see magic in the making

Surprinderea momentului, cu Gali Tibbon

Gali Tibbon
Gali Tibbon

Fotojurnalist


Fotojurnalistul şi fotograful de documentare Gali Tibbon a călătorit prin toată lumea pentru a realiza documentare despre oameni şi culturi. Cea mai recentă călătorie a avut loc în orăşelul spa Vrnjačka Banja din Serbia. Când s-a hotărât să descopere mai multe despre filosofia personală a fotografiei - momentele magice pe care le putem vedea în fotografiile ei evocative despre propria filosofie fotografică - aparatul foto magic EOS M5...

A urmărit magia

Când stăm de vorbă cu Gali Tibbon despre fotografie, cuvântul „magic” este des folosit. Percepţia ei asupra admiraţiei aproape mistice pentru minunea fotografiei a însoţit-o de când avea 14 ani şi a găsit o fotografie în Almanahul Life Magazine din 1956, pe o poliţă cu cărţi a bunicului ei.

„Am văzut o fotografie incredibilă alb-negru granulată în mişcare - a fost ceva uimitor. Până atunci nu ştiam că fotografia constă şi din altceva decât momentele Kodak sau peisajele din călătorii. Era vie! Uau! Acest lucru m-a inspirat să-mi iau primul aparat foto, era un model Canon AE1 cu film la mâna a doua sau poate chiar a patra, apoi m-am înscris la un curs de fotografie la Muzeul Ierusalim din Israel, unde am învăţat să procesez şi să imprim filme. Ba chiar mi-am cheltuit toţi banii de buzunar pe filme şi pe substanţe chimice pentru un mic laborator pe care l-am instalat acasă – şi nu m-am săturat nicio clipă să privesc cum imaginile alb-negru se developează în mod magic în tăvi.”

"Aparatul foto mă duce în anumite locuri ca o busolă magică care merge oriunde vrea - iar eu îl urmez!"

Urmând magia, Gali a ajuns să facă mai multe călătorii de fotografie în lume, realizând documentare despre oameni, culturi şi credinţe. Dar, după cum explică chiar ea, fotografia de documentare este mai mult decât „a face poze frumoase.”

„Într-o poveste documentară este greu să transformi realitatea în fotografii bidimensionale. Vorbim despre lumină, miros şi sunete, despre emoţiile din ochii oamenilor. Eu trebuie să combin aceste elemente într-o imagine cuprinzătoare. Când se întâmplă acest lucru, este magic, dar totodată şi o muncă grea şi o provocare mentală. Există adesea şi bariere de limbaj, dar simt vibraţiile şi energia oamenilor, iar posibilitatea comunicării cu oamenii prin zâmbete, gesturi şi frânturi de limbă engleză este uimitoare.”

"Eu trebuie să transform această energie în imagini – astfel că cei care nu erau cu mine în acel moment să simtă acea experienţă."

În acest moment

Uitându-ne la fotografiile realizate de Gali în Serbia, putem vedea faptul că ea are o abilitate magică de a fura energiile subtile – chiar şi cu un aparat foto cu care nu este acomodată. Parţial fotografie de stradă, parţial fotografie portret şi parţial fotografie de artă, naraţiunea ei scoate la iveală momente din viaţa locuitorilor orăşelului, care nu se vor repeta niciodată. Potrivit filosofiei fotografice a lui Gali, magia constă în momentele de aici şi acum, dar, după cum explică chiar ea, nu este vorba nicidecum de operaţiuni atât de simple.

„Să fii fotograf înseamnă să fii acolo, prezent şi oamenii să-şi împărtăşească viaţa cu mine timp de câteva minute, ore sau zile. Este vorbe despre surprinderea momentului de aici şi acum într-o lume aflată în schimbare – înregistrarea momentelor înainte ca acestea să dispară. Dar mai întâi trebuie să treci de momentul Kodak. Este vorba de acel instinct primar al oamenilor de a poza atunci când se văd în faţa unui aparat foto - îşi îndreaptă spatele, îşi umflă pieptul şi afişează „faţa de pozat”. Este ceva ce au învăţat în copilărie, atunci când poziţiile de pe un film nu putea fi irosite, iar acesta este ultimul lucru pe care mi-l doresc; dar fac întotdeauna aceste fotografii, pentru că au rolul de a detensiona situaţia. Şi trebuie să treci de acel moment Kodak înainte de a începe să realizezi cu adevărat fotografii.”

"De asemenea, oamenii cred că ştiu ce anume fotografiezi, dar nu ştiu ce se petrece în mintea sau în ochii fotografului din spatele aparatului foto; nu ştiu ce detaliu sau ce moment aştept eu."

„Din fericire, cu cât petrec mai mult timp într-o comunitate, cu atât oamenii devin mai relaxaţi şi pot să surprind momentele pe care mi le doresc. Toţi oamenii pe care i-am cunoscut la Vrancka Banja au fost foarte calzi, prietenoşi şi cooperanţi la fotografii – chiar şi oile! - astfel că am putut să surprind momente originale.”

„Am făcut o fotografie a ciobanului - un fost fotbalist care acum îşi petrece toată ziua pe câmp citind ziarul şi vorbind cu mioarele - chiar după o ploaie. Lumina a fost minunată, dar oile tot fugeau care-ncotro, ciobanul le-a spus să se oprească, iar ele s-au oprit pur şi simplu, astfel încât am putut să fac poza. Era ca şi cum aş fi avut o telecomandă!”

V-ar putea plăcea şi...
EOS_M5

Produs

Descoperiţi mai multe despre EOS M5

GALI_TIBBON

„Apoi, în josul râului am întâlnit o comunitate prosperă în marea ei majoritate formată din bărbaţi, fără pic de inhibiţii, oameni care erau pur şi simplu ei înşişi, cu o atitudine reală de „trăieşte şi lasă şi pe alţii să trăiască”. Mi s-a părut extraordinar. Dezbrăcaţi până la chiloţi şi afişându-şi corpul, indiferent de starea în care se aflau – jucau domino, înotau şi făceau plajă de la amiază până seara târziu. Şi aveau un simţ extraordinar al umorului - tipi duri cu tatuaje făcute acasă, care se înţepau reciproc.

„Dimensiunea discretă a EOS M5 a fost excelentă pentru aceste fotografii, deoarece nu a trebuit să apar ca un soldat oarecare pe câmpul de bătălie, încărcat cu tone de echipament. A atras mai puţină atenţie asupra mea ca fotograf şi a fost mai puţin intimidant pentru subiecţii fotografiaţi. Astfel că am putut să mă bucur de faptul că eram o simplă persoană cu un aparat foto în mână, permiţându-mi să mă joc cu lumina şi să creez artă, în timp ce aceşti oameni îşi vedeau de treaba lor de zi cu zi în mod natural.”

GALI_TIBBON

Pentru Gali acestea sunt acele momente în care se produce magia...

„Când toate elementele se întrunesc, compoziţia, caracterele oamenilor, o rază de lumină care atinge o faţă într-un anumit moment, iar eu am obiectivul potrivit şi stau în locul potrivit, pot să surprind acea 1/60 de secundă printr-un singur clic. Când toate aceste elemente se întâlnesc – este magic.

"Simţi acest lucru atunci când faci fotografiile – este intuitiv şi emoţionant. Vezi ceva, dansezi în jurul acelui lucru, ca o albină în jurul unei flori –încercând să surprinzi adevărata esenţă."

„Încerci mai multe fotografii – căutând-o pe cea perfectă – poţi face acest lucru cu un aparat foto digital şi poţi vedea în acelaşi timp dacă eşti pe calea cea bună (spre deosebire de aparatele foto cu film!). Dar nu ştiu dacă am nimerit fotografia până nu o văd pe ecranul unui calculator! Totuşi, în cele din urmă, este vorba despre proces – care vine din instinct. Deşi este un lucru minunat ca lucrările tale să fie expuse în galerii de artă şi muzee, iar oamenii să-ţi colecţioneze lucrările, procesul de creaţie al momentului de aici şi acum face ca magia să se întâmple – iar acest lucru este mult mai important decât rezultatul final.

Aparatul foto – iubire la prima vedere?

Prima reacţia a lui Gali la utilizarea unui aparat foto mirrorless la şedinţa foto din Vrancka Banja a fost una de suspiciune, dar acest lucru s-a schimbat atunci când a pus mâna pe EOS M5 şi a început să facă fotografii.

„Când l-am văzut pentru prima dată, arăta chiar bine - ca şi când cineva mi-ar fi micşorat camera EOS 5D Mark III! Mi-a plăcut designul şi mi se părea solidă – se potrivea natural în mână, având toate butoanele şi selectoarele la locul potrivit. Nu mi-aş fi imaginat aşa ceva niciodată despre un aparat foto mirrorless, care de obicei are un corp plat şi subţire, fără mâner sau vizor.

„Şi nu a fost greu de folosit. Am putut configura aparatul foto cu aceleaşi funcţii pe care le am pe 5D Mark III - astfel că am ajuns repede în zona mea de confort. Am putut să mă orientez în mod intuitiv, fără a trebui să întrerup procesul creativ şi eram fericită că aparatul foto făcea ceea ce doream eu.

GALI_TIBBON

Calitatea este excelentă, cu culori vii şi tonuri frumoase ale pielii. Este doar un aparat foto micuţ, dar poţi face postere din fişierele jpeg rezultate şi poţi face fotografii în format RAW. Şi fotografierea continuă este uimitoare - chiar face cei 7 cps pe care zice că îi are!

„Mi-a plăcut în mod special selectorul suplimentar pentru compensarea expunerii; este amplasat ideal, astfel încât mă pot juca în timpul fotografierii cu sub sau supraexpunerea, fără a trebui să-mi întrerup concentrarea sau să-mi iau ochii de la cadru. Iar EVF este chiar grozav, pentru că atunci când fotografiezi pe verticală, toate datele se rotesc odată cu tine - astfel că nu trebuie să mă uit cruciş ca de obicei pentru a citi valorile de expunere!

În plus, i-a plăcut încadrarea flexibilă şi opţiunile disponibile de focalizare atât pe EVF, cât şi pe ecranul tactil cu unghi variabil: „Nu credeam că voi folosi vreodată ecranul pentru a fotografia, dar ecranul rabatabil de pe EOS M5 îmi oferă mult mai multe opţiuni de fotografiere din unghiuri diferite şi este super-rapid şi comod pentru navigarea prin meniuri. Iar sistemul de focalizare automată al ecranului tactil este fantastic! „Pot pur şi simplu să încadrez, apoi să îmi folosesc degetul mare în timp ce mă uit în continuare prin EVF pentru a trage zona de focalizare acolo unde vreau, fără a trebui să recompun imaginea sau să blochez focalizarea într-un singur loc şi apoi să reîncadrez.”

Gali a fost impresionată în mod special de dimensiunile compacte ale aparatului foto: „Poate că EOS M5 este mic, dar este un monstru! Este atât de îmbucurător să ai ceva atât de compact, fără a renunţa la calitate. Practic face tot ce face şi aparatul meu EOS 5D Mark III şi pot folosi aceleaşi obiective, dar este foarte discret.

„Includerea Bluetooth este o mişcare inteligentă – aparatul foto poate rămâne conectat la smartphone-ul meu şi nu îmi trebuie cabluri sau un calculator pe teren. Pot să plec doar cu telefonul şi cu aparatul foto şi să fiu un om-orchestră.

"Pentru portrete, faptul că am EVF şi ecran este excelent, pentru că pot controla focalizarea cu degetul mare, în timp ce vorbesc cu subiectul."

„În zilele noastre niciun fotojurnalist nu îşi doreşte să piardă un eveniment important de ştiri neavând un aparat foto la el – iar EOS M5 este de fapt mai mic decât bliţul pe care îl am, astfel că îl pot lua cu uşurinţă cu mine la film sau în concediu şi pot face fotografii pentru serviciu cu el. Chiar este aparatul foto EOS portabil pe care îl aşteptam!”

"EOS M5 este foarte mic, dar face lucruri minunate!"