Young gypsy child stands in a shaft of light

Paolo Pellegrin

Viaţa în condiţii de luminozitate redusă

Paolo Pellegrin
Paolo Pellegrin

Ambasador


Celebrul fotograf Magnum şi ambasador Canon, Paolo Pellegrin, vorbeşte despre experienţa sa folosind noul aparat foto EOS 5D Mark IV pentru prima dată şi despre diferenţa dintre acesta şi DSLR-urile anterioare din seria EOS 5D.

Atunci când îşi surprinde fotografiile documentare unice, Paolo Pellegrin are un mod de a intra pe sub pielea subiecţilor, astfel încât le dezvăluie cele mai intime momente. Metoda sa necesită tot atâta tact şi diplomaţie cât necesită pricepere cu apaatul foto. De fapt, abilitatea lui Paolo de a lega relaţii cu subiecţii săi este esenţială dacă îşi doreşte ca aceştia să aibă încredere în el şi să-i permită să intre în vieţile lor.

Pentru una dintre ultimele sale aventuri, Paolo a luat un model preproducţie al aparatului foto EOS 5D Mark IV la Roma, în Italia, unde a petrecut timp alături de o familie de ţigani, observându-le viaţa de zi cu zi şi cultura. Acest proiect reprezintă exemplul perfect al motivului pentru care Paolo a avut o relaţie atât de lungă şi de frumoasă cu seria EOS 5D – combinaţia de imagine full-frame, performanţă rapidă şi portabilitate îi permite să surprindă orice, de la portrete stradale la peisaje cu luminozitate redusă.

Când am discutat cu Paolo despre experienţele lui cu noul aparat foto, era deja ocupat cu observarea evenimentelor din Irak, lucrând în oraşe ca Ramadi şi Fallujah. Printr-o legătură telefonică extrem de proastă, ne-a spus câteva ceva despre prima impresie...


„Folosesc EOS 5D încă de la început şi am observat progresul aparatelor foto de-a lungul anilor”, afirmă Paolo. „Deşi am folosit EOS 5D Mark IV numai câteva zile la Roma, mi-a făcut o impresie plăcută, mai ales atunci când l-am folosit în condiţii de luminozitate redusă.”

Multe dintre fotografiile făcute de Paolo la Roma au fost surprinse după lăsarea întunericului, unul dintre motivele pentru care preferă obiectivele fixe în locul celor cu zoom. „Unul dintre lucrurile pe care le-am observat imediat a fost rapiditatea focalizării automate când am fotografiat în locuri întunecate; asta înseamnă mult pentru mine”, declară acesta. „De asemenea, calitatea imaginii este mai bună în condiţiile respective. Prima impresie, uitându-mă la fişierele RAW, este că zgomotul din imagini este mai mic ca oricând şi că în umbre sunt redate foarte multe detalii.”

Când fotografiezi şi eşti mereu pe drumuri este mai importantă şi calitatea ecranului LCD. Cu un ecran tactil de 3,2 in de înaltă rezoluţie, EOS 5D Mark IV afişează calitatea fişierelor lui Paolo în detaliu fin, permiţându-i să le revadă şi să le editeze când este pe drum, fără a fi nevoit să deschidă un laptop.

Paolo preţuieşte extrem de mult numărul mare de pixeli al aparatului foto EOS 5D Mark IV. „Imprim numeroase imagini de mari dimensiuni pentru expoziţii, aşa că mai mulţi pixeli sunt întotdeauna bineveniţi”, menţionează acesta.

"Îl folosesc tot timpul atât în interior, cât şi la exterior. Mi se pare una dintre cele mai bune funcţii ale acestui aparat foto."

Menţineţi simplitatea

Paolo înregistrează cu o selecţie limitată de obiective fixe, preferând calitatea imaginii şi diafragmele rapide, precum şi creativitatea pe care i-o conferă restricţia unei singure distanţe focale. „Configuraţia mea normală este cu fixele de 28 mm, 35 mm şi 50 mm”, dezvăluie acesta. „Am versiunile rapide EF35 mm f/1,4L II USM şi EF50 mm f/1,4L II USM ale acestor două obiective şi îmi place să folosesc şi EF28 mm f/2,8 II USM, care este foarte mic.”

În geanta lui Paolo se găseşte şi EF24-70 mm f/2.8L II USM („Chiar dacă nu mă încântă ideea de zoom, este un obiectiv extraordinar!”) şi obiectivul plat EF40 mm f/2,8 STM, care are un design minimalist.

Atunci când te uiţi în geanta sa, rolul pe care echipamentul îl joacă în stilul de lucru discret al lui Paolo devine evident. Îi place să aibă un bagaj mic şi uşor şi să reacţioneze rapid, fără a atrage atenţia. Iar funcţiile noului EOS 5D Mark IV îi pot sări în ajutor şi aici. Să ne uităm, de exemplu, la modul de fotografiere silenţioasă – o evoluţie a tehnologiei din aparatele foto 5D anterioare. „Când Canon a introdus modul de fotografiere silențioasă, pentru mine lucrurile s-au schimbat complet”, declară Paolo. „Îl folosesc tot timpul atât în interior, cât şi la exterior. Mi se pare una dintre cele mai bune funcţii ale acestui aparat foto.”

Nouă pentru Paolo a fost şi capacitatea de a transfera rapid imagini pe o tabletă datorită modului Wi-Fi/NFC al aparatului foto EOS 5D Mark IV. Această adăugire a aparatului foto l-a impresionat, făcându-l să-şi dea seama că dacă vreodată se iveşte situaţia în care trebuie să publice repede sau să facă fotografii de la distanţă cu aplicaţia Canon Connect, o poate face foarte uşor.

EOS 5D Mark IV este un aparat foto personalizabil şi, deşi Paolo a folosit exemplarul mostră numai câteva zile, şi-a putut da seama care sunt beneficiile acesteia. „Am fost plăcut surprins de ecranul tactil. Nu ştiam nimic despre acesta până când nu am folosit aparatul foto”, menţionează fotograful. „Este foarte rapid şi îmi place cum se parcurg imaginile şi cum se dă zoom pentru vizualizarea detaliilor.”

„Nu prea am avut ocazii să folosesc Wi-Fi-ul încorporat şi GPS-ul, însă cred că le voi folosi în viitor. GPS este o funcţie interesantă, care ar fi utilă la identificarea locaţiilor, cum sunt cele deşertice din Orientul Mijlociu.”

"Când Canon a introdus modul de fotografiere silențioasă, pentru mine lucrurile s-au schimbat complet,"

Paolo Pellegrin photographs gypsy children with EOS 5D Mark IV

Discutând cu Paolo, ne dăm seama că nu există nicio funcţie unică responsabilă pentru atracţia pe care o au fotojurnaliştii faţă de seria EOS 5D. Ci mai degrabă este multifuncţionalitatea aparatului foto: un DSLR care poate face multe lucruri şi le poate face foarte bine. Iar EOS 5D Mark IV are toate şansele să calce pe urmele predecesorilor săi.

Paolo adaugă: „Pentru mine cele mai importante sunt dimensiunea fişierului şi calitatea respectivului fişier, în special în condiţii de luminozitate scăzută. Şi lucruri precum focalizarea automată, care este din ce în ce mai bună. Nu am aparatul foto cu mine în Irak, însă mi-ar fi plăcut să îl am. De-abia aştept să îl folosesc din nou...”

Ambasadori şi poveşti

Ambasadorul Canon, Lorenzio Agius, utilizează EOS 5D Mark IV

Inspiraţie

Descoperiţi performanţele EOS 5D Mark IV în mâinile fotografilor profesionişti

Descoperiţi mai multe