A man, shot from the shoulders down, stands by a lake holding a Canon PowerShot G5 X Mark II in his hand.

FOTOGRAFIA DE CĂLĂTORIE

De dimensiuni mici şi cu o formă perfectă: descoperiţi de ce este Canon PowerShot G5 X Mark II partenerul ideal în călătorii

Fotograf de acţiune şi stil de viaţă, James North şi-a construit cariera călătorind în jurul lumii şi realizând fotografii de aventură dinamice, aşa că s-a bucurat când a primit şansa de a vizita Alpii austrieci pentru a le fotografia pajiştile verzi, lacurile cristaline şi vârfurile acoperite de zăpadă.
James doreşte să călătorească lejer, astfel că a renunţat la aparatul său foto DSLR obişnuit – Canon EOS 5D Mark IV – în favoarea noului aparat foto compact avansat Canon PowerShot G5 X Mark II. Austria s-a dovedit a fi locaţia ideală pentru testarea capacităţilor aparatului foto. „A fost savuroasă şi verde”, spune el. „Soarele era foarte puternic, dar, pe măsură ce te căţărai mai sus, pe alocuri mai era zăpadă. Am avut parte de o paletă cromatică minunată şi de nuanţe şi texturi interesante în peisaj – găseam ceva nou de fotografiat în fiecare colţ.”
Londonezul James, printre ai cărui clienţi se numără firma de skate Vans şi care este asociat al revistei de snowboarding The Reason – a folosit aparatul foto Canon PowerShot G5 X Mark II pentru a testa gama largă de setări ale acestuia. Cu un obiectiv grandangular premium cu 5x zoom optic, un vizor electronic (EVF) de tip pop-up şi un senzor CMOS tip 1,0 de 20,1 megapixeli şi altele, acesta oferă specificaţii mult mai avansate decât vă aşteptaţi să găsiţi într-un aparat foto cu obiectiv fix. Aici, James îşi împărtăşeşte sfaturile şi trucurile pentru a profita la maximum de toate funcţiile sale.

1. Activaţi modul macro pentru prim-planuri clare

Apropiaţi-vă de subiect, dezvăluind detaliile complexe şi texturile lucrurilor pe care le întâlniţi în timpul călătoriei. Conceput pentru a prezenta subiecţi aflaţi în prim-plan, modul macro este ideal pentru fotografierea florilor şi a insectelor, iar vizorul electronic pop-up de pe Canon PowerShot G5 X Mark II facilitează mult obţinerea punctului de focalizare corect. James a obţinut cele mai bune rezultate cu aparatul foto la aproximativ 20 cm de subiect, realizând prim-planuri clare şi texturate ale unor lacăte de pe un pod din Innsbruck şi ale unor trifoi coloraţi de pe un câmp.
„Veţi obţine detalii uimitoare fotografiind obiecte mici care ar fi prea micuţe pentru majoritatea obiectivelor”, spune James. „Puteţi cheltui mii de euro pe obiective macro pentru DSLR, deci o funcţie macro pe un aparat foto compact este uimitoare.”

2. Profitaţi de modul panoramic în spaţii larg deschise

Indiferent dacă vă uitaţi la întinderi verzi de la ţară, la litoraluri neregulate sau la peisaje urbane strălucitoare, modul panoramic al aparatului Canon PowerShot G5 X Mark II este ideal pentru fotografii scenice ale peisajelor vaste pe care le întâlniţi în călătorii. Aparatul foto îmbină automat imaginile în timp ce panoramaţi, fără nicio neclaritate. James l-a folosit pentru a surprinde piscurile Austriei care se înălţau până la nori şi descrie rezultatul ca fiind „perfect”.
Obiectivul cu zoom 5x de înaltă calitate oferă rezultate remarcabile la orice distanţă focală, iar James îl consideră deosebit de eficient pentru surprinderea unghiurilor largi.

3. Bazaţi-vă pe HDR când lumina este potrivită

Articole conexe
A woman wearing a red strapless dress crouches down to take a picture with a Canon EOS R10.

FOTOGRAFIA DE CĂLĂTORIE

10 sfaturi pentru fotografia de călătorie

Fotografa şi bloggeriţa Diana Millos îşi dezvăluie cele mai importante sfaturi pentru obţinerea unor fotografii de călătorie fascinante.

Two people skateboard down a city street at night, colourful lights from buildings reflecting in the wet road surface.

CĂLĂTORII

Cum să profitaţi la maximum de aparatul foto într-un city break

11 sfaturi şi trucuri pentru a vă ajuta să surprindeţi spiritul junglei urbane.

canon-get-inspired-best-camera-travel-photography-related3-185x94

FOTOGRAFIA ÎN AER LIBER

Cum fotografiază Munro Moonwalker peisaje montane

De la fotografii macro pline de culoare la vârfuri montane pierdute în ceaţă, iată cum Alan Rowan utilizează Canon SX740 HS pentru a obţine fotografia perfectă de natură.

James a fost impresionat de modul Interval dinamic ridicat (HDR) al aparatului foto, care realizează expuneri multiple ale aceleiaşi scene şi le combină pentru a obţine cele mai bune elemente – detaliile bogate din umbre şi zonele luminoase – fără ca imaginea să fie prea ştearsă sau prea întunecată.
James a obţinut cele mai bune rezultate în modul HDR când zonele luminoase şi cele întunecate erau extrem de puternice. „Modul HDR” înseamnă că aparatul foto poate expune corect aceste zone, creând o fotografie compusă”, explică el.

4. Înclinaţi ecranul pentru a încerca diferite unghiuri

Aparatul foto Canon PowerShot G5 X Mark II dispune de un ecran LCD rabatabil la 180 de grade, ideal pentru fotografiatul din unghiuri joase sau pentru selfie-uri. „Este foarte util să avem un ecran care se înclină în acest mod”, spune James. „Puteţi să îndreptaţi aparatul în sus sau în jos şi să fiţi mai creativi cu unghiurile, văzând în continuare clar ce faceţi.” James s-a trezit utilizând ecranul LCD rabatabil şi apoi comutând la vizorul electronic OLED pop-up atunci când a trebuit să se concentreze asupra creativităţii.
Capacităţile ecranului tactil ale aparatului foto PowerShot G5 X Mark II de la Canon vă permit să reglaţi toate comenzile, cum ar fi diafragma, timpul de expunere şi ISO, într-un mod rapid şi intuitiv. „Dacă încercaţi să capturaţi o compoziţie interesantă sau un reper celebru dintr-un unghi neobişnuit, iar aparatul foto se află într-o poziţie puţin ciudată, este mai uşor să utilizaţi ecranul LCD decât să folosiţi rotiţele”, explică James.

5. Înregistraţi filme 4K pentru flexibilitate post-producţie

Formatul video 4K oferă o rezoluţie de patru ori mai mare decât 1080p Full HD, la 3840 x 2160 de pixeli. Aceasta înseamnă că puteţi surprinde detalii extrem de realiste, care vă taie răsuflarea, folosind formatul 4K comparativ cu imaginile video Full HD, şi fără nicio decupare – perfecte pentru surprinderea unui vultur care se ridică deasupra curenţilor de aer sau a partenerului dvs. plonjând în apele cristaline ale unui lac. Filmarea în format 4K vă oferă, de asemenea, flexibilitatea de a apropia, panorama şi decupa materialul până la 200 % şi de a produce filme la rezoluţie Full HD.
James filmează câteva scene de skateboarding folosind aparatul foto Canon PowerShot G5 X Mark II pentru a-i testa calitatea. „Setarea pentru filme a fost cu siguranţă mai bună decât m-am aşteptat”, spune el. „Am stat în spatele maşinii şi l-am filmat pe asistentul meu în timp ce cobora pe drum, iar focalizarea cu urmărire a funcţionat foarte bine. Am fost impresionat de modul în care materialul a arătat odată transferat de pe aparatul foto – este destul de bine echilibrat în ceea ce priveşte gradarea.”

6. Nu vă fie frică să experimentaţi

Echipamentul este esenţial, dar realizarea de fotografii de excepţie ale lumii pe care o exploraţi depinde, de asemenea, de talent şi creativitate. „Fotografia înseamnă, în mod evident, folosirea ochiului şi a aparatului foto ca un instrument”, spune James. „Trebuie să vă comportaţi în acelaşi fel cu orice aparat foto pe care îl alegeţi, fie că faceţi poze pe telefon sau pe un DSLR. Adaptaţi modul în care îl utilizaţi la caracteristicile disponibile.”
Deci, care este verdictul lui James în privinţa aparatului foto Canon PowerShot G5 X Mark II? „Nu puteţi cere mai mult de la un aparat foto compact”, spune el. „Pentru cei pasionaţi de fotografie este foarte bun – de fapt, pentru oricine doreşte să-şi dezvolte abilităţile de fotograf, jucându-se în acelaşi timp cu controlul creativ.”


Articol scris de Loren Cotter

Produse conexe

Articole conexe

Get Inspired (Inspiră-te) este principala sursă de sfaturi utile privind fotografia, ghiduri de achiziţie şi interviuri interesante – tot ce aveţi nevoie pentru a găsi cel mai bun aparat foto sau cea mai bună imprimantă şi pentru a vă realiza următoarea idee creativă.

Înapoi la toate Sfaturile şi tehnicile