Siegfried Modola

Menţinerea în viaţă a unui sat medieval italian

Siegfried Modola
Siegfried Modola

Între pereţii de piatră ai satului medieval Santo Stefano di Sessanio, alei înguste şerpuiesc printre arcadele de piatră, pieţele pavate şi clădirile suspendate.

Străzile sunt în principal goale, cu excepţia turiştilor care admiră arhitectura şi dealurile care înconjoară provincia de sud a Italiei, L’Aquila.

Un sat care a trăit timp de secole din agricultură şi din lână, Santo Stefano di Sessanio are doar 108 locuitori, mai puţin decât o zecime din populaţia sa de dinainte de Primul Război Mondial, conform spuselor primarului său. Precum în multe dintre satele din jur, cei mai mulţi locuitori au plecat pentru a lucra în oraşe sau în afara ţării, abandonând totul.

Siegfried Modola

Câteva decenii după, arhitectura sa intactă a atras atenţia antreprenorului suedez-italian Daniele Kihlgren, care l-a descoperit într-o călătorie cu motocicleta în anul 1999.

Siegfried Modola

Kihlgren a cumpărat mai multe case, transformându-le în anul 2005 într-un hotel cu camere împrăştiate în jurul unui centru. Proiectul a atras turiştii şi a insuflat viaţa înapoi în sat, conform spuselor localnicilor.

Siegfried Modola

„Când am ajuns prima dată ... Părea aproape abandonat,” spune Kihlgren. „Totul rămăsese încremenit din secolul trecut."

Siegfried Modola

Deşi mai păstrează încă ciobanii şi fermierii, Santo Stefano di Sessanio de astăzi este readus la viaţă prin turism, cu locuitori care caută să îşi atragă vizitatori în împrejurimile din Gran Sasso şi din Parcul Naţional Monti della Laga în camerele picturale pe care le închiriază.

Siegfried Modola

„Puteţi observa o creştere vizibilă a vizitatorilor,” spune primarul Fabio Santavicca, fără a oferi o statistică. „Oamenii şi-au deschis porţile caselor, închiriind camere, deschizând restaurante. Este un lucru bun."

Satul are acum circa douăsprezece camere pentru turişti, spune Santavicca, care plănuieşte dezvoltarea activităţilor locale pentru petrecerea timpului liber.

Conform celor mai recente statistici disponibile de la departamentul de turism regional, satul a avut 4316 de vizitatori în anul 2013, faţă de 900 în anul 2005.

Siegfried Modola

Santo Stefano di Sessanio este unul dintre satele din regiunea Abruzzo care şi-a văzut populaţia alungată de prăbuşirea industriei de fabricaţie a lânii după introducerea materialelor sintetice, sărăcia şi dezastrele naturale din zona seismică activă, care au îndepărtat oamenii.

În apropierea satului San Silvestro, vegetaţia umple clădirile goale. Mai sus în nord, Vale Piole este părăsit.

Siegfried Modola

Conform celor spuse de Santavicca, Santo Stefano di Sessanio a avut circa 1.100 de rezidenţi înainte de Primul Război Mondial.

Satul, care iarna îşi vede populaţia scăzând şi mai mult, deoarece unii locuitori schimbă altitudinea de 1250 m pentru vale, a atras şi proprietari secundari din oraşe.

Siegfried Modola

„Oamenilor le place să vină în această regiune,” spune locuitoarea Amelia, care deţine o pensiune şi oferă cursuri de gătit clienţilor. „Ne străduim din greu să creăm o deschidere către exterior.”

Siegfried Modola