canon-hanscke-berlin-hero

În Berlin, petrecerile continuă, în ciuda ameninţării cu închiderea cluburilor
#încăutareafotografiei

Hannibal Hanschke
Hannibal Hanschke

Berlin este renumit la nivel global pentru viaţa sa de noapte, de la legendarul Berghain, la petrecerile improvizate. Dar nopţile animate ale oraşului se află sub ameninţare, pe măsură ce presiunea asupra spaţiilor creşte împreună cu chiriile. Mai multe cluburi au fost închise în lunile din urmă şi se aşteaptă să urmeze şi altele. Această poveste urmăreşte o felie din viaţa de noapte a Berlinului, concentrându-se asupra oamenilor care o fac să fie atât de vibrantă, de la cei care petrec, la cei care lucrează în economia vieţii de noapte.

De la swing, salsa şi sex la tango, travestiţi şi techno, viaţa de noapte a Berlinului are câte ceva de oferit pentru fiecare.

Hannibal Hanschke 1

Noapte de noapte, mii de berlinezi şi de vizitatori se îndreaptă spre centre precum RAW, un depou cu trenuri vechi reparate şi acoperite cu graffiti în partea de est a oraşului, aflată cândva sub regim comunist, dar devenită acum casa cluburilor, barurilor şi a unei piscine pline, cu o grădină berărie.

Acolo, în holurile şi hangarele situate pe liniile de tren, oamenii dansează reggae, punk rock, dancehall, hardcore, metal, rap, hip-hop şi techno în cluburi cu denumiri precum Cassiopeia and techno in Suicide Circus.

Hannibal Hanschke 2

„Viaţa de noapte din Berlin este ca o mare aventură. În fiecare zi poţi explora ceva nou”, afirmă Richard Shawn, un emigrant britanic care locuieşte în Berlin.

Hannibal Hanschke 3

Nico Brodersen, şefa securităţii la Bassy Club, spune că oamenii sunt cei care contează.

„Excesivi, furtunoşi, liberi şi fără limite - le poţi uita numele, dar niciodată feţele,” afirmă aceasta despre cei cărora le place să petreacă în cluburile de noapte din Berlin.

Hannibal Hanschke 4

Există o anumită preocupare despre cât poate dura această stare într-un oraş în care chiriile sunt în creştere şi cererea de spaţiu se măreşte odată cu creşterea populaţiei. Mai multe cluburi s-au închis recent şi se aşteaptă ca altele să le urmeze.

În Prenzlauer Berg, un sector aparţinând cândva blocului comunist de est şi devenit un paradis pentru petreceri după căderea zidului Berlinului, plângerile referitoare la zgomot au cauzat anumite închideri.

Locuitorii vorbesc despre „Clubsterben”, sau „moartea cluburilor".

Hannibal Hanschke 5

Una dintre cele mai recente victime din sectorul de est al Friedrichshain este un club denumit Pogo Tussy, demolat pentru a face loc construirii de noi apartamente.

„Ne întristează să renunţăm după 13 ani, dar aşa funcţionează lucrurile,” afirmă Simone Braun, proprietarul anterior al clubului.

Hannibal Hanschke 6

Dar pentru moment, în numeroase părţi ale oraşului, petrecerea continuă.

Pentru fanii techno, o noapte petrecută la legendarul club Berghain este obligatorie - asta dacă pot intra. Cozile care se întind pe sute de metri sunt o privelişte obişnuită în exteriorul fostei fabrici. Antreprenorii locali fac comerţ vânzând bere celor care aşteaptă.

Hannibal Hanschke 7

Pentru cei care nu reuşesc să intre, există destule alternative. Ce spuneţi despre Salon Zur wilden Renate - un club care se întinde pe mai multe apartamente dintr-o veche clădire? Sau despre About Blank - un club unde petrecerea se întinde în grădină? Sau despre Sisyphos, în fosta fabrică de biscuiţi pentru câini?

Hannibal Hanschke 8

Într-un club kinky slab iluminat numit Insomnia, nişte oameni îşi schimbă hainele de zi cu zi cu latex şi piele în cabinele de schimb de lângă intrare, în timp ce alţii se dezbracă şi intră în vârtej. Unii fac sex în timp ce se aude muzica vibrând în boxe.

„Aici oamenii pot fi complet liberi şi îşi pot îndeplini visele ascunse. Ne depăşim limitele. Aproape singura regulă importantă este: Nu înseamnă nu!” spune Dominique, care conduce Insomnia împreună cu soţul său.

Hannibal Hanschke 9

În alte cluburi, animatorii şi travestiţii se expun în spectacole.

Hannibal Hanschke 002

Dar pentru cei care preferă să-şi petreacă noaptea în baruri şi lounge-uri, există strada arhiplină denumită Simon-Dach-Strasse în Friedrichshain, plină de baruri şi restaurante, cu mese şi scaune aliniate pe pavajul din piatră.

Clienţii restaurantelor pot să aleagă între preparate mexicane, mediteraneene şi asiatice - şi având în vedere că este vorba totuşi despre Germania - Currywurst, un cârnat de porc asezonat cu sos de ketchup şi pudră de curry.

Scris de Michelle Martin, editat de Angus MacSwan/Jeremy Gaunt

Hannibal Hanschke 003