Caroline’s children eating

MAI MULT DECÂT O ŞEDINŢĂ FOTO

Lensational le învaţă pe femeile din întreaga lume cum să utilizeze fotografia pentru a-şi documenta vieţile, transformând povestirea într-o sursă creativă de venit. Ne-am întâlnit pentru a discuta cu fondatoarea Bonnie Chiu despre activităţile desfăşurate în cadrul fundaţiei caritabile pe care o conduce. Eram nerăbdători să aflăm ce a inspirat-o să ajute la schimbarea vieţilor a multor persoane prin intermediul fotografiei. De asemenea, am dorit să aflăm toate experienţele incredibile pe care le-a avut de-a lungul ultimilor 5 ani, de când a fost fondată Lensational.

De ce credeţi că fotografiile spun poveşti atât de captivante?

O imagine face cât o mie de cuvinte. Fotografia este un limbaj universal care depăşeşte cultura şi limba. Poate spune o poveste, poate trezi emoţii şi îţi poate extinde câmpul vizual. Şi totuşi, nu toţi din ţările în curs de dezvoltare au acces la fotografie.


Cum poate fotografia să schimbe vieţi?

Fotografia are capacitatea de a opri timpul, a comunica, a exprima şi în general de a stabili un portret creat din ceea ce vedem, dar, mai important, din modul în care ne vedem pe noi înşine. Imaginile rezistă timpului şi pot, de asemenea, să depăşească frontierele: o imagine vizuală ne transmite fiecăruia dintre noi ceva diferit.

Deschide oportunităţi nenumărate de a crea ceva unic care poate adresa probleme ale societăţii. Acest proces este condus de mantra feministă: personal înseamnă politic. Şi este clar că acesta este primul pas către schimbare şi înţelegere.


Ce v-a inspirat să le oferiţi aparate foto femeilor?

Am întâlnit patru fete din Turcia în timp ce călătoream în 2011. Ca orice turist, am făcut fotografii şi le-am învăţat şi pe ele să facă acest lucru. A fost înviorător să văd lucrurile prin ochii lor – mass-media are un fel de a prezenta fetele musulmane – a fost interesant să văd lucrurile altfel şi în contradicţie cu concepţiile greşite. Acest lucru m-a ajutat să realizez că fotografia este un limbaj universal care depăşeşte multe bariere.

© Francis Kokoroko


Cum le ajutaţi pe aceste femei prin intermediul Lensational?

Lensational îşi propune să ajungă la femeile marginalizate într-un mod independent; urmărim progresul studentelor noastre şi le plasăm lucrările în văzul unei audienţe mondiale. Femeile îşi pot partaja creaţiile fotografice pe platforma noastră online pentru fotografii, prin intermediul expoziţiilor şi al partenerilor noştri, precum Getty Images. Jumătate din câştiguri merge către femei, ca o sursă de venit, în timp ce cealaltă jumătate este reinvestită în Lensational, ajutându-ne să ne continuăm munca.

Având la dispoziţie doar câteva exemple de modele de femei puternice pentru a le inspira, fetele şi femeile tinere ar putea să nu îşi dea seama de opţiunile care le sunt disponibile. La Lensational, dorim să schimbăm acest lucru cu ajutorul imaginilor noastre.


Cu câte femei aţi lucrat prin intermediul Lensational?

Am construit o comunitate de peste 100 de voluntari din 25 de ţări şi am pregătit 700 de femei şi fete din 20 de ţări din Asia şi Africa.


© Lucy Tabu


Ce fotografie v-a inspirat cel mai mult?

„A Touch of Pink” (afişată în partea de sus a paginii) – a fost capturată de o croitoreasă numită Yasmin Islam Eva în Dhaka, Bangladesh, în 2015. Domeniul confecţiilor textile oferă femeilor din Bangladesh cele mai multe oportunităţi de angajare, şi probabil este singura şansă de a lucra a femeilor din mediul rural, fără educaţie. 80% din angajaţii din domeniu sunt femei. Dar lucrătorii din domeniul confecţiilor textile sunt plătiţi puţin şi sunt puţin apreciaţi de familiile lor sau de societate. Iar accidentele industriale şi abuzurile la locul de muncă – precum prăbuşirea fabricii Rana Plaza în 2013 – rămân în amintirile celor care lucrează în domeniu. Acesta este motivul pentru care ne-am început proiectul: să instruim muncitorii să îşi spună poveştile. Este o situaţie foarte personală pentru mine deoarece bunica mea şi-a petrecut 20 de ani din viaţă lucrând în domeniul confecţiilor textile în condiţii foarte dure.

Această imagine m-a captivat cu adevărat datorită contrastului dintre rozul vibrant şi orizontul de beton din Dhaka. M-am simţit imediat ca şi cum eu aş fi fost femeia care a capturat fotografia de pe acoperişul acelei fabrici. În ciuda tuturor opreliştilor, oamenii au tendinţa de a căuta ceea ce este frumos în orice. Şi câteodată este vorba despre lucrurile mici şi frumoase de care ne agăţăm pentru a găsi un sens.


Ce aţi aflat despre vieţile femeilor prin intermediul fotografiilor?

Datorită faptului că lucrăm cu cele mai marginalizate femei din lume, se presupune că vieţile lor sunt triste şi pline de deznădejde. Dar acest lucru nu este adevărat. Acesta este stereotipul la care s-a ajuns din cauza deceniilor în care am fost expuşi la imagini cutremurătoare destinate doar să crească donaţiile. Vieţile lor sunt atât de pline de culoare şi cu diverse experienţe – dar toate au o temă comună – capacitatea de a rezista.


Ce aţi spune pentru a inspira o persoană să înceapă să creeze imagini pentru a spune poveşti?

Mi-am început ideea de a ajuta femeile prin intermediul fotografiei de Ziua internaţională a femeilor în 2013, iniţial doar cu o pagină de Facebook. Aveam doar 20 de ani atunci şi nu am anticipat modul în care ideea mea ar putea rezona cu atât de multe persoane din jurul lumii. Sper că aceasta va inspira oamenii să înceapă să utilizeze puterea fotografiilor pentru a spune o poveste – indiferent de cât de mică poate părea la început, niciodată nu poţi şti ce impact ar putea avea.


Care este viziunea dvs. despre viitor?

La Lensational, ne imaginăm o lume în care, prin fotografie, femeile din întreaga lume se pot exprima liber, îşi pot îndeplini dorinţele şi pot fi reprezentate demn.


© Alison Joyce


Aparatele şi accesoriile utilizate de Bonnie Chiu:

Aparate foto:

Canon EOS 600D

Obiective:

Canon EF-S 18–55mm f/3.5-5.6 IS STM

Obiectiv Canon EF 50mm f/1.8 STMInterviu realizat de: Ross Cockrill şi John Coomber