Model poses next to flowers

Lorenzo Agius

Diferenţa este dinamica

Lorenzo Agius
Lorenzo Agius

Ambasador


EOS 5D Mark IV poate face multe lucruri bine, dar în mâinile fotografului portretist Lorenzo Agius, performanţele sale au atins un cu totul alt nivel, datorită combinaţiei de viteză, calitate şi flexibilitate care oferă cu adevărat noi metode de lucru.

Lorenzo Agius este un om ocupat, realizând fotografii în domeniul modei şi al portretisticii pentru clienţi renumiţi. Cu toate acestea, când s-a ivit ocazia de a încerca unul din primele modele EOS 5D Mark IV pre-producţie, s-a asigurat că îi face loc în program.

De-a lungul unui weekend întreg, s-a ocupat de două şedinţe foto, una în studioul său şi alta într-o locaţie diferită, întorcând aparatul foto pe faţă şi pe dos şi folosindu-i practic toate funcţionalităţile. L-a impresionat? „Nu i-am găsit niciun defect”, declară acesta, adăugând că viteza şi calitatea acestuia sunt o combinaţie ideală. „Pot fotografia mult mai rapid decât atunci când folosesc aparatul foto EOS 5DS, iar acest aspect este un avantaj. Când fotografiezi în domeniul modei şi când realizez portrete, uneori trebuie să surprind mai multe cadre pe secundă pentru a surprinde momentul perfect”.

EOS 5D Mark IV fotografiază cadre de 30 megapixeli RAW la o viteză maximă de 7 cps, iar acest lucru este posibil la un volum de date atât de mare, mulţumită creării procesorului DIGIC 6+, care contribuie, de asemenea, la calitatea imaginii. „Când am fotografiat într-o locaţie, am observat imediat că imaginile au un interval dinamic mai mare. Dacă nivelurile de lumină se schimbă imprevizibil sau dacă subiectul se mişcă puţin în afara zonei luminate, ştiu că pot recupera luminozitatea în etapa de post-producţie, fără a sacrifica deloc calitatea imaginii.

„Este ceva ce observăm acum, când retuşăm imaginile obţinute din aceste şedinţe foto şi când le putem observa în detaliu. Mă regăsesc adesea în situaţii imprevizibile în locaţiile şedinţelor, iar dacă cea mai bună expresie de pe chipul subiectului apare într-un cadru cu luminozitate nu tocmai ideală, atunci eu trebuie să găsesc metode de compensare. Este esenţial în ceea ce fac să am opţiuni, iar acest aparat foto are exact latitudinea de care am nevoie.”

Acest tip de flexibilitate, precum şi capacitatea de „recuperare” din situaţiile neaşteptate, pot fi găsite şi în alte aspecte ale specificaţiilor aparatului EOS 5D Mark IV. „Am crezut întotdeauna că EOS 5D Mark III este destul de bun pentru procesarea imaginilor cu valoare ISO ridicată, îl puteam folosi liniştit până la valori ISO 1500-1800. Dar la acelaşi nivel de sensibilitate, EOS 5D Mark IV este cu mult mai bun şi sunt sigur că îl pot folosi chiar şi dincolo de aceste limite. Acest aspect îmi oferă multă libertate de mişcare; pot folosi orice diafragmă şi orice timp de expunere, indiferent de situaţia în care mă aflu”, spune acesta.

„Mai avem şi funcţia Dual Pixel RAW, care este incredibilă!” exclamă acesta. „Îmi place la nebunie să fotografiez cadre cu diafragme cu deschidere mare pentru o adâncime de câmp mică, dar nu există o marjă de eroare prea mare când foloseşti obiective precum EF 85 mm f/1,2 L II USM cu diafragma deschisă la maxim. Mă frustrează foarte tare să pierd un cadru care altfel ar fi fost excelent, din cauza unui ochi nefocalizat sau a unui subiect care s-a mişcat puţin chiar înainte de a realiza fotografia. Dar dacă creez un fişier Dual Pixel RAW, atunci pot regla punctul de claritate esenţială după surprinderea cadrului.

"Sincer, nu ştiu ce vor mai putea îmbunătăţi în viitor. Şi mă bucur că nu este problema mea."

„Acum pot salva astfel de cadre, deci pot obţine momente ideale din şedinţele foto, în ciuda problemelor de focalizare, expunere sau luminozitate. Cel mai mult la acest aparat foto îmi place faptul că îmi dă mână liberă, precum şi mai multe oportunităţi şi mai multă libertate. Am mai multe şanse să obţin cadrul perfect, iar asta este foarte important. Când ai numai câteva minute cu o celebritate, chiar nu vrei să ratezi nicio şansă. Cei de la Canon m-au salvat de la ruşinea a avea imagini nefocalizate sau cu o expunere slabă şi îi iubesc din acest motiv!” spune el.

Să privim lucrurile altfel

La fel ca şi alte aparate foto EOS recent lansate, EOS 5D Mark IV poate detecta persoanele în modul Vizualizare în timp real, în timp ce aceştia se mişcă în cadru, reglând astfel focalizarea pentru ca imaginea acestora să rămână clară. Deşi aplicabilitatea acestei funcţii este evidentă pentru cameramani, Lorenzo a utilizat această tehnologie şi pentru realizarea fotografiilor.

„Cu aparatul foto setat pe modul Vizualizare în timp real, pe un trepied, pot să blochez aparatul pe faţa subiectului, astfel încât aceasta este întotdeauna focalizată. Apoi pot realiza fotografiile fără să mai privesc prin vizor sau chiar fără a fi lângă aparatul foto, fapt ce îmi permite să interacţionez mult mai bine cu oamenii pe care îi fotografiez”, explică el. „Scot aparatul foto din ecuaţie şi pot astfel discuta cu subiectul la un nivel foarte personal.

Lorenzo a lucrat astfel, folosind modul Vizualizare în timp real pe o tabletă conectată la EOS 5D Mark IV prin Wi-Fi, folosind aplicaţia Canon Camera Connect. Aceasta i-a permis să controleze aparatul foto şi să fotografieze de la distanţă, o experienţă pe care o aseamănă cu şedinţele foto cu camere de format mare.

„Este ca o călătorie în trecut, în zilele fotografilor precum Richard Avedon: el nu privea prin obiectivul camerei sale de 10x8 când o folosea, pentru că nu putea. Stătea lângă aceasta şi vorbea cu subiecţii săi, iar eu am făcut exact acelaşi lucru când am folosit modelul EOS 5D Mark IV. A fost genial! Pot obţine rezultate clare şi expresii mai bune, este ca şi cum aş avea o persoană care să controleze focalizarea şi un şef de echipă lângă mine, doar că eu fac fotografii.”

Lorenzo spune că acest mod de lucru îi aminteşte de modul mai lent şi mai atent tipic realizării fotografiilor pe film. „Lumea digitală poate fi puţin prea automată uneori: apeşi un buton şi dacă nu îţi iese de data asta, o să iasă data viitoare sau următoarea. Vei reuşi să surprinzi cadrul perfect într-un final, atâta timp cât faci suficiente poze, o metodă de lucru puţin leneşă, zic eu. Când am fotografiat astfel, mai lent, am putut acorda atenţie maximă subiectului, iar rata de succes a fost mai mare. M-am simţit oarecum mai conştient de fiecare operaţie când realizam fotografiile.

"Scot aparatul foto din ecuaţie şi pot astfel discuta cu subiectul la un nivel foarte personal."

Lorenzo Agius photographs with EOS 5D Mark IV

Bun la toate?

EOS 5D Mark IV a fost descris ca un aparat foto bun la toate, iar Lorenzo este de acord, deşi el reiterează faptul că scopul universal nu a fost atins prin compromis. „Cred că, indiferent de tipul de fotografie pe care îl abordezi, există ceva la acest aparat foto care îţi va fi de folos şi care te va ajuta să încerci lucruri noi”, spune el. „Jurnaliştilor care realizează fotografii în condiţii de luminozitate redusă le va plăcea la nebunie capacitatea ISO ridicată. Pentru cei care realizează fotografii la evenimente sportive şi cu natura sălbatică, există posibilitatea de fotografiere la 7 cps şi sistemul AF similar cu EOS-1D X Mark II. Iar pe portretiştii ca mine, modelul îi va ajuta să facă tot ce vor cu un singur aparat foto.”

„Focalizare, viteză şi calitatea imaginii. Asistenţii mei şi operatorii digitali care au văzut aparatul foto când îl foloseam au fost uimiţi când au văzut fişierele rezultate. Au rămas cu gura căscată”, spune el.

Lorenzo are şi un set de aparate foto EOS 5DS. „Cred că le voi folosi când am nevoie cu adevărat de o rezoluţie mare pentru imagini pentru, să spunem, panouri publicitare, dar EOS 5D Mark IV este mai rapid, are un interval dinamic mai mare şi focalizează mai bine; practic, oferă toată flexibilitatea de care am discutat până acum, Dual Pixel RAW şi restul funcţiilor. Cred că este poate primul aparat foto pe care l-am folosit şi despre care nu am spus „este incredibil, dar lipseşte ceva”.

„Pentru mine, nu există niciun fel de dezamăgire, totul este la un alt nivel. Fie că eşti profesionist sau amator, vei obţine fotografii mai bune şi vei salva imagini pe care nu le puteai salva până acum. Sincer, nu ştiu ce vor mai putea îmbunătăţi în viitor. Şi mă bucur că nu este problema mea.”

Ambasadori şi poveşti

Ambasadorul Canon, Lorenzio Agius, utilizează EOS 5D Mark IV

Inspiraţie

Descoperiţi performanţele EOS 5D Mark IV în mâinile fotografilor profesionişti

Descoperiţi mai multe