"Noul senzor de 30 de megapixeli are un interval dinamic uimitor, iar pe ecranul LCD super clar al aparatului foto am putut observa diferenţa între imagini imediat."

Filming handheld with the EOS 5D Mark IV

Reflecţii şi concluzii

Uitându-se la materialul filmat, Christian a putut vedea imediat beneficiile camerei EOS 5D Mark IV. „Ca instrument de filmare, aceasta preia toate caracteristicile minunate de la cele două generaţii anterioare de camere şi adaugă filmarea 4K şi o gamă incredibilă de instrumente de corecţie pe care le puteţi utiliza când călătoriţi, precum Optimizorul de obiectiv digital plus alte corecţii ale aberaţiilor obiectivului şi Stilul de imagine cu detalii fine. În plus, când reveniţi la birou, modul Dual Pixel RAW este pur şi simplu incredibil.”

„Focalizarea automată în modul video a fost, de asemenea, ceva ce mi-a plăcut mult, ca şi capacitatea ISO ridicată şi granulaţia redusă. Culorile sunt realiste şi zgomotul în lumină redusă la ISO 6400 a fost pur şi simplu incredibil. Arată ca o peliculă cu granulaţie fină. Este ceva ce ai adăuga ca filtru în post-producţie, atât de bun este!”

„Nu sunt chiar un fotograf cu înclinaţii tehnice,” încheie acesta, „Iar acesta este un instrument care funcţionează chiar aşa cum doresc eu. Nu am avut niciodată o astfel de cameră, pe care să încep să o folosesc rapid, imediat. Mi-a părut rău când a trebuit să o înapoiez!”

Ambasadori şi poveşti

Ambasadorul Canon, Lorenzio Agius, utilizează EOS 5D Mark IV

Inspiraţie

Descoperiţi performanţele EOS 5D Mark IV în mâinile fotografilor profesionişti

Descoperiţi mai multe