Capturing the drama of climbing a volcano with the EOS 5D Mark IV

Ulla Lohmann

EOS 5D Mark IV la capătul pământului

Ulla Lohmann
Ulla Lohmann

Explorator


Fotograful, exploratorul şi fotojurnalistul Ulla Lohmann a fost unul dintre primii care au utilizat EOS 5D Mark IV, punând aparatul foto la cea mai grea încercare pe care şi-a imaginat-o. Descoperim împreună dificultăţile cu care s-a confruntat când a dus ultimul membru al familiei 5D de la Canon la vulcanii de la Vanuatu...

Pacificul de Sud este cunoscut pentru mările lui de un albastru azuriu, pentru plajele cu nisip alb și pentru insulele mult descrise în poveştile tradiţionale. Însă această parte a lumii are şi o faţă mai puţin prietenoasă şi exact acolo îi place lui Ulla Lohmann să îşi petreacă timpul. Dacă vă uitaţi mai atent, în vârful unuia dintre numeroşii vulcani răspândiţi pe cele 82 de insule ale arhipelagului Vanuatu puteţi observa îndrăzneţul nostru explorator Canon, cu aparatul foto în mână...

„Am fost acolo cu aparatul foto pentru un proiect pe care mi l-a încredinţat o companie de snacksuri”, explică Ulla. „M-au rugat să merg acolo şi să îmi folosesc experienţa în fotografierea vulcanilor pentru a surprinde câteva imagini incredibile care să prezinte traseul imaginar al unui chip de tortilla de la creare până la ambalare. Evident, totul este ficţiune, însă au vrut să redau o senzaţie „extrafierbinte” aşa că am dus aparatul la 600 m adâncime într-un vulcan activ, unde ne-am aflat la numai 50 m de un lac activ cu lavă. A fost cel mai călduros loc în care am fost vreodată şi nici măcar nu mâncam unul dintre chipsurile lor!”

FIERBINTE, DAR NU DERANJANT...

Experienţa pe care o are Ulla în fotografiere în condiţii precare face din ea o profesionistă extrem de solicitată, iar inginerii de la Canon au vrut în mod special să afle cum se comportă EOS 5D Mark IV în situaţii şi temperaturi extreme, ca să nu mai menţionăm cum înregistrează cu claritate totală lava topită strălucitoare şi detaliile întunecate ale rocilor cu ajutorul noului senzor CMOS de 30,4 megapixeli.

Ulla Lohmann captures drama from a volcano with the EOS 5D Mark IV

Ulla îşi aminteşte: „Acest aparat foto reprezintă într-adevăr un pas înainte în fotografierea cu valoarea ISO ridicată. Aceasta are un interval ISO între 100 şi 32.000 (care poate fi extins de la 50 la 102.400). Atunci când te afli în mijlocul unui vulcan, îţi dai seama că intervalul dinamic este uriaş, iar senzorului aparatului foto îi este extrem de greu să înregistreze fiecare detaliu. Însă uitându-mă după aceea la fişiere, pe ecranul LCD al aparatului foto EOS 5D Mark IV, am putut vedea că atât părţile întunecate, cât şi cele luminoase au fost înregistrate uimitor de bine. În acel moment mi-am dat seama că este un aparat foto cu adevărat special...”

"Protecţia împotriva intemperiilor este incredibilă”, îşi aminteşte aceasta. „Dacă face faţă unui vulcan din Vanuatu înseamnă că face faţă aproape oricărei situaţii!"

Exploratorul Canon Ulla Lohmann măreşte imaginea lavei unui lac de la baza unuia dintre vulcanii activi din Vanuatu.

În adâncimile vulcanului şi-a dat Ulla seama cât de bun este ecranul tactil al aparatului foto EOS 5D Mark IV şi cât de uşoară îi poate face viaţa. „Pentru mine, ecranul tactil Live View a fost fantastic. Atunci când port mănuşile de protecţie împotriva căldurii, am probleme de operare deoarece nu am dexteritate în degete, însă cu noul ecran tactil, am putut regla setările şi am putut seta focalizarea şi claritatea de pe spatele aparatului foto doar atingând LCD-ul. Pentru mine este mai intuitiv pentru fotografiere mai rapidă, iar pentru filme este chiar mai bun, pentru că poţi declanşa focalizarea în timp ce filmezi, ceea ce este foarte uşor. Plus că în Live View poţi focaliza până la EV-4, adaptând-o pentru condiţii de luminozitate scăzută.

„Pe spatele aparatului foto este şi un buton nou care îţi permite schimbarea punctelor focale, în timp ce te uiţi în continuare prin vizor. Toate aceste îmbunătăţiri reprezintă un progres normal de la 5D Mark III. Plus că se simte foarte bine la mână. Este mai uşoară decât modelul anterior, ceea ce înseamnă mult – în special atunci când urc sau cobor un vulcan!”

O RELAŢIE INTUITIVĂ

Numeroşi fotografi petrec mult timp pentru a reuşi să înţeleagă aparatul foto şi modul în care pot profita la maximum de acesta. Însă Exploratorii Canon constituie un grup special de oameni, iar relaţia lor cu inginerii Canon arată că abilitatea lor de a folosi un model experimental aproape imediat şi de a obţine tot ce este mai bun de la acesta este extrem de preţuită. Ulla nu face excepţie. „Am primit-o cu o zi sau două înainte de a pleca la Vanuatu şi nici nu am ajuns bine, că am şi folosit-o într-un vulcan activ. Am trecut foarte uşor de la EOS 5D Mark III la EOS 5D Mark IV, deoarece construcţia este aceeaşi, iar comenzile sunt aproape identice, aşa că este destul de intuitiv pentru toţi cei care trec de la un aparat foto din gama EOS 5D.”

Ulla a lăudat nivelul ridicat de protecţie la intemperii, pe care l-a testat imediat cu pulbere şi cu cenuşă vulcanică, dar şi cu ploaie şi cu umiditate. Garniturile speciale de etanşare protejează compartimentul pentru card, iar clapetele cauciucate protejează porturile HDMI, USB, pentru căşti şi pentru microfon ale aparatului foto – acum cu protecţie îmbunătăţită faţă de DSLR-urile anterioare din gama 5D – înseamnă că gama 5D reprezintă în continuare alegerea fotojurnaliştilor. „Protecţia împotriva intemperiilor este incredibilă”, îşi aminteşte aceasta. „Dacă face faţă unui vulcan din Vanuatum înseamnă că face faţă aproape oricărei probleme!”

„Am folosit întreaga gamă de când mă ştiu. Este sistemul perfect pentru mine. Calitatea este uimitoare, iar lumina pentru fotografia de explorare face din acesta aparatul foto multifuncţional perfect. Nu voiam să îl mai dau înapoi!”

EXPLORÂND PRODUCŢIA DE FILME 4K

Deşi la origini este fotograf, Ulla – fa fel ca mulți dintre colegii săi contemporani – analizează posibilitățile de a-şi adăuga şi filme în portofoliu. Faptul că EOS 5D Mark IV poate filma în 4K face şi mai atrăgătoare ideea de a înţelege producţia de filme.

„Este o ocazie excelentă de a fi fotograf când ai o cameră care poate filma 4K la fel de bine cum poate fotografia. Îmi place că are un slot suplimentar pentru card, ca să poţi continua înregistrarea, iar filmarea lavei în 4K a fost cu adevărat excelentă. Mi-a plăcut că datorită cropului pentru 4K de pe senzor, nu am fost nevoită să folosesc obiectivul lung pentru a înregistra filmele.”

„Abia aştept să folosesc această opţiune pentru alte proiecte. Filmarea cu incredibilul ecran Live View – care este extrem de clar şi de detaliat – este foarte uşoară şi se face prin simpla apăsare a unui buton.”

Dimensiunea şi spectacolul unui vulcan activ sunt redate aici de această imagine a lavei în erupţie, realizată cu un timp de expunere lung.

PROTEJAREA IMAGINII

Noi pentru EOS 5D Mark IV sunt o serie de tehnologii avansate de procesare a imaginii preluate de la EOS-1D X Mark II, concepute să ofere rezultate desăvârşite în momentul în care se apasă butonul declanşator. Funcţia de optimizare digitală a obiectivului, care putea fi folosită anterior în software-ul Digital Photo Professional de la Canon, este însoţită şi de Fine Detail Picture Style, prezentă la DSLR-urile cu înaltă rezoluţie din seriile EOS 5DS şi 5DS R, alături de luminozitate periferică îmbunătăţită, de funcţii de corectare a distorsiunii şi a aberaţiei cromatice, plus setări de nivel automat de alb. Şi apoi mai este ceva cu adevărat special: Dual Pixel RAW.

„Am învăţat totul despre Dual Pixel RAW”, îşi aminteşte Ulla. „Mi se pare o tehnologie interesantă. Pentru momentele în care nu ai mult timp la dispoziţie pentru a face fotografii portret, unde focalizarea se modifică tot timpul – de exemplu în instantaneele în care fotografiez localnicii sărind cu lianele (de unde vine şi bungee jumping) – a fost o adăugire extrem de utilă. Surprinde momentul. Aparatul foto înregistrează scena prin două fotodiode, care oferă imaginii două straturi. Este chiar grozav, deoarece poţi corecta punctul de claritate maximă în post-producţie, atunci când situaţia o cere. Înseamnă că puteţi controla claritatea cu atenţie în postproducţie.”

"Acesta este un aparat foto care continuă să funcţioneze optim indiferent de dificultăţile la care este supus."

„Am folosit şi GPS-ul, care este grozav pentru înregistrarea datelor despre locaţiile de pe insulă. Nu a folosit nici multă baterie şi este o adăugire extrem de utilă pentru 5D Mark IV atunci când sunt în expediţie. De fapt, nu este nimic de pe acest aparat foto ce nu aş folosi. Pot scrie titlul direct pe imagine datorită funcţiei IPTC şi pot transfera imagini pe tabletă sau pe smartphone prin Wi-Fi. Opţiunile de conectare sunt pur şi simplu fantastice.”

„Când mă întreabă oamenii de ce să treacă la modelul nou, le răspund simplu: acesta este un aparat foto care încasează lovituri şi continuă să funcţioneze optim.”

În insulele care alcătuiesc Republica Vanuatu se organizează numeroase ceremonii tradiţionale şi ritualice.

Ambasadori şi poveşti

Ambasadorul Canon, Lorenzio Agius, utilizează EOS 5D Mark IV

Inspiraţie

Descoperiţi performanţele EOS 5D Mark IV în mâinile fotografilor profesionişti

Descoperiţi mai multe