The EOS 5D Mark IV captures a wedding in low light

Jeff Ascough

Un mariaj născut în Paradis

Jeff Ascough
Jeff Ascough

Ambasador


Renumitul fotograf de nunţi şi ambasador Canon, Jeff Ascough, împreună cu soţia şi partenera sa de fotografie, Sarah, dezvăluie cum combinaţia dintre avansurile tehnologice semnificative din EOS 5D Mark IV i-a ajutat să descopere moduri noi şi mai interesante de abordare a fotografiei de nuntă.

Jeff şi Sarah Ascough au un ochi critic în privinţa detaliilor. Perechea de fotografi din Regatul Unit, premiată de nenumărate ori, şi-a construit o reputaţie de invidiat în lume pentru imagini extrem de frumoase, pline de detalii şi realizate cu atenţia acordată unui reportaj.

Aşadar, când au avut oportunitatea de a încerca un aparat foto de pre-producţie 5D Mark IV, în cadrul unei nunţi recente din România, Jeff şi Sarah erau foarte nerăbdători să vadă cât de îmbunătăţite vor fi fişierele digitale create cu noul său senzor CMOS de 30,4 megapixeli. Vor fi suficient de bune încât să îi tenteze să renunţe la aparatele foto 5D Mark III şi 6D pe care se bazează? Le-a luat aproximativ un minut să realizeze că regulile în privinţa fişierelor RAW au fost într-adevăr rescrise mai bine...

„Fişierele au fost uimitoare,” admite Jeff. „Când am văzut imaginile pe ecran pentru prima dată Sarah credea că deja le prelucrasem. Imaginile JPEG erau realizate aproape pe loc. De fapt, am început să mă întreb de ce trebuia sa realizez fişiere RAW, pentru că imaginile JPEG erau foarte bune. Tonurile de piele erau minunate; gradaţia de la părţile luminate superioare la cele extreme era mult mai lină şi am putut extrage mult mai multe detalii din umbre înainte ca zgomotul să devină o problemă. Intervalul dinamic a fost mult mai bun.”


Provocări legate de iluminat

Jeff a utilizat aparatul foto în condiţii de lumină extrem de schimbătoare şi cu contrast înalt pentru această nuntă în aer liber. Temperatura de 38 de grade a reprezentat o ocazie care ar pune la încercare chiar şi cel mai experimentat fotograf, să nu mai vorbim de echipamente.

„Iluminatul a fost foarte dificil!” îşi aminteşte el. „Sarah şi cu mine am fotografiat în soare aproape întreaga zi. Ceremonia a fost luminată din spate cu numeroase reflexii şi, drept urmare, contrastul era foarte scăzut. Mi-am dat seama imediat că EOS 5D Mark IV, în special cu noul obiectiv EF 24-105mm f/4L IS II USM, făcea faţă reflexiilor excepţional de bine. Mi-a dat imediat încredere.”

Şi Sarah a fost imediat impresionată de performanţa aparatului foto. „Nu sunt chiar un fotograf cu înclinaţii tehnice,” admite ea, „aşadar, am nevoie de un aparat foto care să obţină ceea ce doresc atunci când doresc. Jeff configurează aparatele foto conform stilului nostru de fotografiere, ceea ce îmi lasă tot timpul de care am nevoie pentru a surprinde acele momente speciale.

„Am observat o diferenţă imensă în privinţa focalizării, în special în condiţii de luminozitate scăzută. În timp ce 6D poate surprinde cu ceva dificultate o imagine clară, 5D Mark IV a focalizat imediat şi a rămas aşa chiar şi când invitaţii se mişcau în toate direcţiile. Pentru mine, este un beneficiu fantastic.

„Cu EOS 5D Mark IV m-am simţit imediat confortabil şi am fost încântată să descopăr că nu este deloc voluminos sau greu. Sunt foarte obişnuită cu EOS 6D pentru activitatea mea, dar mi-am dat seama imediat că voi trece la acest model nou cât mai curând posibil.”

Jeff era la fel de impresionat de noul obiectiv precum era de aparatul foto. Pentru un fotograf de nunţi, combinaţia era perfectă. „Obiectivul în sine era un kit fenomenal,” povesteşte acesta cu entuziasm. „S-a îmbunătăţit foarte mult faţă de versiunea anterioară; diferenţa este ireală.”

El continuă: „Unul dintre aspectele fotografiei de nuntă din prezent este că ni se cere să fotografiem mai multe ore şi mai multe fotografii, aşadar încercăm să reducem la minimum absolut cantitatea de echipamente pe care trebuie să le luăm cu noi. Obiectivele cu zoom sunt minunate, dar una dintre probleme era faptul că puteai să rămâi cu capacităţi ISO reduse spre sfârşitul zilei, aşadar trebuia să cari cu tine obiectivele prime mai luminoase pentru intervalele respective. Cu performanţa ISO mai ridicată a 5D Mark IV beneficiezi de o treaptă în plus cu care să te joci, ceea ce este un avantaj esenţial când fotografiezi cu un obiectiv f/4. Acest obiectiv este suficient pentru întreaga zi, cu excepţia cazului în care doreşti efecte de adâncime redusă a câmpului. Personal, simt că sunt în stadiul în care pot finaliza o lucrare doar cu acel aparat foto şi acel obiectiv. Îmi permite să mă concentrez mai bine pe ceea ce fac, fără a mai trebui să schimb obiective tot timpul şi am încredere deplină că rezultatele vor fi minunate de fiecare dată. Stabilizarea a fost excepţională şi claritatea atinge alt nivel.”

"Este mult îmbunătăţită faţă de versiunea anterioară; diferenţa este ireală."

Oportunităţi de explorare

Pentru Jeff, singurul mod în care putea compara corespunzător 5D Mark IV cu 5D Mark III a fost să oprească totul. „Toate corecţiile automate, optimizarea digitală a obiectivului, totul a fost oprit pentru a putea compara aparatele foto de la egal la egal. Nu este nicio îndoială că acest aparat foto este cu un pas semnificativ înainte din toate punctele de vedere. Este mai uşor, ceea ce îl face din nou mai atractiv, fiind un aparat foto pe care îl utilizezi toată ziua şi fotografiind cu câte două carduri nu am fost niciodată blocat de limitările memoriei tampon. În plus, aparat foto a fost rapid şi cu viteză de reacţie; tovarăşul ideal.”

Ceea ce este nou la EOS 5D Mark IV este funcţia de Wi-Fi, o caracteristică intens solicitată şi în privinţa căreia Jeff a fost foarte curios. „Wi-Fi este o dezvoltare interesată pentru un fotograf de nuntă,” declară acesta. „Există numeroase discuţii în prezent legate de platforme online pentru fotografi de nuntă, astfel încât să îşi poată arăta imaginile din ziua nunţii direct din aparatul foto către client. Momentan este la început, dar tehnologia există acum pe 5D Mark IV pentru a transforma în realitate acest flux de lucru, dacă o cere clientul.”

Focalizare performantă

Alături de calitatea înaltă a fişierelor, al doilea punct pe lista lui Jeff în ordinea importanţei pentru o nuntă este focalizarea rapidă. „Nouăzeci la sută din timp folosesc punctul de focalizare central şi pe 5D Mark IV viteza a fost semnificativ mai ridicată în comparaţie cu III. În timpul nunţii a venit spre mine o fetiţă coborând nişte scări slab iluminate şi pe parcursul unei secvenţe de patru sau cinci imagini consecutive, fiecare dintre acestea a fost clară pe măsură ce urmam focalizarea. Cu vechiul aparat foto nu aş fi putut să realizez aşa ceva cu un succes la fel de mare. A fost de-a dreptul o revelaţie.”

Împreună cu avantajele focalizării, Jeff a observat şi cât de uşor este de configurat şi de utilizat 5D Mark IV în comparaţie cu Mark III. „Plecând de la modelul anterior, setările meniului au fost foarte intuitive şi foarte uşor de folosit. Îmi puteam seta aparatul foto exact aşa cum doream să îl folosesc, fără nicio problemă.”

"Acum că am încercat, va fi o adevărată retrogradare să revin la vechea mea cameră EOS 5D Mark III."

„Acum că am încercat noul model, va fi o adevărată retrogradare să revin la vechiul meu aparat foto EOS 5D Mark III,” admite acesta. „Când a fost lansat acel aparat foto acum cinci ani, am crezut că va fi cel pe care îl voi folosi întreaga carieră. Şi apoi a fost îmbunătăţit cu acest model nou! Este un progres imens, dar nu realizezi magnitudinea progresului până nu începi să îl foloseşti. Şi apoi când realizezi, nu mai vrei să îl laşi din mână!”

„EOS 5D Mark IV este un aparat foto la care nici nu te gândeşti în timp ce îl foloseşti. Şi pentru mine, acesta este cel mai bun tip de cameră.”

Ambasadori şi poveşti

Ambasadorul Canon, Lorenzio Agius, utilizează EOS 5D Mark IV

Inspiraţie

Descoperiţi performanţele EOS 5D Mark IV în mâinile fotografilor profesionişti

Descoperiţi mai multe