Marcelo del Pozo

Satele albe din Spania oferă o privire asupra unui trecut uitat

De Marcelo del Pozo

Marcelo del Pozo
Marcelo del Pozo

Aglomerări năucitoare de case cubice răspândite pe vârful munţilor împânziţi cu măslini ai Andaluziei, „Pueblos Blancos” sau satele albe din sudul Spaniei sunt denumite după culoarea deschisă a varului în care sunt vopsite clădirile pentru a menţine interioarele răcoroase.

Marcelo del Pozo

Labirinturile de alei strâmte sunt o moştenire a perioadei în care această regiune a fost cunoscută ca Al-Andalus, făcând parte din teritoriul musulman medieval. Multe dintre denumirile lor au origini arabe, precum Alcala, care înseamnă „castel”.

Un alt indiciu asupra trecutului său îndepărtat este sufixul frecvent folosit „de la Frontera” sau „de la frontieră”, provenind din perioada în care Spania a fost împărţită între teritoriile creştine şi musulmane.

Marcelo del Pozo

Festivalurile locale cuprind de la procesiuni religioase, unde oamenii adoră statui împodobite cu flori de-a lungul străzilor pavate cu piatră, la întrecerile cu tauri, unde aceştia sunt eliberaţi în oraş, iar participanţii se ascund după gratii pentru a scăpa de coarnele lor.

Marcelo del Pozo

Această regiune incredibil de frumoasă este o atracţie pentru turiştii care vizitează sudul Spaniei, dar este şi una dintre cele mai sărace zone din ţară şi are una dintre cele mai mari rate de şomaj din Uniunea Europeană.

Marcelo del Pozo

Andaluzia a fost regiunea europeană cu a doua după cea mai mare rată de şomaj din 2015, conform Eurostat, cu aproape unul din trei şomeri. Peste jumătate dintre tineri nu au de lucru.

Marcelo del Pozo

Oamenii au trăit în mod tradiţional din industria de ulei de măsline - Spania este de departe cel mai mare producător de ulei de măsline - dar aşteptările se schimbă, iar oamenii tineri nu sunt mulţumiţi de orele lungi de lucru şi de plata proastă a muncii lor la fermă.

„Oamenii tineri evadează la oraş,” spune Jose Maria Cortijo, în vârstă de 19 ani, care locuieşte în Vega de los Molinos, parte a Arcos de la Frontera, un sat alb de pe o creastă care coboară până în vale.

Marcelo del Pozo

Agustin Pina, un producător de brânză din satul apropiat Villaluenga del Rosario din mijlocul parcului naţional Sierra de Grazalema întăreşte afirmaţia.

„Tinerii nu vor să lucreze la câmp, pentru că e o viaţă de sclavie”, spune bărbatul de 58 de ani, care a lucrat toată viaţa pământul. „Ei vor să lucreze de luni până vineri."

Marcelo del Pozo

Ca moştenire din vremurile de dinainte, viaţa în sat este liniştită şi calmă, spun locuitorii.

„Când merg în oraşele mari, abia aştept să ajung din nou acasă,” spune mama în vârstă de 50 de ani a lui Cortijo, Maria Jose Manzano. „Totul e zgomotos, grăbit şi stresant acolo.”

(Scris de Sonya Dowsett)