Canon EOS 5D Mark IV with Dual Pixel RAW

Dual Pixel RAW

Ce este Dual Pixel RAW?

Dual Pixel RAW este o inovaţie Canon care utilizează ambele fotodiode de pe senzorul de focalizare automată Dual Pixel CMOS de 30,4 megapixeli al EOS 5D Mark IV.

Canon EOS 5D Mark IV sensor with Dual Pixel RAW

Cum funcţionează

Pixelii senzorului Dual Pixel sunt construiţi din două fotodiode. Acest design înseamnă că senzorul poate primi semnale A şi B de la subiect şi poate detecta orice diferenţă de fază dintre cele două semnale, permiţându-le să focalizeze ca parte a sistemului de focalizare automată Dual Pixel. Când se surprinde imaginea, senzorul obţine informaţii despre imagine de la semnalele imaginilor combinate A şi B. Această tehnologie face posibilă focalizarea şi înregistrarea imaginii cu acelaşi senzor. 


În timpul înregistrării Dual Pixel RAW, un singur fişier RAW salvează două imagini în fişier. O imagine cuprinde datele imaginilor combinate A+B şi cealaltă numai datele imaginii A. Acest lucru înseamnă că fişierele Dual Pixel RAW conţin atât imaginea normală, cât şi orice informaţie paralaxă, care poate fi măsurată şi extrapolată la informaţiile privind distanţa până la subiect. Deoarece imaginile Dual Pixel RAW conţin două imagini acestea au, prin urmare, o dimensiune dublă faţă de cea a unui fişier cu imagini RAW normale. 


Utilizând sistemul de optimizare Dual Pixel RAW din software-ul Digital Photo Professional, utilizatorii pot folosi datele Dual Pixel înregistrate cu imaginea Dual Pixel RAW pentru reglajele fine ale poziţiei de claritate maximă utilizând informaţiile de adâncime cuprinse în fişier.

Canon EOS 5D Mark IV sensor Dual Pixel RAW

Reglajul fin al imaginii

Când o imagine nu este chiar suficient de clară într-o anumită zonă, cum ar fi în zona ochilor unui subiect, de exemplu, puteţi ajusta imaginea şi puteţi reda claritatea într-o zonă dorită.

Efectul Bokeh

Cu Dual Pixel RAW puteţi ajusta poziţia zonelor nefocalizate sau efectul „bokeh” pentru a îmbunătăţi compoziţia, de exemplu, mutând un obiect nefocalizat care acoperă subiectul.

Reducerea efectului de fantomă

Spre deosebire de scintilaţiile obiectivului, care pot fi folosite uneori creativ pentru a face o imagine să pară că are un contrast redus şi este „înceţoşată”, efectul de fantomă nu este de dorit şi arată reflecţiile interne ale obiectivului. Acesta poate fi controlat cu Dual Pixel RAW şi poate fi minimizat prin reglaje atente.

Pentru cele mai bune rezultate

Pentru a profita la maxim de Dual Pixel RAW trebuie să reglaţi cu atenţie valorile de fotografiere ale EOS 5D Mark IV. Pentru cele mai bune rezultate, fotografiaţi la o distanţă focală a obiectivului de cel puţin 50 mm şi o deschidere a diafragmei de f/5,6 sau mai redusă, asigurându-vă că valoarea ISO este de 1600 sau mai redusă.

Efectele pot diferi între fotografierea tip portret şi formatul vertical, iar pentru cele mai bune rezultate asiguraţi-vă că fotografiaţi cu următorii parametri:

Distanţă focală

Distanţa faţă de subiect

50 mm

1 - 10 m (3,3 - 32,8 ft)

100 mm

2 - 20m (6,6 - 65,6ft)

200mm

4 - 40m (13,1 - 131,2ft)